Boldogság, szenvedés, küzdés

RÁCZ BENEDEK BALÁZS, VAJDA GYÖRGYRÁCZ BENEDEK BALÁZS, VAJDA GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2004.11.05. 20:22
Címkék
Szenzációs este volt, de még szenzációsabb is lehetett volna: a Ferencváros a csütörtök esti UEFA-kupa-csoportmérkőzés nagy részében jobban játszott a Feyenoordnál, vezetett is, ám végül meg kellett elégednie az 1-1-es végeredménnyel és az egyik ponttal. Kár, mert óriási bravúr lett volna a holland sztárcsapat legyőzése, de keseregnünk fölösleges, hiszen azért kellemes a tudat, hogy a magyar bajnok játékban felülmúlta az UEFA-kupa győztes Feyenoordot. Lássuk, miként vélekednek a mérkőzésről a magyar játékosok: a gólszerző Tőzsér Dániel, a kiválóan védekező Gyepes Gábor vagy éppen a bal oldalon le s föl futkározó és Babos Gábort egy nagy lövéssel tesztelő Huszti Szabolcs, aki azt ígérte, ő bizony beragaszt egy labdát a Feyenoord kapujába.
Rengeteg ember várta az öltöző kijáratánál a Ferencváros és a Feyenoord futballistáit a mérkőzés után. Azonban nem volt könnyű közelférkőzni a játékosokhoz, ugyanis a mesterséges intelligenciával - értsd: jól szabott öltönnyel - ellátott biztonsági emberek senkit sem engedtek be az öltözőfolyosóra. Ez még rendben is lenne, hiszen ne tartózkodjanak ott illetéktelenek, de az már furcsa volt, hogy a Feyenoord korábbi klasszisa, Kiprich József elől is elállták az utat - igaz, a korábbi 70-szeres válogatott futballistát, a Rotterdamban mai napig rajongott támadót valószínűleg fel sem ismerték...

Aki most nem tud betelni a góljával

A világ legboldogabb játékosa csütörtökön Tôzsér Dániel volt: hatalmas gólt lôtt a Feyenoord kapujába
A világ legboldogabb játékosa csütörtökön Tôzsér Dániel volt: hatalmas gólt lôtt a Feyenoord kapujába
A világ legboldogabb játékosa csütörtökön Tôzsér Dániel volt: hatalmas gólt lôtt a Feyenoord kapujába
Hosszas várakozás után azért elkezdtek szállingózni a labdarúgók, és a legtöbben a zöld-fehérek gólját lövő Tőzsér Dánielt rohamozták meg.
- A nézőtérről úgy tűnt, teljesen egyenrangú partnere volt a Ferencváros a hollandoknak. Milyen volt belülről a Feyenoord?
- Nagyon jó csapat ellen játszottunk, de partiban voltunk a vendégekkel, sőt játékunk alapján győzelmet érdemeltünk volna.
- Óriási gólt szerzett, amelynél Ruud Gullit szerint Babos Gábor is hibázott. Lőtt már ekkora gólt?
- Egyszer az ifik között lőttem hasonlóan nagy gólt, de a felnőttek közt még nem. Amikor leállítottam a labdát, láttam, hogy messze van a kaputól, de még lőtávolon belül. Nem lepett meg, hogy Babos Gábor nem állított sorfalat, ilyen távolságból már jobban szeretnek tisztán látni a kapusok. Így akartam ellőni, és bár megnézném még videóról a gólt, de szerintem nem hibázott a kapus. Ráadásul cikázott előtte a labda, ami bizonyára megzavarta.
- A második félidő első tizenöt percében a labdabirtoklás terén jelentős fölénybe került a Feyenoord, és ön sem sokszor találkozott a labdával. Ennek ellenére elégedett a teljesítményével?
- Sajnos nem sikerült jól elosztanunk Lipcsei Péterrel és Adem Kapiccsal a középső embereket, emellett nem mindig helyezkedtünk tökéletesen, ezért többször is csak embertől emberig rohangáltunk. A saját teljesítményemmel sohasem vagyok elégedett, de örülök, hogy pontot érő gólt szereztem.
- Igaz, még csak egy meccsen van túl a Ferencváros, de lehet-e már mondani valamit a továbbjutási esélyekről?
- A másik három csapatot még nem láttam, szerintem a Schalke nagyon erős, de értelemszerűen számunkra is a továbbjutás lenne az elfogadható. ---- A Ferencváros, és egyben a mérkőzés legjobbja, Gyepes Gábor volt. A védő szinte átjátszhatatlan volt, mind a levegőben, mind a földön kiemelkedő teljesítményt nyújtott, és többször is veszélyes szituációkban mentett. Ezzel a produkcióval minden valószínűség szerint Európa bármelyik élcsapatában megállta volna a helyét.
"Természetesen igyekeztem betartani László Csaba utasításait, hogy szabad emberként irányítsam a védelmet, és lehetőség szerint a támadásokba is belépjek" - mondta Gyepes Gábor, aki fantasztikus formában játszott, s ha ő nincs, akkor kaphatott volna még gólt a Fradi…
Ám így a mérkőzésen abszolút nem látszott, hogy melyik csapat futballozik a magyar, és melyik a holland bajnokságban, ugyanis az FTC teljesen egyenrangú ellenfele volt a Feyenoordnak. A védő elmondta, a hollandok tehetséges csapatot alkottak, főleg a két csatáruk - Salomon Kalou és Dirk Kuijt - nagyon jó játékos, és több ilyen jó iramú mérkőzésre lenne szükség itthon is, mivel itt senki sem lazsálhatott - igaz, nem is akart.
"Sajnálom, hogy nem sikerült a győzelem - mondta még Gyepes Gábor. - Jobbak voltunk, mint a hollandok, ráadásul a játékvezető nem adott meg nekünk egy büntetőt. De ez már a múlt, mennünk kell tovább, és ha a következő meccseinken is ilyen teljesítményt nyújtunk, akkor továbbjuthatunk."
A mérkőzés előtt a Ferencváros legnagyobb tehetsége, Huszti Szabolcs azt nyilatkozta, szeretne betalálni Babos Gábor hálójába, és erre meg is volt az esélye, de a 81. percben elvégzett szabadrúgása után szépen védett a Feyenoord kapusa: " Ahogy arra számítottam, Babos Gábor teljesen belépett a sorfal mögé, de sajnos nem sikerült sarokra lőnöm a labdát, így hárítani tudott. ---- Ruud Gullit, a Feyenoord vezetőedzője, a korábbi világhírű csatár rosszallóan szólt Babos Gábor teljesítményéről. A szakember szerint a magyar válogatottban eddig 17-szer szerepelt labdarúgó óriásit hibázott a Ferencváros vezetésénél - Ruud Gullit azt állítja, 30 méterről nem szabad gólt kapnia egy magára valamit is adó kapusnak.
Nos, Babos Gábor nem kívánt vitába szállni mesterével, annyit azért elmondott, egyáltalán nem érzi hibásnak magát:
"Nincs mese, el kell ismernem, szenzációsan eltalálta a labdát Tőzsér Dániel, a Fradi fiatal játékosa - mondta az amúgy remek képességű kapus, akit Hollandiában az egyik legjobban teljesítő profinak tartanak, és azért ez nem kis dicséret, amelyet egyetlen bekapott gól még nem rombol szét… - Harminc méter fölött ritkán szokták kapura rúgni a labdát, éppen ezért nem is gondoltam arra, hogy sorfalat kérjek. Ennek eldöntése mindig is a kapus feladata, szerintem nem a sorfal hiánya miatt került a kapumba a felém cikázó labda. Az volt a baj, hogy a tizenhatos vonala előtt két védőnk is keresztbe szaladt, sőt én úgy éreztem, egyik játékostársamon irányt is változtatott a labda."
Babos Gábor elismerte, hogy jól küzdött a Ferencváros, és az együttes szurkolótábora ismét remek volt, szinte együtt lélegzett a csapattal.
"Meglepett bennünket a Fradi, nagyot futballoztak Lipcsei Péterék, főleg az első félidőben, s a hajrában is nekik volt több helyzetük - mondta még Babos Gábor. - Amúgy, ha valaki számon kéri rajtam a gólt, annak felhívom a figyelmét arra, a második félidő végén három bravúr is kellett ahhoz, hogy ne kapjunk újabb gólt. Jó érzéssel töltött el a lelátói hangulat, kicsit tartottam a szurkolók viselkedésétől, hiszen jól ismerem a fradistákat. Örömmel mondhatom, jó volt futballozni a Puskás-stadionban, igazán kitett magáért mind a két tábor. Nagyszerűnek tartom a raszszizmus elhallgattatása melletti kezdeményezést. Az, hogy amikor hozzám került a labda és az eseményt hangos fütty kísérte, egyáltalán nem zavart, megszoktam már, hogy az ellenfelek drukkerei így reagálnak a labdaérintéseimnél."
Babos Gábor beszélt a csoportbeli esélyekről is: "Nekünk és a német Schalke 04-nek már négy pontja van, úgy vélem, nem kétséges, melyik az a két együttes, amelyik biztosan továbbjut a csoportból. Kívánom, hogy a Ferencváros legyen a harmadik, mert a csütörtök esti teljesítménye alapján nem érdemtelenül jutna tovább a zöld-fehér együttes."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik