A Loki nem adott esélyt a Fradinak

A mérkőzésről tudósított: LIPCSEI ÁRPÁD, SINKOVICS GÁBORA mérkőzésről tudósított: LIPCSEI ÁRPÁD, SINKOVICS GÁBOR
Vágólapra másolva!
2004.11.07. 21:06
Címkék


Az NSO ajánlja:

FociGuru – Állítsd össze és vezesd sikerre saját sztárcsapataidat!



Adatbank: Debrecen

Adatbank: Ferencváros

Bajnoki adatbank
A bajnokság végeredménye
Fordulóról fordulóra
Góllövőlista
Bajnoki múlt: az összes szezon tabellái

Szavazás

Minek köszönheti a Debrecen bajnoki címét?

Fontos kérdésekre vártak választ vasárnap délelőtt a napsütötte Debrecenben a futballrajongók. Például arra, vajon milyen hatással lesz a DVSC-re az edzőváltás, a Szentes Lázár-féle szigor után milyen élet kezdődik a lezserebbnek, bohémabbnak tűnő szakember, Supka Attila vezetésével. A Debrecenbe látogató ferencvárosiak pedig arra voltak kíváncsiak inkább, hogy csapatuk mire lesz képes a csütörtöki, Feyenoord elleni pazar teljesítmény után, hogy vajon mennyit vett ki a zöld-fehérekből a nagy iramú, 1-1-es eredménnyel záruló UEFA-kupa-csoportmérkőzés?

Egymást ölelték a hazai drukkerek

Aztán amikor kifutottak a pályára a csapatok, akkor viszonylag gyorsan választ kaptunk a Loki-hívők felvetéseire: csapatuk nagy lendülettel és felszabadultan kezdett. Ennek viszonylag hamar meg is lett az eredménye, hiszen a 15. percben már vezettek a hazaiak. A zsúfolt lelátókon egymást ölelgette, csókolgatta több ezer debreceni, abban bízva, hogy kedvenceik megismételhetik a korábbi, Ferencváros ellen mutatott teljesítményüket, és alaposan kitömhetik a fővárosiak kapuját. A DVSC többet birtokolta ugyan a labdát, ám a Fradi alaposan megszervezte a védekezését. Nehéz volt áttörni a zöld-fehér védőfalat, ugyanakkor az is említést érdemel, hogy az FTC jobbára csak akkor veszélyeztetett, ha Szűcs Lajos villámgyors kapukirúgással ugratta ki a meglóduló és helycserékkel operáló Robert Vagnert, valamint Alekszandar Bajevszkit.
Az iramra nem lehetett panasz, ám rengeteg technikai és átadási hiba csúszott a játékba. Talán ezzel is magyarázható, hogy a Fradi-tábor viszonylag csendben figyelte az eseményeket, ugyanakkor a hazai B-közép inkább az ellenfél pocskondiázásával volt elfoglalva. A hangulatra persze nem lehetett panasz, igazi rangadólégkörben zajlott a meccs. Kár, hogy a főszereplők visszafogott első félidővel rukkoltak ki. A Loki tulajdonképpen megérdemelt egygólos előnnyel vonult az öltözőbe, sőt ha Kerekes Zsombor nem kapkod - vagy fogalmazzunk úgy, valamivel technikásabb futballista - az eredményjelző táblán az állhatott volna közvetlenül az első félidő lefújása után, hogy Debrecen-Ferencváros 2-0. Ám a hazai csatár hibázott, méghozzá ziccerben, esélyt hagyva a csütörtökihez képest alaposan átalakult Ferencvárosnak. A zöld-fehéreknél ezúttal kezdőként kapott lehetőséget Robert Vagner, Zováth János, Rósa Dénes és Leandro is. ---- A folytatásban jóval pergőbb, izgalmasabb játékot láthatott a közönség. Ennek László Csaba kétszeresen is örülhetett: egyrészt az övéi diktálták hosszú perceken keresztül a tempót, másrészt pedig az FTC szakvezetője a Feyenoord elleni találkozó után épp lapunkban nyilatkozta, hogy bizony csak ritkán késztetik százszázalékos erőbedobásra játékosait a bajnoki találkozókon.
Tessék, itt volt ez a debreceni meccs, és a DVSC nem engedte egy pillanatra sem kiengedni a Ferencvárost.
S ez még akkor is igaz, ha a rangadó színvonala elmaradt a várakozástól, de azért ne becsüljük le a Debrecenben látottakat, hiszen mindkét csapat teljes erőbedobással küzdött, és ha látványos megoldásoknak nem is, de ennek azért maradéktalanul örülhetett a publikum. Mindkét tábor biztatta az övéit, a Fradi pedig a saját térfelére szorította a Lokit, avagy ezt úgy is értelmezhetjük, hogy a hazaiak a hajrában már egyértelműen a kontrákra játszottak. A zöld-fehérek előtt ritkán nyílt igazi gólszerzési lehetőség, míg a debreceni ellencsapások magukban hordozták a veszélyt.

Egy rossz szerelés után kitört a balhé

A szurkolók élvezték a látottakat, és igazán akkor jöttek tűzbe, amikor egy rosszul sikerült szerelési kísérlet után kitört a balhé, és hosszú percekre megállt a játék. Ábrahám Attila játékvezető Haáz Ferencet küldte be az öltözőbe a Fradi kispadjáról, és a technikai vezető kérdésünkre a következőket mondta: "Nem értem a bíró döntését. Én nem inzultáltam senkit, éppen azért mentem a pályára, hogy megakadályozzam az esetleges atrocitásokat."
Ekkor már a hajrában jártunk, és a Loki nemcsak a Fradival, az idővel is játszott. Ám az utolsó előtti pillanat megint a debrecenieké volt, a sokadik kontra újabb gólt eredményezett, eldöntve a találkozó sorsát. S ahogy kezdtük a tudósítást, úgy is fejezzük be: a fontos kérdések vasárnap délelőttje volt ez, és mindjárt itt van egy újabb válasz, vagyis hogy a Ferencvárosnak nem sikerült meglógnia a mezőnytől. A Debrecen értékes és megérdemelt győzelmével három pontra megközelítette a nagy riválist. Nem véletlenül fogalmaztak a boldog Loki-játékosok egyöntetűen úgy a lefújást követően: a java még csak ezután jön. ---- Fantasztikus mozdulatok voltak. Előbb jobb lábbal lezseren lőtte a labdát a jobb alsó sarokba, majd elfektetve Leandrót és Szűcs Lajost, szinte kacagva helyezte a hálóba a labdát. A debreceniek szerb légiósa, Igor Bogdanovics nagyot futballozott tegnap a Ferencváros elleni rangadón.
- A harminc év minden tapasztalata s minden csibészsége benne volt a mozdulataimban - emlékezett vissza a pályán történtekre a csatár az öltözőfolyosón. - Két gólom ellenére sem érzem úgy, hogy ez volt életem legjobb teljesítménye a Debrecen színeiben. Úgy vélem, a csapatnak sem ez volt az idei legkiemelkedőbb produkciója, ám lényeges különbség, hogy amíg például az Újpest ellen szebb futballt mutattunk be, ott elmaradt a győzelem. Most viszont bezsebeltük mind a három pontot.
- A győzelemért természetesen dicséret jár, ám a ziccerek értékesítését tekintve aligha. Nincs hiányérzetük?
- De, van. A lehetőségeinknek megint csak töredékét sikerült kihasználnunk, ám szerencsére ezen a vasárnapon ez nem boszszulta meg magát. Én is kihagytam egy ordító lehetőséget, rúgtam egy kapufát is, és nem egy csapattársamnak volt alkalma, hogy bevegye az ellenfél kapuját, ám meg kell jegyeznem, a Ferencváros kapusa szenzációsan védett. Összességében azonban a győzelmünk szerintem jogosnak mondható.
- Mi járt a fejében még az összecsapás előtt?
- Természetesen az, ami szerintem minden csapattársaméban is: le kell győznünk a Ferencvárost, hiszen ha kilenc ponttal meglép tőlünk, nagyon nehéz lesz utolérni. Jelenleg hárompontnyi a különbség, ez azért mindenképpen kedvezőbb helyzet, mint a fordulót megelőzően. Mindazonáltal ez a siker mit sem ér, ha nem nyerünk szerdán a Békéscsaba ellen, és aztán a soron következő összecsapásainkon. A Ferencváros Magyarország egyik legjobb csapata. Azt gondolom, legyőzni úgyis nagy fegyvertény, ha tisztában vagyunk vele: három nappal ezelőtt nemzetközi mérkőzést vívtak, tehát kissé fáradtak voltak játékosai. ---- 15. perc: Halmosi hozta játékba Sándor Tamást az FTC térfelének közepén, az irányító pazar ütemben ugratta ki a védőjétől elszakadó Bogdanovicsot, aki az átvételt és néhány méter megtételét követően 11 méterről, jobbal, Szűcs Lajos mellett a jobb alsó sarokba gurította a labdát.
1-0
31. perc: Bernáth buktatta Husztit a pálya bal csücskében. A sértett szabadrúgásból a hosszú oldalra tekert, Bajevszki hét méterről - talán számára is meglepő magányból - fejelhetett, ám mindezt erőtlenül tette, így a labda a középen álló Csernyánszki könynyed zsákmánya lett.
33. perc: A jobb oldalvonal mellől Halmosi újabb szabadrúgást tekerhetett a vendégek kapuja elé. Kerekes zavaró repülése ezúttal is megtréfálta Szűcs Lajost, akiről Bogdanovics elé pattant a labda. A szerb támadó ballal, hét méterről, egyből kapura bombázott, ám a labda Gyepesről, majd a bal kapufáról az alapvonalon túlra vágódott.
34. perc: Szűcs Lajos kaparintotta meg a labdát, majd hosszú előrerúgással indította Vagnert, aki Dombival szemben megszerezte a labdát a hazaiak büntetőterületének előterében, majd jobbról a középen iparkodó Bajevszki elé passzolt. A légiós futtából, 16 méterről, jobbal roppant gyatrán találta el a labdát, és az elpattogott a jobb kapufa mellett.
40. perc: Nem a labda, csupán egy ferencvárosi játékos került a Debrecen hálójába: Lipcsei a bal oldalról végezhetett el szabadrúgást, a labdáról középen minden csapattársa lemaradt. Utolsóként a hosszú oldalon érkező Vukmir, aki már nem tudta lefékezni magát, a debreceni kapu jobb alsó sarkában kötött ki.
45. perc: Halmosi pontos pöccintéssel ziccerbe hozta a némiképp komótosan forduló, ám az FTC 16-osa előtt egyedül várakozó Kerekest, csakhogy a csatár kilenc méterről, ballal a már leültetett Szűcs Lajost tette naggyá. A kipattanó labdát az üres kapu helyett középre rúgta - éppen két érkező debreceni csapattárs közé…
59. perc: Dombi vezethette Szűcsre a labdát egy az egyben. A szélső hoszszan kivárt, majd hét méterről, jobbal megpróbálta átemelni azt a lassan földre huppanó kapus felett, ám Szűcs visszanyúlva oldalra tudta paskolni a kapu közepébe tartó labdát.
72. perc: Sándor szöktette elsőrangúan Bogdanovicsot. A szerb támadónak az átvétellel nem akadt gondja, befejeznie mégsem sikerült az akciót, mert Leandro 30 méteres vágta végén a 16-os vonalánál beérte, és elpöccintette előle a labdát.
89. perc: Bernáth, majd Madar volt a labda útja. A cserejátékos 40 méteres iparkodás után jobbról a hosszú oldalon üresen érkező Halmosi fejére ívelt. A középpályás hét méterről kapura is stukkolt, ám Szűcs hatalmas vetődés végén a léc fölé tolta a labdát.
91. perc: Bogdanovics fejelte a labdát Sitku elé a bal oldalon, a percekkel korábban beálló játékos az alapvonal felé tört, majd visszajátszott a középre behúzódó Bogdanovics elé. A támadó jobbal átvette a labdát, csinált egy lövőcselt, ezzel Leandrót és Szűcs Lajost elfektette, majd ballal, hat méterről a jobb alsó sarokba gurított.
2-0 ---- Supka Attila, a DVSC vezetőedzője: - A találkozó előtt természetesen izgultam, hiszen olyan klubhoz kerültem, amely a legmagasabb célokért küzd. Úgy érzem, jól sikerült a bemutatkozásom, hiszen megérdemelt győzelmet arattunk, s ha a helyzeteinket jobban kihasználjuk, akár nagyobb különbséggel is nyerhettünk volna.

László Csaba, a Ferencváros vezetőedzője: - A döntetlen talán reálisabb lett volna, mert bár a hosszabbításban gólt kaptunk, de ez benne van a játékban. Az viszont nincs, hogy ellenfelünk olykor alattomos futballt mutatott be. Kíváncsi vagyok, hogy Alekszandar Bajevszkit szabálytalanul szerelték-e a tizenhatoson belül.


Játékvezető: Ábrahám Attila (7). A bíró a mérkőzés hajrájáig nagyvonalúan látta el feladatát, s vélhetően kottából levezette volna a összecsapást, ha nincs a mérkőzést megzavaró perpatvar negyedórával a 90 perc letelte előtt. Az utolsó fertályórában azonban kissé kicsúszott a kezéből a meccs, ezzel magyarázható például, hogy Tőzsér szándékos, egyes vélemények szerint akár kiállítást is érő, Dombival szemben elkövetett szabálytalanságát sárga lappal sem büntette.
Asszisztensek: Tompos, Tóth I.


+++ Pajna Zoltán, Debrecen alpolgármestere és Szilágyi Sándor, a DVSC Futballszervező Rt. ügyvezetője köszöntötte a Loki korábbi edzőjét, Garamvölgyi Lajost, aki sporttevékenységének elismeréseként Hajós Alfréd-díjat kapott Debrecen megyei jogú városától. A hét és fél ezer szurkoló vastapssal jutalmazta az edzőt.

--- A hajrában egy szerelést követően a ferencvárosi Balog Zoltán felkenődött a reklámtáblára, ami után csaknem tömegverekedés tört ki. A pályán lökdösték egymást a felek. A vége az lett, hogy Haáz Ferencet, az FTC technikai vezetőjét az öltözőbe parancsolta a játékvezető, mintha legalábbis ő okozta volna a galibát. ---- 8:15
Supka Attila élete nagy lehetőségéhez érkezett. Az ifjú szakember kinevezését a héten vegyes érzésekkel fogadták a debreceni drukkerek. Voltak, akik szentségeltek, mondván, ide komolyabb ember kell, mások viszont örömmel fogadták, mondván, jöjjön az ifjúság, a dinamizmus. Supka Attila reggel optimista hangulatban ébredt, azt mondta magában: ez az én napom lesz, megverjük a Fradit.

9.00
Szilágyi Sándor, a DVSC Futballszervező Rt. igazgatója szétnézett kedvenc sporttelepén, és ezredszer is megállapította: kell egy stadion, egy igazi aréna! A Loki vezetője nem kis keserűséggel mondta ezt, hiszen erre a vasárnapra például tíz- vagy akár tizenötezer jegyet is el tudtak adni a Ferencváros elleni rangadóra. Ehhez csupán egy normális, európai színvonalú és jóval nagyobb befogadóképességű sporttelepre van szükség. S nem ilyenre, mint amilyenben a Debrecen él, edz, futballozik és győzelmekre készül. Szilágyi Sándornak tökéletesen igaza van, a Loki szurkolótábora, no meg a Debrecen labdarúgócsapata megérdemelne egy 15 vagy akár 20 ezer néző befogadására alkalmas, vadonatúj létesítményt, hiszen jó a csapat. Most azonban nem volt mit tenni: egy apró csellel icipicivel több drukkert engedtek be a megengedettnél a Loki B-közép szektorába, s ugyanezt megtették a rendezők - igazán gáláns gesztus volt - a vendégszektorban is, ahová mintegy ötszáz ferencvárosi érkezett.

10.30
Zöld-fehér sálak és zászlók lógtak ki az autókból, sok-sok autóból az M3-as autópályán Debrecen felé menet. A Ferencváros-tábor tagjai, annak is a lelkesebb tagjai útnak indultak, hogy a helyszínen biztassák a Feyenoord elleni felejthetetlen kupatalálkozó után a kedvenceket. Nem volt balhé, benzinkút-kipakolás, a zöld-fehéreket szállító személygépkocsik nyugodt tempóban haladhattak az amúgy üres autópályán.

11.30
Ábrahám Attila játékvezető jelt adott a kezdésre - a stadionban pokoli volt a hangulat. Énekelt a lelkes Loki-tábor, és ugyanezt tette a több száz fradista is, akiket egyébként a város határától a helyi rendőrök kísértek be egészen a stadionig. Az persze már-már hozzátartozik a meccs koreográfiájához, hogy jönnek a pocskondiázó rigmusok, mi több, Lipcsei Pétert gúnyolván egy nagyméretű fehér kartonból kialakított ló emelkedik a magasba a hazai szurkolók között. De zeng-zúg a biztatás is - Debrecenben igazi népünnepély, ha a Ferencváros látogat a cívisvárosba.

13.15
Ábrahám Attila lefújta a rangadót, néhány pillanattal korábban Igor Bogdanovics olyan lövőcselt mutatott be, amelytől fenékre huppant a teljes Fradi-védelem, és a felhők közé ugrott egész Debrecen. Vége a rangadónak, a hazai drukkerek felállva tapsolták a kedvenceket, több ezer ember éljenezte a Lokit, a ferencvárosiak pedig csendben szedték le transzparenseiket, miután - sportszerűen - megtapsolták az övéiket. A ferencvárosiak lehajtott fejjel mentek az öltözőbe…

14.30
Debrecent elhagyták a ferencvárosiak, a városban a Loki-szurkolók törzshelyén, a stadion környékén és szinte minden sörözőben népünnepély zajlott. Supka Attila győzelemmel debütált, méghozzá a legnagyobb riválissal szemben. Az elegáns öltönyben feszítő ifjú debreceni tréner mosolyogva fogadta a gratulációkat. A bajnokság ismét nyílt, a Ferencváros előnye három pontra csökkent. A debreceni klub főrendezője csak halkan, szinte magának jegyezte meg: ilyen békés, balhémentes Loki-Fradi meccset még nem látott.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik