Végre nem dacból kell futballozniuk

BORBOLA BENCE, KUN ZOLTÁNBORBOLA BENCE, KUN ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2005.08.05. 21:41
Címkék
Két olyan csapat találkozik ma este Diósgyőrben, amely a nyáron remekül erősített - és nemcsak a játékoskeretét illetően, hanem a tulajdonosi körre tekintettel is. Úgyhogy az elmúlt hónapokban anyagilag leginkább bajban lévő két együttes immár bátran tervezhet, hiszen mindkét fél is az első hat hely valamelyikét tűzte ki célul.
A fehérváriak edzője, Csertői Aurél az elmúlt évadban szinte a semmiből ütős együttest hozott össze. Bár fél éve a játékosoknak már az is gondot jelentett, hogy az edzésekre el tudjanak utazni, végül biztos középcsapat lett a piros-kék alakulatból.

- Félve kérdezem, mert az utóbbi időben ez mindig kényes téma volt: megkapták a fizetésüket?
- Meg - mondta Csertői Aurél.

- Az összes tartozást rendezték?
- Igen, úgyhogy most végre semmiféle panaszunk nem lehet.

- Ez minden tekintetben pozitívum?
- Gondolja, hogy nyafogtunk, mert pénzt kaptunk?

- Arra gondolok, hogy most már kőkeményen számon lehet kérni az eredményeket. Az edző a játékosoktól, öntől pedig a vezetők kérhetik számon, ha nem jönnek a győzelmek.
- Ettől azért nem félek. Ha a káosz közepette sikerült egy, a közvélemény által is jónak tartott csapattal dolgozni, akkor most, hogy megoldódtak a gondjaink, már nem dacból, hanem nyugodtan futballozhatunk. Márpedig ez nagyon sokat számít.

Csertôi Aurél örül annak, hogy erôsödött a játékoskeret, de óva int a túlzott várakozásoktól (Fotó: M. Németh Péter)
Csertôi Aurél örül annak, hogy erôsödött a játékoskeret, de óva int a túlzott várakozásoktól (Fotó: M. Németh Péter)
Csertôi Aurél örül annak, hogy erôsödött a játékoskeret, de óva int a túlzott várakozásoktól (Fotó: M. Németh Péter)
- El ne feledjük: erősödtek is.
- Igen, erősödtünk.

- Azért ez nem volt túl meggyőző… Pedig az általános nézet szerint a Fehérvár igazolt talán a legjobban.
- Ezt jókora túlzásnak érzem. Egyedül Farkas Balázst lehet az úgymond csúcskategóriába tenni. Rajta kívül jobbára fiatalok érkeztek, illetve Sitku Illés, aki Debrecenben nem tudott a csapatba kerülni vagy éppen Simon Attila, aki a kieső Békéscsabából került hozzánk. Jó futballisták, mégsem mondhatom azt, hogy iszonyatosan megerősödtünk volna.

- Simek Pétert nem említette.
- Nem, hiszen ő most még tényleg nem sokat tehet hozzá a játékunkhoz… Talán az ősz végére felépül a sérüléséből, és akkor néhány meccsen már játszhat.

- Stabil anyagi helyzet, jócskán, na jó, elfogadhatóan megerősített csapat. Irány a dobogó?
- Azért ne tűzzünk ki olyan célokat, amelyek vélhetően meghaladnák az együttes erejét. A Debrecen, a Győr, az Újpest és a Vasas egyaránt erősnek tűnik. Az első hatban szeretnénk végezni, és erre megvan az esélyünk.

- A kezdés mindenesetre szuper volt, győztek az Üllői úton. Papírforma vagy szenzáció?
- Maradjunk annyiban, hogy bravúr. A Ferencvárost ugyan nem soroltam azon csapatok közé, amelyek az aranyért küzdhetnek, de idegenben nyerni a zöld-fehérek ellen, mindig nagy tett.

Az 1. forduló válogatottja

A-csapat
Vlaszák (Újpest) 7 – Földvári (REAC) 6, Ibric (Sopron) 6, Szabados (PMFC) 6, Takács Z. (Bp. Honvéd) 6 – Czvitkovics (MTK) 6, Pavicsevics (PMFC) 6, Györök (Fehérvár) 6, Böôr (DVSC) 6 – Balaskó (PMFC) 8, Priskin (Gyôr) 7

B-csapat
Tudor (Fehérvár) 7 – Bagoly (Sopron) 6, Dienes (PMFC) 6, Stark (Gyôr) 6, Szkukalek (Pápa) 6 – Tóth Z. (Tatabánya) 6, Pintér Z. (Diósgyôr) 6, Majoros (Vasas) 6, Tóth N. (Újpest) 6 – Kanta J. (MTK) 6, Bogdanovics (DVSC) 7

A forduló játékvezetô hármasa: Sápi Csaba (L. Tóth L., Vígh T.) 9 (Vasas–Gyôr)
- Györök Tamás gólja után viszont már igencsak magukra húzták a Fradit. Hasonló harcmodorra számíthatunk Diósgyőrött is?
- Az előny megtartása volt a fontos, ám utána is volt három nagy helyzetünk, miközben a Ferencváros csak egy ziccerig jutott. Egy idegenben játszó csapat ritkán megy neki az ellenfelének.

- Látja, az a fránya stadion: ha gyorsabb az építkezés, a Diósgyőrnek hazai pályán már igenis nekirohanhattak volna…
- Nem örülök, hogy megint idegenben játszunk, de nincs mit tenni. Az első négy fordulóból háromszor megyünk, és csak a Honvédot fogadjuk. Nehéz sorozat, de vigasztal, hogy a tavasszal mi leszünk a kedvezményezettek.

- A diósgyőri kirándulás nehezebb lesz, mint a ferencvárosi?
- Sokkal nehezebb, hiszen míg a Fradi-meccsre már mosolyogva gondolhatunk vissza, a miskolci út még előttünk áll. Odafelé biztos hosszú lesz, de reményeim szerint visszafelé már rövidebbé teszi néhány kellemes sztori… ---- Sokan azt mondják: az élvonal egyik legveszélyesebb csatárkettőse a diósgyőri Horváth Ferenc, Tisza Tibor duó. A fiatalos lendület és a jó néhány csatát megélt tapasztalat ötvöződik e párosban.

- Jól megérti magát Horváth Ferenccel?
- Remekül kiegészítjük egymást - mondta a debreceni nevelésű Tisza Tibor (képünkön). - Örülök, hogy Diósgyőrbe szerződött, hiszen tapasztalt játékos, akitől rengeteget tanulhatok.

- Mi az, amit elleshet tőle?
- Például a profi szemléletet és a futball iránti alázatot. De a pályán is van még mit tanulnom tőle, még akkor is, ha más stílusban futballozik, mint én. Feri előretoltan játszik, szereti megtartani a labdát, leforogni a védőkről, egyszerű megmozdulásokkal átjátszani a bekkeket. Én gyorsabb, kombina- tívabb játékos vagyok. Olyan, aki szeret bíbelődni a labdával, aki imádja a szép megmozdulásokat.

- Az elmúlt évadbeli tíz gólja jelzi, a góllövéssel sem áll hadilábon.
- Egy csatárnak a vérében kell lennie a góllövésnek. A legutóbbi szezonban szerzett tíz gólom nem kevés, ám ezúttal ennél is többet tervezek.

- Már a Fehérvár ellen elkezdi a sorozatot?
- A nyitányon az Újpest ellen rengeteg helyzetet elpuskáztam, és sajnos kikaptunk. A Fehérvár-meccsen nincs más választásunk, mint bebizonyítani, hogy az a vereség csak kisiklás volt. Remélem, már a székesfehérváriak ellen sikerül elkezdenem a gólgyártást. Az első találat ugyanis meghozná az önbizalmamat. ----
Az FC Fehérvár egyik erőssége - ez az előző fordulóban, az Üllői úton is bebizonyosodott - a stabil védekezés. A vonalban helyezkedő bekkeket a rutinos Kuttor Attila dirigálja. A fedezeteknek is fontos feladatuk a védelem támogatása, igaz, Alex Alumona és a Fradi-pályán is eredményes Györök Tamás labdaszerzés esetén menetrendszerűen csatlakozik a támadásokhoz. Elöl Sitku Illés dolga a labda megtartása, és az, hogy oldalirányú mozgásokkal megnyissa a területet a társaknak. ---- Meccsmérleg:
2004-2005 4-0
2001-2002 2-2
2001-2002 4-2
2000-2001 1-1
2000-2001 0-0

Sok a sérült Angyalföldön

Örömhír a szurkolóknak, hogy a tavaszi áron vásárolhatják meg a belépőket a Szusza Ferenc Stadionba. A találkozó előtt egyébként nemcsak a Vasas elleni bajnokira szóló tikettekhez juthatnak hozzá az érdeklődők, hanem az egész szezonra is megvásárolhatják a bérletet. Sok a sérült a Vasasnál. Biztosan nem léphet pályára Újpesten Kiss György, Rósa Henrik és Varga Dániel, de kérdéses a játéka Salamon Miklósnak, Majoros Árpádnak, valamint Gyánó Szabolcsnak is.

---- Meccsmérleg:
A két csapat még nem találkozott egymással.

Vincze Ottó felépült a sérüléséből

Folytatódik-e a 2-1-es sorozat? A bajnokság első fordulójában a Győr idegenben (Vasas) nyert, a REAC hazai pályán (MTK) vesztett, az eredmény egyaránt 2-1 lett. A két csapat legutóbb 2004. július 27-én találkozott egymással, és az akkor Győrött játszott felkészülési mérkőzésen a hazai csapat szintén 2-1-re győzött. Vajon ezúttal is hasonló eredmény születik? A győrieknél Vincze Ottó felépült hosszan tartó sérüléséből. A REAC-nál a formaságokra is figyelnek: a játékosok, a szakmai stáb tagjai, valamint a vezetők is hordják már a klub hivatalos címerével ellátott egyenöltönyt.

---- Meccsmérleg:
2004-2005 1-1
2003-2004 1-2
2000-2001 1-0
1996-1997 6-0
1995-1996 2-1

Műfüves pálya épül Pécsett

Az MTK-székházzal szembeni területen autóval megállni kizárólag a klub által kiadott parkolókártyával lehet. Akiknek nincs ilyen, azok az Asztalos Sándor és a Törökbecse utcában ingyen parkolhatnak. A Kaposvár ellen játszotta 350. élvonalbeli, illetve NB I B-s mérkőzését Dienes András a PMFC színeiben. Elkezdődött a pécs-kovácstelepi sporttelepen a műfüves pálya kialakítása. Ha befejeződnek a munkálatok, a sportlétesítményt villanyfény mellett is használhatják a PMFC korosztályos csapatai.

---- Meccsmérleg:
2000-2001 3-2
1999-2000 1-1
1991-1992 1-1
1988-1989 2-0
1987-1988 0-0

Továbbra sem játszhat az albán légiós

Zalaegerszegen élénk az érdeklődés az újonc elleni találkozó iránt: az új szerzemények a Getafe elleni felkészülési találkozón jó teljesítményt nyújtottak, így kíváncsiak a nézők, hogy az idegenlégiósok a tétmeccsen hogyan futballoznak. Továbbra sincs igazolása Tatabányán az albán Erin Rizvanollinak. A tatabányai vezetők tudják, hogy nehéz mérkőzés vár rájuk, de ahogy Sisa Tibor fogalmazott, nem lennének sportemberek, ha nem hinnének legalább az egy pont megszerzésében.

---- Meccsmérleg:
2004-2005 0-0

Felavatják a világítást Pápán

Herczeg Miklós torokfájás, Lipták Zoltán izomsérülés miatt hagyta ki a hét elején az edzéseket, de szinte biztosra vehető: mindketten bevethetők lesznek. Tegnap este fél nyolckor edzett a Pápa, mivel a csapat ma játszik először villanyfényes mérkőzést. Tegnap - Sándor István társaságában - Doneckbe utazott Horváth Péter, a Sopron technikai vezetője, aki megtekinti a helyi Metalurg bajnoki mérkőzését. Sopronban már árusítják az UEFA-kupa-selejtező belépőit. Új játékos a soproni csapatban a Bergamóból kölcsönbe érkező 19 éves jobb oldali középpályás, Demjén Gábor.

---- Meccsmérleg:
2004-2005 3-0
1998-1999 2-3
1997-1998 0-1
1992-1993 3-0
1991-1992 3-0

Magasföldi József a Liberecnél folytatja

Diósgyőrött az új tulajdonosok tovább törlesztik az elődeik által felhalmozott adósságot. Pillanatnyilag kétmillió forinttal tartoznak a játékosoknak, s ígéretük szerint ezt az összeget szeptember végéig kifizetik. Gyengült a székesfehérvári együttes. Az FC Fehérvár olimpiai válogatott támadója, Magasföldi József a cseh Liberecben folytatja pályafutását. A játékos már nem is lép pályára a Diósgyőr elleni mérkőzésen, mivel pénteken új csapatához utazott, hogy ma aláírja kettő plusz egy évre érvényes szerződését.

---- Meccsmérleg:
2004-2005 0-1
2002-2003 1-2
2001-2002 0-4
2001-2002 1-0
2000-2001 0-0

Szigorúan ellenőrzik a szurkolókat

A holnapi mérkőzés előtt két órával, azaz 9.30 órakor találkoznak a ferencvárosi szurkolók a Határ úti metró megállónál, ahonnan a már megszokott rendőri felvezetéssel, gyalog juthatnak el a Bozsik-stadionig. A fradistáknak több ellenőrzési ponton kell majd áthaladniuk, ezért kérik a drukkereket, hogy csak érvényes jeggyel induljanak a találkozóra. Aki 10.20 órakor nem ér oda a stadionhoz, azt nem engedik be a vendégszektorba. A mérkőzés után a ferencvárosiak hagyhatják el előbb a stadiont.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik