Könnyedén győzött az éllovas

TÓTH PÉTER, ZOMBORI ANDRÁSTÓTH PÉTER, ZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2003.11.15. 20:20
Címkék
Supka Attila, a vendégek szakvezetője azt mondta az egyik meccs előtti nyilatkozatában, hogy csapatának az ősz hátralévő mérkőzésein kilenc pontot kellene szereznie ahhoz, hogy ne kerüljön nagy hátrányba a riválisokkal szemben. Ha figyelembe vesszük, hogy ezt a pontmennyiséget négy találkozón (a Békéscsabának elmaradt a Matáv elleni idegenbeli bajnokija) kellene megszereznie a lila-fehér egyletnek, akkor kijelenthető: a feladat finoman fogalmazva sem tűnt egyszerűnek.
S akkor még nem beszéltünk arról, hogy a Csabának 12 fordulóra volt szüksége ahhoz, hogy kilenc pont álljon a neve mögött a táblázaton…
Mondani sem kell: e szerény teljesítmény csak arra volt elegendő, hogy a vendégegyüttes a sereghajtó pozíciójából várhassa az összecsapást, és bizony már a meccs kezdete előtt borítékolható volt: a csabaiak akkor is nagyon boldogan utaznának haza, ha "csak” egy pontot szereznének a Ferencváros otthonában.
"Vezetőség! A stadionrekonstrukció végre nálunk is elkezdődött! Székek lefestve!” Az idézett mondatok azon a drapérián voltak olvashatóak, melyet a ferencvárosi B-közép feszített ki, és többek között arra emlékeztettek, hogy a legutóbbi hazai mérkőzés előtt a drukkerek a "Szeiler, takarodj!” feliratot pingálták a székekre (a feliratot persze még aznap eltüntették). Sajátos stadionrekonstrukció, annyi biztos…
Túlzás lenne azt állítani, hogy a házigazda nekiesett az ellenfelének, 13 percnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a vendégek kapusának, Zankarlo Simunicnak először kelljen bizonyítania formáját. A sokak által "műbrazilnak” tartott Leandro parádés kényszerítőzés végén került ziccerbe, de három másodperc alatt kétszer is elhibázta az elhibázhatatlannak tűnő helyzetet. Kétségkívül mezőnyfölényben játszott a listavezető, azonban igazából csak akkor emelkedett a lelátón helyet foglalók pulzusszáma, amikor Gera Zoltánnál volt a labda. A hazaiak futballistája egészen mélyen, a középpályára visszahúzódva avatkozott játékba, majd remek passzokkal, ösztönös megmozdulásokkal hozta kecsegtető helyzetbe a társakat. Alig valamivel a játékrész fele után Rósa Dénes is megmutatta, hogy képes villanni, bár a hazai egylet vezető találata után adódott a kérdés: vajon hol voltak a békéscsabai védők, amikor Marius Sasu a levegőbe emelkedett, és a hálóba fejelte a labdát? Ami a Békéscsaba támadófutballját illeti, nos arról az első félidőben nemigen lehetett beszélni. A vendégek próbálkozásait játszi könnyedséggel állította meg a hazaiak középpályássora, illetve hátsó alakzata, Szűcs Lajosnak mindössze két kóbor lövést kellett hatástalanítania. A liláknál nem volt egyetlen labdarúgó sem, aki a sablonostól eltérőt tudott volna húzni, így hiába jutott el többször is a tizenhatos vonaláig valamelyik vendéglabdarúgó, igazi gólhelyzet egy sem adódott.
Az első cserét a vendégek hajtották végre, Valentin Miculescu pályára küldésén senki sem lepődött meg. A román légiós korábban már többször is bizonyította, hogy feltalálja magát a kapu előterében, és mivel ekkor hátrányban futballozott a Békéscsaba, logikus lépés volt a beállítása. Csabai szempontból "a helyzet fokozódott”, amikor Dusko Grujics nyolc perc alatt kétszer is sárga lapot érően szabálytalankodott, és így emberhátrányba került a sereghajtó. A hazaiak szakmai stábja szinte azonnal reagált a megváltozott helyzetre. Igaz, a ferencvárosi szurkolók nem értették, miért kellett egy jól játszó támadót, Rósa Dénest középpályással felváltani… Supka Attila sem maradt adós az újabb változtatással, támadó helyett védőt küldött a pályára, abban bízva, hogy együttesének megmarad a stabilitása, a középpályássor pedig elegendő támogatást tud adni az elöl lévő egyetlen csatárnak, Miculescunak. Az elképzelésekből csak a védekezés valósult meg úgy-ahogy, de azt is el kell mondani, hogy a Ferencváros sem tudta megismételni azt a teljesítményt, amit az elmúlt héten mutatott a Videoton otthonában. A hazai egyletnek csak felvillanásai voltak – mint például Kiss György bombagólja a mérkőzés hajrájában –, ám ezúttal ez is elegendő volt a magabiztos győzelemhez.
Pont nélkül maradt tehát a Békéscsaba, vagyis hogy Supka Attila reményei valóra váljanak, immár három meccsen kellene kilenc pontot gyűjtenie a lila-fehér egyletnek. Valljuk meg, ez szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnik…

percről percre

A látszat csal: Gera Zoltán (csíkos mezben) nem ütötte ki Schindler Szabolcsot, a két játékos egy fejpárbaj után került a földre (Fotó: Németh Ferenc)
A látszat csal: Gera Zoltán (csíkos mezben) nem ütötte ki Schindler Szabolcsot, a két játékos egy fejpárbaj után került a földre (Fotó: Németh Ferenc)
A látszat csal: Gera Zoltán (csíkos mezben) nem ütötte ki Schindler Szabolcsot, a két játékos egy fejpárbaj után került a földre (Fotó: Németh Ferenc)
11. perc: Gera a jobb oldalon a szögletzászló közeléből lőtt laposan középre, ott Sasu Schindlert megelőzve érkezett, de négy méterről, kissé jobbról, jobbal, a bal sarok mellé pörgette a labdát.
13. perc: Leandro és Sasu kényszerítője után utóbbi egyedül vihette a Békéscsaba kapuja felé a labdát, ám 12 méterről kissé balról a kivetődő Simunicba lőtt. A kapusról kipattanó labdát megint Leandro próbálta a kapuba lőni, másodjára viszont Valentényi felszabadított.
22. perc: Grujics buktatta Leandrót a kaputól 20 méterre középen. A szabadrúgásból Leandro, ballal, úgy lőtte a bal sarok fölé a labdát, hogy az a háló tetejéről pattant tovább a Springer-szobor irányába.
25. perc: Rósa Dénes a jobb oldalról az alapvonal elől csavarta középre a labdát. Ott senkitől sem zavartatva érkezett Sasu, és a kapujából mindössze egylépésnyit kilépő Simunic mellett a kapu közepébe fejelte a labdát.
1–0
41. perc: Vincze Zoltán passzolt a jobbján futó Kovács Bélának, aki dekázott egyet a labdával, hagyta pattanni azt, majd futtából 24 méterről, jobbal, a kapu közepe felé lőtte. A félmagasan szálló labda végül Szűcs Lajos ölében landolt.
56. perc: Miculescu fordult le Zováthról, majd 24 méterről, középről, jobbal, lőtt is. A labda fél méterrel a bal sarok mellett pattant ki.
59. perc: Grujics a félpályánál fölöslegesen szabálytalankodott Gerával szemben, amiért a játékvezető sárga lapot adott neki. S mivel egy sárgája már volt, jött a piros, a védő pedig mehetett is melegedni az öltözőbe.
62. perc: Szkukalek lőtt középre a bal oldalról, a labda mindenki előtt elgurult, kivéve Gerát, aki kissé jobbról, öt méterről becsúszva, jobbal, a bal oldali háló külső részébe lőtte azt.
83. perc: Gera nyesett középen Sasu elé, aki öt méterről, jobbal, kapásból a jobb felső sarok felé lőtt. Simunic szögletre bokszolta a labdát.
86. perc: Zováth ívelte a kapu elé a labdát középről. Dragóner hat méterről a lécre fejelte azt, a kipattanó labdát Gera hat méterről, jobbal, ollózva a kapu fölé lőtte.
87. perc: Kiss György 24 méterről, kissé balról, bal lábbal, lövésre szánta el magát, és a labda nagy erővel a bal felső sarokba szállt.
2–0
91. perc: Egy gyors ferencvárosi kontra után Lipcsei a jobbösszekötő helyéről laposan a középen teljesen üresen álló Gerához passzolt, aki 11 méterről, jobbal, egyből kapura lőtt. A labda kipattant Simunicról, vissza Lipcsei elé, aki keresztbe ívelt a kapu előtt, az egy perccel korábban beálló és Fradi-színekben első meccsét játszó Károlyi azonban, ballal, a bal oldalról, nyolc méterről centikkel a bal sarok mellé lőtte a labdát.


Mestermérleg

Garami József a Ferencváros szakmai igazgatója:

Jól kezdtük a mérkőzést, az első fél órában nagy fölényben játszottunk, s egy remek támadás végén gólt is lőttünk. Ez megnyugtatta a csapatot. A szünet után görcsösséget éreztem a játékunkon, mert bár kialakítottuk a helyzeteket, nem tudtuk növelni előnyünket. Örülök, hogy úgy sikerült megnyerni a mérkőzést, hogy ellenfelünknek helyzete sem volt.

Supka Attila a Békéscsaba vezetőedzője:
Volt olyan időszaka a találkozónak, amikor jobban futballoztunk a Ferencvárosnál. Az első gól visszavetette a csapatot, és a kiállítás után még inkább nehézzé vált a helyzetünk. Ami a piros lapot illeti: úgy érzem, Dusko Grujicsnak egy sárga lapot sem kellett volna kapnia… Talán, ha rúgtunk volna egy gólt, sikerül pontot szereznünk, ám a végén örülhettünk, hogy nem lett nagyobb különbségű a vereség.


Fény és árnyék

A Ferencváros igyekszik kiszolgálni a szurkolóit: a kommunikációs iroda egyik legújabb kezdeményezése a Fradi Club, amelynek első összejövetelét vasárnap délelőtt tartják. A tagok a Kőbányai úti kézilabdacsarnokban találkozhatnak kedvenceikkel, autogramokat gyűjthetnek, és eltölthetnek együtt egy kellemes délelőttöt.

Bár nem voltak többen 3500-nál, a hivatalos adatok szerint 5534-en tekintették meg a találkozót. Hogy ez miként lehetséges? A szervezők nyilván úgy számoltak, hogy az összes bérletes kilátogatott a mérkőzésre, pedig ez nyilván nem így történt. S mivel a nagyobb nézőszámot írták ki az eredményjelző táblára, ezzel nem csupán a közönséget, saját magukat is becsapták a zöld-fehérek…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik