A bajnok is lilult a méregtől

KEMÉNY KRISTÓF, PAJOR-GYULAI LÁSZLÓKEMÉNY KRISTÓF, PAJOR-GYULAI LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2004.04.07. 21:05
Címkék
Panaszkodik mindenki a Hungária körúton: nincs már elég pénz, nincs Illés Béla, karcsú a játékoskeret, de aztán hozzá is teszik nagy büszkén, hogy a bajnoki címet védő csapat kilenc meccs óta veretlen.

Dacára a nehézségeknek, tényleg remek sorozat áll az MTK mögött, amelynek értékét csak növeli, hogy Egervári Sándor választéka valóban leszűkült erre az idényre. Most, az Újpest ellen például leülhetett a kispadra a granadai Thomas Kemon Wesley is, aki amúgy disc jockey, videoklipek szereplője és az MTK juniorcsapatában többször volt csere is…
A tavaszt rosszul kezdő, azóta azonban eredményesen szereplő Újpest összeállítása több meglepetéssel is szolgált. Kimaradt például a két fiatal titán, Feczesin Róbert és Sándor György, valamint a válogatott Simek Péter, igaz, Simek mégis csak a kezdők között vonulhatott a pályára, mert Tóth Norbert a bemelegítésnél megsérült, és emiatt nem vállalhatta a játékot. Lehetetlen megítélni, hogy a sors kegyes volt-e ezzel a lilákhoz, hiszen Tóth Norberttel talán jobbak lehettek volna, ugyanakkor Simek Péter az első perctől fogva nagy becsvággyal futballozva éreztette, neki bizony helye van a csapatban. A becsvágy egyébként a többi játékosnál is tetten érhető volt, ám mint oly sokszor, az elképzelések és a képességek összhangjának hiánya ezúttal sem tett jót a mérkőzésnek. Ez a hiány eleinte a vendégeknél volt kisebb, ők kezdtek el összeszedettebben, tervszerűbben játszani, és ez elég is volt a fölény kiharcolásához, majd a vezetés megszerzéséhez. Attól fogva viszont a két csapat kiegyenlítetten gyömöszölte egymást a tizenhatosok között – sok hibával, de legalább elfogadható iramban. Ha az MTK a hajrára nem válik határozottabbá, és nem dolgoz ki egy-két kecsegtető lehetőséget, a szünetig már csak néhány keményebb belépő táplálhatta volna a szurkolók indulatait.
Az MTK kiismerhetően és erőtlenül próbált meg támadásokat vezetni, és ezeket a hátul nagyon jól szervezett újpestiek könnyen meghiúsították. Sokkal több veszélyt rejtettek magukban a lilák akciói, ők a hazai hátvédeket versenyfutásra kényszerítve hosszú indításokkal próbálkoztak, és nem a csatárok gyorsaságán, hanem az ügyetlenségén múlt, hogy nem sikerült növelniük az előnyt. Sőt különösen Polonkai Attila helyzeteinél kicsit úgy is festett, mintha a vendégek saját maguk szórakoztatását fontosabbnak tartanák a három pont biztosításánál is. Szellős és lassú is volt az MTK védelme, tagjai olykor egymást is zavarták és nagyon sokáig a házigazdáknak nem sok közül volt a mérkőzéshez.

A félidő derekán Egervári Sándor előre küldte Juhász Rolandot, hátha a gyorsaságával kelt némi zavart, és ettől változott is a játék képe. Az MTK dicséretére szól, hogy összeszedte magát a hajrára, és minden energiáját mozgósította az egyenlítés érdekében, ám ehhez kevés volt csupán negyedórát határozottan és tervszerűen futballozni. Az Újpest teljesen visszahúzódott ebben az időszakban, és bár megérdemelten szerezte meg a három pontot, sokat kockáztatott azzal, hogy magára engedte az ellenfelet. ---- 8. perc: Szélesi a jobb oldalról középre passzolta a labdát, azt Bükszegi vette le hét méterre a kaputól, s megpróbálta átemelni Végh Zoltán felett, ám a labda jócskán a kapu fölött szállt el.
17. perc: Polonkai csapta be Pusztait a 16-os bal oldalánál, négy méterre az alapvonaltól. A cselt követően középre csavarta a labdát, s az az 5-ös sarkánál álló Bükszegi jobb combjáról pattant a kapu jobb alsó sarkába.
0–1
31. perc: Rednic végzett el szögletet a jobb oldalról, erővel középre csavart labdájára Zavadszky robbant be, az MTK támadója azonban csak a talpával tudott a labdához érni, így az a kapu fölé pattant.
35. perc: Zavadszky vezette középen a labdát a balösszekötő helyéről megindulva, tolt rajta kettőt, majd 24 méterről jobbal a kapura lőtte azt. A kapu jobb sarka felé tartó labdát azonban Vlaszák magabiztosan oldalra vetődve védte.
42. perc: Szép támadást vezettek a hazaiak: Rednic emelte a labdát az újpesti védők mögé a balösszekötő helyéről. A labda a Juhárt lefutó Welton Silva elé került, aki egy átvétel után bevezette azt a büntetőterületre, és nyolc méterről jobb lábbal lőtte meg. A kapu közepébe tartó labdát Vlaszák ezúttal is vetődve védte.
53. perc: Simek ívelte keresztbe a labdát a felezővonal jobb oldaláról. Magasan szálló labdájára a balösszekötő helyén érkező Zabos és Vanczák startolt rá, ám a jóval erőszakosabban felugró újpestinek sikerült elfejelnie azt. A labda a középen kilépő Rajczihoz repült, a csatár levette azt, de nem tudta elpasszolni a kifutó Végh Zoltán mellett, és a hét méterről küldött, erőtlen lövése telibe találta az MTK kapusát.
56. perc: Polonkai tört be a büntetőterületen belülre a labdával, lövés helyett azonban cselezgetni kezdett, így sikerült az MTK védőinek kipöckölni a labdát a tizenhatoson kívülre, ám ott ismét újpesti játékoshoz került az. Szélesi 20 méterről leadott, jobblábas lövését követően azonban könynyedén védett Végh Zoltán.
66. perc: Farkas Balázs adta be szögletből a labdát a bal oldalról. Beívelése után a labda átszállt az ötös jobb sarkához, ahol a mélységből érkező Vanczák fejelhette kapura azt – és a bal kapufánál csupán centikkel tévesztett…
84. perc: A vendégek foggal-körömmel, sőt a lábukkal is védték az előnyüket… Tamási rúgta fel Welton Silvát az újpesti 16-os előtt, s ezért megkapta a második sárgáját, azaz emberelőnybe került az MTK, hiszen az újpestit kiállította a játékvezető. ---- Az MTK-sok két játékossal többen várták a kezdő rúgást, mint az újpestiek. Mi több, a kék-fehér együttesben három pályán tartózkodó futballistán is hetes szám volt, ebből ketten azonban csak a kezdő rúgás pillanatáig tartózkodtak a gyepen. Zavadszky Gábor ikrei ugyanis csak a legelső labdaérintést végezték el, ám láthatólag ez is nagy boldogsággal töltötte el a gyerekeket.

Az MTK-szurkolók nem akartak hinni a fülüknek – jobban mondva szerettek volna, ám kiderült, hogy az Újpest elleni mérkőzésen nem játszszák le a kék-fehérek himnuszát, amire általában bevonulnak a csapatok – így ezúttal nem hallgathatták meg együttesük dalát. Többen azt állítják, mostantól ez már így is lesz…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik