Pereskedés a perlekedés után

P. T., S. T. J.P. T., S. T. J.
Vágólapra másolva!
2004.07.22. 21:41
Címkék
A vetődő Sepp Maiert ábrázoló fénykép csütörtök délelőtt viszszakerült a székesfehérvári stadion edzői öltözőjébe. Az egykoron kapusként, az elmúlt két évtizedben pedig élvonalbeli edzőként jeleskedő Csank János tudniillik mindenhová magával viszi a korábbi ideálját bemutató fotót, és  hogy egy totális képzavarral éljünk  székfoglaló gyanánt kiteszi azt az asztalra.
Szerda délután azonban kénytelen volt gondosan betekerni egy újságpapírba, mivel akkor még úgy volt, hogy a szakember nélkül vág neki a Videoton a következő szezonnak.
Aztán úgy is lett…
De hogy miként, az megér egy hoszszabb cikket.
Aki az elmúlt 48 óra fehérvári történéseit képes volt követni, az bizonyára rendelkezik egy nyomkövető rakéta tulajdonságaival. Mindenesetre kíséreljük meg összefoglalni, miként is állt fejére a világ a koronázóvárosban.

Csank János egyszer már összecsomagolt, és nagyon megbánta, hogy Sepp Maier képét visszavitte az eredeti helyére (Fotó: Németh Ferenc)
Csank János egyszer már összecsomagolt, és nagyon megbánta, hogy Sepp Maier képét visszavitte az eredeti helyére (Fotó: Németh Ferenc)
Csank János egyszer már összecsomagolt, és nagyon megbánta, hogy Sepp Maier képét visszavitte az eredeti helyére (Fotó: Németh Ferenc)
Indult azzal, hogy a kedd esti, felcsúti tesztmérkőzés után a kft. vezetői arra próbálták rábeszélni a vezetőedzőt: egyezzen bele járandósága csökkentésébe.

A szakember kiállt a kollégái mellett

Mivel Csank János elsőre nem bólintott rá az őt egyértelműen megrövidítő ajánlatra, az elöljárók arról kezdtek el tanakodni, nem az lenne-e a legjobb megoldás, ha megválnának a sokat érő trénertől… Szerdán, miután találtak egy, a szakvezető tavaly megkötött, jövő nyárig érvényes szerződésében – szerintük – megtámadható pontot, sokáig úgy tűnt, az lesz, amit ők akarnak. Már-már fogalmazták a felmondólevelet (írhatták volna, mondjuk azt: Drága János…), amikor a csapatot működtető kft. többségi tulajdonosa, az önkormányzat megálljt parancsolt a műveletnek. Imígyen délután a kft., illetve a város vezetői ültek egy asztalhoz, este pedig Csank János is csatlakozott a társasághoz. A megbeszélés éjfélig tartott, s a jelek szerint eredményesnek bizonyult: az engedményekre hajlandó – információink szerint a juttatása 30 százalékától önként megváló – vezetőedző csütörtök reggel Sepp Maierrel "állított be" az öltözőbe. ---- "Gesztust gyakoroltam az illetékeseknek, beleegyeztem, hogy vegyenek le a fizetésemből – árulta el lapunknak a szerdai, valamint a pénteki edzőmeccs közötti pihenőnapot a Balatonon töltő szakvezető. – Egyrészt azért mentem bele az alkuba, mert ígéretet kaptam arra, hogy Vass László másodedző pénzéhez nem nyúlnak hozzá, miközben a másik segítőmet, Csató Sándort tisztességesen megfizetik, másrészt azért, mert nem akartam cserbenhagyni a játékosokat, harmadrészt meg azért, mert nincs kedvem pereskedni. Az elmúlt napok történései után aligha hiányzott volna egy újabb balhé a magyar futballnak."
Szép szavak, kár, hogy mit sem érnek…
Csank János tudniillik kis híján bebobrult a vízibiciklivel a Balatonba, amikor csütörtök délután értesítették, bocs, de a jövőben mégsem ő felel a Videoton szakmai munkájáért. A tréner, aki néhány órával azelőtt még arról beszélt, "…a történtek legfontosabb tanulsága, hogy »kajakból« nem lehet közelíteni egy csapathoz, mert az könnyen feszültséget szülhet", ekkor szembesülhetett azzal, amit az ország nagy embere, Fekete László mindig is vallott: erőből is megoldható egy helyzet…
"Gál László ügyvezető hívott, hogy mégsem én vagyok az edző, mondtam neki, rendben, Lacikám, akkor pereskedünk – szólt higgadt hangon a telefonba a hőség és a munkanélküliségét jelentő hír ellenére a gutaütéstől távol álló szakvezető. – Megkönynyebbültem a fejlemények hallattán, mert legbelül éreztem, nem biztos, hogy az öltözőn kívül kellemesen teltek volna a perceim Fehérvárott. Fogalmam sincs, hogy most mi lesz, pályafutásom során még nem kerültem ilyen szituációba. Én edzőnek tartom magam, az a dolgom, hogy a szakmával foglalkozzam, nem az, hogy utánajárjak, ki kivel van. Egy biztos, mondjon bárki bármit, a szerződésem támadhatatlan. No meg azt is tényként közölheti, hogy hamarosan megyek vadászni, úgyhogy ha a telefonom nem üzemel, akkor az azért lesz, mert éppen a lesen ülök…"
Ami viszont érdekes (vagy inkább szomorú): Csank János érezte, hogy a lekváron, a kakaón és a túrón kívül más is van a palacsintában, hiszen hiába ért véget már órák óta a csütörtök délelőtti őszi programegyeztető összejövetel, a sorsoláson jelenlevő székesfehérvári vezetők "elfelejtették" értesíteni, mely riválissal találkozik először a csapata… ----
A Videoton Kft. közelmúltban kinevezett ügyvezetője, Gál László röviden kommentálta a történteket csütörtök este.
"Amikor kineveztek a munkakörömbe, a tulajdonosok a munkáltatói jogok gyakorlásával is megbíztak – mondta a legutóbb Kispesten dolgozó elöljáró. – E szerint tehát határozhatok az edzőkérdésben is. Én pedig a helyzet alapos tanulmányozása, többek véleményének meghallgatása után a váltás mellett döntöttem. Nem tisztem a korábbi időszakot minősíteni, de tény, hogy jóval szerényebb eredmény született annál, mint amennyibe a produkció került. A költségvetésünket pedig ésszerűsíteni kell. Tény, hogy Csank János beleegyezett volna fizetése csökkentésébe. Jómagam a szerda késő éjszakába nyúló beszélgetésen, amelyen természetesen Csank János is részt vett, ezzel kapcsolatosan gondolkodási időt kértem. Hozzáteszem: voltak, akik az elmúlt napokban a háttérből szerették volna elérni, hogy megváltoztassam az álláspontomat. Csütörtök délután azonban kimondtam a végső szót, nevezetesen azt, hogy Csertői Aurél az új szakvezető. Hogy a nap folyamán ezzel ellentétes hírek is megjelentek, ahhoz semmi közöm. Ami a folytatást illeti, Csertői Aurélnak péntek reggel kell munkába állnia. Hogy Csank János miként cselekszik, nem tudom, nekem a Videoton érdekeit kell képviselnem. A távozó tréner szerződése részleteiről nem beszélhetek; a jogi szakemberek megmondják, hogy a megállapodás egyáltalán érvényben van-e, s terheli-e bármiféle fizetési kötelezettség a futball-kft.-t."
Az ügyvezetővel folytatott beszélgetés után megkerestük a tavalyi szezont Siófokon végigdolgozó szakembert, aki az érdeklődést udvariasan elhárítva közölte, egészen addig nem szeretne megszólalni ez ügyben, amíg nem jut egyezségre a fehérvári vezetőséggel.
Mivel Csertői Aurélnak péntek reggel nyolckor van jelenése Gál Lászlónál, korán megszülethet a megállapodás. Délelőtt mindenesetre nagy forgalom lesz a Sóstói-stadionban. Ott lesz ugyebár a kilenctől edző futballcsapat, az utóbbi időkben tárgyalásról tárgyalásra járó vezetőség, az új edző – no meg a régi is, hiszen Csank János a végén csak kibökte, hogy miért "pipa" magára: "Bolond voltam, hogy csütörtökön visszavittem a Sepp Maier-képet, most van egy felesleges köröm, mehetek be érte…"
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik