Nagy tétje van a Vasas-Fradinak, Szpisljak visszatér Debrecenbe

Vágólapra másolva!
2011.08.28. 13:23
null
Maróti Béla (labdával) ma is tehet azért, hogy a Ferencváros legyőzze a Vasast (Fotó: Németh Ferenc, archív)
Ma három mérkőzést rendeznek a labdarúgó NB I 7. fordulójában. A Vasas a Ferencvárost fogadja a Puskás Ferenc Stadionban egy olyan meccsen, amelyen szeretnének feleleveníteni valamit a fővárosi rangadó nagy hagyományaiból, miközben mindkét csapat számára létfontosságú lenne a három pont megszerzése. A korábbi másodedző, Zoran Szpisljak ma vezetőedzőként tér vissza Debrecenbe, csak éppen már az Újpest szakvezetőjeként. A Szombathelyi Haladás a Kecskeméti TE-t fogadja.

 

MÚLTIDÉZÉS A LÉTFONTOSSÁGÚ CSATA ÁRNYÉKÁBAN – VASAS–FTC

Vasas–Fradi – csaknem húsz év után újra a stadionban! Pontosabban: a Stadionban! Amely most Puskás Ferenc nevét viseli, és amely hamarosan megújul, átalakul, megszépül – a két csapat a dicső magyar futballmúltban megannyi felejthetetlen meccset vívott a műemlék jellegű futballarénában.

Az kérdéses, hogy a mai találkozó csak arról marad emlékezetes, hogy ez volt az utolsó bajnoki az átalakítás előtt, vagy a játékról is. Ami biztos: a tét nem kicsi, hiszen még egyik csapat sem győzött az NB I-ben ebben a szezonban, és a vesztes hét forduló után már leszakadhat a középmezőnytől.

Érdekesség az edzők személye. A Vasast dirigáló Marijan Vlak és a Ferencvárost irányító Nagy Tamás egyaránt a második találkozójára készül vezetőedzőként aktuális csapatánál, igaz, utóbbinak lehet, hogy ez lesz az utolsó meccse, ugyanis egyelőre csak két mérkőzésre bízták meg őt a vezetők Prukner László távozása után. Vlak korábban dolgozott a Ferencvárosnál, míg Nagy Tamás játékosként erősítette a Vasast.

Mindkét szakvezető dolgát sérülések nehezítik a 18 órakor kezdődő találkozó előtt. A Vasasnál Dusan Mileusznics, a Ferencvárosnál Balog Zoltán, Grúz Tamás és Marko Ranilovic bajlódik sérüléssel, míg Lisztes Krisztián belázasodott.

A múlt egyébként Ferencvárosnak kedvez. Ma bajnokin 160. alkalommal csap össze a két együttes. Az eddigi 159 találkozó mérlege: 79 ferencvárosi győzelem, 39 döntetlen és 41 Vasas-siker.

A két klub a mai bajnoki előtt a múltidézésről is gondoskodik: 16.30 órától összecsap a Vasas és a Ferencváros öregfiúk csapata is. A piros-kékeknél többek között Komjáti András, Izsó Ignác, Mészöly Géza, Kiss László, Mónos Tamás és Zombori Sándor lép pályára, míg a másik oldalon Szűcs Mihály, Telek András, Dragóner Attila, Ebedli Zoltán, Lipcsei Péter, Nyilas Elek is szerepet kap, a csapatot pedig Dzurják József irányítja.

SZPISLJAK VISSZATÉR, ÉS GYŐZELEMMEL TÁVOZNA – DVSC–ÚJPEST

A DVSC a legutóbbi három szezonban egyszer sem verte meg hazai pályán az Újpestet, most viszont hat győzelem után fogadja a még nyeretlen lila-fehéreket.

„Nem szabad azzal foglalkoznunk, hogyan szerepelt eddig az Újpest a bajnokságban – nyilatkozta a ma 16 órakor kezdődő mérkőzés kapcsán a dvsc.hu-nak Kondás Elemér, a Loki vezetőedzője. – Csak arra kell összpontosítanunk, hogy megnyerjük a mérkőzést hazai közönség előtt. Erre készülünk, mint ahogy mindig, és nem szabad, hogy befolyásoljon minket az ellenfél eddigi gyengébb szereplése. Láttam a Diósgyőr elleni meccsüket, a végén akár nyerhettek is volna, megvoltak a lehetőségeik, vagyis mindenképpen óvatosnak kell lennünk. Korábban is hangsúlyoztam, hogy a bajnokságban bárki győzhet bárki ellen. Nekünk arra kell koncentrálni, hogy fejben is ott legyünk a mérkőzésen, és nyerjünk. A nagy meleggel is számolni kell természetesen, ez az időjárás mindenkit megfog. Próbáljuk úgy alakítani az edzéseket is, hogy a hőség a lehető legkevesebbet vegye ki a játékosokból. Egyértelműen befolyásolja a mérkőzés iramát, ritmusát, hogy délután négy órakor lesz a meccs, a labdarúgók is emberek, az élettani hatások náluk ugyanúgy érvényesülnek."

A debreceniek szakvezetője az Újpest ellen számíthat az eltiltásából visszatérő Adamo Coulibalyra és a sérüléséből felépülő Varga Józsefre.

Az Újpestet irányító Zoran Szpisljak visszatér korábbi munkahelyére, hiszen Herczeg András segítőjeként dolgozott Debrecenben.

„Tudjuk, hogy a Debrecen milyen csapat, jól ismerem a Lokit, ráadásul eddigi hat bajnoki meccséből mind a hatot megnyerte. De mivel mi is sokat léptünk előre, színvonalas mérkőzést várok. Azt is jól tudom, hogy az Újpestnek fekszik a debreceni stadion, és remélem, hogy tovább javítjuk a statisztikát. Számomra is érdekes lesz a visszatérés, de hogy mi történt három évig, az már csak történelem, amelyről a szabadidőnkben lehet beszélni. Most már új feladatom van, amely az Újpesthez köt, és pillanatnyilag ez a legfontosabb. Örülök, hogy találkozhatok a barátaimmal, újra láthatom a régi arcokat, de ezt inkább hagyjuk a meccs utánra. Addig minden energiánkat arra kell összpontosítani, hogy sikeresen szerepeljünk" – nyilatkozta a szakember az ujpestfc.hu-nak.

Ma még egy mérkőzést rendeznek az NB I-ben: az előző két találkozóját megnyerő Haladás 18 órától a Kecskemétet fogadja.

LABDARÚGÓ NB I – A VASÁRNAPI PROGRAM
16.00 óra: Debreceni VSC–Újpest FC (Tv: M1)
18.00: Szombathelyi Haladás–Kecskeméti TE
18.00: Vasas–Ferencváros (Tv: Sport2)
A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Győri ETO FC 7 7 15– 5 +10 21
2. Debreceni VSC 6 6 13– 3 +10 18
3. Pécsi MFC 7 5 1 1 11– 9 +2 16
4. Bp. Honvéd 7 5 2 16– 7 +9 15
5. Diósgyőri VTK 7 3 2 2 11– 8 +3 11
6. Kecskeméti TE 6 3 1 2 13– 8 +5 10
7. Videoton FC
7 3 1 3 11– 6 +5 10
8. Lombard Pápa TFC
7 3 1 3 6– 7 –1 10
9. Paksi FC 7 2 3 2 12–14 –2 9
10. BFC Siófok 7 2 2 3 7– 7 0 8
11. Szombathelyi Haladás 6 2 1 3 5– 7 –2 7
12. Kaposvári Rákóczi FC
7 1 3 3 11–16 –5 6
13. Ferencváros 6 2 4 4– 8 –4 2
14. Újpest FC 6 2 4 3– 9 –6 2
15. Vasas 6 2 4 6–15 –9 2
16. Zalaegerszegi TE FC 7 1 6 4–19 –15 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik