PMFC: jelentkeztek Portugáliától Romániáig mindenhonnan

Vágólapra másolva!
2014.12.01. 14:30
Győri János, a labdarúgó NB I-ben szereplő PMFC ügyvezető igazgatója a klub honlapjának elmondta, hogy milyen szempontok alapján választották ki a vezetőedzői posztra a horvát Robert Jarnit.

„Először is felállítottunk egy emberi, szakmai és pénzügyi jellemzőket tartalmazó kritériumrendszert, amelyek szerintünk a sikeres vezetőedzői munkához szükségesek. A kiválasztott személyek beillesztése után részletesen kielemeztünk mindenkit. Minden jelöltünk egy pontszámot kapott. Ez az érték támpontot adott nekünk a kiválasztáshoz” – idézi a pmfc.hu Győri Jánost, aki kiemelte, hogy elsősorban magyar edzőben gondolkodtak.

Az ügyvezető elmondta, elsősorban pécsi kötődésű UEFA pro licenccel rendelkező vezetőedzőt kerestek, de azok az emberek – például Róth Antal vagy Bódog Tamás –, akik megfeleltek a kritériumoknak, már máshova kötelezték el magukat, élő szerződéssel rendelkeznek. Tanácsot és véleményt azonban kértek tőlük is, csakúgy, mint Garami Józseftől, aki közismert pécsi kötődéséről, és akinek szakmai munkáját az egész ország elismeri.

„Sajnos, egyikük sem tudott számunkra megfelelő magyar edzőt ajánlani – folytatta Győri János. – Továbbá beszélgettem Illés Béla barátommal is, hiszen a Haladás is, hozzánk hasonlóan nehéz helyzeten ment keresztül. De ők sem dúskáltak a számukra megfelelő magyar edzőjelöltekben. Ezután kiterjesztettük a keresést az ország határain túlra is, hiszen sem magyar, sem külföldi jelentkezőkben nem volt hiány! Nekünk viszont határozott elképzeléseink voltak azzal kapcsolatban, hogy milyen egyéniséget keresünk, merre szeretnénk fejlődni.”

Hiába gondolkozott tehát az ügyvezető és a tulajdonos magyar edzőben, körül kellett nézni más piacokon is.

„Jelentkeztek Portugáliától, Németországon keresztül, Romániáig mindenhonnan – árulta el a korábbi válogatott játékos. – Ezeket az edzőket nagyjából ugyanazon a szűrön keresztül vizsgáltuk meg, mint a hazaiakat. Viszont itt ki kell emelni, hogy megnéztük azt is, az adott szakember származásából kifolyólag milyen mentalitásbeli, vagy kulturális többletet hozhat a PMFC-hez. Nem is lehetne jobb példát mondani, mint Dárdai Palcsi sikeres szereplése a magyar válogatott szövetségi kapitányaként. Nézzük meg, hogy a vele született tehetséget, illetve az elsajátított tapasztalatokat, a családból hozott és Berlinben felerősített német precizitást és automatizmusokat, miként adta át a nemzeti tizenegynek. Meglátásom szerint a horvát mentalitás és szakmai felkészültség sokat segíthet a PMFC-n. Mi ugyanis klubot szeretnénk építeni, nem csak csapatot. Ezért azt szeretném, ha az egész utánpótlás-nevelésünket áthatná az a fajta szemlélet, amit Jarni és a munkamániás Glavas hozhat Pécsre” – fogalmazott az ügyvezető.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik