Gera Zoltán újabb mesteri gólja

KECSKÉS ISTVÁN, TÓTH PÉTERKECSKÉS ISTVÁN, TÓTH PÉTER
Vágólapra másolva!
2003.11.29. 20:54
Címkék
Az orvosok félig tettek csodát: a pénteken vírusos fertőzéssel kórházba szállított Dragóner Attila nem épült fel, így nem lehetett ott a stadionban, pályára lépett viszont az ugyancsak gyomorrontással bajlódó Lipcsei Péter, persze az a kezdés előtt még kérdéses volt, hogy menynyire tudta magát túltenni a betegségen.
A Ferencváros szakmai igazgatója, Garami József egyébként eredeti terveit megváltoztatva nem nevezte a kezdők közé Rósa Dénest, viszont bizalmat kapott Adem Kapic. Újpesti részről is feljegyezhettünk egy változást: bekerült a csapatba az a Tokody Tibor, aki a két csapat legutóbbi Üllői úti mérkőzésén vezetéshez juttatta a vendégeket, ám akkor végül 2–1-re a hazaiak nyertek (a támadó egyébként Polonkai Attila helyére állt be).
A nagy rangadó a megszokottnál gyorsabb iramban kezdődött, bár az első percekben a mezőnyjáték dominált, csupán Gera Zoltán fejesénél hördült fel a publikum. Mindkét csapat alaposan megszervezte védekezését, volt, hogy Tököli Attilára két védő jutott, és a Tokody Tibor, Kovács Zoltán páros sem unatkozott Bognár Zsolt és Zováth János állandó társaságában. Aztán a 8. percben már ez is kevés volt, mert vezetést szereztek a zöld-fehérek – igaz, egy lila öngól révén… A gól után sem csökkent az iram, de a hátrányban lévő Újpest nem tudott eljutni a Ferencváros kapujáig, a hazaiak viszont némi mezőnyfölényre tettek szert a nem sokat mozgó vendégekkel szemben. Ezért is okozott némi meglepetést, hogy Simek Péter a félidő közepén egyenlíteni tudott. Ettől felbátorodott az Újpest, és egyre-másra kezdeményezte az akciókat, ám a hazaiak sem voltak restek, így igazán jó tempójú futballt láthattunk.
A látványosságra sem lehetett panasz, hiszen Simek Péter távoli kísérlete után a kapufán csattant a labda, majd ennél meghökkentőbb eseményt is feljegyezhettünk: az Újpest-szurkolók felőli részen Lipcsei Péter szeretett volna szögletrúgást elvégezni, és ott hatalmas kockacukorzápor fogadta…
A lefújás előtt még Tököli Attila fejelt meg egy labdát, amelyet Vlaszák Géza kiütött – a zöld-fehér játékosok szerint a gólvonalon belülről.
A második félidőt aktívabban kezdte a hazai gárda, de Vlaszák Géza jó napot fogott ki, és kétszer is bravúrral tudott hárítani. Ám az 58. percben már az ő képességeit is felülmúlta Gera Zoltán, hiszen a csatár lövése után a hálóban kötött ki a labda. A védelem felelősségét érdemes firtatni ebben az esetben, hiszen Gera Zoltán a tizenhatos vonalánál átvehette a labdát, megfordulhatott, és még lőhetett is.
A hátralévő időszakban a zöld-fehérek nem akarták erőltetni különösebben a futballt, az Újpest pedig nem tudta. Így aztán visszafogott második félidő után a fordulás utáni teljesítményének köszönhetően megérdemelten nyert a hazai gárda. Folytatódott viszont az Újpest rossz sorozata, a lilák legutóbb 1994-ben tudtak nyerni az Üllői úton, és immár az utolsó öt ferencvárosi látogatása alkalmával veszített.

Percről percre

A labda útja: Szélesi Zoltán (balra) elôtt el-, míg Gera Zoltán fejérôl tovasuhant, Tamási Zsolt combján megpattant, és végül az újpesti kapu mellett hagyta el a pályát (Fotó: M. Németh Péter)
A labda útja: Szélesi Zoltán (balra) elôtt el-, míg Gera Zoltán fejérôl tovasuhant, Tamási Zsolt combján megpattant, és végül az újpesti kapu mellett hagyta el a pályát (Fotó: M. Németh Péter)
A labda útja: Szélesi Zoltán (balra) elôtt el-, míg Gera Zoltán fejérôl tovasuhant, Tamási Zsolt combján megpattant, és végül az újpesti kapu mellett hagyta el a pályát (Fotó: M. Németh Péter)
5. perc: Lipcsei a jobb oldalról jobb lábbal ívelt középre szabadrúgásból, Gera a tömörülő és őt szorongató védők között öt méterről fejelte a labdát a bal sarok mellé.
8. perc: Kriston ballal csavart középre a jobb oldalról, ott Gera csúsztatott bele a labdába, az pedig így Tököli elé került. A Fradi-csatár a balösszekötő helyén visszafelé csinált egy cselt Szélesi mellett, majd itt tizenkét méterről, jobbal kapura lőtt. A labda a becsúszó Szélesi lábán felpattanva a meglepett Vlaszák fölött a kapu közepébe hullott. Öngól.
1–0
22. perc: Tokody szépen fordult le Vukmirról a bal oldalon, majd ballal középre passzolt vissza, ott üresen érkezett Simek, és 13 méterről jobb belső-vel laposan úgy lőtte a kapu közepébe a labdát, hogy az előtte még Szűcs Lajos térdén is megpattant.
1–1
30. perc: Tokodytól Simekhez került a labda, ő 22 méterről, a jobbösszekötő helyéről jobbal, belső rüszttel lőtt középre, a labda a bal kapufáról a meglepett Szűcs Lajos mögött a jobb oldalon pattant ki.
38. perc: Gerával szemben szabálytalankodtak a balösszekötő helyén, ám a játékvezető továbbot intett. Tamási felszabadító rúgás gyanánt a tőle egy méterre fekvő Gerát találta telibe a labdával, akinek fejéről az a balösszekötő helyén induló Tökölihez pattant. A támadó azonban kisodródott helyzetben, éles szögből, négy méterről ballal Vlaszákba lőtt, akiről aztán kifelé pattant a labda.
45. perc: Lipcsei jobbról ívelt középre szabadrúgásból, Tököli kissé balról hét méterről fejelt, a kapujába beeső Vlaszák a gólvonalnál a kapufára ütötte a labdát, és bár a ferencvárosi játékosok reklamálni kezdtek, Dubraviczky játékvezető gól és szöglet helyett inkább szünetet rendelt el.
47. perc: Leandro indította Tökölit, aki a rendkívül rosszul helyezkedő Vanczák mellett tisztán törhetett a kapu felé. A csatár tolt egyet a labdán, majd 11 méterről, ballal a jobb sarok felé lőtte, Vlaszák lábbal szögletre mentett.
57. perc: Simek remek cselekkel lendületesen futott el a jobb oldalon, majd középre csavart, Szűcs azonban kivetődve lehúzta a labdát az érkező Tokody elől.
58. perc: Kiss György a bal oldalról ívelt középre, Gera a kapunak háttal állva lábával a levegőbe felnyúlva vette át a labdát, majd 15 méterről, fordulásból, ballal óriási gólt lőtt a bal felső sarokba.
2–1
73. perc: Nagy Gábor veszítette el a labdát a félpályánál, Kriston a bal oldalon induló Leandrót hozta játékba, aki remekül adta át a labdát Tökölinek a jobb oldalra. Ô visszapasszolt Gerának, aki 18 méterről, kapásból, jobbal lőtt, de "eltörte” a labdát, így az erőtlenül gurult a kapu felé. Érkezett Leandro, aki négy méterről, ballal teljesen tisztán a bal kapufa mellé pörgetett.

Mestermérleg

Garami József
, az FTC szakmai igazgatója:
"Rangadóhoz méltó, jó játékot hozott a találkozó. Örülök, hogy az Újpest minden futballistája és szakmai igazgatója is kiállt amellett, hogy a bajnokságnak a pályán kell eldőlnie. Nehéz szezon van mögöttünk, azt hiszem, ez a csapat a tavasszal meg tudja valósítani a céljainkat."

Mezey György, az Újpest szakmai igazgatója:
"Izgalmas, jó mérkőzés volt, olyan, amelyik látványos küzdelmet hozott. Volt egy kis szerencsénk is, de a Ferencváros jól szervezett, jó játékosállományú, erős csapat, és bizony megfelelő hatékonysággal használta ki a hat pont újbóli levonásában rejlő motivációs lehetőséget."

Fény és árnyék

Talán a régi idők békéje nevű akciónak, talán az utolsó fordulónak volt köszönhető, de mindenképpen örvendetes, hogy nagyon sokan látogattak ki az Üllői úti stadionba. Azonban az megjegyzendő: a két tábor továbbra sem tud normálisan együtt szurkolni, de bízunk benne, hogy hamarosan nemcsak a nézőszám emelkedik, hanem az intelligencia is.

Azt már eddig is tudtuk, hogy szűkek az Üllői úti stadion beléptető kapui. Az azonban egy újabb információ volt, hogy a jegytulajdonosoknak rettenetesen koszos rácsot kell magunk előtt tolni a belépéskor. A vékonyabb drukkereknek még nem is volt különösebb problémájuk, ám egy-két pocakos érdeklődőnek bizony rajta maradt a poros rács lenyomata a hasán és a hátán.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik