FTC: Támadópozícióba igazolunk még játékost – Hajnal Tamás

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2024.01.11. 19:02
null
Hajnal Tamás (Fotó: Árvai Károly)
Kikerült a ferencvárosi keretből Tokmac Nguen, Anderson Esiti és Owusu Kwabena – Hajnal Tamás, a zöld-fehérek sportigazgatója róluk és a fehérvári Kenan Kodro átigazolásáról is beszélt lapunknak.

 

– Anderson Esiti, Owusu Kwabena és Tokmac Nguen sem utazott el a csapattal Mezőkövesdre. Utóbbi azért meglepetés...
–  Valóban, az ő helyzete komplexebb – felelte lapunknak a Népligetben található irodájában Hajnal Tamás, a Ferencváros sportigazgatója. – Rengeteget tett a klubért, sikeres időszakot töltött nálunk. Jóformán együtt kezdtük a munkát az Üllői úton, sportvezetőként az első téli átigazolási időszakomban érkezett a Ferencvároshoz. Rengeteget fejlődött nálunk, sajnos az elmúlt hónapok nem úgy alakultak, ahogy mindkét fél szerette volna. Úgy gondoltuk, a legjobb megoldás, ha elválnak az útjaink. Az említett futballisták szakmai döntés alapján nem a keret tagjai már.

– A csapat első téli szerzeménye, Habib Maiga a Metzből érkezett. Ő az Anderson Esiti helyén keletkezett űrt töltheti be?
– Habib Maigát régóta figyeltük. Védekező stílusú futballista, a középpályán képes a kellő egyensúlyt megteremteni. Igazi harcos, mentálisan erős, vezérszerepet is betölthet. Franciaországi edzőjével, Bölöni Lászlóval sokat beszélgettünk, és végül úgy láttuk, jó megoldás lehet a megszerzése.

A TAVASZI KUPASZEREPLÉS AZ ÁTIGAZOLÁSOKAT IS ÉRINTI

– A Ferencvárosnál évek óta hagyomány, hogy a télen erősítik meg a keretet, hogy a nyári kupaselejtezőre készen álljon a csapat. Idén is így lesz?
– Idén egymást követő második évben tavasszal is versenyben vagyunk a nemzetközi kupaporondon, ez akarva-akaratlanul megváltoztatja, átformálja a stratégiánkat. A nemzetközi keretbe három új nevet lehet leadni február másodikáig, úgyhogy túlzottan nagy változtatásokat nemigen lehet véghez vinni. Felesleges lenne úgy minőségi labdarúgót igazolnunk, hogy nem tudjuk a keretbe nevezni. Figyelembe kell vennünk az Európai Labdarúgó-szövetség előírásait is. De a fluktuáció így is viszonylag nagy, elég a két-három esztendővel ezelőtti keretre visszagondolni.

– A kölcsönből visszatérők, Giorgi Haraisvili és Stjepan Loncar megkapják az esélyt a bizonyításra?
– Elutaztak a csapattal a mezőkövesdi edzőtáborba, Dejan Sztankoviccsal abban maradtunk, megnézi a két futballistát, szeretné megismerni őket. Az ajtó nyitva áll előttük.

– A csapat Mezőkövesden készül ezekben a napokban, a népligeti edzőközpontban azonban zajlik az élet. Kiértékelték az őszi idényt?
– Az értékelés állandó folyamat, mert szoros a kapcsolat a vezetők és a szakmai stáb között. A Zalaegerszeg elleni utolsó mérkőzést követően leültünk és hosszasan elemeztük az őszi szezon tapasztalatait, részletesen belementünk a témákba.

– Szóval ne úgy képzeljük el, hogy leülnek egy nagy asztalhoz, és órákon át számonkérik Dejan Sztankovicson a történteket?
– Ha leülünk, órákon át beszélgetünk, értékelünk, de számonkérésről szó sincs. Ilyenkor a keretet illető döntések is születnek, megbeszéljük a tapasztalatokat. Nekünk, vezetőknek a téli szünet amúgy sem pihenőidő, hanem kifejezetten intenzív időszak. Folynak az egyeztetések a kiszemeltekkel, állandó a kapcsolattartás a vezetőedzővel, és a háttérben zajló munkát is koordinálni kell.

A jelek szerint öt évig tartott Tokmac Nguen időszaka a Ferencvárosnál (Fotó: Koncz Márton)
A jelek szerint öt évig tartott Tokmac Nguen időszaka a Ferencvárosnál (Fotó: Koncz Márton)

 

A VEZETŐEDZŐN ÉRZŐDIK, MEGHÁLÁLNÁ A BIZALMAT

– A nemzetközi porondon szép sikereket ért el a csapat, ám a bajnokságban becsúszott néhány gyengébb eredmény. Megtalálták a kettősség okát? A nagy terhelés számlájára írható a formaingadozás?
– A hullámvölgynek több oka van. Az egyik, hogy gólerős játékosok estek ki, amit nem tudtuk megfelelően kompenzálni, a játékunkból hiányzott a hatékonyság. Fizikai és mentális fáradtság is megfigyelhető volt a kereten, ami persze természetes, hiszen klubszinten harminchárom mérkőzést játszottunk, ami egy teljes bajnokságnak felel meg, ehhez jöttek még a válogatott mérkőzések. A magyar bajnokság színvonala is emelkedett, több a jó teljesítményt nyújtó csapat. De tudjuk, hogy fontos pontokat hullajtottunk el. Az említett nehézségekkel a játékosoknak meg kell birkózniuk, és kötelességük, hogy a tavasszal mentális és fizikailag is a lehető legjobb állapotban legyenek. Évek óta hangsúlyozzuk, hogy nekünk a bajnoki cím megszerzése a legfontosabb, mert ez az alapja a sikeres nemzetközi szereplésnek.

– Dejan Sztankovics azt a szellemiséget hozta, amit reméltek tőle?
– A vezetőedzőnk rendkívül jó személyiség. Szívélyes, ugyanakkor kemény, emellett a megszállottság, alázat is jellemzi. Érződik rajta, hogy a Ferencváros az ő edzői karrierjében fontos állomás. Nagy motivációval dolgozik, úgy látom, szeretné meghálálni a bizalmat.

SAMY MMAEE JÖVŐJE EGYELŐRE KÉRDÉSES

– A fehérvári Kenan Kodro megszerzését mi indokolta? 
– Varga Barnabás és Alekszandar Pesics személyében két kitűnő befejező csatárunk van, ám az ősz bizonyította, két center kevés. Nagyon rövid volt az az időszak, amikor mind a ketten egészségesek voltak és jó állapotban a szakmai stáb rendelkezésére álltak. Két nagyszerű csatárról beszélünk, elégedettek vagyunk velük, de ennél a meccsszámnál indokolt volt még egy kiváló támadó megszerzése. Kenan Kodro kapura veszélyes futballista, képes kétcsatáros rendszerben is futballozni. Még nagyobb versenyhelyzetet teremthet elöl.

– Samy Mmaee távozására mekkora az esély? A Panathinaikosz érdeklődéséről hallani, a görögök az elmúlt idényben is próbálták magukhoz csábítani a védőt.
– Samy Mmaee értékes belső védő, szerződése a nyáron lejár. Meglátjuk, hogyan alakul a jövője, az ügye még nem tekinthető lezártnak.

– Mohamed Ben Romdan hamarosan az Afrika-kupán lép pályára a tunéziai válogatottban. Hiánya mekkora gondot okoz?
– Adama Traoré sérülése miatt ő az egyedüli, aki a klubot a tornán képviseli. Kettős érzésem van, egyfelől örülök, hogy ilyen rangos eseményen vesz részt, és újabb tapasztalatokkal tér vissza közénk, ugyanakkor hátrány, hogy gyakorlatilag az egész felkészülést kihagyja. De reméljük, az Afrika-kupa olyan energiákat szabadít fel benne, amelyek később a mi előnyünkre is válnak.

Edzésben a zöld-fehérek (Fotó: fradi.hu)
Edzésben a zöld-fehérek (Fotó: fradi.hu)

 

– Az Európa-konferencialiga rájátszásában a görög Olympiakoszt kapták. Ötven-ötven százalék az esély a továbbjutásra?
– Az Olympiakosz a lehetséges ellenfelek között egyértelműen az erősebbek közé tartozik. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a kalapban található többi lehetséges ellenfél ne lett volna legalább ilyen kemény, de a görög rendkívül tapasztalt együttes. Az más kérdés, hogy jelentős változásokon ment át, decemberben új vezetőedző érkezett, nem teljesen nyugodtak a körülmények a klubban. De a mérkőzésig több mint egy hónap van hátra, addig sok minden történhet. A célunk egyértelmű, borítani a papírformát, és kivívni a továbbjutást.

– A további érkezők száma a távozóktól függ?
– Fontos, hogy hány távozónk lesz, ám miután a nemzetközi kupakeretből ketten biztosan elmennek, túl sok variációs lehetőségünk nem maradt. Ettől függetlenül tervezzük, hogy igazolunk még játékost, leginkább támadópozícióba. Dolgozunk rajta, reméljük, sikerrel járunk.

Hétfőn irány Spanyolország
A Ferencváros pénteken hazatér a mezőkövesdi edzőtáborból, a szabad hétvégét követően hétfőn útra kel, hogy január 15. és 26. között Spanyolországban készüljön a tavaszra. A magyar bajnok főhadiszállása Benidormban lesz, ahol a tervek szerint négy felkészülési mérkőzést játszik. A zöld-fehéreknek gyorsan formába kell lendülniük, február 3-a és március 2-a között kilenc mérkőzés vár rájuk.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik