A tanítvány legyőzte a mestert

HORVÁTH LÁSZLÓ, VARGA T. RÓBERTHORVÁTH LÁSZLÓ, VARGA T. RÓBERT
Vágólapra másolva!
2004.09.18. 22:01
Címkék
Legyőzi-e a tanítvány a mesterét?A Pécs-MTK találkozó egyik kérdése ez volt, tudniillik a hazaiak kispadján az a Nagy Tamás ül, aki nem is olyan rég a manapság az MTK-t trenírozó Garami József mesteredző keze alatt futballozott.


A pécsiek mindenekelőtt abban bízhattak, hogy az eddigi két hazai fellépésük alkalmával hat pontot gyűjtöttek (3-1 a Bp. Honvéd és 2-1 a Diósgyőr ellen), ugyanakkor azt is tudhatták: a helyzetkihasználáson sok múlhat, végtére is csapatuk a bajnokságban ez idáig 90 percenként egyszer vette csak be az ellen kapuját.

Ráadásul a nyáron igencsak átalakított MTK-védelmet ilyen rövid idő alatt is szinte tökéletesítette a Pécsett mindig nagy szeretettel fogadott Garami József (a kék-fehérek hálója négy meccs alatt kétszer rezdült: mindkétszer az Üllői úti vereség alkalmával). Horváth Gyula és Sipos János megbetegedése, valamint Szabados József kisebb sérülése miatt Nagy Tamás nem azt a 11-et küldhette pályára, amelyet szeretett volna.
Mindezek okán voltaképpen érthető is volt, hogy az egyaránt 4-4-2-es hadrendben felálló csapatok nem rontottak ész nélkül egymásnak. Tíz percen át a pálya közepén brusztoltak egymással a játékosok, a játék képe alapján - birkózóhasonlattal élve - keresték a fogást… Na, de amint szögletrúgáshoz jutottak Pest Krisztiánék, az agárdi Sándor Károly Futballakadémiáról az MTK felnőttcsapatához került Pollák Zoltán megtette azt a szívességet, hogy véget vetett a taktikai csatának: a 12. percben olyan suta mozdulattal igyekezett felszabadítani, hogy a labda az MTK kapujában kötött ki. A bal oldali védőjátékost aligha ezért vitték fel a Hungária körútra…

Kattintson a képre, tekintse meg galériánkat!
Kattintson a képre, tekintse meg galériánkat!
Kattintson a képre, tekintse meg galériánkat!
A folytatásban munkált benne a bizonyítási vágy, és a nagyobb sebességű futballhoz - persze, nem angol élvonalra kell gondolni … - partnerek voltak a társak is, főként ugyancsak a bal oldalon szereplő Füzi Ákos, aki rendre megjátszható volt, veszélyesen futkosott el a szélen, igaz, beadásai többsége célt tévesztett. Mindazonáltal sokáig ő volt a legközelebb a gólszerzéshez, szabadrúgása után ügyesen pöckölte ki a jobb alsó sarokba tartó labdát Németh Gábor kapus -, ám a legnagyobb helyzet, mégis az örökifjú, immár 37. életévében járó Illés Béla előtt adódott. A mezőny tán legtechnikásabb labdarúgója azonban nem tudott túljárni a hazai kapus eszén, ugyanis Németh Gábor parádés vetődése a bal kapufára tolta a labdát.
Ekkortájt a pécsi térfélen zajlott a játék, miként a félidő későbbi szakaszában túlnyomórészt, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy egyre kevesebb helyzetet tudtak kidolgozni a kék-fehérek. A legközelebbi fővárosi lehetőséget éppen akkor jegyezhettük fel, amikor a Pécs az MTK 16-osánál labdát vesztett, Bori Gábor pedig megiramodott a jobb szélen, végigszaladt a hazai térfélen, egészen a büntetőterületig, ahol Németh Gábor ismét remekül hárított, ekképp bizonyítva remek formáját. Így aztán elsősorban neki volt betudható, hogy 1-0-ás hazai vezetéssel fordultak a csapatok.
A második félidőben a pécsi kapus maradt a főszereplő. Balogh Béla szöglet utáni fejesénél olyan védést mutatott be, hogy hirtelen nem volt ember a környéken, ki elhitte, nem ment be a labda a kapuba… A félidő derekán aztán Illés Béla lehetőségénél védett ugyancsak szemkápráztatóan, és amikor már ő sem segíthetett, vele volt a gondviselés. Az igazsághoz tartozik, hogy ekkor már Welton Silva és Daniel Rednic is a pályán volt, aminek köszönhetően lendületesebb lett az MTK játéka, ezzel együtt viszont sebezhetőbbé vált a kék-fehér együttes hátul. Pest Krisztián egy látványos pécsi kombináció végén meg is pecsételhette volna a fővárosiak sorsát, ám nagy helyzetben gyengén Végh Zoltán ölébe gurított.
A végjáték az MTK egykapuzásáról és a hazai védelem ellenállásáról szólt, de mivel az eredmény nem változott, elkönyvelhettük: ha kis szerencsével is, a tanítvány (Nagy Tamás) ezúttal mestere (Garami József) fölé nőtt.

Szavazás

Minek köszönheti a Debrecen bajnoki címét?

---- 7. perc: Füzi szabadrúgására Balogh Béla egyedül rajtolt rá a 16-oson belül, de hét méterre a kaputól a labda elsuhant a feje előtt…
12. perc: Kóczián ívelt be jobbról, Végh a labdát Montvai elé tenyerelte, aki nyolc méterről balról, jobb belsővel a kapu előtt keresztbe lőtt. A lövés mellé ment volna, ám a menteni akaró Pollák nyolc méterről, jobb belsővel úgy passzolt a saját kapujába, hogy a labda a bal kapufa tövéről pattant a hálóba. Öngól.
1-0
29. perc: Füzi 25 méteres szabadrúgását Németh Gábor vetődve kiütötte.
30. perc: Jezdimirovics rosszul sikerült lövése után a lesgyanús helyzetben lévő Illéshez került a labda, ő tíz méterről, jobb belsővel kapura továbbított, Németh Gábor a bal kapufára tolta a labdát, majd felszabadítottak a védők.
42. perc: Illés ugratta ki Borit a jobb oldalon, ő a 16-osra betörve 11 méterről jobbal lőtt, ám Németh Gábor testében elakadt a labda. A pécsi kapus ezzel góltól mentette meg csapatát.
50. perc: Horváth Levente jobb oldali szögletét Balogh Béla az ötösről kapura fejelte, Németh Gábor bravúrral hárított.
58. perc. Montvai közeli lövésébe Lambulics a legjobbkor lépett bele, így szöglet lett a hazai támadás vége.
68. perc: Silva a tizenhatos vonaláról ballal, laposan, egy méterrel a bal kapufa mellé bombázott.
74. perc: Pest Krisztián kényszerítőzött Horváth Gyulával, majd elhamarkodottan, jobb belsővel, 14 méterről feladta a labdát Véghnek.
77. perc: Bajúsz rosszul szabadított fel, ezzel Illést hozta ígéretes pozícióba, aki viszont hat méterről a kapu mellé helyezett.
82. perc: Németh Gábor előbb Horváth Levente, majd Illés lövését védte bravúrosan. ---- Újra megtanultunk küzdeni - nekünk ez az egyetlen járható utunk. Örülök, hogy sikerült végre a megfelelő ösvényre lépnünk.
Nagy Tamás a Pécsi MFC vezetőedzője

Szerencsétlen góllal indítottunk. A mérkőzés nagy részében mi irányítottuk a játékot, a kapu előtt azonban határozatlanok voltunk, ezért vesztettünk.
Garami József az MTK szakmai igazgatója


Játékvezető értékelése
Játékvezető: Szarka Zoltán (7). A játékvezető legnagyobb hibája az volt, amikor a 66. percben nem állította ki Juhász Rolandot, aki utolsó emberként szabálytalankodott Berdó Balázzsal szemben.
Asszisztensek: Boda, Szabó P.


Fény és árnyék

"Józsi bácsi, Józsi bácsi! Jöjjön haza, Józsi bácsi!" Eképpen üdvözölték a hazai szurkolók a kispadjához igyekvő Garami Józsefet, az MTK szakmai igazgatóját, akinek pécsi ténykedését mindmáig nem feledték el. Manapság korántsem szokványos a futballpályákon az efféle kedves gesztus.

Tudvalevő, hogy az MTK futballcsapatának a mérkőzéseire nagyon kevés szurkoló jár, mégis siralmas látványt nyújtott a vendégszektorban helyet foglaló 33(!) drukker. Ide kívánkozik, hogy a hazai szurkolók sem voltak sokkal többen - összesen talán 2500-an lehettek a stadionban, pedig az előző évadban nem volt ritka a kilencezer néző sem. ---- A Pécs csapatánál hosszú távra terveznek, amit mi sem bizonyít jobban, hogy az MTK elleni találkozó utáni sajtótájékoztatón bejelentették: Nagy Tamás vezetőedző szerződését 2007. június 30-ig meghosszabbították; a város önkormányzata és a klub között hároméves megállapodás jött létre, amelynek értelmében évente 80 plusz 10 millió forintot kap a futball; illetőleg közgyűlés határozott arról, hogy a stadionrekonstrukció megkezdődhet, és ezért az önkormányzat 250 millió forintos önrészt vállal.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik