A kiállítással minden eldőlt

BENKŐ GÁBOR, VAJDA GYÖRGYBENKŐ GÁBOR, VAJDA GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2004.05.08. 22:18
Címkék
Bár a bajnokságból még öt forduló hátravan, Sopronban az idei szezont az áttörés évének tartják.

S alighanem joggal, hiszen a Matáv FC élvonalbeli történetének legjobb eredményét érte el. Pedig az idény elején jelentős költségcsökkentést hajtottak végre a vezetők, hiszen a 2003–2004-es szezonban mindössze 310-320 millió forintból gazdálkodtak, gazdálkodnak a soproniak. Noha ennél is kevesebb pénz áll rendelkezésükre a siófokiaknak (jellemző, hogy bár jó ideje Balaton FC a csapat neve, a játékosok még mindig a régi, Siófok FC feliratú melegítőben futottak ki), ennek ellenére a két együttes a bajnoki aranyérem szempontjából is fontos találkozót játszott. Nem volt könnyű dolguk a játékosoknak, hiszen az esőzés miatt vizes volt a pálya talaja. Néhol szó szerint bokáig süllyedtek a sárba a labdarúgók, és bizony a vízben elakadó labda többször is megtréfálta őket.

Huszti Szabolcsot (balra), a Matáv válogatott középpályását szigorúan ôrizték a siófokiak, aki, bár gólt nem lôtt, hasznosan futballozott (Fotó: Plizsik Tamás)
Huszti Szabolcsot (balra), a Matáv válogatott középpályását szigorúan ôrizték a siófokiak, aki, bár gólt nem lôtt, hasznosan futballozott (Fotó: Plizsik Tamás)
Huszti Szabolcsot (balra), a Matáv válogatott középpályását szigorúan ôrizték a siófokiak, aki, bár gólt nem lôtt, hasznosan futballozott (Fotó: Plizsik Tamás)
Az első percek után nem is nagyon járatták a labdát a hátsó emberek, a védők inkább a kockázatmentes felívelésekkel próbálkoztak. A vendégek vezetőedzőjének, Csertői Aurélnak már a 12. percben kényszerű cserét kellett végrehajtania, hiszen Mészáros Norbert megsérült. A helyére Juhász Tamás állt, igaz, a csapat szerkezete ettől még nem változott. A körülmények ellenére nem volt rossz a mérkőzés első félideje, és ez főként a Sopronnak volt köszönhető. A hazaiak rendületlenül mentek előre, és ha a Siófok kapuja előtt kicsit jobban összpontosítanak a támadóik, akár többgólos előnnyel is zárhatták volna a játékrészt. Egy-egy siófoki kontrában megvolt ugyan a lehetőség, de az igazán veszélyes helyzetek Csernyánszky Norbert kapuja előtt adódtak. A Sopron aztán a gólkirályi címre is esélyes Tóth Mihály révén teljes joggal a vezetést is megszerezte, feladva ezzel a leckét a Balaton FC-nek, amelynek – ha nem akart lépéshátrányba kerülni riválisaival szemben – mennie kellett az eredmény után. A félidő hajrájában aztán még egyszer kényszerűségből kellett cserélnie Csertőinek: ekkor Daniel Usvat sérült meg, és helyette Kőrösi Tamás lépett a pályára. Nehéz második félidő várt tehát a vendégekre.
Fordulás után elmaradtak a várt siófoki rohamok. Továbbra is Dajka László csapata játszott fölényben, és irányította a mérkőzést. Virág Béla fegyelmezetlensége miatt ráadásul emberhátrányba is került a Balaton FC, és ebben a szituációban igencsak kilátástalannak tűnt a vendégek helyzete.
A Matáv nagy sikert könyvelhetett el azzal, hogy legyőzte a Siófokot, azt a csapatot, amely az elmúlt hetekben pontokat vett el az FTC-től és a Debrecentől is. ---- 2. perc: Sitku egy csel után remekül ment el a jobb oldalon, az alapvonal közeléből élesen, laposan középre adta a labdát, amely elcsúszott a kivetődő Milinte keze előtt. Ám hiába állt a hosszú saroknál, a kaputól három méterre Usvat, a siófoki labdarúgó óriási helyzetben, igaz, kissé elcsúszva a jobb kapufa mellé lőtte a labdát.
19. perc: Huszti végzett el szögletet a jobb oldalról. Tóth Mihály ugrott a legmagasabbra, fejese nyomán azonban a labda centikkel a kapu fölött hagyta el a játékteret.
22. perc: Pető Zoltán végzett el szabadrúgást a vendégtérfél közepéről, balról. Bagoly nyolc méterről kapura fejelte a labdát, Csernyánszki óriási bravúrral, a bal alsó sarok elől ütötte azt az alapvonalon túlra.
23. perc: Grósz Róbert ment el a jobb oldalon, remekül adott be, Bagoly ezúttal is nyolc méterről fejelt, ám balszerencséjére a labda a bal kapufa tövéről vágódott a mezőnybe.
29. perc: Grósz Róbert jobbról nagyszerűen ívelt a túlsó oldalra. Sifter a 16-os oldalvonalától középre lőtte a labdát laposan, Tóth Mihály pedig öt méterről, jobbal, a kapu közepébe passzolta azt.
1–0
45. perc: László végzett el szabadrúgást a hazai térfél közepéről, a jobb oldalról. Nagyszerűen nyeste a labdát középre, amely elcsúszott a védők és a belső csatárok előtt. Sitku Illés érkezett a hosszú saroknál, csukafejessel próbálkozott, pechjére milliméterekkel az ő feje előtt is elcsúszott a labda, pedig üresen tátongott a kapu jobb oldala.
59. perc: Virág buktatta Siftert a vendégtérfél közepén. A középpályás azonban úgy vélte, nem szabálytalankodott, és a játékvezető döntését heves mozdulatokkal kritizálta. Saskőy sárga lappal büntette Virágot, majd pedig, mivel volt már neki egy sárgája, elővette a pirosat is.
62. perc: Pintér végzett el szögletet a jobb oldalról. Pető a hosszú oldalról visszafejelte a labdát Sifter elé, ő pedig látványos mozdulattal, a levegőből, jobbal, centikkel a kapu fölé rúgta azt.
72. perc: Grósz ment el a jobb oldalon, majd az állva maradt siófoki védők mögé bejátszotta a labdát. Az érkező Tóth Mihály közelről, ballal, öt méterről a kapu bal alsó sarkába rúgta azt.
2–0
87. perc: Balaskó a siófoki térfél közepén egy csellel a teljes vendégvédelmet becsapta, a tizenhatoson belül már csak Csernyánszkival állt szemben, és 13 méterről, ballal okosan a bal alsó sarokba csavarta a labdát.
3–0 ---- Ismét kitűnő támadójátékot produkáltunk. Bár a nehéz talaj megnehezítette a dolgunkat, a győzelmünk nem forgott veszélyben. Megérdemelten szereztük meg a három pontot.
Dajka László a Matáv Sopron edzője

A szokásosnál idegesebben futballoztak a játékosok, de felmentem őket, mert bizonytalan a sorsuk. A kiállítás megpecséltelte a sorsunkat, a soproniak agresszívebbek voltak.
Csertői Aurél a Balaton Fc vezetőedzője ---- A soproni csapatból három játékos is tagja a magyar válogatott bővebb keretének, sőt, Tóth Mihály, Pető Zoltán és Huszti Szabolcs is bemutatkozott Lothar Matthäus együttesében. Jönnek is sorra a szomszédos országokból a megfigyelők…

Nincs egy éve, hogy átadták a felújított Káposztás utcai létesítményt, ám máris látszik, hogy több hiba is csúszott a kivitelezésbe. Legszembetűnőbb, és ez jól látható az öltözőfolyosón, hogy egy nagyobb esőzéskor beázik az épület… ---- Háborognak a Balaton FC vezetői. Siófokon etikátlannak tartják, hogy bár még véget sem ért a bajnokság, máris több játékosukat megkeresték a riválisok. Mondhatnánk, jogos a felzúdulás, bár azt nem árt tudni, hogy a keret valamennyi futballistájával a szezon végéig kötöttek megállapodást, azaz a bajnokság végeztével Csernyánszki Norberttől Sitku Illésig valamennyi játékos szerződése lejár, és értük fizetni sem kell. De nem is ez a fő baj, leginkább azért dühösek a Balaton FC-nél, mert olyan csapatok kezdtek puhatolózni, amelyek a felsőházban riválisai a sárga-kékeknek. Csertői Aurél vezetőedző nem szívesen foglalkozik a kérdéssel, csupán annyit mondott: ízléstelen, ami mostanság a honi labdarúgásban történik. A szakember szerint tisztességesebb lenne, ha az érdeklődők előbb a futball-kft.-t keresnék meg, és megkérdeznék a siófokiakat szándékaikról. Így azonban megy a "csábítás", a Balaton FC labdarúgóinak fejében pedig nagy a kuszaság. Hivatalos lépést a siófokiak nem terveznek, de tudják, kik a csábítók, kiket akarnak vinni, és megpróbálnak tenni ellene.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik