Megyeri út: visszatért a jókedv

KECSKÉS ISTVÁN, SINKOVICS GÁBORKECSKÉS ISTVÁN, SINKOVICS GÁBOR
Vágólapra másolva!
2004.11.27. 21:43
Címkék
Hová tűnt a mindent elsöprő lendület, s hová tűnt a mindenáron való győzni akarás? Ezek a kérdések foglalkoztatták az Újpest szurkolóit, akik sehogyan sem értik, mi történt a csapatukkal. Mert miről is szólt a bajnokság eleje? A szakma, no meg a közvélemény egyöntetűleg vallotta: az Újpest játssza a legkorszerűbb és a legdinamikusabb futballt itthon, ezt még Lothar Matthäus szövetségi kapitány is elismerte. Ehhez képest&


Az utolsó fordulóra már úgy futott ki a lila-fehér alakulat, hogy esélye sem maradt a dobogóra lépésre, mi több, szerdán az immár szokásos csúfos kupakudarcon is túljutott. A bodajki vereség igencsak fájó pont a drukkereknek, és ezt bizony nem könnyű helyrehozni egy bajnoki sikerrel. Ám akik kijöttek ezen a hűvös téli délutánon a Szusza Ferenc-stadionba, azok először is jó nagyokat kortyoltak a forró teából, majd nagy levegőt vettek, és végig buzdították az Újpestet. De - és ez bizony ritka a Megyeri úton - olykor leszurkolta őket a Diósgyőr-tábor. A miskolciak lehettek vagy háromszázan, és remek hangulatot teremtettek, végigüvöltötték a mérkőzést.
Pedig a meccs első félideje tulajdonképpen nem is hozott unalmas futballt. Láthattunk három gólt, enyhe újpesti mezőnyfölényt, veszélyes diósgyőri kontrákat és persze sok-sok rossz átadást, technikai hibát. Az Újpest tűnt magabiztosabbnak, a korán megszerzett vezető gól után azt hitte az ember, hogy majd most megint magára talál a lila-fehér alakulat, és visszalop valamit a szezoneleji formából. De a Diósgyőr, amelyet Gálhidi György remekül összerakott, megszervezett, nem ijedt meg, és ahogy szurkolói hatalmas transzparensen kérték, felszabadultan, idegeskedés nélkül játszott - s egyenlített is.

Kattintson a képre, tekintse meg galériánkat! (Fotó: Meggyesi Bálint)
Kattintson a képre, tekintse meg galériánkat! (Fotó: Meggyesi Bálint)
Kattintson a képre, tekintse meg galériánkat! (Fotó: Meggyesi Bálint)
Az Újpestből egyébként hiányzott a pénteki edzésen megsérült Erős Károly, valamint a régóta a lábát fájlaló Juhár Tamás, de a liláktól nélkülük is győzelmet várt a hazai publikum, hogy legalább a slusszpoén, az őszi idényzáró jól sikerüljön. És a lilák lelkesedése meghozta az újbóli vezetést, a szünetre a hazaiak mehettek előnnyel - s ez a látottak alapján megérdemeltnek tűnt. S ha az első félidőben dicsértük az Újpestet, akkor a második játékrészben gyakorlatilag már csak az elismerés hangján szólhatunk a lilák teljesítményéről. A hazaiak szereztek két újabb gólt, s köztük volt egy olyan Tóth Norbert-szabadrúgás, amelyet bármelyik nyugati bajnokságban napokig ismételgetnének. A lilák offenzívájával szemben tehetetlennek bizonyult a Diósgyőr, de a súlyos vereség ellenére azt is érdemes megemlíteni, hogy a vendégek még háromgólos hátrányban is ziccereket dolgoztak ki a rivális kapuja előtt, ám ezen a napon fejet kellett hajtaniuk egy jobb csapat előtt. S ha a tudósítást azzal kezdtük, hogy hová tűnt a mindenáron győzni akarás és a feltartóztathatatlan, gólratörő futball Újpestről, akkor íme itt a válasz a kérdésekre: a violák az őszi idény utolsó fordulójára valamit visszahoztak a korábbi felejthetetlen pillanatokból. ---- 14. perc: Farkas Balázs jobboldali szöglete után átszállt a labda a bal szélre. Tóth Norbert a 16-oson belül átvette, majd nagy erővel az alapvonalról középre lőtte a labdát, amit a berobbanó Kovács Zoltán jobbal, két méterről a kapu közepébe lőtt.
1-0
19. perc: Tisza ugratta ki jó ütemben a kilépő Egressyt, aki becsúszva, ballal elgurította a labdát a kapujából 12 méterre kimozduló Vlaszák mellett. A nem túl nagy lendülettel guruló labda szép lassan az Újpest kapujának közepébe vánszorgott.
1-1
32. perc: Egressy végzett el szögletet a jobb oldalról. Mindenkit meglepve nagy erővel kapura csavarta a labdát, amit Vlaszák a bal alsó saroknál épphogy ki tudott ütni. Volt olyan vendégjátékos, aki gólt reklamált…
33. perc: Tóth Norbert végzett el szabadrúgást a Diósgyőr kapujától 20 méterre. A nagy erejű, ballábas lövése után a labda Farkas Balázson megpattant, majd a felső lécre vágódott, a kipattanót az érkező Rajczi négy méterről, ballal a jobb felső sarokba lőtte.
2-1
57. perc: Farkas Balázs jobb oldali szöglete után Tamási érkezett nagy lendülettel a 16-oson belül, és hét méterről a bal felső sarokba fejelte a labdát.
3-1
60. perc: A diósgyőri kaputól 30 méterre buktatta Hompoth Tóth Norbertet. A lila-fehérek középpályása állította le a labdát, és ballal, bődületes erővel, védhetetlenül a bal felső sarokba vágta a labdát.
4-1
85. perc: Gajda tört be jobb oldalról az újpesti 16-oson belülre, ám amikor mindenkit lerázott magáról, hibázott, és jobbal keresztbe gurította az üres kapu előtt a labdát. ---- Rendkívül büszke vagyok a játékosaimra. Számunkra nagy volt a tét, de ennek ellenére is úgy kezdtünk, ahogy tavasszal is futballoztunk. Végig mi irányítottunk a mérkőzésen.
Mészöly Géza, az Újpest vezetőedzője

Az eredménnyel természetesen nem, de a csapat játékával elégedett lehetek. Nagy helyzeteket hibáztunk el, amit nagyon sajnálok, mert szorosabb is lehetett volna a mérkőzés.
Gálhidi György, a Diósgyőr vezetőedzője


Játékvezető értékelése
Játékvezető: Arany Tamás (7). A bíró legnagyobb erénye, hogy lap nélkül le tudta hozni ezt a mérkőzést, holott az első félidőben kezezésért egyaránt adhatott volna sárga lapot Belényesi Miklósnak és Vanczák Vilmosnak is. Ezen felül rosszul alkalmazta több esetben is az előnyszabályt, és olykor fölöslegesen állította meg az akciókat.
Asszisztensek: L. Tóth L., Szabó Z.


Fény és árnyék
Az Újpest mindig is híres volt arról, hogy odafigyel szurkolóira. December 19-én, vasárnap például ismét megrendezik az Újpest Családkupát a Szusza Ferenc-stadion hátsó füves pályáján, amelyen várhatóan most is több százan vesznek részt. Lám, a futball itt akkor sem hal meg, ha már vége a bajnokságnak.

Hogy a rendőrök nagy biztosítása mégsem volt túlzó, azt bizonyítja, hogy az addig sportszerű légkörben zajló mérkőzésen az első félidő hajrájában a Diósgyőr tábora szidni, pocskondiázni kezdte az újpestieket, akik megindultak a kerítés és a vendégek felé. Szerencsére volt két üres, lezárt szektor a felek közt…


Szavazás

Minek köszönheti a Debrecen bajnoki címét?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik