Pécs: a jól kereső Okoronkwót hiába száműzték, maradna

Nemzeti SportNemzeti Sport
Vágólapra másolva!
2013.05.16. 08:41
null
Rég volt – Okoronkwo ősszel gólt szerzett a Honvéd ellen (Fotó: archív)
Minden bizonnyal Solomon Okoronkwo az NB III-as mezőny – beleértve mind a hat csoportot – legjobban fizetett labdarúgója. A PMFC második csapatához száműzött támadó azonban nem akar minden áron távozni...

 



A négyszeres nigériai válogatott támadó, Solomon Okoronkwo 2012-ben került Pécsre, korábban a német Hertha BSC-ben is játszott (39 meccsen négyszer volt eredményes), és Magyarországra szerződése megfordult Szaturn Moszkvában, a norvég Aalesundban gólt szerzett a Ferencváros elleni El-selejtezőben. Pécsre – ahogy azt korábban már jeleztük – a hírek szerint közel havi tízezer eurós fizetésért írt alá.

Csakhogy később kiderült, a játékos nincsen megfelelő erőállapotban, a formáját az tükrözi a legjobban, hogy az előző bajnokságban hét mérkőzésen csupán egy gólig jutott, az ősszel pedig tíz találkozón csak háromszor volt eredményes. Egy szó, mint száz, ennél azért a pécsiek (is) jóval többet vártak Solomon Okoronkwótól.

Ezért aztán az új vezetőség joggal gondolta úgy, hogy a légiós nem dolgozott meg a pénzéért, a viselkedése is hagyott kívánnivalót maga után, ezért szerződésmódosítást javasoltak neki. Nem sok sikerrel, mert a nigériai a nem csekély járandóságának csak egy részéről mondott le. A télen megpróbálták kölcsönadni az NB II-es kozármislenyieknek, de a futballista visszautasította a „száműzetést", így Pécsen maradt – viszont nem az első csapat öltözőjében. A Lőrincz Emil és Márton Gábor vezette szakmai stáb nem tartott igényt az indolensnek tartott játékos szolgálataira, ezért egyedül a PMFC NB III-as együttesében jutott játéklehetőséghez.

„Elismerem, a jelenlegi helyzet senkinek sem jó – mondta a Nemzeti Sportnak Solomon Okoronkwo. – De nem tudok mit tenni, a szakmai stáb azt mondta, futballozzak a harmadosztályú második csapatban, így tehát ezt teszem. Jól érzem magam Pécsen. Megszerettem a várost, az embereket, a csapatot, nem szívesen mondanám tehát azt, hogy kész, vége, elmegyek. A szerződésem még egy teljes évig érvényes, és mindenekelőtt a szakmai stábbal szeretnék egyeztetni a folytatásról. Nem az a célom, hogy a harmadosztályban szerepeljek, habár e pillanatban annak is nagyon örülök, hogy egyáltalán játszom, és játékban, edzésben maradhatok."

A nigériai támadó eddig nyolc NB III-as bajnokin játszott, hat gólt szerzett. Ezeken a mérkőzéseken ugyanakkor négy sárga lapot gyűjtött be, sőt a vasárnapi, Dunaújváros elleni bajnokin a játékvezető kiállította. Fegyelmezetlensége is közrejátszhatott abban, hogy 2–0-ra kikapott az addig döntetlenre álló PMFC II.

„Egymeccses eltiltást kaptam, szóval nem kell már sokat várnom a visszatérésre – így Solomon Okoronkwo. – Visszahúz azonban a szívem az élvonalba. Ott gyorsabb a játék, és képzett labdarúgók lépnek hétről hétre pályára. A harmadosztályban ugyanakkor rengeteg fiatal szerepel, akiknek még időre van szükségük, hogy belerázódjanak a játékba, rutint szerezzenek. Noha élvezem a játékot, mégiscsak jó lenne a nagyok között szerepelni, erősödni. Szerencsére teljesen fitt vagyok, az izomsérülésem már a múlté."

Fontos ez, mert Solomon Okoronkwo úgy gondolja, hogy elsősorban a sérülései miatt mondtak le róla az NB I-es csapat edzői.

„Nem gondolom, hogy hibáztam volna – magyarázta a támadó. – Azt gondolom, mindig mindent a csapat eredményességének vetettem alá. Utolértek azonban sérülések, és nem tudtam mit tenni, ezek a labdarúgás velejárói. A sérülés sajnos foglalkozási ártalom, senki sem akarja. Emiatt kétségkívül sokat ki kellett hagynom, és nem tudtam annyi gólt szerezni, amennyit szerettem volna. Voltak nehéz pillanataim, ám most, hogy egészséges vagyok, és végre duzzadok az erőtől, az a legfontosabb, hogy mindenki számára megnyugtató módon rendeződjön a helyzetem."

A Nemzeti Sport megkeresésére a PMFC ügyvezetője, Feleki Attila kommentálta a támadó nyilatkozatát.

„Ha profi labdarúgónak tartja magát, és jóval magasabban jegyzett futballkultúrából érkezve jól érzi magát a magyar harmadik vonalban, azt hiszem, ez mindent elárul arról, hogy a Solomon Okoronkwo miért nem tagja a PMFC első keretének. És persze a négy élvonalban rúgott gól is önmagáért beszél" – fogalmazott a sportvezető.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik