Majd jövök! - üzente az elnök

BORBOLA BENCE, VARGA T. RÓBERTBORBOLA BENCE, VARGA T. RÓBERT
Vágólapra másolva!
2005.04.07. 22:08
Címkék
Talán soha nem volt a mostanihoz hasonlóan nehéz helyzetben a Ferencváros: pénzüket követelik a vízilabdázók, a női kézilabdázók, és a legendás, Európa-hírű egyesület több szakosztályát a megszűnés fenyegeti. A labdarúgócsapatot működtető részvénytársaság a futballistáknak hónapok óta tartozik a prémiumokkal, a klub elöljárói, más lehetőségük nem lévén, hitegették a játékosokat, türelem, március 31-ig megkapják pénzüket. Nos, e pénzt a játékosok nem kapták meg. A gárda szlovén légiósa, Adem Kapic emiatt a Magyar Labdarúgóligához fordult jogorvoslatért - ő tettéért cserébe ma már a juniorok között készül. Összeállításunkban megszólal ő is, továbbá a külföldön tartózkodó Furulyás János klubelnök is, valamint végigtekintünk az elmúlt hét év Ferencvárosnál történt eseményein, kíváncsian arra, mikor is volt rendezett gazdálkodás, pontos pénzkifizetés az Üllői úton.


A Ferencváros-Kaposvár kupa-negyeddöntő tizedik percében rákezdett a hazai szurkolótábor a "Furulyás, takarodj!" szólamra.
- Nem tartózkodom Magyarországon, de hallottam róla - mondta Furulyás János klubelnök. - A feleségem hívott telefonon. Mélységesen felháborít ez a viselkedés! Ki kellett volna egytől egyig penderíteni őket a stadionból! Nem vagyok hajlandó tárgyalni ezekkel az egyénekkel!
- Korábban nyilatkozta, megviseli az ilyesmi, a kialakult helyzetre rámehet az egészsége. Nem kellene talán mégis lemondania?
- Hány ember kiabált?
- Száz… Maximum.
- Nekem kevesebbről számoltak be. Na, de lényegtelen. Nem hátrálok meg egy előkészített akció miatt. Egyből fordítsak hátat annak a klubnak, amelyért harminchárom éven át dolgoztam, és dolgozom mind a mai napig? Ennyit érdemel egy elnök, aki mindent megtesz az egyesületéért?
- Mit ért azalatt, hogy előkészített akció volt?
- Ezek a gyerekek nem maguktól ordibálnak ilyeneket…
- Akkor?
- Nem voltam otthon, a televíziós közvetítést sem láttam. De nem is akarok ezzel kapcsolatban semmit mondani.
- Szóval, nem dobja be a törülközőt?
- A megkezdett munkával nem hagyok fel. Szeretném lerendezni a Ferencváros ügyét, ha hagyják. Ha nem hagyják, hát…
- A klub érdekében van külföldön?
- Ez nem publikus.
- Elmondja, melyik országban van?
- Nem.
- Esetleges befektetővel tárgyal?
- Értse meg, nekem is lehetnek magánügyeim…
- Szóval, nem a Fradi ügyeit intézi!
- Ezt nem mondtam.
- Mikor jön haza?
- Valamikor a jövő héten.
- Ezek szerint nem lesz a héten Rt. igazgatósági ülés, és azt követő sajtótájékoztató, jelentős bejelentésekkel?
- Nem.
- Úgy tetszik, nem mostanság oldódik meg a klub borzasztó anyagi helyzete…
- Részben megoldódik ebben a hónapban.
- Hogyan?
- Ez hadd legyen az én dolgom…
- Mégis, mi történik? Pénzeszsák hull alá az égből? Vagy, ami még valószínűbb: megegyezés születhet egy új támogatóval?
- Ebben hónapban kifizetjük a labdarúgók elmaradt prémiumait, a többi szakosztály gondjait pedig két- két és fél hónapon belül rendezzük. Amennyiben megkapjuk végre a létesítmény vagyonkezelői jogát, minden megoldódik.
- Miért nem kapta már meg a klub a jogot?
- Ezt nem tőlem kellene megkérdeznie. Tudom, hogy az állami vezetők is dolgoznak az ügyön.
- Az OTP lehet a befutó?
- Sosem ejtettem ki a számon az OTP nevét. Folyamatosan, több lehetséges céggel tárgyalunk, éppen ezért ilyenkor még semmit nem mondhatok.
- Akkor legalább azt mondja meg, mikor jön haza?
- Majd jövök. ---- Várható volt, hogy Adem Kapic "feljelentése" nem marad következmények nélkül. Míg társai megértették a szlovén légiós döntését, addig az FTC Rt. irányítói a tartalékok közé parancsolták a pénzéért harcoló labdarúgót. Adem Kapic száműzetését László Csaba vezetőedző jelentette be a Kaposvár elleni Magyar Kupa-mérkőzés után. Az edző megítélése szerint a labdarúgó helytelenül járt el, mert feljelentésével nehéz helyzetbe hozhatja a csapatot. A szakember elmondta, amennyiben Adem Kapic meggondolja magát, és edzésmunkája is megfelelő, akkor visszatérhet az első csapat keretébe. Természetesen megkerestük a középpályást, aki a tegnapi edzés előtt kérte a labdarúgó-csapat vezetőit, írásban is közöljék vele, miért nem gyakorolhat az első csapattal. Az edzést követően aztán kézhez kapott egy hivatalos papírt, amelyben indokként az szerepelt: mivel a ciprusi edzőtáborozás alatt hátsérülése miatt több edzést is kénytelen volt kihagyni, így addig, amíg erőnlétileg nem éri utol magát, a tartalékcsapattal kell készülnie…
"Szerdán László Csaba közölte velem, hogy a jövőben a juniorcsapat edzéseit kell látogatnom - mondta Adem Kapic. - Nem tudom, hogy a vezetők vagy László Csaba döntése volt ez, ám annyit azért hozzátennék, hogy szerintem nem a legjobb megoldást választották ezzel a húzással. Kitalálták, hogy sérült vagyok, és a mérkőzések előtt így is tüntetnek fel. Ezzel szemben az igazság az, hogy egyáltalán nem vagyok sérült, sőt makkegészséges vagyok. Mindegy… A mostani döntéstől függetlenül az igazamért továbbra is harcolok, nem akarok semmi mást, csupán azt, amit a Ferencváros vezetői a szerződésemben rögzítettek. Amíg nem szólnak, addig a tartalékok edzéseit látogatom, továbbra is százszázalékos erőbedobással küzdök a tréningeken, és várom, hogy megoldódjon a probléma. Távozni semmiképpen sem szeretnék, szeretem a Ferencvárost, hiszen rengeteget köszönhetek ennek a klubnak."
Úgy tudjuk, Adem Kapic visszavonja a feljelentést, amennyiben a vezetőség elismeri - mégpedig írásban -, hogy a korábbi ígéret alapján az UEFA-kupa-szereplésért prémiumban részesíti a labdarúgókat. ---- Kincs, ami nincs. Hiába a magyar klubfutball legnagyobb értéke a Ferencváros, hiába nyert bajnokságot, Magyar Kupát a zöld-fehér csapat, hiába a szokásosnál hosszabb nemzetközi kupaszereplés, az Üllői úton üres a kassza. Az elmúlt hét évet felölelő krónikánk a pénz körül forog, amely hol volt, hol nem volt a Ferencvárosnál. Inkább nem volt - kivéve akkor, amikor a Fotex Rt. - és a céget vezető Várszegi Gábor - fel nem karolta a ferencvárosi futballt.

1998
Július 22.: FTC Labdarúgó és Sport Kft. néven gazdasági társaság működteti tovább a labdarúgócsapatot - jelentették be.
Szeptember 8.: Benedek Fülöp társadalmi elnök helyett Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztert választották a klub elnökének.
December 3.: Benyújtotta lemondását Szívós István, a klub ügyvezető elnöke.

1999
Január 11.: Számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanúja miatt, Torgyán József elnök feljelentése alapján nyomozást rendelt el az Országos Rendőr-főkapi-tányság.
Május 28.: Torgyán József megígérte a játékosoknak, hogy kifizetik az elmaradt béreket.
Október 1.: Az ORFK megszüntette a nyomozást Szívós István egykori ügyvezető elnök és Deák László elnökhelyettes ellen.
November 2.: Csaknem egy év után kifizette a klub az 1998 őszén menesztett Nyilasi Tibor és stábjának járó összeg egy részét.

2000
Február 4.: Torgyán József elnök bejelentette, a klub kifizeti valamennyi tartozását: nemcsak a játékosok, Nyilasi Tibor és stábja is hozzájut a teljes összeghez.
December 21.: A klub kifizette a játékosok ismételten elmaradt bérét és a prémium egy részét.

2001
Február 9.: Miniszteri posztja után a klubnál betöltött elnöki tisztségéről is lemondott Torgyán József, s vele együtt távozott Szabadi Béla elnökhelyettes is.
Február 13.: Az egyesületi tanács Furulyás Jánost, a klub társadalmi alelnökét kérte fel, hogy lássa el az ügyvezetői teendőket.
Március 21.: A labdarúgócsapat vezetői megállapodtak a német UFA nevű céggel, amelynek értelmében ez a vállalkozás értékesíti a csapat nemzetközi mérkőzéseihez kapcsolódó reklám- és televíziós jogokat. A cég által átutalt összegből kifizették a játékosok prémiumát és kéthavi bérét.
Április 20.: Furulyás Jánost választották a Ferencváros elnökének.
Június 1.: Hitelt kapott a futballcsapat a Magyar Hivatásos Labdarúgóligától. Az 50 millió forintból rendezték a játékosokkal szembeni tartozást.
Július 19.: Furulyás János bejelentette: a Fotex Rt. lett a labdarúgócsapatot működtető Kft. többségi tulajdonosa. A Várszegi Gábor vezette részvénytársaságnak 2,4 milliárd forintot kellet részletekben fizetnie a Ferencvárosnak.

2002
November 28.: Megalakult az FTC Labdarúgó és Sport Részvénytársaság, amelyet 153 millió forintos jegyzett tőkével és 337 millió saját tőkével hoztak létre. Ettől kezdve az Rt. irányítja a labdarúgócsapat működését.

2003
Május 30.: A bajnokság utolsó fordulójában elbukta a bajnoki címet a Ferencváros, a szurkolók a magyar labdarúgás legnagyobb botrányát okozva összevertek mindent, ami az öklük közelébe került, s közben Várszegi Gábor távozását követelték.
Július 16.: Kivonulását jelentette be a Fotex Rt. az FTC Labdarúgó Rt-ből, kinyilatkoztatva: nem fizeti ki a szerződés szerint a következő két évre járó 600-600 millió forintot, ezzel 1.2 milliárd veszteség érte az FTC-t.
Július 25.: A május 30-ai botrány következtében 40 millió forintra és három zártkapus mérkőzésre büntetette a liga a Ferencvárost.
November 24.: Újra az FTC lett a többségi tulajdonos az FTC Labdarúgó Rt-ben, viszont a kereskedelmi jogok a Fotex Rt-nél maradtak.
November 25.: Bejelentették, hogy a Celladam Rt. lesz a klub főszponzora, és a megállapodás értelmében három éven keresztül 200-200 millió forintot fizet a klubnak, ezen felül pedig március 10-ig átutal 300 milliót tőkeemelés céljából, és amennyiben 2006-ban újabb 300 milliót fizet, főtulajdonos lehet a Labdarúgó Rt-ben. Úgy tűnt, minden gond megoldódott - pedig a gondok eztán jöttek igazán…

2004
Március 10.: Kovács Ádám nem fizette ki a 300 millió forintot a megadott határidőig.
Március 25.: Elnökségi ülést tartott az FTC, és a tanácskozás után egyhangú döntéssel elálltak a Kovács Ádámmal kötött szerződéstől, és felkérték Furulyás Jánost: keressen befektetőt - ő pedig azóta is keresi a megmentőt…
Július 30.: Gera Zoltán 1.5 millió euróért (367 millió forint), más források szerint ugyanennyi angol fontért (537 millió forint) a West Bromwich Albionhoz igazolt, azonban az angolok csak az összeg felét utalták át, a második részletre a 2005-ös szezon végéig várni kell.
Augusztus 25.: Az albán FK Tirana elleni mérkőzésen kirobbant nézőtéri botrányért az UEFA 33 ezer svájci frankra (ötmillió forintra) büntette a Ferencvárost.
Október 8.: A Millwall elleni UEFA-kupa-selejtező rendbontásai miatt 38 500 eurót (9,5 millió forintot) kellett fizetni.
November 4.: A Feyenoord elleni UEFA-kupa-csoportmérkőzés előtt jelentették be, hogy a T-Mobile meghosszabbítja a Labdarúgó Rt-vel kötött szponzorációs szerződését, amely értelmében évente 200 millió forintot kapnak a zöld-fehérek, ez pedig fontos volt, hiszen a játékosok már elégedetlenkedtek az elmaradt prémiumok miatt.

2005
Január 4.: 300 millió forint hiányzott a FTC tervezett költségvetéséből, miközben a klub takarékossági okokból hozzájárult Zavadszky Gábor és Zováth János Ciprusra igazolásához.
Január 18.: Három labdarúgó (Alekszandar Bajevszki, Adem Kapic, Dragan Vukmir) egy nap késéssel utazott el a szovátai edzőtáborba, így tiltakozva az elmaradt prémiumok miatt.
Február 9.: Az elmaradt prémiumok miatt elégedetlenkedő játékosok fontolóra vették, hogy tiltakozásul nem utaznak el a ciprusi edzőtáborba - végül elutaztak.
Február 10.: Tepszics Ignác sportigazgató elmondta, 150 millió forint tartozásuk van a játékosok felé, amelyet március 31-ig kell kifizetnie a Labdarúgó Rt-nek.
Március 22.: 130 millió forintra apadt a tartozás, mivel a klub átutalta a prémiumok egy részét.
Március 29.: Adem Kapic nem várt tovább, az elmaradt prémiumok miatt a ligához fordult.
Március 31.: A fizetési határidő lejárt, a labdarúgók viszont nem kapták meg a prémiumokat.
Gondolhatnánk, az ígérgetésnek vége, azonban a helyzet ma is változatlan, vagyis a futballisták - ahogyan az FTC többi sportolója is - még várnak a pénzükre…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik