Még Szűcs Lajos is gólt rúgott

LIPCSEI ÁRPÁD, S. TÓTH JÁNOSLIPCSEI ÁRPÁD, S. TÓTH JÁNOS
Vágólapra másolva!
2004.10.03. 20:16
Címkék


A mérkőzésre ráhangoló taktikai értekezlet előtt Balog Zoltán odament a Ferencváros szakvezetőjéhez, László Csabához, és megkérte, hogy hagyja ki őt a kezdőcsapatból. Az újabban a fedezetsor jobb szélén futballozó játékos arra hivatkozott, hogy a Millwall elleni múlt csütörtöki UEFA-kupa-csata kiszívta minden erejét, és a pillanatnyi mentális meg fizikai állapotában képtelen lenne bármit is hozzátenni a Ferencváros produkciójához. Mi több, azt is felvetette: talán még a kispadra sem kellene leülnie. Ez utóbbi óhaját a vezetőedző nem teljesíthette, a kezdő tizenegyben azonban Zavadszky Gábor kapott helyet. Lehetne most persze azt elemezgetni: ha egy második ligás angol klubbal vívott ütközet annyira lenullázza a magyar válogatott keretének egyik tagját, hogy az adott labdarúgó két és fél nappal később kénytelen lemondani a fellépést, akkor miféle szakmai állapotok uralkodhatnak a honi futballban. S vajon mi lesz majd a magyar bajnokkal az őszi folytatásban, amikor a Millwallnál nívósabb ellenfelekkel kell megmérkőznie a nemzetközi porondon, miközben itthon bajnoki és Magyar Kupa-találkozók sora is vár rá. De nézzük inkább a történet egy másik olvasatát: a Fradi futballistájának volt annyi szakmai tartása, becsülete, hogy nem próbálta csalni a futballt, végigalibizni a meccset, hanem a csapat érdekeire tekintettel önként átadta a helyét.

Kattintson a képre, tekintse meg galériánkat! (fotó: Németh Ferenc)
Kattintson a képre, tekintse meg galériánkat! (fotó: Németh Ferenc)
Kattintson a képre, tekintse meg galériánkat! (fotó: Németh Ferenc)
László Csaba megint önkritikát gyakorolt

A pihenés ugyanakkor másokra is ráfért volna, de mivel a teljes szereplőgárdát nem cserélhette ki László Csaba, a taktikát igyekezett a csapat állapotához igazítani. Így a hosszú sérülésből visszatért Lipcsei Pétert a bekksor közepére vonta vissza, Gyepes Gábort pedig előretolta a középpályára. S amikor a majd egy évet kihagyó Gyepesnek fogyni kezdett az ereje, helyet cserélt Lipcseivel, később pedig megint előrelépett a középpályára; e váltásokra a meccs folyamán többször is sor került. Tőzsér Dánielt pedig a fedezetsor bal oldaláról a csatársor mögé, középre vezényelte át, mégpedig azzal a feladattal, hogy igyekezzen labdát szerezni, illetve próbálja távolról veszélyeztetni a Matáv kapuját. Ám a török Galatasaraytól hazatért utánpótlás-válogatott gyakorlatilag csődöt mondott, erőtlenül botorkált a gyepen. Utóbb László Csaba tiszteletre méltó önkritikával magára vállalta a felelősséget a 19 éves fiatalember gyatra produkciójáért, mondván: eleve nem lett volna szabad erőltetnie az ő játékát sem… Érdemes megemlíteni, hogy a szakember nem először vallotta meg kalapemelést érdemlő őszinteséggel a nyilvánosság előtt a szakmai tévedését.


NÉZZE MEG KÉPEINKET A 8. FORDULÓRÓL! ---- Alighanem mindebből már sejthető: a Fradi éppoly energiatakarékosan zakatolt a vasárnap déli kellemes napsütésben, mint ahogy a jobb márkájú mosógépek szoktak dolgozni. A tempótlan fogáskeresés közepette az első negyedóra vége előtt váratlanul megvillantak a látogatók: a hetek óta biztatóan futballozó Bárányos Zsolt azonban ziccert rontott egykori csapata ellen (másként: Szűcs Lajos bravúrral mentett). Ám hiába volt az intés, a házigazdák nem tudtak ritmust váltani. Így nem is tudták volna három perc alatt megroggyantani riválisukat a soproni védelem kapitális baklövései nélkül. E két gól az izgalom szikráját is kiirthatta volna a meccsből, ám Szűcs Lajos a szünet után "a Kígyó térről" kapott gólt (a találatot jegyző Ondrej Debnár ezzel persze csak enyhíthette addigi bakijait). Mégsem kellett idegeskednie egyetlen fradistának sem, mert a Sopron továbbra is gyáván futballozott. Más kérdés, hogy mindez Dajka László olvasatában így hangzott: "szervezetten játszott a Matáv, de jelenleg nem olyan erős gárda, hogy az Üllői úton rárontson a Ferencvárosra". Pedig talán érdemes lett volna többet kockáztatni, hiszen a súlyos vereséget végül így sem kerülhették el a látogatók. Igaz, a szőnyeget Makai János húzta ki a soproniak alól, aki tévesen ítélt büntetőt az FTC javára. Ami érdekesség: Szűcs Lajos volt az ítélet-végrehajtó, de László Csaba a meccs után fontosnak tartotta elmondani, a kapus lelki egyensúlyát akarta helyrebillenteni azzal, hogy engedélyezte neki a tizenegyesrúgást, s nem az ellenfél megalázása volt a cél. Aztán a bíró kiállította Földvári Csabát, akinek az első sárga lapos figyelmeztetése talán túlságosan szigorú ítélet volt.

Még tovább romlott a gyenge mérleg

A hajrában a térdre hulló rivális ellenében már egy-egy gálaelemet is becsempészhettek a játékba a házigazdák, kárpótolva valamelyest az első felvonásban még fütyülgető nézőket. A Matáv pocsék Üllői úti mérlege viszont tovább romlott (hét meccsből hat vereség), ám a bírói bakik ellenére a soproniak elsősorban önmagukat okolhatják azért, hogy még mindig nyeretlenek a Fradi-pályán… ---- 14. perc: Sira passzolt a jobb oldalról laposan a hazaiak büntetőterületére érkező Bárányos elé. A középpályás a jobbösszekötő helyén ballal maga elé tette a labdát, majd Lipcsei mellől, jobbal, 13 méterről lőtt, Szűcs Lajos azonban oldalra ütötte a jobb alsó sarokba tartó labdát.
16. perc: Vagner forgatott meg két soproni védőt a bal sarokban, aztán élesen középre lőtt, Bajevszki azonban - ziccerben - hét méterre Molnár Levente kapujától a labda mellé fejelt…
31. perc: Lazics 22 méterre a soproni kaputól, középen elsodorta Gyepest, amiért szabadrúgás járt az FTC-nek. Rósa Dénes nem vacakolt, a tizenhatosnál várakozó Vagner elé pöckölt, aki Debnár kíséretében kapura húzott, és 13 méterről ballal lőtt. A labda megpattant a menteni igyekvő soproni védő lábán, és a vetődő Molnár Levente kapus keze mellett a jobb alsó sarokba pattant.
1-0
33. perc: Leandro Vagnerhez, a cseh csatár Gyepeshez, ő pedig Bajevszkihez passzolt a bal oldalon futó támadás során. Utóbbi játékost Debnár csak szemmel követte - ahogy a labdát is, amelyet a macedón támadó az átvételt követően jobbal, 17 méterről kissé balról pazar mozdulattal a bal felső sarokba csavart.
2-0
49. perc: Szabadrúgáshoz jutott a Sopron, veszélytelen távolságra Szűcs Lajos kapujától - gondolta az ember… Debnár másként vélekedett, 36 méterről jobbal, laposan küldte kapura a labdát, amely a lábak mellett (Lipcsei esetében között) elsuhanva, a késve reagáló Fradi-kapus keze mellett a jobb alsó sarokban kötött ki.
2-1
64. perc: Földvári csúszott rá Gyepes lábára, amiért sárga lapot kapott, s mivel ez már a második volt ezen a találkozón, Makai játékvezető a pirosat is felmutatta a soproni védőnek.
70. perc: Zavadszky tört be egy cselt követően a soproni tizenhatoson belülre, majd az érkező Bagoly mellett is megtolta a labdát, aztán elesett. Produkciója meggyőzte Makait, aki büntetőt ítélt. A 11-esből Szűcs Lajos jobbal a bal alsó sarokba rúgta a labdát.
3-1
80. perc: Leandro pörgette fel magát néhány másodperc erejéig, két sopronin is átcselezte magát, majd a vendégtérfél közepéről a jobbösszekötő helyén meglóduló Sowunmi elé emelt. Molnár Levente a kapujában maradt, így a többi már rutinmunka volt: a cserecsatár egy pattanás után, nyolc méterről, jobbal a bal alsó sarokba lőtte a labdát.
4-1
83. perc: Leandro játszott bokából Sowunmihoz - Debnár beragadt, így nem volt les -, aki középen betört a tizenhatoson belülre, csinált egy lövőcselt, majd Bagoly szorításában tökéletes helyzetből jobbal, tíz méterről a bal alsó sarok mellé belsőzte a labdát. ---- László Csaba, a Ferencváros vezetőedzője: - Nem volt könnyű meccs, hiszen fejben és fizikailag is fáradtak voltunk. Döntőnek bizonyult a meccs elején Szűcs Lajos bravúrja. A folytatásban jobban futballoztunk ellenfelünknél, és jöttek a gólok is.

Dajka László, a Sopron edzője: - Nekünk, edzőknek és a játékosoknak is lehetnek gyenge meccseink, ez alkalommal viszont Makai János fogott ki rossz napot… Ezzel együtt megérdemelten nyert a Fradi, de a gólkülönbség túlzott.

Játékvezető: Makai János (6). A bíró a 70. percben főszereplője lett az összecsapásnak, amidőn büntetőt ítélt a házigazda javára. Ellenben korábban, Gyepes Gábor letaglózásakor néma maradt a sípja. Földvári Csaba második sárga lapja jogos volt, ám az első figyelmeztetés felmutatásakor túlzottan szigorúan ítélkezett a játékvezető, ugyanakkor a hátulról történő szerelések esetében ugyanezt nem mondhattuk el róla.
Asszisztensek: Gyarmati I T., Heibl

+++ A Fradinál igyekeznek megbecsülni a régi kedvenceket. Vasárnap a kezdő rúgást a 70 éves Szabó László végezhette el, aki 1953-ban tagja volt az UEFA-torna-győztes magyar ifiválogatottnak. Pályafutását három évvel később egy súlyos térdsérülés kettétörte.

--- Megtippelhető volt, hogy a Millwall vendégjátékával ellentétben a Sopron fellépése nem vonz majd telt házat. Mégis szomorú volt azzal szembesülni, hogy két és fél nap alatt tízezer szurkoló "elpárolgott" az Üllői útról, így a vasárnapi matiné szűk családi körben zajlott le…


Szavazás

Minek köszönheti a Debrecen bajnoki címét?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik