Jó jel: a főpróba nem sikerült

KIRIPOLSZKY TAMÁS, KUN ZOLTÁNKIRIPOLSZKY TAMÁS, KUN ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2003.11.22. 20:44
Címkék
Nem túlzás kijelenteni, az év meccsére készül a Debrecen  na nem szombaton a Siófok ellen, hanem csütörtökön, amikor az UEFA-kupa visszavágóján fogadja a PAOK Szalonikit. Márpedig, ha nem kap gólt, akkor továbbjut  és ez a maga nemében nagyobb bravúr lenne, mintha a válogatott pótselejtezős helyen végzett volna csoportjában, elvégre akkor csak egy hónap haladékot kapott volna a magyar futball, debreceni továbbjutás esetén viszont egészen tavaszig azzal ébredhet az ország, hogy lám, van még képviselőnk Európában  csekély 18 éve várjuk ezt&
A görögországi döntetlennel a DVSC már adott három hét reményt szurkolóinak, és ez nagy szó, mert manapság már ott tartunk, hogy bizakodásra sincs nagyon okunk. Most van, és azt várja mindenki, hogy ez a reménykedés végre megalapozottnak bizonyuljon.
Ha ebből a megközelítésből nézzük, akár másodrangúnak is titulálhatnánk a Debrecen–Siófok találkozót, holott két élcsapat küzdött a váratlanul kellemes időben. A jó szereplés persze elsősorban a Balaton FC-től meglepetés, amely a semmiből is a dobogóra küzdötte magát – erős a gyanúnk, hogy szerdán a komplett Siófok jobb eredményt ért volna el az észtek ellen… Csertői Aurél alakulata mostanában idegenben masírozik (utóbbi három fellépésén legyőzte a Pécset és a Ferencvárost, illetve megalázta a Haladást), míg a Loki otthon verhetetlen, úgyhogy nem jelentett volna nagy meglepetést, ha az Újpest elleni derbi után megint egy jó mérkőzést látnak Debrecenben a nézők.
Kapkodtuk is a fejünket az első fertályórában, hiszen akár 3–3 is lehetett volna az állás. Igaz, a komolyabb helyzetek a siófokiak előtt adódtak, de a hazai együttes sem tétlenkedett: Sándor Tamás előbb lábbal, utána fejjel, végül testtel próbált előnyt kovácsolni, ám első kísérleténél a reklámtáblákat találta el, majd Csernyánszki Norbert mentett, végül Megyebíró János nem fújta be javára a megítélhetőnek tűnő büntetőt – létezik olyan csapat, amelynek ezt a tizenegyest talán könnyebben megadták volna…
A félidő közepére bátrabb lett a DVSC, több gólt is rúghatott volna, de a piros-fehérek általában nem találták el a kaput. Amikor pedig Marius Sumudica végre jól célzott, akkor Csernyánszki védett elképesztő bravúrral. Nem szórakozott rosszul a közönség, bár a szurkolók sem értették, hogy Nikolov Balázs miért a beadásokat favorizálja az átlövések helyett – pedig az egykori dunaújvárosi játékos három hete akkora gólt rúgott az Újpestnek, hogy majdnem foltozni kellett a hálót, de a jelek szerint ezzel oda is lett az önbizalma. Az egyre türelmetlenebbé váló fanatikusok persze egyszer-egyszer más futballistát is megtaláltak, holott annyira azért nem volt rossz a Debrecen – bár kétségtelenül nagy hibája volt a csapatnak, hogy az első félidőben nem tudott gólt rúgni.
A folytatásban viszont egyre kevesebb reményük maradt a hazaiaknak a hőn áhított gólszerzésre (pedig beállt Böőr Zoltán és egy év után pályára lépett Balog Zsolt is), hiszen a Siófok sokkal zártabban védekezett, így alaposan megcsappant a debreceni lehetőségek száma. Küzdött, gyűrkőzött Szentes Lázár csapata és néha sikerült is átverekednie magát a vendégek bekksorán, ám Csernyánszkinak nem kellett megszakadnia a kapuban. Sőt, odaát Mészáros Norbertnek volt ziccere, ám kissé kiszorított helyzetből csak az oldalhálóba lőtt.
Egyre idegesebbé váltak a szurkolók és bizony a játékosok is, de a legjobban mégis akkor szisszentek fel a nézők, amikor a két jó barát, Sándor Tamás és Böőr Zoltán ütközött – szerencsére a rövidebbet húzó Böőr vissza tudott térni a pályára. A keménykedések miatt jócskán zuhant a színvonal is, a meccs vége felé egyik csapat sem állt közel a gólhoz – Vörös Pétert azonban ez nem zavarta: távoli és gyönyörű lövésével megszerezte a győzelmet a Siófok.
A Loki ezen a délutánon nem futballozott jól, bár mindenképpen dicséret illeti a játékosokat azért, hogy végighajtották a mérkőzést – mindez azonban vélhetően kevés lesz a görögök ellen, hiszen csütörtökön kíméletlenül be kell rúgni a helyzeteket. A Siófok viszont nem tud hibázni, mindig örömet szerez a szurkolóinak, egymás után negyedik idegenbeli mérkőzését nyerte meg. Talán tényleg a Balaton FC-t kellene neveznünk a világbajnoki selejtezőkre…

Percről percre

Akik nem csak a csapatot, társaikat is a vállukon cipelik: Hegedűs Gyula (balra) és Kuttor Attila együtt ünnepelhetett László Andrással (Fotó: Czeglédi Zsolt)
Akik nem csak a csapatot, társaikat is a vállukon cipelik: Hegedűs Gyula (balra) és Kuttor Attila együtt ünnepelhetett László Andrással (Fotó: Czeglédi Zsolt)
Akik nem csak a csapatot, társaikat is a vállukon cipelik: Hegedűs Gyula (balra) és Kuttor Attila együtt ünnepelhetett László Andrással (Fotó: Czeglédi Zsolt)
6. perc: Kovács Péter pörgette át a labdát a debreceni védők feje fölött, a lest reklamáló hazaiak közül Csordás lépett ki és kissé jobbról, öt méterről, ziccerben a jobb sarok mellé gurított.
8. perc: Nikolov távoli lövésébe Sándor Tamás 15 méterre a kaputól beleszúrt, és a labda centiméterekkel kerülte el a bal alsó sarkot.
12. perc: A Vöröstől kapott labdát Csordás továbbtolta Kovács Péter elé, aki a kimozduló Tomicot megelőzve, 12 méterről spiccel fölé lőtt.
22. perc: Sándor Tamás csúsztatta a labdát Sumudica elé, ám a román támadó kilenc méterről sem tudott a kapuba lőni: Csernyánszki ugyanis lábbal hárított.
27. perc: Sándor Tamás 24 méterről lőtt, a labda az egyik védőn irányt változtatva suhant el a bal kapufa mellett.
28. perc: A balösszekötő helyéről Halmosi ívelt át a hosszú oldalra Sumudica felé, aki hét méterről a kapu mellé bólintott.
33. perc: Vörös jobbról ívelt be szögletből, Hegedűs fejjel megcsúsztatta a labdát, a jobb kapufánál felbukkanó Kovács Péter pedig kapásból mellé lőtt.
40. perc: Egy balról elvégzett debreceni szögletet követően óriási kavarodás támadt a vendégek kapujának előterében. A labda ide-oda pattogott, végül Andorka közelről mellé lőtt.
42. perc: Halmosi balról beadott, Andorka 12 méterről a bal kapufa mellé fejelt.
50. perc: Györök viharzott el a bal szélen, az alapvonal közeléből középre adott, de az akciót nem követték társai, Selymes pedig szögletre mentett.
57. perc: Éger maga mögé fejelte a labdát, pontosan Sitkuhoz, aki 15 méterről nem sokkal lőtt a bal kapufa mellé.
65. perc: Mészáros csapott le egy rövid keresztlabdára, Halmosit megelőzve tisztára játszotta magát, majd néhány lépés után, 12 méterről, jobbról az oldalhálóba lőtt.
80. perc: Balogh futott el a jobb oldalon, beadott, Sumudica pedig a 11-es pont tájékáról egy méterrel föléfejelt.
81. perc: Vörös vezetgette a labdát a debreceniek térfelén, majd 25 méterről, ballal a jobb felső sarokba bombázott.
0–1

Mestermérleg

Szentes Lázár a Debrecen vezetőedzője:

Kegyetlen érzés, de ezt is el kell viselnünk. Nemcsak siker, hanem kudarc is van a játékban, és nekünk abból kell erőt merítenünk, hogy most az ellenfél öltözője harsog.

Csertői Aurél a Balaton FC vezetőedzője:
Ragyogó mérkőzést vívtak a csapatok, mindkét oldalon sok volt a helyzet. Az döntött, hogy mi ebből a sok helyzetből egyet értékesítettünk.

Fény és árnyék

A Magyar Labdarúgóliga lassan már hagyományosnak mondható versenyében októberben a Debrecen lett a legjobb, így kiérdemelte a hónap csapata címet. A Loki a bajnokságban és az UEFA-kupában egyaránt helytállt, egyetlen magyar csapatként képes volt továbbjutni az első fordulóból a nemzetközi porondon, így joggal szólt a taps a mérkőzés előtt, amikor bejelentették ezt a tényt a közönségnek.

Jobb félni, mint megijedni… A vendégszektor körül egy hosszú, tíz méter magas kerítést állítottak fel a debreceniek. A 30 siófoki szurkoló természetesen nem volt ilyen veszélyes ellenfél, de csütörtökön jönnek a görögök, és velük (rájuk) nagyon kell vigyázni. A PAOK drukkerei így legalább otthon érezhetik majd magukat, mert mint számtalan fotó bizonyítja, nagyon szeretnek az égbe nyúló rudak tetején egyensúlyozni…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik