A tisztességéért küzdhet a Vasas

LIPCSEI ÁRPÁD, SINKOVICS GÁBORLIPCSEI ÁRPÁD, SINKOVICS GÁBOR
Vágólapra másolva!
2005.04.22. 21:52
Címkék
Érdekes mérkőzés várható a Fáy utcában, ahol a Vasas a Debrecent fogadja. A Loki ugyebár nem titkoltan a bajnoki címre tör, és ehhez le kellene győznie a mostanság gyengélkedő angyalföldi gárdát, amely az utolsó négy mérkőzésén pontot sem szerzett, és gólt sem lőtt. Persze a piros-kékek abban bíznak, hogy szombat este véget ér a rossz sorozat, és legyőzik esélyesebb ellenfelüket. Hogy jó hangulat lesz, arról a hazai hívek mellett a több száz debreceni gondoskodik majd.
- Kezdjük a listavezető debreceniekkel, amelynek négy pont az előnye a második Ferencvárossal szemben.
- Kizárólag tőlünk függ, tartani tudjuk-e ezt a távolságot, bár az igazi az lenne, ha növelnénk a fórt - mondta Éger László, a Loki középső védője. - Hiba lenne lebecsülni a Vasast, nem is tesszük, de az álmunk beteljesítéséhez erre a három pontra is szükségünk van. Noha ellenfelünk az utóbbi négy meccsén kikapott, sőt gólt sem rúgott, ez nem jelenti azt, hogy máris megnyertük az összecsapást. Hazai szinten erős a Vasas kerete, nagyszerű edző ül a csapat kispadján, előbb-utóbb magára talál. A nyomaték az utóbbon van. Egervári Sándor korábban a Dunaferrnél volt edzőm, s többször is élt a hasonlattal, miszerint egy csapat a bokszolóhoz hasonlít leginkább. Kap egy nagy pofont, padlóra kerül, számolnak rá. A kérdés az, felkel-e a földről, s ha igen, mikor? Nos, ha rajtunk múlik, még egy meccs erejéig ott maradnak az angyalföldiek. A szombat esti találkozó után viszont őszintén szurkolni fogok nekik, hogy talpra álljanak.

Éger Lászlónak ma este még debreceni ünneplés és a Vasas veresége a célja, de ígéri, utána már tiszta erôbôl szurkol a padlón lévô angyalföldieknek (Fotó: Mirkó István)
Éger Lászlónak ma este még debreceni ünneplés és a Vasas veresége a célja, de ígéri, utána már tiszta erôbôl szurkol a padlón lévô angyalföldieknek (Fotó: Mirkó István)
Éger Lászlónak ma este még debreceni ünneplés és a Vasas veresége a célja, de ígéri, utána már tiszta erôbôl szurkol a padlón lévô angyalföldieknek (Fotó: Mirkó István)
- Ha már korábbi trénerét említette: hasonlóságok, különbségek közte és jelenlegi főnöke, Supka Attila között?
- Hm... Sanyi bácsi elmondhatja magáról, hogy bajnokcsapat edzője. Az a célunk, hogy az idény végén ez Attilára is érvényes legyen.

- Diplomatikus. Ennyi?
- Ennyi.

- Ha arra kérem, tősgyökeres védőként mondjon véleményt "újdonsült" bekktársáról, a középpályáról egy sorral hátrébb vezényelt Halmosi Péterről?
- Egy rossz szavam nem lehet rá. Hajtja előre a vére, elvégre támadó lenne, s ezzel nincs is semmi gond. Az lenne a bökkenő, ha mindezt fejetlenül tenné, ám erről szó nincs. Egyébként is: nekem az is feladatom, hogy segítsem. Ha jelzem, hogy maradjon, zokszó nélkül elfogadja az "utasítást". Képes bejátszani a teljes bal oldalt, Böőr Zoltánnal nagyon hatékony párost alkot. Az ellenfelek gyakran azt hangoztatták, elsősorban a jobb oldali embereinkre kell figyelni. Ha így vélték, most azt is látniuk kell: kiegyenlítődtek a csapaton belüli erőviszonyok.

Szavazás

Minek köszönheti a Debrecen bajnoki címét?

- Emiatt főjön a riválisok feje.
- Egyetértek, mindamellett kitartok korábbi véleményem mellett: a Vasast, ahogy bármelyik ellenlábasunkat, nem soronként, csakis csapatként tudjuk felülmúlni. Valamennyiünknek ugyanazzal az elszántsággal kell pályára lépnie, s a közösség érdekeit szem előtt tartva futballoznia, küzdenie, hajtania. Így a siker sem maradhat el.

A Vasas ugyanakkor szenved. Hiába a biztos anyagi háttér, az angyalföldi futballisták a legutóbbi négy fordulóban alaposan lejáratták, lerombolták a klub tradícióit, s nincs erre jobb szó, szégyent hoztak a legendás elődökre. A bűn közös, benne van szakvezető, játékos, no meg a balszerencse. Kiállítások, sérülések, téves bírói ítéletek is belejátszottak a Vasas vesszőfutásában, ám ez sem lehet mentség a feltűnően lassú, kocogós támadásépítésre és a katasztrófális védekezésre. Tizenhárom kapott gól - nulla találat. Itt tart most a tavaszt nagy reményekkel kezdő angyalföldi gárda; nem csoda, hogy szurkolói már nem a dobogó eléréséről, sokkal inkább a bentmaradásról beszélnek. Ám Jámbor János tulajdonosnak eszébe sem jut feladni az álmait, azaz a kósza hírekkel ellentétben kitart kedvenc klubja mellett. Sőt még csak nem is a Fáy utcai stadionrekonstrukció, az "ingatlanbiznisz" miatt.

Illovszky Rudolf amondó, tanulni kell a múlt vereségeibôl, de a Vasas jövôje érdekében inkább elôre kell majd nézni (Fotó: Farkas József)
Illovszky Rudolf amondó, tanulni kell a múlt vereségeibôl, de a Vasas jövôje érdekében inkább elôre kell majd nézni (Fotó: Farkas József)
Illovszky Rudolf amondó, tanulni kell a múlt vereségeibôl, de a Vasas jövôje érdekében inkább elôre kell majd nézni (Fotó: Farkas József)
De vajon mit mond Illovszky Rudolf, aki gyakorlatilag maga jelenti a Vasast, s akinek irányításával négy bajnoki címet szereztek a piros-kékek?
- Tudom, hogy kívülről fújja kedvenc csapata történelmét, ezért erősítsen meg: ugye, Rudi bácsi sem emlékszik, hogy valaha is hat nullára kikapott volna a Vasas?
- Nem bizony, ekkora verésre valóban nem emlékszem, pedig az egész életem összeforrt a Vasassal, de ez van, ebből a hullámvölgyből igenis ki kell mászni - mondta Illovszky Rudolf.

A tavasszal eddig gyenge formában lévô Waltner Róbertnek (balra) kötelezô megszakadnia a Loki elleni meccsen
A tavasszal eddig gyenge formában lévô Waltner Róbertnek (balra) kötelezô megszakadnia a Loki elleni meccsen
A tavasszal eddig gyenge formában lévô Waltner Róbertnek (balra) kötelezô megszakadnia a Loki elleni meccsen
- Úgy gondolja, egyszerű hullámvölgyről van szó?
- A tavaszi rajt előtt azt mondtam, a bajnokság végén akár negyedikek is lehetünk. S így is kezdtük a szezont, három meccs, három győzelem, és már mindenki veregette a vállam, mondván: Rudi bácsi, maga aztán remek jós! A többit tudja. Most ott tartunk, hogy semmi sem sikerül, rengeteg sérülés és kiállítás nehezíti az életünket. De azt mondom, ez a csapat mégis képes arra, hogy talpra álljon, és bárkit legyőzzön. Így bravúrra számítok a jó formában lévő Debrecen ellen is.
- Ezt most az örök optimizmusa mondatja önnel, igaz?
- Nem, nem és nem! A Vasas mögött olyan háttér van, amely erőt adhat a folytatásra. S abban is biztos vagyok, hogy Egervári Sándor sem felejtette el a szakmát. Ha felépülnek sérültjeink, újra megtanulunk nyerni. Igaz, negyedikek már aligha lehetünk… ---- A Nyíregyháza-Pécs találkozóval indul a játéknap. "A szabolcsiak jó formában vannak, a Pécs a tavasszal mintha hullámvölgyben lenne, így kettő nullás hazai sikert várok" - jósolt Novák Dezső.

Vereséget szenved a Pápa a Megyeri úton. Esterházy Márton szerint a lilák tartják jó formájukat, és 3-1-re legyőzik Szentes Lázár csapatát.

"A Diósgyőr jobb formában van, ráadásul Békéscsabán gondok vannak, így három egyre nyernek a piros-fehérek" - tippelt Telek András.

Döntetlen lesz a régebben rangadónak minősülő Fehérvár-Győr csata. "Mindkét csapat remekel a tavasszal, így egy egyet tippelek" - mondta Nyilasi Tibor.

Tovább folytatódik a ZTE gyenge tavaszi szereplése. Veréb György szerint a Kaposvár hazai pályán 2-1-re legyőzi a kék-fehéreket.

Véget ér viszont a Vasas nagyon rossz sorozata. "Érdekes meccs lesz. A nagy számok törvénye alapján egyszer minden sorozat megszakad, a Debrecennek viszont nem lenne szabad kikapnia, ha bajnok akar lenni, szerintem egy egy lesz a vége" - jósolt Garaba Imre.

Izgalmas meccset vár a vasárnapi Sopron-FTC találkozótól Pásztor József. A korábbi békéscsabai edző szerint Pintér Attila feltüzeli csapatát, de megosztoznak az együttesek a pontokon, a végeredmény jó meccsen 2-2 lesz.

Ami pedig a tippverseny állását illeti, az eddigi tavaszi eredmények alapján Csongrádi Ferenc vezet kilenc ponttal, akit a hétpontos Novák Dezső követ.

Az összesítésben szintén a volt fehérvári játékos áll az élen 23 egységgel, mögötte a 13 pontos Csapó Károly, majd a 12-12 pontos Novák Dezső és idősebb Dárdai Pál található. ---- Meccsmérleg:
1999-2000 1-1
1992-1993 0-2
1983-1984 0-0
1982-1983 2-1
1981-1982 1-0

Ajándék lenne a győzelem

Németh Viktor csütörtökön töltötte be 28. életévét, a kerethez tartozó játékosok közül Farkas Balázs vasárnap lesz 17, a sérült brazil Thiago hétfőn 20 esztendős. Détári Lajos vasárnap lesz 42 éves, a szakmai tanácsadó a csapat ajándékaként beérné a Pécs elleni három ponttal. A PMFC kedd délutáni edzését meglátogatta Toller László, Pécs polgármestere, a klub elnöke. Az elöljáró egy órát tartózkodott Újmecsekalján, ez idő alatt elbeszélgetett Nagy Tamás vezetőedzővel és a játékosokkal is.

---- Meccsmérleg:
A két csapat még nem találkozott egymással Újpesten.

Polonkai Attila visszatér

Gyorsan visszakerült a lila-fehérek kezdőcsapatába Polonkai Attila, aki az elmúlt két hetet a juniorok között töltötte - büntetésben. Kimarad az együttesből Feczesin Róbert, aki megsérült, bár az utóbbi időben nyújtott teljesítménye sem volt meggyőző. Négy bajnokin maradt veretlen a Lombard-Pápa, Szentes Lázár egy hónap alatt kisebbfajta csodát tett. Az utóbbi időben különösen idegenben remekelt a csapat, elsősorban az egyre masszívabb, megbízható védőjátékának köszönhetően.

---- Meccsmérleg:
2001-2002 1-0
2001-2002 1-1
2000-2001 2-1
2000-2001 3-1
1999-2000 2-0

Gyánó Szabolcs leülhet a padra

Több labdarúgó játéka kérdéses: Kiss György és Rósa Henrik izomhúzódás miatt nem játszott az elmúlt fordulókban, és bár már együtt edzettek a csapattal, még bizonytalan, hogy játszhatnak-e, ugyanez igaz Horváth Péterre is. Gyánó Szabolcs hosszú kihagyás után leülhet a kispadra. Az éllovas Loki három pontért utazik a fővárosba a botladozó Vasas elleni összecsapásra. Ráadásul a legjobb összeállításában küldheti pályára csapatát Supka Attila, hiszen csupán a gerincproblémái miatt hiányzó Virág Bélára nem számíthat.

---- Meccsmérleg:
1997-1998 1-1
1992-1993 2-1
1982-1983 1-1
1981-1982 4-1
1980-1981 3-0

Szalonnasütés a lila-fehéreknél

Gyászos volt a hangulat Békéscsabán a hétközi hazai, nyíregyháziak elleni vereség után, amit a megbízott edző, Jakab Péter a másnap délutáni edzést követően szalonnasütéssel egybekötött piknikkel igyekezett oldani. A DVTK trénere, Gálhidi György váltást határozott el a kapusposzton. A tavaszi hét forduló során Urai András teljesítménye elmaradt a várakozástól, több gólban is hibás volt. Most pihenőt kap, és mivel az ősszel Kövesfalvi István megbízhatóan látta el feladatát, újból ő védheti a kaput.

---- Meccsmérleg:
2003-2004 4-1
2003-2004 2-0
2002-2003 1-4
2001-2002 1-2
2000-2001 4-1

Ismét rangadó Sóstón

A két együttes találkozói mindig rangadónak számítottak, most is ebben bíznak a vezetők. No, meg abban, hogy az egyre szebb Sóstói-stadion lelátóin az eddigieknél többen szurkolnak majd. A győri együttesből három sárga lap miatt hiányzik majd a tavaszi idényben eddig három gólt szerző Jäkl Antal, illetve a csapat közelmúltbeli kispesti győzelméből két góljával jelentős érdemeket szerző Varga Zoltán, aki térdszalaghúzódással bajlódik. Sándor György győzelemmel szeretné ünnepelni névnapját.

---- Meccsmérleg:
1987-1988 0-2
1980-1981 1-1
1977-1978 2-2
1976-1977 1-1
1975-1976 2-2

Elkészült az edzőpálya

Vége az ínséges időknek Kaposvárott: az ősszel elkészült füves edzőpálya pihentetési ideje véget ért, a gyepszőnyeg a többnapos esőzés kapcsán láthatóan jól vizsgázott, így jövő héttől - sokéves szünet után - ismét ott készülhet a csapat, s várhatóan a ligabajnoki mérkőzéseket sem kell már a hat kilométerre lévő füredi pályán rendezni. Sebők József, a ZTE válogatottat is megjáró csatára a héten betegség miatt nem edzhetett, Torma Gábor viszont porcműtét után a napokban már tréningezett, így rövidesen számíthat rá a szakmai stáb.

---- Meccsmérleg:
2003-2004 2-2
2003-2004 0-0
2002-2003 1-3
2001-2002 2-1
2001-2002 1-2

Bemutatkozik az új női együttes

Vasárnap délelőtt 9 órától családi napot rendeznek a soproni stadionban. Lesz lovasbemutató, ügyességi játék gyerekeknek és sörsátor a felnőtteknek. Az eseményen bemutatkozik a közelmúltban alakult soproni női együttes is. A nyugodt felkészülés érdekében a Ferencváros egy nappal korábban érkezik Sopronba, ám hogy hol szállásolják el az együttest, azt biztonsági okokból titkolja a vezetőség. A találkozó érdekessége, hogy a kupadöntő főpróbájának is tekinthető, hiszen május 11-én éppen a Matáv és a Fradi csatázik majd a serlegért.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik