Az Újpest 1997 óta nem látott sorozatra készül

Vágólapra másolva!
2013.08.16. 13:39
null
Balajcza Szabolcs is tehet azért, hogy meglegyen az Újpest újabb idegenbeli győzelme (Fotó: Török Attila, archív)
Három százszázalékos csapattal indul a labdarúgó NB I 4. fordulója, de egy biztos elveszíti hibátlan mérlegét. Születésnapot ünnepel a Kaposvár, rég látott bravúrra gyúr az Újpest, először lép pályára otthon az NB I-ben a Mezőkövesd, no meg jön a 203. bajnoki örökrangadó az FTC és az MTK között. Érdekességek a forduló elé.

KAPOSVÁR–ÚJPEST

♦ A Kaposvári Rákóczi csütörtökön ünnepelte fennállásának kilencvenedik évfordulóját. „1923. augusztus 15-én a Mezőgazdasági Ipari Részvénytársaság cukorgyárának munkásai, a Pécsi utcai iskola igazgatója és tanárai segítségével, közreműködésével „tiszta amatőr szellemben" alapították meg a Rákóczi Sport Clubot. Az első működő szakosztály a labdarúgóké volt, akik 1924. április 13-án a MÁV I. csapata ellen mutatkoztak be" – írja a rakoczifc.hu.

♦ A Rákóczi három vereséggel kezdte a szezont, ilyen vereségszériát legutóbb 2012 végén, 2013 elején élt át. Akkor egy hazai, Pápa elleni meccsen törték meg a rossz sorozatot, majd a két csapat legutóbbi találkozóján kikaptak az Újpesttől.

♦ Hármasnál hosszabb vereségszériája az NB I-ben legutóbb 2010-ben volt a Kaposvárnak, akkor hat zakó jött zsinórban, egy nyolcas nyeretlenségi sorozat keretében. A széria 2010. április-májusban csúfította a klub eredménysorát.

♦ A Kaposvár 2012 novembere óta mindig szerzett gólt hazai pályán, igaz, idei nyolc hazai bajnokijából négyet elvesztett. A Rákóczi legutóbbi három hazai meccsén mindig csak egy gólt szerzett.

♦ A 2012–2013-as idényben a fővárosi csapatok közül az Újpest, az MTK és a Ferencváros sem szerzett gólt Kaposváron, egyedül a Honvéd volt képes betalálni a Rákóczinak – így egyedül a kispestiek távoztak három ponttal. Az Újpest és az MTK 0–0-t ért el, a Ferencváros 1–0-ra kikapott.

♦ Az Újpest a legutóbbi négy bajnoki fordulóban mindig betalált, legutóbb a Haladás nullázta le a lilákat.

♦ A legutóbbi három, Kaposváron lejátszott Rákóczi–Újpest tétmérkőzés döntetlent hozott (0–0, 2–2, 2–2). A Kaposvár 2009 októbere óta nem győzte le saját stadionjában a lilákat.

♦ A két csapat legutóbbi négy kaposvári mérkőzéséből háromszor az Újpest kiállítás miatt megfogyatkozott. Kétszer az exkaposvári Rajczi Péter szállt ki idő előtt.

♦ Kiváló idegenbeli szériát fut az Újpest, vendégként megnyerte legutóbbi négy bajnokiját. Négyesnél hosszabb idegenbeli bajnoki győzelmi szériát 1997 tavasza óta nem tudott felépíteni az Újpest, amely sorrendben a ZTE-t, a Kispestet, a Vácot, a Stadlert, a Haladást, a Vasast és a Pécset győzte le akkor.

DVTK–KECSKEMÉTI TE

♦ A belső problémáktól is sújtott Diósgyőr immár öt meccse nyeretlen az NB I-ben, legutóbb 2013. május 19-én, pont a Kecskemét ellen szerzett három pontot.

♦ Továbbra is akut probléma a diósgyőri védelem átjárhatósága: a DVTK legutóbbi tizenöt bajnokiján mindig kapott gólt. A miskolci piros-fehérek 2012 szeptembere óta nem hoztak hazai bajnokit kapott gól nélkül.

♦ Az előző fordulóban a Kecskemét hatalmas meglepetésre belefutott egy hatosba az újonc Mezőkövesd ellen – 2010 augusztusa óta nem kapott ennyi gólt bajnokin a KTE (akkor DVTK–Kecskemét 6–2).

♦ A Kecskemét megnyerte legutóbbi két idegenbeli mérkőzését, és 2013 áprilisa óta nem maradt gólképtelen vendégként.

♦ A DVTK 2012. október 27. óta nem vesztett bajnokin saját stadionjában, akkor a Kaposvár tréfálta meg (0–1). Azóta kilenc mérkőzésen három győzelem és hat döntetlen a mérleg. Legalább tízes hazai veretlenségi szériája 1998–99 óta nem volt a DVTK-nak, akkor 1998 júniusától 1999 áprilisáig 14 bajnokin nem talált legyőzőre. A szériát a Vác szakította meg.

♦ A Kecskemét legutóbbi tíz bajnokijából nyolcon legalább három gól született.

PMFC–GYŐRI ETO

♦ Nagy múltú párviadal, ez lesz a két patinás dunántúli klub 87. élvonalbeli bajnoki mérkőzése. Az örökmérleg 33–29–24 az ETO javára.

♦ Negyvennegyedszer csap össze a két csapat Pécsen, a PMFC mérlege otthon pozitív: 18–17–8.

♦ A Pécs három vereséggel kezdte a bajnokságot, ennél hosszabb vereségszériája legutóbb 2012-ben volt, amikor hét bajnoki zakó következett egymás után a tavasszal.

♦ Nem nyert az ETO sem még a bajnokságban, hárommeccses a nyeretlenségi széria. Négyig 2013 áprilisában jutottak a győriek, ez volt az aranyérmet hozó szezonban a legrosszabb sorozatuk.

♦ A Pécs tíz, az ETO négy bajnoki óta nem tudta hozni aktuális meccsét kapott gól nélkül.

♦ A győriek kapott gól nélkül zártak négyet a legutóbbi hat pécsi vendégjátékból, háromszor nyertek is.

♦ A PMFC legutóbbi tíz bajnokijából nyolcon három vagy több gól esett.

♦ A két csapat legutóbbi hat meccséből ötön gólt sem kapott az ETO, amely a legutóbbi három bajnokijukon nullára győzött (2–0-s siker legutóbb Pécsen, előtte 1–0 és 3–0 Győrben).

MEZŐKÖVESD–PÁPA

♦ Története első hazai élvonalbeli bajnokiját vívja a Mezőkövesd, amely korábban elcserélte a Debrecen elleni meccs pályaválasztói jogát. A matyóföldiek az előző fordulóban a Kecskemét kiütésével szerezték meg történetük első NB I-es góljait és győzelmét.

♦ A mezőkövesdi stadionban legutóbb a Cegléd nyert tétmérkőzést 2013 májusában. A kövesdieknek azelőtt kilences hazai veretlenségi sorozatuk volt – 2013-ban bajnoki meccset csak a ceglédiek tudtak nyerni az MSE otthonában.

♦ A még veretlen Lombard Pápa kitűnően kezdte a szezont, összességében már négy meccse veretlen. Négyesnél hosszabb bajnoki veretlenségi szériát 2009 óta nem tudott felépíteni: akkor augusztus-szeptemberben egymás után hat NB I-es meccset nyert meg a Lombard.

♦ A pápaiak legutóbbi négy bajnokijukon mindig csak egy gólt szereztek, a négy találat összességében nyolc pontot hozott – nem rossz hatékonyság!

♦ A kezdés pillanatában a Lombard 188 perce nem kapott gólt az NB I-ben.

FERENCVÁROS–MTK

♦ A magyar futball patinás „nagy öregei" 203. alkalommal csapnak össze bajnoki mérkőzésen. Száztíz éve rendezték az első FTC–MTK-t, akkor a Fradi nyert.

♦ Az összesített mérleg enyhe Ferencváros-fölényt mutat, 82 Fradi- és 74 MTK-győzelem mellett 46 döntetlen született.

♦ A tempofradi.hu összeállítása szerint a Puskás Stadion (illetve Népstadion) 43 örökrangadónak adott otthont, 20 alkalommal az FTC, 15-ször az MTK nyert, 8 mérkőzés döntetlenre végződött.

♦ Az örökrangadó két résztvevője a magyar futball két legeredményesebb csapata is: a Ferencváros 28, az MTK 23 bajnoki címnél jár (az összes többi csapat hatvannál). A Fradi viszont 2004, az MTK pedig 2008 óta nem ünnepelhetett újabb aranyérmet az NB I-ben.

♦ A Ferencváros legutóbbi nyolc tétmérkőzését megnyerte pályaválasztóként az MTK ellen, a legutóbbit (az ETO Parkban, az első vidéki örökrangadón) 2–0-ra. Az előző bajnokságban az őszi meccset az MTK nyerte meg 4–2-re.

♦ Az MTK április óta nem nyert idegenben bajnokit, akkor az Egert verte meg 3–0-ra. A rossz széria hat meccset számlál – illetve két döntetlent és négy vereséget.

♦ Az FTC nyeretlen legutóbbi két hazai meccsén, mindkétszer két gólt kapott otthon.

♦ A Ferencváros legutóbbi hat bajnoki mérkőzéséből ötször legalább kétszer betalált. A Fradi-támadóegységet a Videoton tudta megfogni (0–2).

HONVÉD–PUSKÁS AKADÉMIA

♦ A kispestiek a Cselik elleni 9–0 óta nem nyertek tétmérkőzésen, igaz, az Újpest elleni 1–1-gyel megszakították négymeccses vereségszériájukat.

♦ A Honvéd legutóbbi négy bajnokiján nyeretlen, a rossz sorozat előtt viszont ötször nyert zsinórban.

♦ Az abszolút újonc Puskás Akadémia még nyeretlen, kétmeccses mini vereségsorozatban van. A felcsútiak eddigi összes NB I-es meccsükön egy gólt szereztek.

♦ A Puskás Akadémia legutóbbi két bajnokiján az MTK-ból igazolt center, Tischler Patrik talált be.

♦ A Honvéd legutóbbi hazai meccsét elveszítette, ám az előtte levő hármat kapott gól nélkül megnyerte.



VIDEOTON–PAKS

♦ A Videoton még százszázalékos, legutóbbi hat bajnokijából ötöt (és a legutóbbi tízből nyolcat) megnyert.

♦ Szintén százszázalékos a Paks, amely NB I-es története legjobb szezonrajtján van túl. Ez a második eset, hogy a paksiak a 3. helyen állnak 3 forduló után, de 9 pontot még egyszer sem szereztek.

♦ 2013-ban NB I-es mérkőzésen csupán a PMFC tudott nyerni a Videoton vendégeként. A Vidi legutóbbi öt hazai bajnoki veresége egygólos volt.

♦ Az előző idényben három mérkőzés után már csak a Honvéd volt százszázalékos a mezőnyből. 2011–12-ben a mostanihoz hasonlóan három forduló után még három hibátlan csapat volt – és mind a három nyert is, megszerezve negyedik bajnoki sikerét. Ez most biztosan nem történik meg...

♦ A Videoton 2012 szeptembere (Vidi–ETO 0–1) óta minden hazai bajnokiján (tizenegy meccsen) szerzett gólt.

♦ A Paks ebben a naptári évben Győrött és Újpesten (kétszer is) tudott bajnokit nyerni vendégként.

♦ A Paksból Simon Attila hat góllal vezeti a góllövőlistát, megelőzve a Videoton csatárát, Nikolics Nemanját, aki ötgólos. Tíz NB I-es csapat van, amely még Nikolics „góltermését" sem érte el a szezonban, Simon és Nikolics összesített gólszámát pedig csupán a DVSC (12 gól) múlja fölül.

♦ Nikolics egyébként éppen a századik bajnoki mérkőzésére készül a Videoton játékosaként.

♦ A Videoton rendszert csinál a Paks-verésből, a legutóbbi hat hazai bajnokin legyőzte a tolnaiakat. A Paks 2007 márciusa óta nem szerzett pontot Fehérváron.

HALADÁS–DEBRECEN

♦ Ez az 53. élvonalbeli mérkőzés a két csapat között, a mérleg a Lokinak kedvez, debreceni szempontból 23–15–14. Az első szombathelyi mérkőzés 3:1-es debreceni győzelmet hozott, a legutóbbi pedig 1–0-s Hali-sikert.

♦ A Haladás meccsein nincs gólzápor, a legutóbbi tizenötből tizenkét bajnokin háromnál kevesebb találat esett.

♦ A szombathelyiek legutóbbi tizenhárom hazai bajnokijukból csupán egyet veszítettek el.

♦ A Haladás 2011 novembere óta nem kapott ki kelet-magyarországi csapattól a Rohonci úton bajnokin, akkor pont a DVSC kapta el (0–1).

♦ A Debrecen 2013-ban gyengélkedik idegenben, mindössze egy bajnokit nyert meg ebben a naptári évben – májusban, a Paks vendégeként. A Loki legutóbbi tíz idegenbeli bajnokiján 1–3–6 a mérleg.

♦ A Rohonci úton „sorminta" van a két csapat meccsein: Loki-siker (0–2), Haladás-győzelem (3–0), Loki-siker (0–1), Haladás-győzelem (1–0). 2009 óta nem fordult elő ilyen szereposztásban, hogy mindkét csapat gólt szerezzen, akkor 2–1-re a DVSC nyert.

NB I, 4. FORDULÓ – PROGRAM, JÁTÉKVEZETŐK
Időpont Mérkőzés (Tv)
Játékvezető
Augusztus 16., péntek
19.00 Kaposvári Rákóczi–Újpest (Sport1)
Szabó Zsolt
Augusztus 17., szombat
16.30 Diósgyőri VTK–KTE-Phoenix Mecano (Sport1)
Andó-Szabó Sándor
19.00 Mezőkövesd-Zsóry–Lombard Pápa Kassai Viktor
19.00 Pécsi MFC–Győri ETO (Sport1)
Vad II István
21.00 Ferencváros–MTK Budapest (M2)
Farkas Ádám
Augusztus 18., vasárnap
16.30 Bp. Honvéd–Puskás Akadémia FC (M1) Erdős József
18.30 Videoton–MVM Paks (Sport2)
Solymosi Péter
20.30 Haladás–Debreceni VSC-Teva (Sport2)
Fábián Mihály
TABELLAGÓLLÖVŐLISTA, JÁTÉKOSSTATISZTIKÁKMENETRENDEREDMÉNYEK
A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. DVSC-Teva 3 3 12–1 +11 9
2. Videoton FC 3 3 9–1 +8 9
3. MVM Paks 3 3 8–3 +5 9
4. Lombard Pápa FC 3 2 1 3–1 +2 7
5. Ferencváros 3 2 1 4–4 0 6
6. Kecskeméti TE 3 2 1 7–8 –1 6
7. MTK Budapest 3 1 1 1 5–3 +2 4
8. Újpest FC 3 1 1 1 4–4 0 4
9. Haladás 3 1 1 1 3–4 –1 4
10. Mezőkövesd 3 1 2 6–6 0 3
11. Győri ETO 3 2 1 4–5 –1 2
12. Diósgyőri VTK 3 2 1 3–7 –4 2
13. Budapest Honvéd 3 1 2 2–5 –3 1
14. Puskás Akadémia FC 3 1 2 3–7 –4 1
15. Pécsi MFC 3 3 3–9 –6 0
16. Kaposvári Rákóczi 3 3 2–10 –8 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik