A rekord és a kínos potyagól

PAJOR-GYULAI LÁSZLÓ, SINKOVICS GÁBORPAJOR-GYULAI LÁSZLÓ, SINKOVICS GÁBOR
Vágólapra másolva!
2004.04.18. 21:12
Címkék
Örökrangadó vasárnap délután, mint a régi szép időkben, amikor még a Népstadionban rendezték a kékek és a zöldek csatáját telt ház előtt, nem sokkal az ebéd után.

Mindebből egyvalami maradt meg, méghozzá a lovas rendőrök. Akkoriban is és most is itt baktattak békésen, szigorú arccal, lóháton az egyenruhások. Arról már nem ők tehettek, hogy a tömeg ez alkalommal éppen akkora volt, mint a hajdani stadionbeli meccsek idején akkor, amikor a szoborkertben a bemelegítést figyelték a drukkerek… Gondolná az ember, ilyenkor aztán az igazi futballidőben (ez nálunk azt jelenti, hogy nincs se hideg, se meleg…) jól egymásnak esik a két csapat, tűzbe, lázba hozza a futball mellett még 2004-ben is kitartó embereket. ---- Ám nem így történt.
Ez az örökrangadó az acsarkodásról szólt.
Azonban a pankráció közepette is volt miért, illetve kiért izgulni a lassú passzolgatás és a sok technikai hiba ellenére is. Szűcs Lajosról, illetve az ő rekordjáról volt szó. A pécsi Bodnár László 18 esztendővel ezelőtt állított föl egy 732 perces csúcsot, a megbízható kapus ennyi ideig őrizte meg hálóját a góltól. A Ferencváros kapusa az első félidő 35. percében adta át a múltnak ezt a rekordot, határtalan örömet szerezve a zöld-fehér szimpatizánsoknak, akik felállva tapsoltak, és éljenezték a futballistát. ---- Azonban ez a meccs végül nem az ünnepelhető játékosokról és főként nem a szép és nemes futballról szólt. A drámai végkifejlet már egészen korán érezhető volt, hiszen Bognár Zsoltot, a Ferencváros hátvédjét egy szabálytalanságot követően jogosan állította ki Juhos Attila játékvezető. Innentől kezdve felgyorsultak az események. A Fradi becsületére legyen mondva, emberhátrányban újra és újra megpróbált veszélyes kontrákkal operálni, és olykor meleg pillanatokat okoztak a zöld-fehér mezes támadók Végh Zoltán kapuja előtt. De az MTK döntésre akarta vinni a meccset, és mindezt hatalmas elánnal véghez is vitte. Az újra és újra meglóduló hazai játékosokat megint csak szabálytalanul állították meg a vendégvédők, így fordulhatott elő, hogy Bognár Zsolt után előbb Dragan Vukmir, majd Sorin Botis is piros lapot kapott. Alaposan megfogyatkozva folytatta a küzdelmet a Ferencváros, és ekkor már csak az volt a kérdés, tovább növeli-e előnyét a kék-fehér csapat.
De ne csak a kiállításokról beszéljünk, hanem egy gólról, egy emlékezetes találatról is, hiszen Szűcs Lajos 768 perc után nyúlhatott a labdáért a hálóba. S hogy milyen a sors, Pisont István lövését talán egy jó formában lévő, serdülő kapus is hárította volna, de az FTC addig bravúrosan védő kapusa ebben a helyzetben nagyot hibázott. Pintér Attila mindent megpróbált, beküldte Dragóner Attilát is, ám hiába, hiszen valójában csatárt kellett volna becserélnie a csupán villanásokra képes Tököli Attila és Gera Zoltán helyett.

A meccs végére elszabadultak az indulatok, a kapujából minden egyes vitatott szituációnál kifutó Szűcs Lajos tán feleslegesen szította a tüzet; az pedig külön történetet érdemel, hogy Torghelle Sándort is leküldte Juhos Attila a pályáról.
Aztán jött a hármas sípszó, és tombolt, tapsolt a hazai B-közép, a ferencvárosiak pedig dühödten hagyták el a rangadó helyszínét… ----

Szavazás

Ki nyeri a magyar bajnokságot?

41. perc: Zavadszky 15 méterre a kaputól úgy tette ballal a jobb lábára a labdát, hogy az le sem esett, majd szép mozdulattal lőtt, de a keresztlécet találta el.
55. perc: Rósa Henrik a saját 16-osától indította Torghellét, aki lefutotta Bognárt, és a védő lerántotta, emiatt Juhos játékvezető jogosan állította ki.
70. perc: A sors olykor kegyetlen, ugyanis potyagóllal szakadt meg Szűcs Lajos páratlan sorozata. Pisont kapott labdát Welton Silvától, és középről, 25 méterről célozta meg a kaput. A labda laposan középre, Szűcshöz tartott, ám megtréfálta a kapust, elcsúszott a kezei között, és a sarkáról a jobb alsó sarokba gurult.
1–0
84. perc: Vukmir és Füzi harcolt a labdáért az oldalvonal mellett, amikor a vendégek védője belekönyökölt ellenfele arcába, ezért Juhos neki is habozás nélkül felmutatta a piros lapot.
87. perc: Botis rántotta vissza a mellette elfutó Rósa Henriket, és Juhos ekkor is elővette a piros lapot. A szabadrúgást Zavadszky végezte el 20 méterről, jobbal lőtte el a labdát, és az a keresztlécet találta el a jobb felső saroknál.
91. perc: Megdöbbentő volt a jelenet: Lipcsei ugyanis leköpte Torghellét. A két játékos rendkívül indulatosan vitatkozott, miközben ment a játék. Majd egyszer csak Juhos játékvezető megállította a meccset, és Torghelle orra alá dugta a piros lapot. ---- Kiegyenlített első félidő után már a kiállítások előtt is mi kerekedtünk felül. Rúgtunk három kapufát is, ami számomra azt jelzi, hogy összességében több lehetőségünk volt.
Egervári Sándor az MTK vezetőedzője

A tavasszal eddig nem kaptunk ki, és most is csak nyolc emberrel vesztettünk. Elgondolkodtató, hogy a rájátszásban egy teljes védelmet kiállítanak, és nem tudom, jogosak voltak-e a piros lapok…
Pintér Attila a Ferencváros vezetőedzője ---- Szűcs Lajos, az FTC kapusa világklasszis futballisták sorát előzte meg, így többek között Oliver Kahnt és Lev Jasint is. Egy ilyen szériához kell egy masszív védelem is. A gratuláció akkor is jár, ha a nagyszerű sorozatot végül egy roppant kínos potyagól zárta le…

Czvitkovics Pétert visszafogott tapssal fogadta a publikum. A tehetséges játékos talán most gondolkodhatott el újra, hogy mi értelme volt a téli "megyek az MTK-tól, maradok az MTK-ban" játéknak és annak a hónapokig tartó kihagyásnak, amiről élete legutóbbi szaksza szólt.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik