MLSZ: a főtitkár szerint el kell fogadni a szurkolói regisztrációt

Vágólapra másolva!
2013.08.07. 16:43
Vági Márton, a Magyar Labdarúgó-szövetség főtitkára a Nemzeti Sportnak adott interjújában érvelt a szurkolói regisztráció mellett, hozzátéve, hogy a legfontosabb szerep a klubokra hárul, nekik kell a drukkereikkel párbeszédet folytatniuk.  
– Túl vagyunk a nyári kupasokkon, itt a magyar futballidény, de a pályán kívül is megy egy különös meccs: néhány tucatnyi pécsi drukker a Fradi elleni bajnokin a stadionon kívül, az utcán maradt, tiltakozásul, az M3-as autópálya pesti bevezetőjénél pedig hatalmas transzparens hirdeti: Mondj nemet a szurkolók regisztrációjára! Annak a kis kártyának a megszerzése valóban ekkora dráma a drukkerek életében?
– Ha már így a közepébe vágott, akkor rögvest hadd oszlassam el az alapvető félreértést, ugyanis nem arról van szó, hogy egy, a szurkoló magánéletét folyamatosan veszélyeztető adminisztratív előírást, felügyeletet kényszerít a törvény a szurkolókra – mondta Vági Márton, az MLSZ főtitkára. – A regisztrációs kártya megszerzéséhez a rendszer egyetlen alkalommal csupán annyi adatot kér, mint amikor valaki kiváltja a BKV-bérletét, azaz a nevet, a születési helyet és időt kell bediktálnia. Utána többet nem lesz ezzel semmi gondja, az adatai pedig – az adatvédelmi hatóság szerint is elismerten – semmilyen kockázatnak nincsenek kitéve.


– Az MLSZ előtt amúgy tiszta a kép, hogy a háborgó drukkernek mi a baja, miért nem akarja kiváltani a szurkolói kártyáját?
– Sokszor, sok helyütt megkérdeztük a szurkolóktól: mi a kifogásuk a kártya ellen? Lényegi indokot eddig nem mondtak, csak annyit, hogy nem akarják.

– Tehát ez valami MLSZ-ellenes dac, harc?
– Alapvetően nem, bár sokan szeretnék így beállítani. Először is meg kellene végre érteni, hogy a regisztráció nem az MLSZ döntése, hanem egy törvény betartása. Mégpedig egy olyan törvénynek, amely harmonizál az európai országok többségének gyakorlatával, és a regisztráció eszerint a kiemelt mérkőzéseken kötelező. A klubkártya bevezetéséről viszont az egyesületek döntenek. Szerintünk a klubkártya nagyon leegyszerűsíti a regisztrációt, számos további előnye is lehet, ezért mi támogatjuk, és örülünk, ha alkalmazzák. Mindenesetre a kialakult helyzetet nem könnyíti az sem, hogy manapság több klub esetében a szurkolók szemében nem, vagy nem csupán a szövetség és a regisztráció a tüske, sokkal inkább elégedetlenek az egylettel, s többnyire a vezetőséggel vitáznak. Szervezési gondok, a stadionok állapota, a csapatok szakmai és pénzügyi menedzselése, és más, a klubélettel kapcsolatos ellentétek állnak az elégedetlenségük hátterében, de a problémák közös megoldása helyett minden szereplőnek egyszerűbb és népszerűbb az MLSZ szidása.

– Legutóbb a Fradi-tábortól kapott szépen a szövetség...
– A labdarúgás problémáinak megoldása nyilván összetett és érzékeny feladat, de tudomásul kell venni, a döntés megszületett: Európához hasonlóan nálunk is regisztrálni kell. Azt kellene elérni minél hamarabb, hogy a klub, a játékos, a szurkoló, a szövetség, a média, egyszóval a magyar labdarúgás minden szereplője felismerje, és elhiggye, hogy nem ellenségei egymásnak. Jó lenne egységesen gondolkodni és kommunikálni a nézőtéri szokások megváltoztatása, jobbítása kapcsán, azaz ebben az ügyben partnerek, ne pedig egymásnak üzengető ellenfelek legyenek a szereplők. Az MLSZ ebben tud és akar segíteni, sőt, a szidalmazások ellenére élére állt az ügynek, de a legfontosabb szerep a klubokra hárul, nekik kell a szurkolóikkal párbeszédet folytatniuk.

A TELJES INTERJÚT ELOLVASHATJÁK A NEMZETI SPORT SZERDAI SZÁMÁBAN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik