Széthullóban a liga elnöksége

Sinkovics Gábor, S. Tóth JánosSinkovics Gábor, S. Tóth János
Vágólapra másolva!
2005.05.23. 20:59
Címkék
Három és fél nap. Ennyi ideig állt elnökként a Magyar Labdarúgóliga (MLL) és a Magyar Hivatásos Labdarúgóliga (MHLL) élén Tarsoly Csaba. A Győri ETO tulajdonosát a múlt csütörtökön választották meg a Magyar Labdarúgó-szövetség tagozataként működő MLL, valamint a proficsapatok gazdasági szervezete, az MHLL élére. Az üzletember azonban tegnap bejelentette, megválik mindkét tisztségétől. Távozik az elnökség tagja, Ferencz Gábor is.
Tarsoly Csaba szánja-bánja az indulatosságát (Fotó: Czagány Balázs)
Tarsoly Csaba szánja-bánja az indulatosságát (Fotó: Czagány Balázs)
Tarsoly Csaba szánja-bánja az indulatosságát (Fotó: Czagány Balázs)
Tarsoly Csaba szánja-bánja az indulatosságát (Fotó: Czagány Balázs)
Tarsoly Csaba szánja-bánja az indulatosságát (Fotó: Czagány Balázs)
Tarsoly Csaba szánja-bánja az indulatosságát (Fotó: Czagány Balázs)
Tarsoly Csaba a távirati irodához eljuttatott szűkszavú közleményben indokolta váratlan lépését: "A választási procedúra közben meggondolatlanul, nem sportvezetőhöz méltó kijelentést tettem Mészöly Kálmánra, amit megbántam. Mivel sportember vagyok, és a magyar sportért, a magyar labdarúgásért tevékenykedem, ezért kijelentéseim is a magyar sport érdekeit kell, hogy képviseljék. Méltatlan viselkedésemmel ezt a szabályt megszegtem."

Ügyvédhez fordult a Szőke Szikla

Mint arról lapunkban már beszámoltunk, az MLL - Szieben László március 11-i lemondásával megüresedett - elnöki székéért a ligát ideiglenesen irányító trió egyik tagja, Tarsoly Csaba, valamint az MLL szakmai igazgatója, az egykori világválogatott Mészöly Kálmán versengett. Utóbbit a labdarúgó-vállalkozások képviselői kérték arra, hogy kandidáljon. A Szőke Sziklának becézett futball-legenda ezért abban a hiszemben vett részt a Megyeri úton rendezett taggyűlésen, hogy biztos befutó lehet. Nem számolt azonban a háttéralkukkal, no és azzal, hogy a honi futballban az adott szónak nincs mindig aranyfedezete… Így fordulhatott elő, hogy három szavazás is eredménytelenül zárult. Ekkor az MTK Budapest klubigazgatója, Fülöp Ferenc javaslatára különvonultak az élvonal és az NB I B képviselői. Az első osztályúak megbeszélésén Tarsoly Csaba - a háta mögött - indulatosan beszélt ellenfeléről, és durva jelzővel illette őt. A Diósgyőr képviseletében jelen lévő "szaknévsoros" üzletember, Bodnár György ezt nem hagyta szó nélkül, és felszólította a győri elnököt: mondja a szemébe Mészöly Kálmánnak, ha tényleg "tolvajnak" gondolja őt.

A sértett Mészöly Kálmán a jelek szerint nem éri be a távozó elnök bocsánatkérésével (Fotó: Meggyesi Bálint)
A sértett Mészöly Kálmán a jelek szerint nem éri be a távozó elnök bocsánatkérésével (Fotó: Meggyesi Bálint)
A sértett Mészöly Kálmán a jelek szerint nem éri be a távozó elnök bocsánatkérésével (Fotó: Meggyesi Bálint)
Az esetről értesülő Mészöly Kálmánt annyira felzaklatták a történtek, hogy a tanácskozás folytatásakor azonnal bejelentette: visszalép az elnökjelöltségtől. Tarsoly Csaba - akit ezt követően két tartózkodás mellett, egy évre választottak meg az MLL élére - ugyan helyben megkövette vetélytársát, ám a botrányt már nem lehetett elkerülni. Mészöly Kálmán megbízta dr. Németh Mariannt, hogy jogi képviselőjeként eljárjon.

"Már megtettem az első hivatalos lépést Mészöly Kálmán nevében - mondta az ügyvédnő. - Hivatalos okiratban felszólítottam Tarsoly Csabát, hogy nagy nyilvánosság előtt, az országos médiumok jelenlétében kérjen bocsánatot ügyfelemtől, hiszen nemcsak sportvezetői, hanem emberi mivoltában is megsértette. Nagy nyilvánosság előtt rágalmazta meg Mészöly Kálmánt, ezzel neki is tisztában kell lennie. Két nap határidőt adtam e levélben, de természetesen nem érjük be egyszerű bocsánatkéréssel. Szeretnénk, ha nemcsak erkölcsi, hanem méltányos anyagi kártérítést is kapna az ügyfelem. Ha a határidő lejártáig nem kapunk érdemi választ, jogi útra tereljük az ügyet."

Tarsoly Csaba távozása kapcsán adódik a kérdés, vajon Mészöly Kálmán vállalna-e egy újabb kandidálást. Nos, úgy tűnik, a szakembert még egyszer nem viszik be az erdőbe… ---- "Ha azt mondom, hogy én már nem lepődöm meg semmin, ami a magyar labdarúgásban történik, azzal sok mindent elárultam - mondta Mészöly Kálmán. - Már hétfő reggel tudtam, mi történt, hiszen értesítettek róla, hogy Tarsoly Csaba 7.40 órakor faxon jelezte a lemondását. Még egészen friss az újabb fordulat, úgyhogy egyelőre nem szeretnék senkit és semmit minősíteni. Egyébként is csomagolok, hiszen a török szövetség meghívására Isztambulba utazom, hogy a helyszínen tekintsem meg a Milan-Liverpool Bajnokok Ligája-döntőt. Ez a különbség, a törökök díszvendégként fogadnak… Itthon nem hagyom még egyszer behülyíteni magam, ha most kérdeznék, azt mondanám, eszem ágában sem lenne elvállalni a liga vezetését. De még várok, s kíváncsian figyelem a fejleményeket."

Kerestük persze Tarsoly Csabát is, hogy megkérdezzük a véleményét, ám a győri elnök - egyelőre - a közleményen kívül nem kívánt nyilatkozni. Így nem derülhetett ki, döntése összefüggésbe hozható-e azzal a pletykával, miszerint az RTL Klub nem él opciós jogával, vagyis az ősztől már nem közvetíti az Arany Ászok Liga meccseit. Ami természetesen további csapást jelentene az amúgy is rogyadozó honi futballgazdaságra. Kolosi Péter, a kereskedelmi csatorna jelenleg Los Angelesben tartózkodó programigazgatója ugyanakkor érdeklődésünkre határozottan cáfolta, hogy döntés született volna e kérdésben. Azt azonban nem tudta megmondani, mikor derül ki, folytatódik-e a magyar futball és az RTL Klub együttműködése.

Az elnök távozása után négytagúra olvadt a liga vezérkara, ám ez az állapot is csupán tegnap délutánig tartott… Ekkor ugyanis a Szolnok tulajdonosa, Ferencz Gábor azt közölte lapunkkal, lemond MLL és MHLL elnökségi tagságáról.

Sötét erők működnek, alamizsnáért

"Úton vagyok, ezért hivatalosan csak kedden jelenthetem be döntésemet, ám az elhatározásom végleges - mondta hétfő délután Ferencz Gábor. - Távozom, mert én egy olyan elnökségben vállaltam szerepet, amelynek az élén Tarsoly Csaba állt. Az elnök lemondása után nem látok garanciát arra, hogy a terveinket megvalósíthassuk. Pedig bizakodva vártam az MLL-elnökség munkába állását, hiszen az ad hoc bizottság tagjaként, úgy érzem, hatvan nap alatt is sokat tettem, tettünk azért, hogy a liga ésszerűbben, hatékonyabban, átláthatóbban és olcsóbban működjön. Már csütörtökön rossz érzésekkel jöttem el az MLL taggyűléséről, mert úgy láttam, a karakteres vezetés nélkül maradt futballtársadalomban sötét erők működnek, alamizsnákért. Pesszimista vagyok a jövőt illetően, hiszen amikor össze kellene fognia a sportág szereplőinek, egymás torkának esünk…"

A még megmaradt ligavezetőség várhatóan hamarosan összehívja a rendkívüli, tisztújító taggyűlést. E tanácskozásra azonban nyilvánvalóan már csak az MLSZ május 30-án esedékes közgyűlése után kerülhet sor. Minden más bizonytalan, kérdéses, miközben itt a munka dandárja, sürgősen dönteni kellene például a klublicencek és a nevezések ügyében… ---- Bozóky Imre, az MLSZ elnöke: - "Korrekt, sportemberhez méltó hangú nyilatkozat Tarsoly Csaba közleménye. Más kérdés, hogy a liga taggyűlésén talán szerencsésebb lett volna elhalasztani az érdemi döntést az elnökválasztás ügyében, amit egyébként többen javasoltak is. A lemondásokkal új helyzet állt elő, amelyet az MLSZ elnökségének értékelnie kell. Alighanem át kell gondolnunk a ligák szerepét is. Meglehet, bizonyos jogosítványokat visszaveszünk, mert azt nem engedhetjük meg, hogy káoszba fulladjon a következő bajnoki évad előkészítése."

Gőbl Gábor, a Matáv FC Sopron ügyvezetője, aki nem szavazott Tarsoly Csabára: -
"Meglepett Tarsoly Csaba lépése. Noha nem közfelkiáltással került az elnöki székbe, mégsem tudom, mi minden történhetett a színfalak mögött, hogy máris vette a kalapját…"

Kutasi Róbert, a REAC klubigazgatója: - "Én sem voksoltam Tarsoly Csabára, mégis sajnálom, hogy egy olyan klubtulajdonos, aki a saját pénzét költi a futballra, ilyen helyzetbe került. Már Szieben László távozásakor javasoltam, hogy az MLL és az MHLL elnöki tisztét válasszuk ketté. Az MLL élére egy, a csapatoktól független, jó társadalmi kapcsolatokkal rendelkező vezető lenne az ideális, míg az MHLL-nek menedzser típusú, a pénzvilágban is jártas irányítóra volna szüksége."

Szima Gábor, a DVSC-AVE tulajdonosa, az MLL elnökségi tagja: - "Rendkívül meglepett Tarsoly Csaba döntése, hiszen szombaton találkoztunk a debreceni aranyéremosztón, és akkor még semmi jele nem volt e lépésének. Szerdán összeül az MLL elnöksége, és akkor tárgyalunk a folytatásról."

Bodnár György, a DVTK mecénása: - "Tarsoly Csaba átgondolt vagy átgondolatlan kijelentése után nem tehetett mást, mint hogy lemond. Ezt egyébként már a taggyűlésen meg kellett volna tennie. Egy pilóta is csak egyszer hibázhat, ha rossz gombot nyom meg, többet nem emelkedhet a levegőbe…" ---- A Magyar Labdarúgóliga (MLL) fegyelmi bizottsága ma tárgyalja a május 11-én Székesfehérvárott rendezett Magyar Kupa-döntőben történteket. A Matáv Sopron-Ferencváros (5-1) találkozón három fővárosi (és egy soproni) futballistát állított ki a horvát játékvezető, Edo Trivkovic, és az első félidő végén elküldte a kispadtól László Csaba vezetőedzőt is. A szakember ennek ellenére a fordulás után is a technikai zónában tartózkodott, utasításokat adott játékosainak, akik több szándékos, durva, ugyancsak piros lapot érdemlő szabálytalanságot követtek el - büntetlenül. A Ferencváros kispadjának közelében tartózkodók közül többen is úgy hallották, hogy mindez elsősorban László Csaba "Törjétek el a lábukat!" és ehhez hasonló utasításainak következménye volt.

A testület ma délelőtt ül össze, mindenekelőtt a szokásos (egyszerűbb) ügyekben ítélkezik, majd az MK-döntő botrányos eseményeivel kapcsolatban vizsgálódik. Kőszegi Géza, a fegyelmi bizottság elnöke elmondta, 15.30 órára idézték be László Csabát, valamint hat tanút, köztük Keller József pályaedzőt - aki a vezetőedző közvetlen közelében állva dirigálta az együttest -, Lipcsei Péter csapatkapitányt és Sowunmi Thomast. A további három tanú személyét illetően nem kívánt nyilatkozni az elnök, mint megjegyezte: manapság ott tart a sportág erkölcsi szintje, hogy efféle esetekben lassacskán meg kell oldani a tanúvédelmet is… A Duna Tv felvételeinek megtekintése, a tanúvallomások meghallgatása, a játékvezetői jegyzőkönyv értékelése után születhet meg a határozat.

A fegyelmi bizottság tárgyalja az Adem Kapic kontra Ferencváros ügyet is. A szlovén válogatott középpályás másodjára is feljelentette az FTC Rt.-t, amely hónapok óta tartozik a játékosainak az eredményességi prémiummal. Amennyiben igazat adnak a labdarúgónak, a csapatát akár pontlevonással is sújthatják.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik