Angelosz Hariszteasz

Vágólapra másolva!
2004.05.24. 14:43
A görög válogatott nyolc közé vezető útján a Spanyolország elleni portói mérkőzésen Angelosz Hariszteasz tolta előrébb a görögök szekerét, miután Iker Casillas alatt a hálóba lőtte a labdát.
"A portugálok elleni meccs után sokan véletlenről beszéltek, de most megmutattuk, hogy nem volt az. Ha küzdünk, eredményesek lehetünk, mert a tudáskülönbséget kiegyenlítheti a nagycsapatokra nehezedő nyomás. Az oroszok ellen is így kell játszanunk – fogalmazott a Werder Bremen csatára, majd azonnal elkezdte méltani a gárda drukkereit. – Büszkék vagyunk a szurkolóinkra, és reméljük, az utolsó csoportmeccsünkön is ugyanígy támogatnak bennünket. Most, hogy két mérkőzés után is veretlenek vagyunk, természetes, hogy sokkal többet várnak tőlünk, és mi igyekszünk valóra váltani a reményeiket."
Erre az idényre már valóban nem maradt más feladata neki, hiszen a saját reményei az elmúlt egy hónapban beteljesültek. Bajnok és kupagyőztes lett a Werderrel, ráadásul akkor már biztos lehetett benne, hogy idei kevesebb szereplési lehetősége dacára – a Brémában nehéz volt versenyezni az Aílton, Klasnic duóval – Otto Rehhagel elviszi őt az Európa-bajnokságra. Persze, az utóbbi ellenkezőjére legfeljebb az ellendrukkerek számítottak, hiszen Hariszteasz volt a selejtezők során a görögök legeredményesebb játékosa (a nyolcból három gól volt az övé), és negyedmagával az összes kvalifikációs találkozón szóhoz jutott.

Angelosz Hariszteasz

Született:
1980. február 9., Széresz
Állampolgársága: görög
Magassága/testsúlya: 191 cm/82 kg
Posztja: csatár
Válogatott mérkőzései/góljai száma: 29/9
Klubjai: Sztrimonikosz Szereon (–1997), Arisz (1997–99. január), Athinaikosz (1999. január–1999. június), Arisz (1999. június–2002), Werder Bremen (2002–)
Legnagyobb sikerei: német bajnok (2004), Német Kupa-győztes (2004), 2x görög amatőrbajnok (1998, 1999)
Az is igaz, hogy Hariszteasz válogatottbeli karrierje rögvest az első két meccsen hatalmas lökést kapott. Az oroszok elleni debütálása (2001. február 28.) alkalmával két gólt szerzett (az elsőt alig két, pályán töltött perc után), majd a következő találkozóján rúgott egyet a németeknek.
Az utóbbi ajánlólevélnek sem volt rossz, több német együttes is felfigyelt rá, és végül a játéklehetőséget garantáló Werder Bremen lett a befutó. A profikarrierre tudatosan készülő – évekig lakott például bátyjával, Dimóval egy futballkollégiumban – Angelosz Hariszteasz hetek alatt elsajátította a német nyelvet – egyes kritikusok szerint ha Aílton hat hét után eljutott volna erre a szintre, ma már a német doktorátusát írná… –, pedig nem is vette igénybe berlini nagynénje, illetve nürnbergi nagybátyja segítségét. "Mielőtt a Werderhez igazoltam volna, sohasem beszéltem velük Németországról. Hihetetlen, milyen könnyen ment nekem ez a nyelv" – emlékezett vissza a légiósélet elejére a támadó.
Inspirációnak az sem volt rossz, hogy idővel beköltözhetett a Bayern Münchenhez igazoló perui gólgyáros, Claudio Pizarro házába. Ha egyelőre még nem is termel olyan jól, mint "Pizza", azért ebben az évadban négy bajnokin már felcsendült a góljait köszöntő szirtaki a Weser-stadionban.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik