A télen három-négy játékvezetővel szűkítik az NB I-es keretet

Vágólapra másolva!
2012.11.29. 15:29
null
Tavaszra néhány NB I-es játékvezető eltűnhet, mint szürke szamár a ködben (fotó: Veres Viktor – illusztráció)
A télen három-négy játékvezetővel szűkítik az NB I-es keretet, de ezt már a bajnokság kezdetén tudták a bírók, akiket az MLSZ játékvezetői bizottsága és húsz meccsellenőr együtt értékel – mondta a testület elnöke, Berzi Sándor a Digi Sport Reggeli start című műsorában. Berzi szerint a magyar élvonal játéka jelentős mértékben szabálytalanabb a nemzetközi átlagnál.



„A játékvezetői keretek évről évre változnak, általában folyamatos a mozgás. A bajnokság előtt elmondtuk az első osztályú bíróknak, hogy a télen szűkítjük a keretet, ennek tudatában dolgoztak az ősszel. Várhatóan három-négy fővel csökken az NB I bírói kerete, ők az NB II-be kerülnek” – mondta Berzi.

„Az MLSZ félévente értékeli – oktatás keretében – a játékvezetők ténykedését, ott elemezzük a hibákat. Az értékelést a játékvezetői bizottság tagjai és az élvonalbeli bíróellenőrök végzik. Ilyen ellenőrből körülbelül húsz van az NB I-ben, ők már a meccsek alatt rögzítik benyomásaikat, s utána azonnal elmondják a bírónak, majd másnapig írásban is kötelesek elkészíteni” – mondta a bizottság elnöke.

JÖNNEK A PROFI BÍRÓK

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöke, Csányi Sándor mai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a 2013–2014-es szezonban nyolc játékvezető már hivatásosként fújja a sípot az NB I-ben.

Ez a nyolc játékvezető az MLSZ alkalmazásában áll majd, és a hétköznapokon a futballal, a játékvezetéssel kapcsolatos feladatokat lát el, többek között járja a megyéket és játékvezetői képzéseket, továbbképzéseket tart. Az is előfordulhat az új rendszerben, hogy egy profi játékvezető egy fordulóban két meccset vezet.

Nyolc bíró természetesen nem elég az élvonal összes meccsének levezényléséhez, így természetesen az NB I-es keretben maradnak nem hivatásos, azaz „amatőr” játékvezetők is.

További újdonság, hogy a 2013–14-es szezonban már az összes NB I-es meccsen lesznek vonalbírók, tehát minden bajnokin hat játékvezető működik közre (vezető bíró, két asszisztens, két vonalbíró és a tartalék játékvezető). Az új rendszer részleteinek kidolgozása folyamatban van a szövetségben.

A TÉMÁRÓL BŐVEBBEN A PÉNTEKI NEMZETI SPORTBAN OLVASHAT!

„A legtipikusabb bírói tévedések idehaza? A legfontosabb a játékosok testi épségének védelme. Sajnos Magyarországon sokkal több a szabálytalanság, mint a nemzetközi futballban, kétszer, két és félszer többet kell fújniuk a bíróknak. A játékosok túlzott vehemenciával küzdenek a szabályok figyelembe vétele helyett. Erre kell leginkább odafigyelniük a magyar játékvezetőknek” – jelentette ki az MLSZ-vezető.

Hozzátette: „Nem több a bírói tévedés az NB I-ben, mint korábban, egyszerűen több mérkőzés van szem előtt, vagyis a képernyőn, ez viszont növeli a játékvezetői felelősséget. A hibák egyébként is kiegyenlítik egymást. A magyar bírók nem rosszabbak, mint a nagy európai ligákban dolgozó profi státusú kollégáik, az angol, a német bajnokságban és az UEFA-mérkőzéseken is vannak hibák. Azt sem gondolnám, hogy Vad II István szerencsétlen szituációból fakadó tévedése változtatna a magyarok ázsióján.”

„A kiállítása ellenére eltiltásából felmentett fehérvári Vinícius esete mutatja a megváltozott szemléletet: most már utólagos, tévéfelvételekkel segített felülvizsgálat is lehetséges, ha a játékos mégsem követett el szabálytalanságot. A fegyelmi bizottság ilyenkor jogosult felülbírálni az ítéletet. A hibázó Takács Jánosról annyit mondhatok: folyamatosan értékelünk, a küldésnél figyelembe vesszük a korábbi teljesítményeket” – válaszolta Berzi.

„A többség jónak tartja, hogy a bizottság alelnöke, Puhl Sándor hétről hétre értékeli a tévében a bírók teljesítményét. Ma már nem dughatjuk a homokba a fejünket, s akkor már jobb, ha szakértő mondja el a véleményét a nyilvánosságnak” – fűzte hozzá.

Berzi Sándor néhány szóban beszélt arról a hírről, amely szerint egyes javaslatok alapján duplájára bővítenék a Bajnokok Ligája mezőnyét. „A megvalósítási forma kérdése, hogy támogatja-e az MLSZ Michel Platini tervét, a BL hatvannégy csapatosra bővítését. Értem az UEFA szempontjait, amelyek az Európa-liga megszüntetése mellett szólnak, ugyanakkor a selejtezőrendszeren múlik, hogy a változás jó lesz-e a magyar csapatoknak, s ettől függ a támogatásunk is.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik