Balaton–Pécs: sárga irigység

LIPCSEI ÁRPÁD, TÓTH PÉTERLIPCSEI ÁRPÁD, TÓTH PÉTER
Vágólapra másolva!
2004.01.11. 21:02
Címkék
Vasárnap Pécsett az első selejtezővel kezdődött az Arany Ászok-terembajnokság, amelynek győztes csapata ott lehet a hónap végén, illetve február első napján a debreceni döntőben is.
A műfüves fociban az a legszebb, hogy a labda sokszor gurul át a gólvonalon – Pécsett huszonegyszer történt meg ez az eset (fotók: M. Németh Péter)
A műfüves fociban az a legszebb, hogy a labda sokszor gurul át a gólvonalon – Pécsett huszonegyszer történt meg ez az eset (fotók: M. Németh Péter)
A műfüves fociban az a legszebb, hogy a labda sokszor gurul át a gólvonalon – Pécsett huszonegyszer történt meg ez az eset (fotók: M. Németh Péter)
A műfüves fociban az a legszebb, hogy a labda sokszor gurul át a gólvonalon – Pécsett huszonegyszer történt meg ez az eset (fotók: M. Németh Péter)
A műfüves fociban az a legszebb, hogy a labda sokszor gurul át a gólvonalon – Pécsett huszonegyszer történt meg ez az eset (fotók: M. Németh Péter)
A műfüves fociban az a legszebb, hogy a labda sokszor gurul át a gólvonalon – Pécsett huszonegyszer történt meg ez az eset (fotók: M. Németh Péter)
Vasárnap Pécsett az első selejtezővel kezdődött az Arany Ászok-terembajnokság, amelynek győztes csapata ott lehet a hónap végén, illetve február első napján a debreceni döntőben is. A helyszín új volt, hiszen a korábbi esztendőkben a szervezők egyszer sem hozták Baranyába a rendezvényt, az idén viszont úgy döntött az Erdős László vezette csapat, hogy esélyt adnak a pécsi szurkolóknak, és ezzel úgy tetszik, éltek is a helyiek. Igaz ez még akkor is, ha nem volt telt ház a Lauber Dezső-sportcsarnokban, és a PVSK női kosárlabda-csapatának forró hangulatú rangadóihoz szokott szemnek talán kiábrándító volt látni a lelátót, ám a hangulatra nem lehetett panasz, hiszen a 2000 szurkoló – biztonsági okokból csak ennyien ülhették körül a műfüves pályát – nagy lelkesedéssel buzdította a Balaton FC-t, a Kaposvár, a BKV Előre, no és persze a házigazda PMFC együttesét. Pécsett talán csak azt sajnálhatják, hogy a műfüves vándorcirkusz csupán egy napra költözött a városba, hiszen a következő selejtezőket már a budapesti AstraZeneca-jégcsarnokban és a szegedi sportcsarnokban rendezik meg. Azt azonban remek érzés volt látni, hogy rengeteg gyerek is ott volt a tegnap délutáni futballgálán, és ez is bizonyítja, hogy a téli terembajnokságnak van létjogosultsága az országban.
A srácok közül volt egy, aki nagy tapsot is kapott: a mérkőzések közti szünetben megtartott Tippmix-büntetőrúgó-versenyt a 13 éves fiatalember, Herke Zoltán nyerte, aki hanyag eleganciával lődözte a labdát kilenc méterről a pécsi kapus, Herbert Roland kapujába.
A délután egyébként meglepetések nélkül kezdődött, hiszen az első körben a két élvonalbeli együttes, vagyis az Arany Ászok Ligát is vezető Balaton FC, valamint a PMFC egyaránt győzni tudott, így a második körben, amolyan előrehozott döntőnek is tekinthettük e két csapat mérkőzését. Ám, hogy talán utolsó pillanatig kiélezett legyen a verseny, a felek nem tudták eldönteni ki a jobb, az 1–1-es döntetlent követően minden azon múlt, a végén melyik gárdának lesz jobb a mutatója. Nos, ez végül a Balaton FC sikerét hozta – igaz, abból komoly perpatvar kerekedett, hogy az ugyanannyi pontot és ugyanolyan gólkülönbséget elkönyvelő PMFC a több kapott sárga lap miatt lett végül második… Mindenesetre a siófokiaknak marad esélyük arra, hogy a debreceni Főnix-csarnokból ötmillió forintos fődíjjal térjenek haza. A másik három csapatnak sem lehet oka a panaszra, hiszen vasárnap olyan hangulatos eseményen vehettek részt, amely sajnos ritkán adatik meg magyar labdarúgók életében.
A show-nak pedig folytatódnia kell, s ez így is lesz: szombaton és vasárnap új helyszínen terítik le a műfüvet, és majd Káposztásmegyerre kell kilátogatniuk azoknak, akik e sikertörténetnek – ha csak nézőként is, de… – részesei szeretnének lenni. Az AstraZeneca-csarnokban szombaton a Bodajk, a REAC, a Győr és az Újpest, vasárnap a Bp. Honvéd, a Lombard FC Haladás, a Matáv Sopron és a Vasas lép majd műfüre.
Amennyiben Budapesten is annyi izgalom és olyan hangulat lesz, mint volt vasárnap Pécsett, gyanítjuk, mindenki elégedett lesz majd.

Az alábbiakban a pécsi selejtező eredményeit és a csapatok összeállításait olvashatják. Miután a részt vevő együttesek edzői akár 18 játékosnak is lehetőséget adhattak a bizonyításra, így csupán egyszer közüljük a teljes keretet, majd csak a kezdő hatosban szereplőket tüntetjük fel.

Balaton FC–BKV-Előre 4–0 (3–0)
BALATON FC: Schwarcz – Kuttor, Usvat, Vörös P., Sitku, Radics. Cs: Virág, Mészáros, László, Potemkin, Kovács P., Györök, Zombori, Juhász T., Sallai, Soós, Kőrösi. Vezetőedző: Csertői Aurél
BKV: Szentpéteri – Werle, Földvári, Csopaki, Zsolnai, Horváth Cs. Cs: Károlyi, Török S., Varga A., Pintér A., Kovács A., Simon A., Makovi, Jakab, Mohácsi, Kasza, Sándor. Vezetőedző: Krecska János
G: Usvat, Radics, Potemkin, Sitku.

Pécsi MFC–Kaposvár 2–1 (1–1)
PMFC: Herbert – Sipos, Dienes, Dávid, Gaál, Horváth Gy. Cs: Szekeres Zs., Szabados, Ulrich, Horváth S., Győri, Závoda, Bajúsz, Erős, Mihalecz, Berdó. Vezetőedző: Nagy Tamás
KAPOSVÁR: Balajcza – Tóth B., Balassa, Farkas N., Jovánczai, Máté. Cs: Finta, Mező, Nagypál, Andruskó, Oláh, Bank, Horváth Z., Pap, Petrók. Vezetőedző: Prukner László
G: Horváth S., Tóth B. (öngól), ill. Mező

A siófoki Sitku Illés (sötét mezben) a nyitó meccsen célzott pontosan a labdával
A siófoki Sitku Illés (sötét mezben) a nyitó meccsen célzott pontosan a labdával
A siófoki Sitku Illés (sötét mezben) a nyitó meccsen célzott pontosan a labdával
Balaton FC–Pécsi MFC 1–1 (1–1)
BALATON FC: Berki – Kuttor, Usvat, Vörös P., Sitku, Radics
PMFC: Németh G. – Szabados, Bajúsz, Ulrich, Márton, Horváth S.
G: Györök, ill. Gaál

Kaposvár–BKV Előre 3–0 (2–0)
KAPOSVÁR: Házi – Tóth B., Balassa, Jonvánczai, Farkas, Máté
BKV: Haisza – Jakab, Kasza, Mohácsi, Simon, Makovi
G: Jonváczai, Máté, Oláh
Kiállítva: Pintér (BKV) 2 percre

Pécsi MFC–BKV Előre 5–0 (2–0)
PMFC: Sólyom – Szabados, Bajúsz, Ulrich, Horváth S., Márton
BKV: Kocsis – Földvári, Werle, Horváth Cs., Török S., Zsolnai
G: Horváth S., Márton, Erős, Szabados, Horváth Gy.

Balaton FC–Kaposvár 3–1 (1–1)
BALATON: Berki – Kuttor, Radics, Sipeki, Vörös P., Sitku
KAPOSVÁR: Balajcza – Balassa, Bank, Jovánczai, Máté, Tóth B.
G: Györök, Kuttor, Horváth Z. (öngól), ill. Máté
A pécsi selejtező végeredménye
1. Balaton FC218– 27
2. PMFC218– 27
3. Kaposvár125– 53
4. BKV30–120
Sok volt a gólkirály

Az Arany Ászok-terembajnokság első pécsi selejtezőjében holtverseny született a góllövőlista élén, mégpedig hármas holtverseny. A győztes a siófoki Balaton FC soraiból Györök Tamás, a második helyezett pécsiektől Horváth Sándor míg a harmadik helyezett Kaposvárból Máté Péter szerzett két-két gólt a találkozókon – ám ezúttal csak kézfogást kaptak, mert nem volt elegendő ajándék…
A terembajnokság kétnapos (január 31. és február 1.) debreceni döntőjébe a címvédő DVSC MegaForce mellé a Balaton FC jutott, annak ellenére, hogy a szerzett pontszáma és a gólkülönbsége is megegyezett a Pécsi MFC-jével. A siófokiak azonban a sárga lapokból kevesebbet gyűjtöttek, és a versenykiírás szerint ez döntött. A győztes csapat nettó 400, a második helyezett 300, harmadik és negyedik helyezett gárda 200-200 ezer forintot kapott.

Az Arany Ászok-terembajnokság végső győztese az idén ötmillió forinttal lesz gazdagabb. A 2003-as terembajnok DVSC-MegaForce egy évvel ezelőtt hatmillió forintot kasszírozott. Miért kisebb az idén a fődíj összege? – kérdeztük Erdős Lászlót, az eseményt szervező Sporteam Kft. ügyvezető igazgatóját:
– Sajnos az idén kevesebb pénzből gazdálkodhattunk, mint egy évvel ezelőtt. Pusztán ennek köszönhető, hogy az Arany Ászok terembajnokság idei győztesének nem tudunk ugyanakkora összeget adni, mint tavaly, ráadásul a televíziós közvetítésekből származó bevételeink az idén alacsonyabbak.

Teremspecialistának is nevezhetjük László Andrást, a Balaton FC védőjét, hiszen korábban csapataival (kétszer a Siófokkal, egyszer a Vasassal) már háromszor ünnepelhetett végső győzelmet a műfüves bajnokságok során. Érthető, hogy a játékos most is nagyon boldog volt, és a következőket mondta:
– Nagyon jó lenne ismét az első helyen végezni, de egyelőre csak az érdekel, hogy a selejtezőből továbbléptünk, és ez az, ami nagy boldogsággal tölt el.

A Pécsi MFC vezetőedzője, Nagy Tamás érthetően szomorú volt a selejtező végén, hiszen csapata, házigazdaként, hiába szerzett ugyanannyi pontot, és hiába volt azonos a gólkülönbsége is a Balaton FC-jével, mégsem jutott tovább. Mit szól ahhoz, hogy ez esetben a továbbjutásról a sportszerűségi verseny döntött? – kérdeztük a PMFC edzőjét.
– Nem tartom jó ötletnek, hogy a sárga lapok döntsenek a továbbjutók sorsáról. Ez a fajta elbírálás ugyanis nem tényszerű, hanem szubjektív, hiszen a játékvezető döntésén múlik, ki győzhet. Azt hiszem, a Kaposvár elleni meccsen a siófokiak is kaphattak volna minimum két büntetést, és akkor már mi végeztünk volna az első helyen…

A terembajnokság második döntőse a címvédő és házigazda debreceniek után az élvonal listavezetője, a Balaton FC lett. Csertői Aurél együttese veretlenül végzett a pécsi selejtezőcsoport élén. A siófoki edző a következőket nyilatkozta a selejtező után:
– Nagyon örülök a továbbjutásunknak, amelynek a kulcsa a pécsiek elleni döntetlen volt. Számomra is furcsa, hogy egy ilyen eseményen végül is a fair play döntsön arról, melyik csapat jusson tovább, ám e szabályt nem mi hoztuk, tudomásul vesszük a döntést. A torna utolsó mérkőzése parázs hangulatú volt, a kaposváriak keményen küzdöttek, bár azt hiszem, nagyobb különbséggel is nyerhettünk volna, ám riválisunk kapusa fantasztikus formában védett. Ez a mérkőzés ismét bizonyította azt, amit már eddig is tudtam, azaz a csapatomnak van tartása. Készültünk a terembajnokságra, ezen a héten is csak teremben gyakorolt a csapat. A debreceni döntőben is természetesen a legjobb formánkat szeretnénk hozni.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik