Csak a tizenegyesek döntöttek

KUN ZOLTÁN, LIPCSEI ÁRPÁDKUN ZOLTÁN, LIPCSEI ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2004.08.26. 23:19
Címkék


Csak a Kispest! - dörrent meg a lelátó népe másfél perccel a kezdés előtt, és a hangulatra később sem lehetett panasz (bár a finn bíró jó érzékkel a Himnusz első taktusainál indította útjára a labdát…), ám azt azért nem állíthatjuk, hogy különösebb tömegeket mozgatott volna meg a Honvéd-Amica Wronki UEFA-kupa-mérkőzés. Nagyon kevés szurkoló gyűlt össze az Üllői úton - mintha a szokott létszámával és vehemenciájával felvonuló Honvéd-táboron kívül az ég világon senkit nem érdekelne a kispestiek szereplése. Ez meg azért igen szomorú, mert bizony az idegenbeli mérkőzésen majdnem több volt a magyar szurkoló…
Pedig nagyobb szimpátiát is megérdemelt volna Bognár György csapata, amely a hét végén megszerezte első pontját a bajnokságban. Ráadásul a Zalaegerszegnek rúgott három gól igencsak biztató volt a jövőre nézve (most nagyvonalúan lépjünk túl azon, hogy egyszersmind hármat is kaptak a kispestiek), hiszen az első meccsen csak 1-0-ra nyert a Wronki. Igaz, a látottak alapján akár 3-0 is lehetett volna az eredmény, no, de azért csak a lengyelek okolhatják saját magukat, hogy kihagyták a lehetőségeik nagy részét. A honvédosok ezt a luxust persze már nem engedhették meg maguknak, fogadkoztak is szorgosan a meccs előtt, hogy jó helyzetkihasználással meglesz a nagyon várt kétgólos győzelem.

A kispestiek lelkesedésére nem lehetett panasz. Ha kellett, Bábik Tibor (sötétben) kézzel-lábbal akadályozta meg a riválist a gólszerzésben (fotó: Czagány Balázs)
A kispestiek lelkesedésére nem lehetett panasz. Ha kellett, Bábik Tibor (sötétben) kézzel-lábbal akadályozta meg a riválist a gólszerzésben (fotó: Czagány Balázs)
A kispestiek lelkesedésére nem lehetett panasz. Ha kellett, Bábik Tibor (sötétben) kézzel-lábbal akadályozta meg a riválist a gólszerzésben (fotó: Czagány Balázs)
A tervnek megfelelően igen derekasan támadni kezdett a magyar együttes, és az első percekben elég megilletődötten szaladgáltak a vendégek. Ámultak is a lengyel drukkerek, akik mintegy százan énekelték végig a találkozót, hiszen először csak a félidő közepén térhetett vissza a csapatukba vetett hitük, amikor az addig sokat nem mutató Wronki átvette a játék irányítását, és a kiharcolt fölény már helyzetekben is megmutatkozott. Fájdalom, a Honvéd ekkor már lengyelországi formáját hozta: rengeteg eladott labda, rossz passzok borzolták a kedélyeket. Öt perc alatt több hiba volt, mint a kézis lányoknak az olimpián (pedig, aki látta a meccseket, az tudja, hogy ezt felülmúlni nem könnyű…), ám mielőtt a fanatikusok éneklése füttybe csapott volna, Vén Gábor és Bábik Tibor egy-egy sistergős lövése visszahozta az életkedvünket.
A félidő hajráját ugyanis megint felpörgette a Honvéd. Zúgott, zengett a tábor, bár a szurkolók által követelt egy gól csak nem akart megszületni, így döntetlen állásnál bandukolhattak pihenőre a játékosok. A szünetben azért egyöntetű volt a vélekedés, a továbbjutáshoz ennél több kell - mondjuk, nem 20, hanem 45 meghajtott, kiszenvedett, végigbrusztolt perc.
Az első minutumra nem is lehetett panaszunk: Bognár György edző remek húzással beküldte a sérüléséből végre felgyógyuló Jovan Drobnjakot, és a csatár első labdaérintéséből majdhogynem gólpasszt adott, hiszen centerezése után Takács Zoltán megszerezte azt a nagyon fontos találatot. Ezzel megvolt a meccsnull, kezdődhetett minden elölről, és bár a lendületbe jött kispestiek szerették volna gyorsan eldönteni a továbbjutás kérdését, nem tudták kihasználni a lengyelek néhány percnyi zavarodottságát. Sőt a vendégcsapat elkezdte rúgni a szögleteket, ám ezekre a beívelésekre elmondhatjuk, hogy sok veszélyt aztán nem jelentettek a Honvéd kapujára. A Wronki még akkor állt legközelebb az egyenlítéshez, amikor a nagyszerűen futballozó, ám megsérült Vámosi Csaba majdnem a saját kapujába gurította a labdát, ám nagy baj azért nem lett a kicsit félresikerült mentési kísérletből. Vámosit ugyanakkor csak dicsérni lehet: bár alig bírt lábon maradni, mindaddig félig sántán is belement a kétes szituációkba, míg a csereként pályára lépő Dobos Attila bemelegített.
A második félidő a gól után kiegyenlített játékot hozott, hiszen egyik csapat sem mert túlságosan kockáztatni, noha az kétségtelen, hogy a Honvéd előtt azért még akadt egy-két gólszerzési lehetőség. Több találat azonban nem született, így következhetett a hosszabbítás, amely már nem a technikáról és a játékról, hanem a kondícióról és az erőről szólt. Nagy különbség ezen a téren sem volt, így a ráadást újabb ráadás követte - fájdalom, a büntetőpárbaj a Wronki sikerét hozta.
Továbbjutott: 1-1-es összesítéssel, 11-esekkel (5-4) a Wronki. ---- 11. perc: Vén visszahúzásáért rúghatott szabadrúgást a Honvéd 23 méterről, kissé jobbról. A sértett állt a labda mögé, ballábas lövését követően Mielcarz a bal kapufánál ütötte oldalra a labdát.
21. perc: A bal oldalról szállt a labda a Honvéd tizenhatosán belülre. Dembinski a tizenegyes pont környékéről jobbal, félfordulatból egyből kapura küldte, ám Oraze bravúrral szögletra paskolta a bal felső sarokba tartó labdát.
33. perc: Vadócz verekedett a labdáért Bartczakkal a lengyel térfél közepén, ám az végül a lendületből érkező Véné lett, aki tolt még kettőt a labdán, majd ballal, 24 méteről életerős lövéssel kínálta meg Mielcarzot, aki a léc fölé tenyerelte a középre tartó labdát.
36. perc: Lövőhelyzetben kamatozott a letámadás: Bábik elé pattant a labda, aki habozás nélkül célba vette a lengyel kaput, ám a 24 méteres, jobblábas lövést követően a labda egy méterrel a léc fölött hagyta el a játékteret.
43. perc: Bábik bal oldali szögletét követően Vadócz fölé fejelte a labdát.
46. perc: Drobnjak húzott el a bal szélen, az alapvonalról centerezett, Csobánki pontosan érkezett a rövid saroknál, háromméteres perdítése után a labda elakadt egy lengyel védőben, ám Csobánki még estében visszagurított Takács elé, aki öt méterről ballal a bal alsó sarokba passzolt.
1-0
60. perc: Marcin Burckhardt próbálta meglepni Orazét, az oldalvonal közeléből, 26 méterről, ballal a bal alsó sarkot vette célba, ám a kapusnak nem okozott gondot a hárítás.
87. perc: Kikut lépett ki a balösszekötő helyén, majd 13 méterről ballal lőtt. A labda a bal kapufáról visszapattant a berobbanó Dembinskihez, akiről az üres kapu helyett az alapvonalon túlra perdült a labda.
91. perc: Drobnjak sorra cselezte ki a védőket, a középen helyezkedő Vénhez passzolt, a középpályás pedig 14 méterről, jobbal lőtt, ám a Mielcarz előre vetődve védett.
Következtek a 11-esek: Kryszalowicz ballal a bal sarokba rúgta a labdát, Vén ugyancsak ballal a bal sarokba gurított, Dembinski jobbal a bal kapufa belső élére lőtt, a labda azonban befelé pattant, Herczeg jobbal a jobb alsó sarokba lőtt, majd Grzybowski ballal a kapu bal oldalába lőtt. Vadócz sem hibázott: jobbal a jobb alsóba gurított. Burkharot ballal a bal sarokba lőtt, majd Takács Zoltán tette ugyanezt. Dudka jobbal a kapu bal oldalába lőtte a labdát. Végül Drobnjak állt a labda mögé, jobbal a kapu bal oldalát célozta meg, Mielcarz azonban kivédte azt. ---- Sajnálom, hogy nem sikerült a továbbjutás, azt a forgatókönyvet, amit a mérkőzésre elterveztünk, a játékosok megvalósították.
Bognár György a Honvéd vezetőedzője

Ha nehezen is, de sikerült kiharcolnunk a továbbjutást. Számunkra ez volt a legfontosabb.
Maciej Skorza az Amica Wronki vezetőedzője


Játékvezető értékelés
Vezette: Kari (Mantere, Vehvilainen) - mindhárom finn
Így bíráskodott (7): Petteri Kari a sárga lapok kiosztásakor következetes volt az egyébként nem durva mérkőzésen, de mezőnyben akadtak vitatható ítéletei, és néhány esetben a leshelyzetek megítélésénél partjelzői megtévesztették


Fény és árnyék

Bár nagyon kevesen váltottak jegyet a mérkőzésre, aki kijött, az nemcsak nézett, hanem szurkolt is. Dicséretes volt látni, hogy a fiataloktól a nyugdíjasokon át mindenki tombolt a Honvéd-helyzeteknél - egyszer talán megérjük, hogy nemcsak minőségben, hanem mennyiségben is nagy lesz a tábor.

Romokban hever a Bozsik-stadion, bár a legújabb hírek szerint esély van arra, hogy valaha még nemzetközi mérkőzést lehessen benne rendezni. Ezért a kispestiek újfent a Fradi-pályát bérelték ki, ám ez nem olcsó mulatság, a csütörtök esti mérkőzés megrendezése is másfél millió forintjába került a futball-kft.-nek.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik