Mérlegen az NB I: 512 gól, magasabb átlagnézőszám tavasszal

TŐSÉR NORBERTTŐSÉR NORBERT
Vágólapra másolva!
2019.05.31. 09:13
Mérlegen az élvonal: összeállításunkból kiderül, mikor szerezték a csapatok a gólokat, hány sárga és piros lapot kaptak a játékosok, valamint az is, hogy átlagosan ötszáz szurkolóval többen nézték meg a stadionokban a tavaszi bajnokikat az őszi szezonhoz képest.

 

Május 19-én befejeződött a 2018–2019-es élvonalbeli bajnokság. Lapunk az NS-osztályzatok alapján elkészült összesített játékosrangsor, illetve a posztonkénti rangsor mellett a teljes góllövőlistát, valamint a játékvezetők sorrendjét is közreadta. Ezúttal arra vállalkozott, hogy a nézőszám alakulását, a megítélt és értékesített tizenegyesek számát, a bírók által kiosztott sárga és piros lapok számát, továbbá a gólok negyedóránkénti eloszlását is ismertesse. Ezeket a nemegyszer nehezen megemészthető adatokat látványos infografika segítségével tárjuk olvasóink elé, a szöveges magyarázat pedig fogódzót adhat az eligazodásban.

A TELJES GRAFIKA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A TELJES GRAFIKA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

1. A nézőszámoknál – a helyszűke miatt – csapatonként a legtöbb és legkevesebb nézőt vonzó mérkőzéseket tüntettük fel, a színskála alapján meghatározható, mely ellenfelek ellen voltak sokan vagy éppen kevesen a lelátón. A legtöbb tizenegyest – egyaránt tízet – a Ferencváros és az MTK végezhette el, de mindekét csapat csak hatszor volt eredményes, igaz, a zöld-fehéreknél Varga Roland az 1., míg Davide Lanzafame a 33. fordulóban kihagyott büntetőjénél a kapusról visszapattanó labdát berúgta. Leghatékonyabban a Bp. Honvéd értékesítette a büntetőket, az első hármat Danilo, a második hármat pedig Holender Filip értékesítette, a kispestiek egyszer sem hibáztak. Miként a Debrecen és a Paks sem, igaz, utóbbi csak egy tizenegyest rúghatott, azt Hahn János értékesítette a 22. fordulóban. A Loki is csupán háromszor jutott büntetőhöz, az ősszel egyhez sem, később Tőzsér Dániel kétszer, Bódi Ádám egyszer volt eredményes. További érdekesség, hogy a legtöbb, tizenhárom tizenegyest a Puskás Akadémia ellen ítélték a játékvezetők, de az ellenfelek csupán hatszor éltek ellene így a gólszerzési eséllyel.

2. Átlagosan ötszáz nézővel többen nézték meg a helyszínen a tavaszi bajnokikat az őszi szezonhoz képest. Míg a bajnokság első felében mérkőzésenként 3096 néző váltott jegyet, a második szakaszban az átlag 3555-re szökött fel. Az emelkedésben elsősorban a Ferencváros–Újpest (20 057), a Ferencváros–Mol Vidi (16 127), a Diósgyőr–Újpest (12 203), a Ferencváros–Debrecen (10 857) és a Ferencváros–Bp. Honvéd (10 027) összecsapás kiemelkedő nézőszáma segített – a 2018 őszén mért 2571-es átlaghoz képest csaknem ezer néző az emelkedés.

Az imént említett mérkőzéseknek köszönhetően a 9., a 31. és a 33. fordulóban is harmincezer fölé kúszott a hat bajnoki össz-nézőszáma. Utóbbi játéknaphoz hozzátartozik, hogy Diósgyőrben 90 százalékos kedvezménnyel lehetett hozzájutni az 1500, 2500 forintos jegyekhez, s az akciónak köszönhetően csaknem telt ház, 12 203 néző gyűlt össze az Újpest elleni bajnokira. Dicséretes továbbá, hogy a 7. és 29. fordulóban is majdnem elérte a 30 ezret az össz-nézőszám.

 

3. Az idényben összesen 512 gólt szereztek a csapatok, ebből a legtöbbet, kilencvenet a 61. és a 75. perc között, de a 16. és a 30., illetve a 31. és a 45. perc között is született egyaránt 88, sőt a hajrában is kitettek magukért a játékosok, mert a 76. és a 90. perc között esett 85 gól mellett a néhány perces hosszabbításokban is szereztek még harmincnégyet. Az első játékrész ráadásában csupán három gól esett, s a teljességhez tartozik, hogy az első félidő első fertályórájában 47, míg a második félidő elején 77 gól született. A legtöbb gól az első két fordulóban volt, egyaránt 21, míg a legkevesebb a 7. és 16. játéknapon született: csupán 9. Összességében az 512 gól 2.85-ös átlagot jelent mérkőzésenként.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik