Zsúfolt pécsi lelátók előtt a Fradi, Szivics nem ájul el a Győrtől

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.07.27. 10:22
null
Nyitányként csúcsmeccs: zsúfolt lelátók előtt fogadhatja a Pécs a Fradit (Fotó: Czerkl Gábor)
Négy mérkőzéssel folytatódik a labdarúgó NB I 2013–2014-es idényének első fordulója: a kimondva a bajnoki címért harcba induló Ferencváros a Pécs otthonában kezd, a Bajnokok Ligájától gyenge teljesítménnyel búcsúzó Győri ETO a DVTK ellen javíthat, Horváth Ferenc az Újpest otthonában mutatkozik be a Paks kispadján, az újon Mezőkövesd pedig a sok gonddal küzdő MTK-val találkozik.

PMFC–FERENCVÁROS: ZSÚFOLT LELÁTÓK ELŐTT A FELEK, MONIZ TÁMADNA

Szinte biztos, hogy telt ház, zsúfolt lelátók várják a csapatokat szombat este a pécsi stadionban. A ferencvárosi drukkerek számára fenntartott ezer darab belépő már szerda délután elfogyott, míg a pécsiek is szép számmal vásárolták a tiketteket.

„Alighanem telt ház lesz a Ferencváros elleni bajnokin – újságolta örömmel Feleki Attila, a pécsiek ügyvezetője. – Úgy tűnik, a drukkerek várták már a rajtot, a zöld-fehérek elleni mérkőzés pedig különösen lázba hozott mindenkit. A mérkőzés kiemelt kockázatú, ami azt jelenti, hogy a szokásosnál is nagyobb rend lesz a létesítményt körülvevő utcákban.”

Mohl Dávid a nyáron igazolt a pécsi csapathoz, és már alig várja, hogy elkezdődjön a szezon:

„Egyáltalán nem félek a Ferencvárostól, ugyanakkor annál inkább várom, hogy végre elkezdődjék az idény. A társaim nevében is kijelenthetem: szombat este apait-anyait beleadunk, hogy itthon tartsuk a három pontot. Mi senkitől sem félünk, bár jó csapatnak tartjuk a Ferencvárost és ismerjük az erényeit, tudjuk, hogy vigyáznunk kell vele, de nem esünk térdre előtte. Szóval ha a zöld-fehérek nyerni akarnak Pécsen, foggal-körömmel kell harcolniuk minden egyes labdáért.”

Márpedig feltett célja a fővárosiaknak, hogy elvigyék a három pontot, elég csak Ricardo Moniz szavait idézni:

„Az új játékosaink a pályán megmutathatják, hogy jó vásárt csináltunk velük. Ha bajnoki címhez segítenek minket, elmondhatjuk, hogy jól igazoltunk. A friss szerzemények nagy része külföldről jött, ezért be kell bizonyítaniuk, hogy jobbak, mint a magyar játékosok, és el kell érniük, hogy a csapat az előző szezonban elért ötödik helynél jobb legyen. Nagy fájdalmam, hogy öt fiatal megkapta a lehetőséget, de egyelőre nem élt vele, tovább kell dolgoznunk velük. A taktikánk nem fog változni, folyamatosan támadni fogunk, hogy szórakoztassuk a szurkolóinkat. Emellett fejleszteni akarjuk játékosainkat, ahogy azt tettük például Böde, Somália vagy Besic esetében. A győztes mentalitás tavaly is megvolt, de számos olyan meccsünk volt, ahol fölényben voltunk, de győzni nem sikerült” – nyilatkozta Moniz a fradi.hu-nak az idénykezdet kapcsán, majd kitért a Pécs elleni meccsre is.

„Támadni fogunk, nem riadunk meg semmitől, és a győzelemért játszunk. Minden tiszteletem a Pécsé, a tavalyi idényben idegenben 0–0-s döntetlent játszottunk velük, a második, 3–2-es győzelmünket hozó meccsen pedig nem érdemeltünk három pontot. Kétgólos pécsi vezetésnél a szerencse is kellett ahhoz, hogy a végén nyerni tudjunk. Tisztában vagyunk vele, hogy az első meccs mindig nagy kihívás, főként hogy sok szurkolónk kísér el bennünket. Biztos vagyok benne, hogy elhozzuk a három pontot!”

 

GYŐRI ETO–DVTK: SZIVICS NEM ÁJUL EL A GYŐRTŐL

Attól, hogy az ETO az izraeli Maccabi Tel-Avivval szemben kiesett a Bajnokok Ligájából, az NB I-ben még simán lehet első. Persze a győri helyzet korántsem tekinthető ideálisnak, szombat este a DVTK igencsak nehéz ellenfélnek ígérkezik. A nyitány előtti felkészülést nyilván az sem segítette, hogy Tarsoly Csaba, a klub tulajdonosa lapunkban alaposan leteremtette játékosait, akiknek teljesítményével finoman szólva sem volt elégedett a BL-selejtezőn.

„Egyetértek, nem azt nyújtottuk, amit tudunk – mondta Koltai Tamás, az együttes játékosa. – Magyarázatot viszont nem tudok adni a történtekre. Nem volt jó a játékunk, nem működött a csapat, egyénileg sem voltunk az igaziak. Nem éreztem, hogy összenyomott volna minket a tét, tudtuk mindannyian, hogy milyen fontos meccs ez a klub életében, de nem ijedtünk meg. Jobb volt a Maccabi Tel-Aviv.”

Pintér Attiláról sokan azt tartják, hogy az ilyen vereségek után nem kíméli a játékosait. Koltai Tamás elárulta, az edző nem vette a fejét senkinek, de természetesen felhívta a figyelmet a hibákra.

„Profi játékosok vagyunk, meg kell tudnunk oldani az ilyen helyzeteket is – mondta Koltai Tamás. – Nem szabad sokat keseregni, új nap kezdődik, nem látszhat rajtunk a pályán szombaton, hogy mi történt velünk kedden. Én is kikapcsolok, amikor otthon vagyok, zenét hallgatok, vagy kiülök a kutyával a teraszra, nem rágódom a múlton. Csak a Diósgyőr elleni találkozóra hangolok. Nem lesz könnyű, de nyerni akarunk.”

A diósgyőrieknél főhet a feje Tomiszlav Szivicsnek, hogyan állítsa össze legütőképesebb csapatát a bajnoki nyitányra. A DVTK edzőjének dolgát alaposan megnehezíti, hogy hosszú hónapokat hagyott ki sérülés miatt Csirszki Martin, Tisza Tibor, Gosztonyi András és Mohamadou Abdouraman, de Elek Ákos, Rudolf Gergely, valamint L’Imam Seydi is sokat hiányzott.

„Olyan mérkőzés előtt állunk, amelyen nincs veszítenivalónk – latolgatta az esélyeket Szivics. – A nemzetközi porondon láthattuk, mit ér a magyar bajnok, éppen ezért a szombat esti találkozón mi nagyon sokat nyerhetünk. A Győrtől nem kell elájulni, ezt az izraeliek példája igazolja. Tiszteljük, de nem esünk előtte hasra. Miskolcon dobogós helyre várják a csapatot, én azt mondom, ez most nem reális. Inkább az, hogy bekerüljünk az első nyolc közé.”

 

ÚJPEST–MVM PAKS: HORVÁTH FERENC A MICIMACKÓBÓL IDÉZETT

Az Újpest játékoskeretét böngészve biztosan nem szökik az egekbe a drukker vérnyomása – maximum dühében… Jarmo Ahjupera érkezett, az észt csatár erősítést jelent – ennyi. Balajcza Szabolcs, az együttes rutinos kapusa néhány napja lapunk hasábjain fakadt ki, mely szerint ha a klub nem szerződtet öt-hat minőségi futballistát, a kiesés ellen kell harcolnia a csapatnak.

Kozma István csak szűkszavúan beszélt az erősítési tervekről.

„Kétségtelen, kevesen vagyunk – így az Újpest vezetőedzője. – Érkezik még néhány minőségi játékos.” Hogy mikor, az talány, ugyanis bár augusztus végéig tart az átigazolási időszak, addig hat forduló lepereg... Az első játéknapon az MVM Paksot fogadja a csapat.

„Nem szeretnék a Pakssal foglalkozni – folytatta a szakember. – Az a lényeg, hogy hazai pályán nyerjünk.”

A Tolna megyeiek kispadján bemutatkozó Horváth Ferenc egyelőre csak reméli a legjobbakat:

„Fejlődünk, fejlődünk, de még nem nézünk ki úgy, ahogy szeretném. A felkészülésre öt hetünk volt, ennyi idő azonban nem elegendő ahhoz, hogy felöltsük azt az arculatot, amelyet megálmodtam. Úgy vagyok a bajnokság kezdetével, mint amikor a Micimackóban így szól a vendégeket fogadó Tigris: egy tigris úgy ad partit, hogy ajtót nyit, és reméli a legjobbakat... Ez most baromira igaz ránk."

A paksi tréner szerint elkelnének még az iparosok a csapatába.

„Egy-két labdarúgó még elkelne. Sok művészünk, de kevés iparosunk van. Egy-két művészből próbálunk iparost faragni, ám ez nem egyszerű. Ennek ellenére hiszem, hogy centiről centire feljebb jutunk. A vezetőség azt tűzte ki célul, hogy az első tízben végezzünk, abba sok minden belefér. Négy-öt klub ellépett a mezőnytől – vezetői megengedhetik maguknak, hogy minőségi légiósokat igazoljanak, illetve hogy élő szerződésükből kivásároljanak futballistákat –, mögöttük ellenben nagy tülekedés várható. Ha idővel azt hallom, hogy a Paks ellen senki sem szeret játszani, jó jelnek tekintem.”

 

MTK–MEZŐKÖVESD: GARAMI ÉS A SZOKÁSOS NEHÉZSÉGEK

„Hat hete azért készülünk, edzünk, gyakorolunk, hogy felkészülten vágjunk neki a bajnokságnak” – mondta Garami József, az MTK szakmai igazgatója a kék-fehérek szombati mérkőzéséről – a Hidegkuti-stadionban az újonc Mezőkövesd vendégeskedik.

Kérdés, átalakította-e a szakember a fővárosiak csapatát, vagy kénytelen volt teljesen újat építeni?

„Elköszönt Rafe Wolfe és Hidvégi Sándor, a két szélső védőnk, Vadnai Dániel és Zsidai László, ők ketten Kanta József mellett a középpálya erősségei voltak, Nikházi Márk, akire a támadások szervezésében szintén lehetett számítani, és most Tischler Patrik. Utóbbi a legutóbbi szezonban Könyves Norberttel és Csiki Norberttel volt elöl, Könyves a télen Paksra igazolt, Csiki sérült, így csatárainkat nélkülözni kell. Ráadásul Horváth Zsolt, aki Pécsről érkezett, szintén kidőlt, egy edzőmeccsen okoztak neki súlyos sérülést, és a kapus Hegedüs Lajos is sérülésből jön vissza, hat alapember távozott, három sérült, ez sok, így nagyon nehéz meccsre számítok."

Megemlítjük: Józsi bácsi karrierjében ezer éve nem fordult elő, hogy ne nehéz meccsre számítson, az aktuális ellenfél mindig éppen akkor áll össze, amikor az MTK meccsel vele.

„Ezt így is gondolom, melyik meccs könnyű ma már? – kérdezte Garami József. – Magyar szinten öt-hat erős, gazdaságilag is rendezett csapat lesz, melléjük akkor is nehéz lesz odaférkőzni, ha rosszkor dicsérem őket, az élboly belebukott a nemzetközi kupameccsekbe... Ettől még igaz, az NB I szintjén sokan próbálnak erősödni, lesz versenyhelyzet.”

Elfogadná-e most a hatodik helyet?

„Azt hiszem, igen, elfogadnám – mondta Garami József. – Az az élmezőny vége, a középmezőny eleje, a mostani állás szerint az nem lenne rossz. A lényeg, hogy Bese Barnabás vagy éppen Horváth Péter, no meg a többi, Agárdról érkező srác fejlődjék, és egyre jobb legyen.”

NB I, 1. FORDULÓ – PROGRAM, JÁTÉKVEZETŐK
IdőpontMérkőzés (Tv)
Játékvezető
Július 26., péntek
19.00Lombard Pápa–Puskás Akadémia FC 1–1Iványi Zoltán
Július 27., szombat
16.30Újpest FC–MVM Paks (Sport1)Németh Ádám
19.00Pécsi MFC–Ferencváros (Tv: Sport1)Szabó Zsolt
19.00MTK Budapest–Mezőkövesd-ZsóryAndó-Szabó Sándor
21.00Győri ETO FC–Diósgyőri VTK (Duna Tv)Erdős József
Július 28., vasárnap
16.30Videoton FC–Haladás (Duna Tv)Kassai Viktor
18.30KTE-Phoenix Mecano–Bp. Honvéd (Sport2)Solymosi Péter
20.30Debreceni VSC-Teva–Kaposvári Rákóczi (Sport2)Farkas Ádám
A BAJNOKSÁG MENETRENDJE

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik