FTC: Nagy hiba lenne, ha Besic maradna - Gyömbér

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.20. 09:39
null
A Fradi kapitánya a németeknek drukkol a vb-n (Fotó: Korponai Tamás)
Gyömbér Gábor, a Ferencváros labdarúgócsapatának kapitánya volt a DIGI Sport Reggeli Start című műsorának vendége. A középpályás beszélt a mögötte hagyott, valamint az előtte álló idényről, illetve a ferencvárosi kerettel kapcsolatos napi változásokról.

 

„Nagy siker volt a szezonunk, főként a tavaszi hadjárat, kilenc meccset nyertünk meg zsinórban – mondta Gyömbér Gábor. – Két hét állt rendelkezésünkre a kikapcsolódásra, ez idő alatt nem foglalkoztunk a focival, legfeljebb a vb-meccseket néztük. Azért a rövid pihenőnek is megvannak az előnyei, nincs lehetőség leereszteni, így aránylag jó fizikai állapotban vághattunk neki a felkészülésnek.”

Gyömbér saját szezonját felemásnak érezte, hiszen amíg Ricardo Moniznál taktikai okokból és sérülések miatt kényszerűségből nem saját posztján szerepelt – jobbhátvédként és középső védőként korábban nem játszott –, addig Thomas Doll visszavezényelte eredeti pozíciójába, a középpályára.

„Ősszel is próbáltam kihoznia magamból a maximumot, aztán volt, amikor ez sikerült, megesett, hogy nem. Doll érkezésével nemcsak ismét középpályán játszhattam, hanem megkaptam a karszalagot is, ami nagy önbizalmat jelentett számomra, és a játék is sokkal jobban ment.”

A középpályás a nyári erősítésekhez annyit fűzött hozzá, hogy minden elismerése a gyorsan reagáló vezetőké, hiszen a július 3-i El-meccs miatt kevés idő állt a rendelkezésükre. Márpedig a tavalyi szereplésük egyértelművé tette számukra, a kitűzött célokhoz – mindenek előtt a bajnoki cím – erősíteniük kell.

„Eddig hat új játékosunk van, az első benyomásaim pozitívak. Név szerint ki kell emelnem Benjamin Lauthot, aki több évet játszott a német első és másodosztályban, válogatottként, német bajnokként nagy erősítést jelenthet. Mivel csak nemrég kezdtük meg a felkészülést, taktikai felállásokat eddig nem gyakoroltunk, így nem tudjuk, hogy alaphelyzetben egy vagy két csatárral kezdünk. Ez most még egyelőre a jövő zenéje, aztán majd a szakmai vezetés eldönti, hogy melyik a legelőnyösebb taktikai felállás nekünk.”

A játékos megerősítette, hogy a keretben már csak egy lyukas poszt van, a jobbhátvédé, tudomása szerint más erősítésre nem készülnek a zöld-fehérek. Viszont a vb-n szereplő Muhamed Besic, valamint a Werdertől tavaszra kölcsönkapott Mateo Pavlovic ferencvárosi jövője erősen kérdőjeles.

„Besic univerzális játékos, jó genetikai adottságokkal, tíz körüli válogatottbeli fellépés után vb-meccsen csapata meghatározó játékosává tudott válni. Nagy hiba lenne, ha maradna még egy évet az NB I-ben. Magunk ellen beszélek, mert a Ferencvárosnak nagy segítségére van, de neki az NB I-es szint már aligha elég a képességeihez és a fejlődéséhez.”

Az Európa-liga-szereplés során Gyömbér szerint az első körből mindenképpen illene továbbjutniuk – a tavalyi sikertelenségek után igyekeznek helyreállítani a magyar futball renoméját –, de jó sorsolással a csoportkört sem tartja elképzelhetetlennek, bár ez nem elvárás irányukba. A csapatkapitány bízik a szurkolóikban, akik kitartottak mellettük akkor is, amikor nem ment az együttesnek, és a középmezőnyben állt. Az új hazai stadionjukban pokoli hangulatot vár drukkereiktől, amely hatással lesz az ellenfelekre. A klubvezetés és a szurkolók közötti konfliktusban nem foglalt állást, az nem a játékosok feladatának tekinti.

A németeknek drukkoló Gyömbér nem kerülhette meg a brazíliai vb-t sem, amelynek színvonala, valamint a mérkőzések irama kimondottan elnyerte a tetszését. A házigazda brazil válogatott eddig nem győzte meg, de rendezőként azért számol velük a végkifejletnél is, minként az általa favorizált németekkel is, akik a 2010-es vb-bronzérem óta négy évet rutinosodba megértek a feladatra. A vb átültethető tapasztalataiból a masszív védekezést, valamint a sok passzos, gyors támadásvezetést emelte ki követendő példaként, amely taktikának ők is igyekeznek megfelelni.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A FERENCVÁROSNÁL
Érkezők: Batik Bence (MTK – kölcsönből vissza), Bosnjak Predrag (Haladás), Tomislav Havojic (horvát, NK Istra 1961 Pula – Horvátország), Stjepan Kukuruzovic (svájci-horvát, FC Zürich – Svájc), Benjamin Lauth (német, 1860 München – Németország),Nagy Dániel (Osnabrück – Németország), Michal Nalepa (lengyel, Wisla Kraków – Lengyelország), Orosz Márk (Lombard Pápa – kölcsönből vissza?)
Távozott/távozhat: Ulysse Diallo (mali, ?), Józsi György (?), Julian Jenner (holland, ?), Aleksandar Jovanovic (bosnyák, DVSC), Laczkó Zsolt (?), Mark Otten (holland, ?), Arsenio Valpoort (holland, ?)
Kiszemeltek: Jasmin Mesanovic (bosnyák, Celik Zenica – Bosznia-Hercegovina), Kenan Piric (bosnyák, Gent), Vadász Viktor (DVTK)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik