Királyok ereklyéikalapács alatt

BÁLINT ANDRÁS, SZÖLLŐSI GYÖRGYBÁLINT ANDRÁS, SZÖLLŐSI GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2005.10.19. 03:23
Címkék
Amíg az augusztusi Real-meccs szervezői immár a külföldi lapokban is magyarázkodnak a családnak juttatott szerény összeg miatt, továbbra is Puskás Ferenc ügye a téma Angliában.Csütörtökön Londonban sajtótájékoztatót tart a Bonhams aukciósház, amely árverést rendez Puskás Ferenc 127 személyes tárgyából. A Nemzeti Sport bemutatja a legérdekesebb ereklyéket.

XVI. Lajos egyes tárgyaira éppen úgy licitálhatnak az ínyencek a Bonhams aukciósház árverésein, mint ókori egyiptomi nyílhegyekre, kortárs képzőművészek munkáira vagy éppen Puskás Ferenc relikviáira. A 212 éves cég enyhén szólva komoly vállalatnak látszik a honlapját böngészve. Hetente több árverést rendeznek szerte a világban San Franciscótól Londonig, s profiljuknak csak elenyészően kis része a futballrelikviák értékesítése. A Puskás-ereklyék árverezésének napján még krikettel és egyéb sportokkal kapcsolatos tárgyak is kalapács alá kerülnek.

Az elárverezni kívánt tárgyakat a cég a világ minden részéről érkező felajánlások, fényképek alapján felbecsüli, különleges esetekben az aukciósház becsüse maga utazik el felmérni az áruba bocsátott értékeket, hogy beárazza, feldolgozza őket (Puskás Ferenc tárgyai esetében is ez történt körülbelül fél évvel ezelőtt). Nagyjából két héttel az aukció előtt megjelennek a honlapon a felkínált tárgyak, így azokat böngészve mindenki eldöntheti, hogy akad-e köztük olyan, amely felkelti az érdeklődését, és licitálni szeretne rá. Különleges esetekben – a Puskás-árverés ilyen – a Bonhams külön sajtótájékoztatón mutatja be a legnagyobb érdeklődést kiváltó holmikat.

Nos, Londonban csütörtökön 11 órától a két hét múlva esedékes aukció hét különleges darabját ismerheti meg a sajtó. Ezek közül négy a Puskás-gyűjteményből származik (a vb-ezüst, az adidas aranycipője és két trófea, amelyeket Öcsi bácsi a világrekordot jelentő 511 élvonalbeli bajnoki góljáért kapott az MLSZ-től, illetve a Marca című spanyol laptól). A ma bemutatandó további három tárgy: Mataias Gonzalez uruguayi védő 1950-es világbajnoki aranyérme, Paula Radcliffe trikója a 2002-es chicagói marathoniról és egy fáklya az 1948-as londoni olimpiáról. ---- Bár a Bonhams aukciósház internetes oldalán minden információ megtalálható, a magyar állam illetékesei még nem is ismerik részletesen a listát, s még arról sem született döntés, hogy mennyit szánnának a történelmi ereklyékre.

"Természetesen az is fontos szempont, hogy mennyiben kötődnek a magyar sport történetéhez, de pontosan még nem ismerem a listát. Ezen a héten tárgyalunk a családdal az esetleges vásárlásról, de a konkrét öszszeget még nem határoztuk meg. Reméljük, hogy meg tudunk egyezni Puskás Ferenc hozzátartozóival és az aukciósházzal. Bízunk benne, hogy nem kérnek horribilis összeget" – mondta lapunknak Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatalt vezető államtitkár. A Sportmúzeumot vezető Szabó Lajos valamivel konkrétabb volt: "Önerőből mi nem szállunk harcba, csak az NSH segítségével" – jelentette ki a Sportmúzeum igazgatója.

A Honvéd székhelyéül szolgáló Bozsik-stadionban nehezen emésztik meg, hogy Puskás Ferenc családja arra kényszerül: a szűkös anyagi helyzetet javítandó árverésre bocsássa a "Száguldó Őrnagy" nevéhez köthető, a kispestiek szerint nemzeti kincsnek számító ereklyéket… A XIX. kerületi klub két tulajdonosa, Kiss Zsolt lapunknak elmondta, szeretnék, ha az emléktárgyak a család tulajdonában maradnának. A kispestiek jelezték továbbá, a különböző érmeknek, kitüntetéseknek, sportfelszereléseknek szívesen otthont adnának, mégpedig a felújított Bozsik-stadionban berendezett – a Nemzeti Múzeum felügyelete mellett működő – Puskás-múzeumban. ---- A most megjelent, Puskás Ferenc életét bemutató exkluzív kivitelű könyv a frankfurti könyvvásár egyik magyar szenzációja. A könyvesszakma – ma megnyílt – legnagyobb rendezvényén kiadónk, a Ringier Kiadó is jelen van többek Szöllősi György Puskás című könyvével, amelynek külföldi kiadása iránt máris több országból élénk az érdeklődés. ---- Kanta József (MTK): "Hallottam arról, hogy Öcsi bácsi ereklyéit árverésre akarják bocsátani, ha ez megtörténne, az hatalmas szégyen lenne."

Fülöp Márton (Tottenham): "Páratlan labdarúgó volt, akinek Angliában mind a mai napig óriási a presztízse. Magyarországra mindenesetre rossz fényt vet az ügy."

Buzánszky Jenő, az Aranycsapat jobbhátvédje: "Semmi kivetnivalót nem látok abban, hogy a család elárverezi Puskás Öcsi egyes sportereklyéit. A nagy sztárok gyakran tesznek ilyet, Raymond Kopától Georges Bestig sokakról tudok, akik ugyanennél a tradicionális aukciósháznál váltak meg egyes értékeiktől."

Grosics Gyula, az Aranycsapat kapusa: "Talán ez nem lenne téma, ha a volt sportminiszter, aki azóta miniszterelnök, nem szüntette volna meg egy tollvonással a Bozsik-programot, egyúttal több világhírű sportoló tiszteletdíját. Nem csodálom egyébként, hogy Bözsike engedett az egyik londoni aukciósháznak, folyamatosan nagy a nyomás rajtunk, az Aranycsapat tagjain, hogy adjunk el ezt vagy azt az angoloknak. Nem hibáztatom tehát Öcsi családját, de azt tudom, hogy én magam bizonyos ereklyéktől képtelen lennék megválni, noha már kétszer betörtek hozzánk"
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik