Balaton FC: egész télen az élen

FÓNAI IMRE, SINKOVICS GÁBORFÓNAI IMRE, SINKOVICS GÁBOR
Vágólapra másolva!
2003.11.28. 22:57
Címkék
No, akkor folytassuk itt az újkori siófoki futballról szóló történetünket: a Balaton FC ugyebár meglepő győzelmekkel araszolt előre a táblázaton, és elérkezett az utolsó fordulóhoz. Tegnap este pedig azzal a tudattal léphettek pályára a siófoki labdarúgók, ha győznek, vagy akár döntetlent érnek el a Videoton ellen, hát bizony a klub történetében először őszi elsőként állhatnak a bajnoki tabella élé.
Ki is jött vagy háromezer ember a cudar, esős időben, ami itt bizony nagy szó és nagy szám. Akik már jóval a kezdés előtt ott toporogtak a lelátón, nézhették az erre az ünnepi alkalomra felállított impozáns kivetítőt, amelyen azt láthatták, az elődök kisebbfajta szenzációt szolgáltatva 1984-ben az MNK döntőjében a másodosztályú csapatként legyőzték az akkori sztárgárdát, a Verebes József edzette Rába ETO-t. E meccs összefoglalójának levetítése után a Balaton FC szűk költségvetésből élő, ám hétről hétre a pénzért becsülettel megdolgozó csapata megkezdte az idei utolsó menetet.
És bizony nem volt ez könnyű menet, annál is inkább nem, mert az a Csank János érkezett ide a Videotonnal, aki tavaly még itt dirigált, és rakott össze ugyancsak ütőképes csapatot. Mondta is a meccs előtt a bajszos mester: "Van spiritusz Csertői Aurélban, láttam őt korábban is dolgozni, úgyhogy tudom, jó edző lehet belőle, végigjárta azt az utat, amit illik végigjárni…”
És aztán elkezdődött a nagy meccs.
A lelátón hol sikítottak, hol fütyültek az emberek (bizony, még a sajtópáholy rozoga falait is majd szétvetette a helyiek izgatott ugrálása), mintha BL-döntőt játszana a helyi alakulat, voltak, akik ernyővel, mások színes lufikkal érkeztek ünnepelni. Úgy bizony, mindenki ünnepelni jött, még akkor is, ha esetleg a Videoton nyeri a meccset. Azonban Csertői Aurél csapata ezúttal is győzni akart, ez az első perctől kezdve látszott. A Balaton szokásos masszív védekezésével állt fel, gyakorlatilag áthatolhatatlan falat húzva saját kapuja elé. Elől Sitku Illés próbált labdához jutni, labdát tartani, amíg a többiek felzárkóznak. És ez a taktika most is bevált : a fehérváriak ritkán kerültek a hazai védők mögé.

Kicsi a rakás, de nagy az öröm: tán sohasem voltak olyan boldogok a siófokiak, mint amikor Virág Bélát ünnepelhették a gólja után (Fotó: Czagány Balázs)
Kicsi a rakás, de nagy az öröm: tán sohasem voltak olyan boldogok a siófokiak, mint amikor Virág Bélát ünnepelhették a gólja után (Fotó: Czagány Balázs)
Kicsi a rakás, de nagy az öröm: tán sohasem voltak olyan boldogok a siófokiak, mint amikor Virág Bélát ünnepelhették a gólja után (Fotó: Czagány Balázs)
Ellenben a balatoniak nemcsak helyzetig, hanem gólig jutottak. Amikor Virágh Béla a hálóba fejelte a labdát, egyértelműen ő volt a leggyönyörűbb és legdrágább virág a Balaton partján. Ölelte, csókolta egymást a nép a lelátón, Csank János pedig bosszúsan nézte a földet. Az esőtől csillogó füvet, amelyen felgyorsult a játék, és többször került veszélybe mindkét kapu.
Izgalmas volt…
A szünet után aztán a vendégek óriási elánnal kezdtek támadni, és a hazai szurkolók egyre rémültebben figyelték, hogy kedvenceik úgy tolatnak a saját tizenhatosukon belülre, mint egy gőzmozdony. Az, hogy megmaradt a hazai előny, elsősorban az extázisban védő, önmagát egyetlen szituációban sem kímélő Csernyánszki Norbertnek volt köszönhető, no meg a jó magasságra centizett kapufának – a hosszabbításban ugyanis a keresztlécről vágódott vissza a mezőnybe a labda.
Ám a sikerhez szerencse is kell, így nem véletlen, hogy a meccs lefújása után a boldog siófoki játékosok sárban, vízben hemperegve ünnepeltek, majd jöhetett a közös örömmámor a szurkolókkal.
Ôszi első lett a Balaton FC.
Gondolták volna?

Percről percre

Fény és árnyék

A Balaton FC már-már mesebeli történet fôszereplôje: a szegény legények – akik egyébként tisztességes fizetést kapnak – megmutatták, hogy mire elég a lelkesedés. És mire elég, ha elfelejtett, leírt, máshol semmibe vett labdarúgók egyszer csak lehetôséghez jutnak. Csank János kiváló szaktekintélye az ilyen együttesek felrázásának, és úgy tűnik, ebben Csertôi Aurél lehet az új mester.

Az elmúlt napokban lapunkban foglalkoztunk azzal, hogy Csank János is szövetségi kapitány lehet, s az MLSZ-vezetôi puhatolózó tárgyalásokat is folytattak vele. Volt, aki állította, e pillanatban is gyôzködik a mestert, vállalja el a feladatot. Nos ilyesmirôl szó sincs. A Videoton szakvezetôje péntek este kerek perec kijelentette, ôt senki sem kereste, vele senki sem tárgyalt, így nem is gyôzködhették, sôt véleménye szerint már megvan ki lesz a kapitány…
12. perc: Kovács Péter remek ütemű átadása után Mészáros kapta a tizenhatos vonalán a labdát. Jobb lábbal lőtt, s a labda az egyik vendégvédőt érintve kerülte el a jobb alsó sarkot.
29. perc: A századik élvonalbeli mérkőzését játszó Kovács Péter jó ütemű átadását követően Sitku a jobbösszekötő helyén robbant ki, majd a kaputól 11 méterre átemelte a labdát a kirohanó Tudoron. A labda a kapuba tartott, ám a visszafutó Koller a gólvonal elől szögletre tudta rúgni azt.
30. perc: Vörös ívelte be jobbról szögletből a labdát. Tudor rosszul mozdult ki, Virág pedig nyolc méterről az üres kapu közepébe fejelte a labdát.
1–0
41. perc: Hercegfalvi átemelte a labdát a siófoki védők feje fölött, éppen az ötös vonalán álló Savu elé, aki fordulás után kapura lőtt, Csernyánszki bravúrral dobta bele magát a labda útjába. Savu lesen állt ugyan, ám mivel a partjelző nem jelezte, ha gól születik, Kassai játékvezető megadja azt.
80. perc: Szabó Tibor bal oldali szögletét követően eljutott a labda a középen felugró Kollerig, aki 11 méterről fejelt. A labda előbb a földre pattant, majd onnan kevéssel a léc fölött hagyta el a játékteret.
90. perc: Jobb oldali beadás eljutott után Medved megpróbálta kapura kotorni a labdát, de Hegedűs a léc segítségével menteni tudott.
94. perc: Tóth Balázs jobbról ívelte be a labdát, Koller nyolc méterről a lécre fejelte azt.

Mestermérleg

Csertői Aurél:
"Gratulálok csapatom nagyszerű őszi teljesítményéhez. A remek Videotont is sikerült legyőznünk, mégpedig jó iramú mérkőzésen, ahol hullámzó volt a játék, helyzetek alakultak ki egyik és másik kapu előtt is. Mondanom sem kell, hogy óriási az öröm most Siófokon.

Csank János: "Nem értem, miért játszottunk az első félidőben idegesen, de a szünet után hellyel-közzel már az a Videoton volt a pályán, amelyiket látni szeretem. Balszerencsés sorozatunk azonban most sem ért véget. Előbb a mozgékony Ion Voicut kellett korán lecserélnem, aztán az utolsó pillanatban a keresztléc mentette meg a góltól a siófokiakat."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik