Tíz perc alatt eldőlt a meccs

BODNÁR TIBOR, LIPCSEI ÁRPÁDBODNÁR TIBOR, LIPCSEI ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2004.11.27. 22:25
Címkék
Nemcsak Kaposvárott, Nyíregyházán sem örültek a somogyiak két váratlan hazai vereségének, tekintve, hogy a Spartacus két fő riválisa, a Diósgyőr és a Békéscsaba gazdagodott három ponttal az amúgy jól szereplő újonc otthonában. Persze, Détári Lajos legénysége nemcsak a "bosszúvágy" miatt készült győzelemre, hanem mert égetően szüksége volt a három pontra. Ha másért nem, hát azért, hogy a csapat ne mondhassa el magáról: egy teljes idényt futballozott végig hazai pályán nyeretlenül.


Hanem van itt más is… Nyíregyházi oldalon négy olyan játékost sem nevezett a keretbe Détári Lajos, akik legutóbb, az MTK elleni idegenbeli megmozduláson még lehetőséget kaptak. Hírlik, Bánka Kristóf, Némedi Norbert, Terjék Lajos és Vasas Zoltán szolgálatairól már letett a szakmai tanácsadó, aki a Hungária körúti vereség után egyébként is kilátásba helyezte a "vérátömlesztést" a csapaton belül. Détári Lajos a meccs előtt nem erősítette meg ezen értesülésünket, a hivatalos indoklást a jövő héten hozza nyilvánosságra.
Az azonban már most kiderült, hogy "Döme" újabb tehetséget fedezett fel, hiszen a kezdő tizenegybe jelölte a 16 esztendős Sipos Tamást. Hogy a Kaposvár is húzzon valami váratlant, arról Prukner László ekképpen gondoskodott: a tréner "kifelejtette" a csapatból a néhány hete reklamálásért kiállított kapust, Balajcza Szabolcsot, megcserélte Zahorecz Krisztián és Nagypál Tibor szerepkörét, a többnyire balhátvédként bevetett Kovácsevics Róbert pedig jobb oldali futóként tűnt fel. Az első percekben néhány játékos keresgélte is a helyét a pályán, sok volt a helyezkedési hiba, mígnem Marijan Nikolic kapufája jelezte: nyíregyházi részről nem reménytelen vállalkozás az első hazai győzelem megszerzése.
És láss csodát! Alig tíz perc múlva már három gól volt a házigazda előnye. Cipf Zoltán szinte ugyanoda lőtt egy hasonlóan nagy gólt, mint pár hete a Győr ellen, Marijan Nikolic szó szerint kibirkózta a második találatot, míg Laskai Attila pazar mozdulattal választotta a jobb alsó sarkot. Kell-e mondani, szezonbeli legjobb játékát nyújtotta ekkor a Nyíregyháza, míg a kaposvári lábakban a jelek szerint benne maradt a szerdai 120 perces kupacsata, és a pénteki hosszú utazás. Bár Prukner László a kezdés előtt még azt mondta: alakuljon bárhogy a mérkőzés, ez nem lehet kifogás…

Kattintson a képre, tekintse meg galériánkat! (Fotó: Balázs Attila)
Kattintson a képre, tekintse meg galériánkat! (Fotó: Balázs Attila)
Kattintson a képre, tekintse meg galériánkat! (Fotó: Balázs Attila)
A kaposvári tréner mindenesetre felülbírálta eredeti álláspontját, és Zahorecz Krisztiánt visszarendelte a védelem tengelyébe, a támadójáték jobbításának érdekében pedig Zsolnai Róbertet küldte a pályára. Szó, mi szó, a vendégek nem is adták fel, viszont ahhoz kellőképpen kinyílt a hátsó alakzatuk, hogy a nyíregyházi ellencsapások rendre veszélyt jelentsenek. Ezen támadások nagy része pontatlan passzok vagy lesre futások miatt meghiúsult, mígnem a végig nagy kedvvel futballozó Marijan Nikolic ismét az egyéni befejezés mellett döntött, s addig-addig forgolódott, amíg újra bevette a kaposváriak hálóját. Ezzel még nem ért véget a somogyi vesszőfutás, hiszen kisvártatva Oláh Lóránt második sárga lapja miatt idő előtt mehetett zuhanyozni - mégis tíz emberrel szerzett gólt a Rákóczi, noha Zsolnai Róbert találata sem változtatott már a tényen, miszerint a nyíregyháziak szezonzárója sikerült jobban. Persze az egész szezont tekintve még mindig a kaposváriak lehetnek elégedettebbek, habár ezzel a három ponttal a Spartacus tele is nyugodtabb lehet. Igaz, csak egy fokkal… ---- 17. perc: Hegedűs a jobb oldalról ívelt középre, Nikolic az ötösön megcsúsztatta a labdát, amelyet Cipf ballal, kapásból, 8 méterről a bal alsó sarokba lőtt.
1-0
21. perc: Márton ívelt hosszan előre saját 16-osa előteréből Faragó irányába, a nyíregyházi támadó továbbcsúsztatta a labdát, így Nikolic egyedül vihette Szűcsre a labdát. Előbb belevezette azt a kapusba, ám a labda valahogy túlpördült a kaposváriak kapusán, s végül Nikolic Fintával a nyakában jobbal, egy méterről a kapu közepébe kotorta a labdát.
2-0
26. perc: Faragó vette el a labdát Fintától, a somogyiak 16-osának bal csücskénél, a középre mozduló Laskait hozta játékba, aki egy átvételt követően jobb külsővel, 15 méterről a vendégek kapujának jobb alsó sarkába lőtt.
3-0
36. perc: Kardos húzott el Cipf és Sípos mellett a bal oldalon, majd laposan a nyíregyházi kapu előterébe lőtte a labdát, ám arról Zahorecz gondolatnyival lemaradt, így a kivetődő Németh kapus zsákmánya lett a labda.
52. percek: Tóth Balázs pörgetett a jobbösszekötő helyén Máté elé, a középpályás 14 méterről jobbal lőtt, a labda a bal felső saroknál vágódott az oldalhálóba.
74. perc: Lakatos szöktette a saját térfeléről Nikolicot, a légiós a jobbösszekötő helyén Finta szorításában betört a vendégek büntetőterületére, majd nyolc méterről jobbal úgy lőtt a bal alsó sarokba, hogy a labda Szűcs László kapus jobb lábáról vágódott a hálóba.
4-0
76. perc: Laskait rántotta le Oláh a mezőnyben, amiért sárga lapot kapott Sápi játékvezetőtől, ám mivel korábban a támadó ezt megelőzően már begyűjtött egy sárgát, a bíró kiállította.
84. perc: Zsolnai lépett ki a balösszekötő helyén a hazai védők közül, a menteni igyekvő Mártont is kicselezte, így hat méterről, jobbal spiccelhette a labdát a bal alsó sarokba.
4-1 ---- A Kaposvár igazolta jó hírét, mi viszont nagyszerűen játszottunk, amihez gratulálok a csapatnak. Külön öröm számunkra, hogy ezen a mérkőzésen nyolc saját nevelésű játékosunk lépett pályára, akik igazolták, hogy lehet rájuk építeni.
Détári Lajos, a Nyíregyháza szakmai tanácsadója

Sajnálatos, hogy ilyen vereséggel zártuk az évet. Ezen a meccsen saját magunkat vertük meg, ezzel együtt köszönöm játékosaim egész éves teljesítményét.
Prukner László, a Kaposvár vezetőedzője


Játékvezető értékelése
Játékvezető: Sápi Csaba (7). A bíró a mérkőzés első szakaszában nem volt elég erélyes, így aztán olykor a játékosok büntetlenül rúghattak - a labda helyett - egymásba. Partjelzői sem segítették kellőképpen, többször ugyanis a bíró háta mögött estek egymásnak a játékosok, illetve néhány leshelyzet megítélésében sem lehet nyugodt a lelkiismeretük.
Asszisztensek: Harsányi, Szabó II J.


Fény és árnyék
A meccs utáni sajtótájékoztatót gyorsan letudta Détári Lajos, de ezt nem udvariatlanságból tette. Az egykori ötszörös világválogatott a lefújás után egyből Ferihegy irányába hajtott, mivel jegye volt az este Athénba repülő gépre. Détári ugyanis meghívást kapott arra a vasárnapi gálamérkőzésre, melyen a középpályás egykori görögországi csapatának, az Olympiakosznak az új stadionját avatják.

Sipos Tamás mellett egy másik gimnazistát, Mező Ádámot is a csapatba akarta állítani a nyíregyházi szakvezető, ám az érintett szalagavatója miatt mellőzését kérte. Détári kicsit értetlenül fogadta a kérést, amelynek végül eleget tett, mi pedig csak annyit tehetünk hozzá: még szerencse, hogy Sipos csak másodikos a Zrínyi Ilona gimnáziumban, így őt ilyen veszély nem fenyegette…


Szavazás

Minek köszönheti a Debrecen bajnoki címét?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik