Ezúttal lilára verték az ETO-t

BENKŐ GÁBOR, VAJDA GYÖRGYBENKŐ GÁBOR, VAJDA GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2004.03.24. 21:58
Címkék
ÚjpestVfB Stuttgart a Megyeri úton?Meglehet, ám Sallói István ügyvezető igazgató szerint a kétségkívül érdekes találkozóra még várni kell néhány hónapig. Az újpesti ügyvezető igazgató azt mondja, jó esély van arra, hogy a Szabics Imrét is alkalmazó Bundesliga-csapat valóban Magyarországra jöjjön egy mérkőzés erejéig.


Újpesten mindenesetre nagyon lelkesen fogadták a meglepő hírt, s valljuk be, nekünk, a lepusztult és elkeserítően gyenge magyar futballért rajongóknak valódi szenzáció lenne, ha a Stuttgart, akárcsak egy barátságos meccsen is, pályára lépne Budapesten. Az egyébként még érdekesebb, hogy egyáltalán miképp vetődött fel a két csapat derbijének lehetősége.
Hiszik, nem hiszik, az ötlet egy 18 esztendős ifjú labdarúgótól, Szalai Ádámtól származik. Az utánpótlás-válogatott játékost a múlt héten adta el az Újpest a sváb klubnak, és amikor Szalai Ádám odakint megtudta, hogy a németek a felkészülési időszakra már most keresnek külföldi ellenfeleket, menedzserekre jellemző érzékkel rögvest az Újpestet javasolta a stuttgarti vezetőknek, és – bármily hihetetlen – Felix Magath vezetőedző sem ellenezte a magyar labdarúgó ötletét.
Ezzel együtt szerdán a Megyeri útra kilátogató újpesti szurkolóknak fontosabb volt, hogy kedvenc csapatuk legyőzze a Győrt. Mészöly Géza vezetőedző együttesének a 17. fordulóból elhalasztott meccs pótlásával esélye nyílt arra, hogy ismét visszaverekedje magát az Arany Ászok Liga felsőházába. Ezután természetesen csakis a három pont megszerzése volt elfogadható.
Hogy, hogy nem, a hazaiak álomszerű kezdése bizony alaposan meglepte az ETO játékosait. Nem túlzás, a lilák agresszív harcmodorával olyannyira nem tudott mit kezdeni a Győr, hogy – írd és mondd – húsz percig képtelen volt kijönni a saját térfeléről. Később aztán hiába merészkedtek kijebb a vendégek, addigra már két gólal elhúzott az Újpest. Villámrajtot vettek tehát a hazaiak, ráadásul a nehéz, mély talaj ellenére Polonkai Attiláék vállalták a rövid passzos játékot is, amelyet fölöttébb jól alkalmaztak, s ezzel rendre bolonddá tették a nehézkesen forduló győri védőket. Nem telt el félóra, és Makra Zsolt – nincs jobb jelző… – ostobasága miatt még emberhátrányba is került az ETO, és így gyakorlatilag odadobta magát a remekül futballozó Újpestnek. A kiütéstől a szünet mentette meg a vendégeket
"Hol vagy, »Pinyő«? Gyere vissza!" – kiáltozással kezdődött a második félidő.
Az öblös hangú újpesti szurkolók a Ferencváros vezetőedzőjét, Pintér Attilát keresték a lelátón, ugyanis a szakember feleségével együtt tiszteletét tette a Megyeri úton. Az első félidőt még a VIP-páholyból nézte végig, és bár az újpesti szurkolók nem csináltak titkot abból, hogy nem kedvelik különösebben a szakembert, a vendég a helyén maradt. Igaz, aztán a zöld-fehérek szakvezetője a második félidőre már nem volt kíváncsi. Talán tudta, hogy sok érdekességet már nem tartogat a ráadás. Az Újpest ugyan továbbra is fölényben maradt, lőtt és kapott egy gólt, de ez lényegtelen…
A Megyeri útról távozó győriek csak azt könyvelhették el, hogy őket itt, a futballpályán lilára verték…

A bajnokság végeredménye
Fordulóról fordulóra
Góllövőlista
Bajnoki adatbank
Bajnoki múlt ---- 11. perc: Tóth Norbert kapott labdát a bal oldalon, élesen középre nyeste a labdát, a jobbösszekötő helyén érkező Farkas Balázs lekezelte, majd 12 méterről jobbal ellőtte azt, amely az elévetődő Sebők Zsolt testén lelassulva a kaputól négy méterre álló Feczesinhez került. A fiatal csatár jobbal a kapu közepébe vágta a labdát, mégpedig úgy, hogy az az elé becsúszó Stark testét is érintette, de nem változtatott irányt.
1–0
17. perc: Szélesi tört előre nagy lendülettel a jobbösszekötő helyén Kartelo és Stark között, és az utóbbi győri hátvéd a tizenhatoson belül buktatta az újpesti védőt, s Megyebíró játékvezető a tizenegyespontra mutatott. Tóth Norbert végezte el a büntetőt, és nagy nyugalommal, ballal laposan a kapu jobb oldalába helyezte a labdát.
2–0
26. perc: Makra tört előre a balösszekötő helyén, az újpesti tizenhatos előtt Tamási csúszott a játékos elé, a győri védő látványosan nagyot esett, Megyebíró pedig sárga lappal díjazta az alakítást. S mert Makrának volt már sárgája, előkerült a piros lap is.
35. perc: Böjte fejelte ki a labdát az ötösön, Polonkai pedig középről, 16 méterről kapásból lőtt, Sebők Zsolt bravúrral szögletre ütötte a labdát.
37. perc: Farkas Balázs végzett el szabadrúgást a bal oldalon, a tizenhatos és az oldalvonal közötti területről, az alapvonaltól 12 méterre. Jobbal kapura nyeste a labdát, amely Kartelo fején megpattantva a győri kapu bal oldalába hullott. Öngól!
3–0
41. perc: Szélesi adott be a jobb oldalról, Feczesin megcsúsztatta labdát, Tóth Norbert levette, majd 12 méterről, ballal kapura rúgta azt. Sebők Zsolt hatalmas bravúrral ezúttal is szögletre mentett.
61 perc: Vanczák ment el a bal oldalon, csinált egy cselt befelé, majd jobb lábbal 17 méterről lőtt – centikkel a jobb kapufa mellé.
82. perc: Peric jól ívelt középre, Priskin öt méterről jobb lábbal Vlaszákot megelőzve csúsztatta a labdát a jobb alsó sarokba.
3–1
85. perc: Nagy Tamás fellökte Szélesit a jobb oldalon, sárga lap volt a jutalma, aztán kiállította a játékvezető, mert ez volt neki a második.
93. perc: Bükszegi ment el a jobb oldalon, az alapvonal közeléből viszszagurította a labdát a középen érkező Sándor Györgynek, aki bal lábbal 10 méterről a kapu közepébe vágta a labdát.
4–1

NSO-összeállítás:
Bajnoki adatbank
Fordulóról fordulóra
A bajnokság végeredménye
Góllövőlista
Bajnoki múlt ---- Rendhagyó kezdeményezésre szánta el magát az Újpest vezetősége. SMS-játékot hirdetett a szurkolók részére, s akik egy adott telefonszámra elküldik üzenetüket, Újpest-mezt nyerhetnek, vagy akár a meccs előtt készülő csapatképen is szerepelhetnek. De nem ebben rejlik a kezdeményezés újszerűsége, sokkal inkább a támogatásban: szerdáig több százezer forint került a szurkolók által az Újpest kasszájába, amely ebben az ínséges időszakban rendkívül sokat jelent a csapat számára.

Túlzás nélkül állítható, hogy itthon az Újpestnek van a legkorszerűbb stadionja. Modern a létesítmény, szépek és tiszták a lelátók, és megfelelő nézőszám esetén kiváló atmoszféra alakulhat ki a stadionban. Amiről azonban megfeledkeztek a tervezők, az a pálya talajának a felújítása. Arra már nem jutott a pénzből, így aztán a szerdai esőtől bizony alaposan felázott a gyep: sáros, mély talajon futballoztak a csapatok. Elmondható: "az ékszerdoboz" belsejében egy hamis gyöngy is található. Kár érte.

NSO-összeállítás:
Bajnoki adatbank
Fordulóról fordulóra
A bajnokság végeredménye
Góllövőlista
Bajnoki múlt ---- Mint arról lapunkban már beszámoltunk, Sarlós András hétfőn közös megegyezéssel szerződést bontott az Újpesttel.
A korábbi kitűnő labdarúgó az őszel Mezey György szakmai igazgató segítőjeként dolgozott az első csapat mellett, ám a mesteredző távozása után hamar kiderült, az új ügyvezető igazgató, Sallói István nem vele képzeli el a folytatást. Noha tárgyaltak Sarlós András esetleges vezetőedzői kinevezéséről, a felek annak idején nem tudtak megállapodni a szerződés egyes részleteiben, s inkább a REAC-nál dolgozó fiatal trénert, Mészöly Gézát nevezték ki, pályaedzőnek pedig Véber Györgyöt kérték fel. Nos, a szerződés felbontása után arról kérdeztük Sarlós Andrást, vajon mit gondol, miért nem számítottak rá a Megyeri úton.
"Több mint másfél évtizede vártam arra, hogy edző legyek Újpesten, de sajnos rajtam kívülálló okok miatt nem tudtunk megállapodni a vezetőkkel – kezdte Sarlós András. – Azért végeztem el a TF-et, és azért szereztem meg a különböző UEFA-licenceket, hogy valóra váljon az álmom, mégsem volt rám szükség, és bizony, furcsán, azt kell mondjam, méltánytalanul bántak velem az egyeztetéseken. Hangsúlyozom, mert korábban ez többször is elhangzott, hogy nem a pénz miatt nem tudtunk megegyezni. Nem szeretném, ha elterjedne rólam, hogy a Sarlós pénzéhes edző, mert ez nem így van, bár megjegyzem, azt valóban nem fogadtam el, hogy egy huszonéves, kispados játékos többet keressen nálam… Ha elfogadom az újpesti vezetők ajánlatát, akkor vezetőedzőként jóval szerényebb fizetést kaptam volna, mint a játékosok. Ki az a bolond, aki ebbe belemegy? Ráadásul azt sem akarták, hogy Tóth József legyen a pályaedzőm, ragaszkodtak Véber György személyéhez. Gyurival nekem semmi bajom, biztosan kitűnő szakember, de azt nem értem, hogy Tóth Józseffel vagy velem mi lehetett a baj…"

NSO-összeállítás:
Bajnoki adatbank
Fordulóról fordulóra
A bajnokság végeredménye
Góllövőlista
Bajnoki múlt
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik