A bajok ellenére nyerni kell a Fradinak

VAJDA GYÖRGY, VARGA T. RÓBERTVAJDA GYÖRGY, VARGA T. RÓBERT
Vágólapra másolva!
2005.07.13. 23:39
Címkék
Első ránézésre azt gondolná az ember, hogy a ma esti Ferencváros-MTZ-RIPO Minszk UEFA-kupa-selejtezőn csupán az egyik csapat lesz ismeretlen a számunkra. Azonban - a szappanoperákat idéző Üllői úti események miatt - a Ferencváros sem az a Ferencváros lesz, amelyiket az elmúlt szezonban megszokhattunk: a zöld-fehérek soha nem látott összeálllításban lépnek pályára fehérorosz riválisukkal szemben. Mindezen az sem sokat változtat, hogy tegnap délelőtt Balog Zoltán és Rósa Dénes egy-egy évvel meghosszabbította június 30-án lejárt szerződését.

Rósa Dénesnek sikerült megállapodnia a Fradival, így már csak a futballra kell figyelnie (Fotó: M. Németh Péter)
Rósa Dénesnek sikerült megállapodnia a Fradival, így már csak a futballra kell figyelnie (Fotó: M. Németh Péter)
Rósa Dénesnek sikerült megállapodnia a Fradival, így már csak a futballra kell figyelnie (Fotó: M. Németh Péter)
A két labdarúgó tegnap háromnegyed 11-kor kötelezte el magát a Ferencvárosnak, így - az UEFA új szabályzata szerint - utólagos nevezéssel ma ők is játszhatnak (a harmadik pótlólag nevezett futballista Keller József). A két érintett elmondta, a szerződéstervezet körül még az utolsó pillanatban is gondok voltak, Balog Zoltán például kora reggel óta egyeztetett az FTC Rt. vezetőivel, s több mint kétórás megbeszélés után írta alá a megállapodást. Mint a többi, korábban szerződést hosszabbító játékos esetében, az általuk szignált dokumentumok is tartalmaznak egy záradékot, miszerint külföldi ajánlat esetén távozhatnak az Üllői útról.

"Úgy látszik, nekem nehézkesen mennek az efféle dolgok, valahogy rossz csillagzat alatt születtem - mondta a nyolcszoros válogatott Rósa Dénes. - Az utolsó pillanatban, hosszadalmas megbeszélések után állapodtunk meg a folytatásban. Az ügyem azért is húzódott, mert szinte biztos volt, hogy egy angol másodosztályú együttesben folytatom, aztán közbejött valami, úgyhogy egyre inkább a maradásom került előtérbe. Ezt követően pedig a Ferencváros tervezetében szereplő kényes kérdéseket kellett tisztáznunk."

Rósa Dénes elmondta még, hogy a zöld-fehéreknél eltöltött két esztendő alatt érezhetően fejlődött, sokat köszönhet Garami Józsefnek, aki az Üllői útra csábította, és Pintér Attilánál, illetve László Csabánál belső középpályásként, szabadon futballozva jól érzi magát a pályán.
"Ebben bízom a kupameccsen is - tette hozzá -, noha azonkívül, hogy magas, jó képességű játékosok alkotják a Minszket, sokat nem tudunk róluk…Új csapatunk van, de tovább kell jutnunk a párharcból!"

Ezt vallja Balog Zoltán is, aki tegnap még nem tudta, hol kap majd lehetőséget László Csabától - illetőleg az őt helyettesítő Vass László másodedzőtől.

"Mivel még csak most áll össze a csapatunk, elképzelhető, hogy a védelem bal oldalán, de az is lehet, hogy Gyepes Gábor mellett, előszűrőként vetnek be - mondta Balog Zoltán. - Az egykori szovjet tagállamok csapatai kellemetlen ellenfelek, viszont tartom a Ferencvárost olyan erősnek, hogy képes legyen felülmúlni a vetélytársat. Ahogy hallom, a RIPO nem szokott sok néző előtt pályára lépni, úgyhogy jó lenne, ha - a sok gond és a sok új játékos ellenére - minél többen biztatnának bennünket."

Szavazás

A visszavágó 0-2-ről indul: mire jut a Fradi Minszkben?

---- Két mérkőzésre szóló eltiltást kapott László Csaba, a ferencvárosiak vezetőedzője az UEFA-tól, mert a skót Hearts elleni tavalyi UEFA-kupa-mérkőzés után szóváltásba keveredett az ellenfél edzőjével, John Robertsonnal. Az európai szövetség illetékesei a szerintük sportszerűtlen magatartást "honorálták" eltiltással. Így ma László Csaba csak a lelátóról figyelheti csapatát.
"Még nem dőlt el, hol ülök majd - mondta László Csaba. - De mindenképpen olyan helyen leszek, ahonnan jól beláthatom a pálya egész területét. Segítőmé, Vass Lászlóé lesz az irányítás, tökéletesen megbízom benne."

Egyébiránt László Csaba alaposan feltérképezte a minszkieket. Ebben segítségére volt Szergej Kuznyecov, a Ferencváros egykori ukrán légiósa. Szergej Kuznyecov videokazettákkal és rengeteg információval segítette László Csabát, s azt is elmondta: noha nem szabad lebecsülni a minszkieket, de nem képviselnek olyan játékerőt, mint a Ferencváros.
"Bár tudom, hogy rengeteg gond van mostanság az Üllői úton, ennek ellenére Fradi-győzelmet várok, és persze biztos továbbjutást" - mondta Szergej Kuznyecov.

László Csaba természetesen számít Balog Zoltánra és Rósa Dénesre is, és a szakember szerint - mivel végig a csapattal együtt edzettek - tökéletes állapotban várhatják a ma esti mérkőzést.
A vezetőedző távollétében tehát Vass László irányítja majd az együttest, akiben maximálisan megbízhat László Csaba. Már csak azért is, mert kétségkívül ő a honi mezőny egyik legeredményesebb másodedzője. A kiváló szakember Csank János segítőjeként kétszer is bajnokságot nyert: előbb a Váccal (1994-ben), majd a Ferencvárossal (2001). Vass László három és fél év után tért vissza az Üllői útra, és ezúttal László Csaba munkáját segíti.

"Nagy várakozással tekintek a mérkőzés elé - mondta Vass László. - Leginkább a mi csapatunkra vagyok kíváncsi, hiszen a felkészülés során egyszer sem játszottunk a most tervezett összeállításban, ráadásul az utolsó pillanatig bizonytalanságban éltünk, nem tudtuk, kikre számíthatunk. Szerdán dőlt el, hogy Rósa Dénes és Balog Zoltán is a rendelkezésünkre állhat, de sokáig kérdéses volt az is, hogy számíthatunk-e Alekszandar Bajevszki játékára. Most tétmeccsen kell összerázódnia a csapatnak, éppen ezért biztos, hogy óvatosan kezdünk, megpróbálunk minél kevesebb hibával futballozni."

Vass László hozzátette, a technika segítségével tartja majd a kapcsolatot László Csabával, ám bizonyára adódnak majd olyan szituációk a mérkőzés alatt, amelyek gyors, azonnali döntést igényelnek, s nem lesz idő arra, hogy kikérje "főnöke" véleményét.
"Bizonyos helyzetekben nekem kell intézkednem. Nem ma kezdtem a szakmát, biztos vagyok benne, ha a helyzet úgy kívánja, megfelelő döntést hozok, s azért vállalom a felelősséget is. De nem ez számít, hanem a közös cél: túl kell jutni a selejtezőn" - jelentette ki Vass László. ---- Vlagyimir Romanov üzletembert mindenki ismeri Fehéroroszországban. Nem véletlenül, hiszen az ország egyik leggazdagabb embere. Három labdarúgócsapata is van, a litván Kaunas, a skót Hearts és Fehéroroszországban az MTZ-RIPO Minszk. Az üzletember tulajdonában van a Szaturn nevű tévétársaság is.

Híreink szerint rengeteg pénzt áldoz a futballra, így az MTZ-re is, amely két évvel ezelőtt került fel az élvonalba. Bár az elmúlt bajnokságban csak nagy-nagy szerencsével maradt az első osztályban, ma sokkal erősebb a csapat, mint volt. Az együttes kiválóságai közé tartozik a csapat kapusa, Alekszandr Szulima, az örmény irányító középpályás, Gamlet Mhitarjan és a csatár Artyem Koncsevoj. Utóbbi a gólfelelős, a legutóbbi két bajnoki találkozón hatszor volt eredményes.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik