Nagyon szomorú győzelem volt

VARGA T. RÓBERT jelenti EdinburghbólVARGA T. RÓBERT jelenti Edinburghból
Vágólapra másolva!
2004.12.16. 22:58
Címkék
"Mi ez, csak nem Celtic-címer?" - lépett oda egy kávéját kortyolgató biztonsági ember a Murrayfield-stadionban egy órával a Hearts elleni mérkőzés előtt a Ferencváros edzőjéhez, László Csabához, aki ekkor a mellére mutatott: "Nem, nem, ez a Ferencvárosé" - válaszolta mosolyogva a tréner. "Kár, pedig őrületesen nagy Celtic-drukker vagyok - replikázott a szavába a skót. - A Heartsöt ellenben ki nem állhatom, úgyhogy nagyon remélem, ma este önök győznek mondjuk, három egyre!" László Csaba mosolygott egyet, és azzal a lendülettel megígérte, ha teljesül a jóslat, a legjobb skót whiskeyvel ajándékozza meg az újdonsült FTC-szurkolót.
Semmi pánik, lesz, ami lesz, legfeljebb játszunk egy jó mecscset - volt leolvasható László Csaba arcáról. A továbbjutás már úgysem csak a magyar gárda kezében volt, idegeskedni különösebben nem kellett a kezdés előtt. A szerdai sajtótájékoztatón a helyi újságírók meg is kérdezték: vajon kellőképpen sikerült-e ráhangolni a játékosokat a meccsre, a megfelelő koncentráltsággal lépnek-e majd ki a pályára? Minderre az öntudatos magyar edző annyit válaszolt, használhatna most nagy szavakat, hogy a hazájukért, meg a Fradiért kell küzdeniük, de ez mind "púder", valamennyi futballista tisztában van azzal, hogy magukért kell leginkább futballozniuk; a lelátó tele lesz megfigyelőkkel, profik, tudják, mi a dolguk…

>Mindenekelőtt a Hearts kezdeti lendületét megtörni. Nem sikerült… Először Robbie Neilson tesztelte Szűcs Lajos éberségét, majd nem sokkal később Jamie McAllister tette ugyanezt (szabadrúgásból), miután a skót rögbisport egyik leghíresebb fellegvárában rögvest emelkedettebbé vált az egyébként sem kifogásolható hangulat. Bezzeg akkor elhallgattak a nézők, amikor azt láthatták, hogy Alekszandar Bajevszki elfutott a bal oldalon, cselezgetett, beadott, Marek Penksa pedig hat méterről belebotlott a labdába, ahelyett, hogy a kapuba belsőzné.
Kiderült, a győzelmi kényszer alatt játszva egyáltalán nem olyan áthatolhatatlan a Hearts hátsó alakzata, mint hazája bajnokságában, ahol hazai pályán kilenc meccsen csupán két gólt kapott. S mire e gondolatmenet végére értünk, azt konstatálhattuk, hogy Lipcsei Péter labdájával Rósa Dénes kilépett, s szó szerint a skótok kapujába gyötörte. A magyarok vezetése meglehetősen feszültté tette a feleket, az első félidő hátralévő részében verbális párviadal zajlott, amiben nagy volt a szerepe a gyengén bíráskodó grúz játékvezetőnek is.
A második félidő legalább futballal kezdődött, még akkor is, ha a Hearts is végezhetett el szögleteket. Aztán a 60. percben érkezett a hír: Baselben megszerezték a vezetést a svájciak.

Graham Weirnek (lilában) esélye sem lehetett a labdaszerzésre a ferencvárosi Gyepes Gábor (balról), Balog Zoltán és Leandro védôôrizetében
Graham Weirnek (lilában) esélye sem lehetett a labdaszerzésre a ferencvárosi Gyepes Gábor (balról), Balog Zoltán és Leandro védôôrizetében
Graham Weirnek (lilában) esélye sem lehetett a labdaszerzésre a ferencvárosi Gyepes Gábor (balról), Balog Zoltán és Leandro védôôrizetében
Vége… Itt már tényleg csak a csoda segíthetett. A skótok esetlegesnek tűnő támadójátékát hatásosan akadályozták meg Gyepes Gáborék, az ellenakciók meg többször is veszélyt jelenthettek volna Craig Gordon kapujára - csak hát azok az utolsó passzok… A csereként beállt Sowunmi Thomasnak is csak keresztbe kellett volna adnia Rósa Déneshez a labdát, ehelyett cselezgetni kezdett, s végül nem lett semmi a dologból. A skótoknak mindössze annyi öröm maradt, hogy a sorozatosan reklamáló László Csabát elküldte a kispadtól az ezen a meccsen a fegyelmezésbe alaposan beleizzadó játékvezető.
A magyar gárda meg azért is bosszankodhatott, mert Sowunmi Huszti Szabolcs szöglete után a keresztlécre fejelte a labdát. Ám mindez mit számított, hiszen a zöld-fehérek így sem utolsóként végeztek az A-csoportban, mondhatnánk "szép halál" volt ez a győzelem. László Csaba szavait idézve: így vagy úgy, de tanulságos volt ez az ősz. Nagyon is tanulságos: immár nincs magyar csapat a nemzetközi kupában…
(A tabellában a továbbjutókat kiemeltük. További eredmények a 4. oldalon) ---- 15. perc: Gyepes szabálytalansága nyomán McAllister végzett el szabadrúgást az alapvonaltól nyolc méterre, közvetlenül a 16-os vonalán. McAllister beadás helyett kapura csavarta a labdát, amit Szűcs simogatott ki a léc alól.
17. perc: Bajevszki jól húzta meg a bal oldalt, az alapvonalról középre gurított, és Penksa óriási ziccerben, nyolc méterre a kaputól belebotlott a labdába - de legalább nem törte el a lábát…
28. perc: Lipcsei indította a jobbösszekötő helyén a kapu felé belépő Rósa Dénest, aki a kapuig futhatott volna, azonban a játékvezető tévesen lesállás címén megállította az akciót.
30. perc: Lipcsei pazar labdát adott Penksa felé, aki nagyon okosan átlépte a labdát, így az az egyedül maradt és kapuval szemben álló Rósa elé került. A ferencvárosi középpályás 10 méterről egyből lőtt, de Gordon bravúrral védett, majd a kipattanót is hárította a skót kapust - ám harmadszor is Rósa Dénes elé került a labda, aki ballal már higgadtan az üres kapuba emelt.
0-1
36. perc: De Vries 19 méterről lőtt kapura, Gyepes még beleért a labdába, amely a ferencvárosi védő őszi balszerencséjének megfelelően megint a kapuba kívánkozott, ám Szűcs végül ujjheggyel szögletre tolta a labdát.
69. perc: A pályán tapasztalt rugdalózásnak László Csaba volt a kárvallottja: az edző addig reklamált, amíg a grúz játékvezető a lelátóra küldte.
75. perc: Huszti szöglete után Sowunmi nagyszerűen emelkedett, kapura fejelt, és Gordon bravúrral paskolta a léc fölé a léc alá tartó labdát - a ferencvárosiak meg néztek, mert szöglet helyett kirúgás következett. ---- Mestermérleg

John Robertson, a Hearts vezetőedzője: "Sokszor sportszerűtlenül játszottak a magyarok,, és emiatt dühös vagyok. Voltak nagy lehetőségeink, és a helyzeteket illett volna berúgni…"

László Csaba, a Ferencváros vezetőedzője: "Büszke vagyok a csapatomra, bár sajnálom, hogy ezzel a győzelemmel csupán a csoport negyedik helyére értünk. Igaz, nem ezen a mérkőzésen buktuk el a továbbjutást."

Fény és árnyék

A brit labdarúgó-stadionok hangulatához nincsen hasonló Európában: a Murrayfield-stadionban egyetlenegy kerítés sem választja el a szektorokat, mégis a legnagyobb békében és a lehető legszimpatikusabban szurkolnak komplett családok. E tekintetben van mit tanulnunk tőlük.

Miután a Murrayfield-stadiont legfőképpen rögbimérkőzésekre használják a skótok, a pályán ez alaposan érződik - mondták el a játékosok, Szűcs Lajos pedig azt panaszolta el, hogy kapuja előtt igencsak zavaró volt az a vasfedél, ami felnyitva a rögbikapuk támasztékául szolgál.

A játékvezető értékelése

Játékvezető: Levan Paniasvili (7). A grúz játékvezető következetlenül, sok hibával vezette a találkozót, kezéből az első félidő végén kicsúszni látszott a mérkőzés. A 28. percben partjelzőjére hagyatkozva gólhelyzetben állította meg Rósa Dénest.
Asszisztensek: Zaza Mentesasvili, Levan Mikeladze - grúzok
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik