DVTK: „Az utóbbi évek csúcsán a játékosok fizetési igénye”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.06.29. 15:30
Szabó Tamás, a DVTK ügyvezetője hosszú interjút adott a sportklub hivatalos honlapjának, és az elmúlt szezon fontos döntésein túl a diósgyőri sportolók, közülük is elsősorban a labdarúgók előtt álló kihívásokról is beszélt.

„A 2015–2016-os idényre szóló klublicenc megszerzésére irányuló munka tulajdonképpen már másfél éve elkezdődött, amikor átvettem a DVTK vezetését – idézi a dvtk.eu Szabó Tamást. – Tamás Gábor gazdasági igazgatóval akkor kezdtünk el azon dolgozni, hogy a bevételeket és a kiadásokat összhangba hozzuk, és minden egyéb licencfeltételnek hosszú távon is megfeleljünk. Különböző jelekből már akkor érezhető volt, hogy az egyre szigorodó feltételek mellett e nélkül középtávon akár veszélybe is kerülhetett volna a DVTK élvonalbeli tagsága. A klubot új, fenntartható növekedési pályára kellett állítani, hogy a DVTK ne csak ma, hanem hosszú távon is sikeres legyen, és évtizedeken keresztül az NB I élvonalába tartozhasson.”Szabó Tamást. – Tamás Gábor gazdasági igazgatóval akkor kezdtünk el azon dolgozni, hogy a bevételeket és a kiadásokat összhangba hozzuk, és minden egyéb licencfeltételnek hosszú távon is megfeleljünk. Különböző jelekből már akkor érezhető volt, hogy az egyre szigorodó feltételek mellett e nélkül középtávon akár veszélybe is kerülhetett volna a DVTK élvonalbeli tagsága. A klubot új, fenntartható növekedési pályára kellett állítani, hogy a DVTK ne csak ma, hanem hosszú távon is sikeres legyen, és évtizedeken keresztül az NB I élvonalába tartozhasson.”

Az ügyvezető kitért a futballgazdaság sajátosságának, a világszerte a legnagyobb költségvetési tételt jelentő személyi jellegű kifizetéseknek, ezen belül is a játékosok, a szakmai stáb járandóságának diósgyőri vonatkozásaira.

„A meglévő szerződéseken nehéz változtatni, azonban az igazolásoknál különösképpen szem előtt tartottuk az ár/érték arányt, illetve nagyon figyeltünk arra, hogy beleférjünk a bevételek által biztosított keretekbe. A szerződésekbe biztosítékokat helyeztünk, hogy a játékosok csak a teljesítményükkel arányos összeghez juthassanak hozzá. Mindazonáltal ez nem jelent automatikus költségcsökkentést, mert ha jönnek az eredmények – mint ahogy sorozatban jöttek tavaly –, akkor megérdemelten jut több mindenkinek, aki részt vállal ezek kivívásában. Emellett a bevételek növelése a másik út, a Borsodival kötött stratégiai együttműködést bővítettük, a Volkswagen is belépett támogatóink sorába, és folyamatosan azon dolgozunk, hogy további jelentős szponzorokat vonjunk be, akik tovább fogják növelni klubunk stabilitását.”

Szóba került az is, hogy a DVTK az utóbbi években nemcsak szabadon igazolható játékosokkal erősített, hanem élő szerződésű labdarúgókat is kivásárolt. Vajon lesz erre lehetőség az idén is?

„Amennyiben a költségvetésünkhöz mért lehetőség kínálkozik, akkor a csapat megerősítése érdekében idén is készek vagyunk anyagi áldozatot hozni – válaszolt Szabó Tamás. – A (csapat)létszámcsökkentés és a nem Magyarországon nevelkedett játékosok számának mérséklésére tett ajánlás miatt felbolydult a piac: az utóbbi évek csúcsán jár a magyar játékosok fizetési igénye, illetve az új helyzetben a korábban szóban hozzánk már elígérkezett játékosok közül is többen »meggondolták« magukat és más irányt vettek, vagy még kivárnak. Sajnos az is sokszor előfordul, hogy a kiszemeltjeink hasonló ajánlat esetén preferálják a fővárosi klubokat. Több saját nevelésünk is az első csapattal készül, posztokra kell igazolni néhány kész játékost és esetleg pár tehetséges fiatalt. Álmunk az idén sem lehet más, mint a nemzetközi kupaszereplés lehetőségének a kiharcolása, ami természetesen nem lesz egyszerű feladat a sűrű mezőnyben, és a szerencsének is mellénk kell állnia. Ennek a kihívásnak a teljesítésére Bekő Balázs személyében megvan a megfelelő vezetőedzőnk, aki már több helyen is bizonyította rátermettségét és szakmai hozzáértését.”

A teljes interjút ide kattintva olvashatják el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik