Horváth Ferenc: Ha tudnám, én lennék a Mourinho

GALAMBOS DÁNIELGALAMBOS DÁNIEL
2013.07.10. 11:48
Horváth Ferenc, a labdarúgó NB I rajtjára készülő Paks vezetőedzője nem foglalkozik a felkészülési mérkőzések eredményével; mint a Nemzeti Sportnak adott interjújában elmondta, számára pillanatnyilag az építkezés, a nyerőemberek megtalálása, saját mentalitásának a játékosaiba plántálása a legfontosabb.

– Ez a Horváth-trükk? Bukdácsolás az edzőmeccseken, hogy aztán a beetetés után végigverje csapatával az NB I-et?
– Egyszer már bejött, ha nem is vertük végig a mezőnyt. Az NB II-ben is hasonlóképpen alakult a felkészülésem, de ilyenkor egyáltalán nem tartom fontosnak az eredményt, az a lényeg, mit látok viszont, mit kapok vissza abból, amit kértem. Jó edzésnek fogom fel a felkészülési találkozókat.– Ez a Horváth-trükk? Bukdácsolás az edzőmeccseken, hogy aztán a beetetés után végigverje csapatával az NB I-et?
– Egyszer már bejött, ha nem is vertük végig a mezőnyt. Az NB II-ben is hasonlóképpen alakult a felkészülésem, de ilyenkor egyáltalán nem tartom fontosnak az eredményt, az a lényeg, mit látok viszont, mit kapok vissza abból, amit kértem. Jó edzésnek fogom fel a felkészülési találkozókat.

Horváth Ferenc utat mutat (Fotó: Havran Zoltán)
Horváth Ferenc utat mutat (Fotó: Havran Zoltán)

– És hol tart a Paks az ön által ideálisnak vélt állapothoz képest?
– A forma már megvan, a fazon még nincs. Van még mit csiszolni, egyelőre a védekezés megszervezésével bíbelődünk, aztán jöhet a támadójáték.

– Ilyen alapos, építkező tréner?
– Próbálom kis kövekből összerakni az egészet. Azért persze nem árt, ha közben nyer is a csapat, úgy jobban hisznek a srácok az elvégzett munkában. Mert nem is feltétlenül bennem kell, hanem saját magukban és a befektetett melóban. Leginkább ugyanis fejben dőlnek el a dolgok.

– Pedig azt gondolnánk, az edző személye önmagában is kulcskérdés, hogy kellőképp tisztelik, felnéznek-e rá.
– Csakhogy ne az edzőt tiszteljék, hanem az embert. A tiszteletet játékosként is megkaptam, edzőként is elvárom persze, de nem szeretném, hogy a rangnak szóljon.

– Akkor pontosítunk: min múlik, hogy a játékosok tűzbe menjenek a mesterükért? Ami aligha baj egy csapatnak hívott közösség esetében.
– Ha tudnám, én lennék „a" Mourinho. Természetesen kell valamiféle karizma, kisugárzás, muszáj elérni, hogy a saját mentalitásomból – hogy gyűlölök veszíteni – minél több átragadjon a futballistákra, noha a belső motivációnak meg kell lennie. Miközben persze az is dolga egy szakvezetőnek, hogy segítse a játékosának meglelni a motivációt.

AZ IMMÁR ELEKTRONIKUSAN IS ELÉRHETŐ NEMZETI SPORTBAN A TELJES INTERJÚT ELOLVASHATJA, ÉS MEGTUDHATJA AZT IS, HÁNY NYERŐEMBERT LÁT HORVÁTH FERENC A PAKSBAN; SZERETI-E A MEG NEM ÉRTETT ZSENIKET; MIÉRT RIAD FEL ÉJSZAKÁNKÉNT. IRÁNY AZ E-VERZIÓ VAGY AZ ÚJSÁGOS!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik