Két találat két perc alatt

HORVÁTH LÁSZLÓ, LIPCSEI ÁRPÁDHORVÁTH LÁSZLÓ, LIPCSEI ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2003.11.15. 20:14
Címkék
"Hogy jelentkeztek be?  kérdezte a PMFC stadionjához gördülő rendőrautóból frissen kipattanó sokcsillagos vállapos egyenruhás."Penge hat  érkezett a válasz a beosztottól, nem csekély mulatságot keltve az abban az időpontban éppen a futballarénához érkező pécsi fanatikusok körében.
Jó órával a Pécs–MTK bajnoki előtt több volt a biztonsági ember és rendőr a Stadion utca környékén, mint szurkoló. A kezdésre persze helyrebillentek az arányok, ám azt azért megállapíthattuk: rendfenntartóból nincs hiány. Szerencsére randalírozóból viszont – ezúttal – egy szál sem akadt, így izgalmat csupán egy bobtail és egy meghatározhatatlan fajtájú ebpáros ismerkedő acsarkodása csempészett a békés, napsütéses pécsi délutánba.
Mindazonáltal az őszi szezon egyik meglepetésmérkőzésének – augusztusban ugyebár az újonc mecsekiek a Hungária körúton fosztották meg makulátlanságától a bajnoki címvédőt (1–2) – visszavágóján az első játékrészre is igaz volt a napszakkal kapcsolatosan citált jelző: ez is csendeskésre, békésre sikeredett. A vendégek egyértelmű mezőnyfölénye helyzetekben nem kamatozott, sőt Németh Gábor első komolyabb munkájára csak a 24. percben került (volna) sor, a kapus mellébokszolt a középre szálló labdának. A másik oldalon ellenben Végh Zoltán viszont már a második percben eldőlni kényszerült, hogy hárítani tudjon Horváth Gyula lövését követően. Nagy Tamás makacsul védekező, olykor "a labdát el a kaputól” hangulatban futballozó, ellenfelénél láthatóan szerényebb képességű, ám lelkes csapata aztán az első 45 perc végén kishíján a vezetést is megszerezte, ám a Végh Zoltánt a már említett módon megtornáztató Horváth Gyula újfent csatát veszített a kék-fehérek egyesével szemben. Másodszor, majd harmadszor is, lévén a hazai támadónak még ismétlésre is akadt lehetősége. Gólösszefoglaló, azaz bizonyíték híján is kijelenthetjük: valószínűleg az év védését láthattuk. A gólhelyzet előtti szituációhoz hozzátartozik, hogy a labdát az ekkor már pályán lévő Márton Gábor tekerte középre, akinek beállítása után a hazaiak jóval szervezettebb futballt produkáltak.
Apropó, Márton Gábor…
Az irányító és Palaczky János volt Pécsről a válogatottba utolsóként behívott labdarúgó – eddig. A közfórum többek által is egyféle búcsúmeccsként aposztrofált, Észtország elleni szerdai összecsapásra ugyanis Gellei Imre szövetségi kapitány Pest Krisztiánt, a két csapat nyári ütközetét két ragyogó góllal eldöntő csatárt is meghívta. A kerettag támadó ezúttal nem zavart túl sok vizet – igaz, használható labdát is ritkán kapott –, ám a vendégvédők között küzdött becsülettel. Ahogy a túloldalon poszttársa, Torghelle Sándor is, csakhogy utóbbi szombat este szorosabb ismeretségbe lépett Fortuna istenasszonnyal. Ilyen szerencsés gólt talán egyszer rúg életében egy futballista. Egervári Sándor nyugodtan dőlhetett hátra a kispadon, elvégre csapata változatlanul fölényben játszott, s a vezetést is megszerezte. Tehette mindezt két percig, lévén a hazai gárda vitatható körülmények között születő büntetőből egyenlített. Az MTK vezetőedzője ekkor nekiindult a pályának, aztán a kapu mögé futott. A lefújás után kiderült – merthogy rákérdeztünk a mesteredzőnél –, Egervári Sándor Végh Zoltánnak adott tanácsot, merre vetődjön. Ez csak azért meglepő, mert a szakember elvileg nem hagyhatta volna el a technikai zónát, emígyen az eset egyben asszisztensi hiba…
A bíróbakik miatt amúgy is szikrázó lett a mérkőzés: Füzi Ákos beleszállt Márton Gáborba, ez a kamikázeakció inkább ért volna kiállítást, mint Torghelle Sándoré. Ahogy aztán végül a megfogyatkozott MTK is kihúzta a hátralévő időt köszönhetően Komlósi Ádámnak, aki Pest Krisztián meccslabdáját követően belelépett a Márton Gábor által leadott lövésbe.

Percről percre

Csedomir Pavicsevics (piros mezben) több fejpárbajt nyert Czvitkovics Péter ellen (Fotó: Laufer László)
Csedomir Pavicsevics (piros mezben) több fejpárbajt nyert Czvitkovics Péter ellen (Fotó: Laufer László)
Csedomir Pavicsevics (piros mezben) több fejpárbajt nyert Czvitkovics Péter ellen (Fotó: Laufer László)
2. perc: Molnár Zoltán az MTK-térfél közepén eladta a labdát, az Horváth Gyulához került, és ő a balösszekötő helyéről, 17 méterről, jobbal, a jobb alsó sarok felé lőtt, Végh Zoltán azonban vetődve védett.
28. perc: Ezúttal Erős Gábor kísérletezett távoli, 23 méteres lövéssel, de Végh Zoltánnak ekkor sem okozott gondot fognia a labdát.
31. perc: Horváth Sándor 20 méterről, jobb lábbal, küldött bombája után zúgott el a labda a léc felett.
35. perc: Szekeres Zsolt rosszul adta haza a labdát, azt Németh Gábor a 16-oson belül nem ölelhette magához, ezért fel akart szabadítani. Ez a rúgás sem sikerült túl jól, hiszen az Torghelle hátáról, 14 méterre a pécsi kaputól lepattant, éppen a kapuvédő elé, aki ezúttal már megfoghatta a labdát.
39. perc: Gaál futott el a bal oldalon, de az alapvonal közeléből rosszul adott be, így a középen berobbanó Pest Krisztián nem tudta elérni a labdát.
45. perc: Márton előreívelése után az ötösön Horváth Gyula előbb fejjel, majd lábbal próbált gólt lőni, Végh Zoltán azonban mindkétszer bravúrral védett.
74. perc: Szekeres adta haza a labdát, Németh Gábor nem rúgta ki rögtön, hanem kivárt, és mire felszabadított volna, Torghelle ott termett. Ettől a pécsi kapus megijedt, és Torghellére rúgta a labdát, amely az MTK-csatár testéről 12 méterről az üres kapuba pattant.
0–1
76. perc: Juhász Roland viaskodott Horváth Gyulával a tizenhatoson belül, mígnem mindketten elestek. Makai játékvezető úgy ítélhette meg, hogy az MTK-játékos lebirkózta a pécsit, ezért tizenegyest ítélt. A büntetőből Horváth Gyula jobbal, erősen a jobb alsó sarokba vágta a labdát.
1–1
80. perc: Torghelle hátulról szándékosan belerúgott Siposba, és az MTK játékosát ezért a játékvezető kiállította.
86. perc: Pest Krisztián indította Mártont, aki gólhelyzetben tíz méterről az elé becsúszó Komlósiba lőtt, és végül a vendégvédők közös erővel felszabadítottak.

Mestermérleg

Nagy Tamás a Pécsi MFC vezetőedzője:

Bátortalanul, határozatlanul kezdtünk, a játékosaim nem hajtották végre azokat a taktikai utasításokat, amiket előzetesen elterveztünk. A második félidőre aztán már egy kezdeményezőbb társaság futott ki, és ekkor már végrehajtotta a csapat az elképzeléseimet, nem hiszem, hogy alárendelt szerepet játszottunk volna, sőt az akaratunknak köszönhetően úgy vélem, főszerepben voltunk.

Egervári Sándor az MTK Hungária vezetőedzője:
Inkább küzdelmes, mint színvonalas mérkőzés volt, a vezető gólunk után, sajnos, olyan események történtek, amelyek miatt hátrányba kerültünk. Hibázott a játékvezető, ez nekünk ezúttal két pontunkba került, persze számunkra ez önmagában nem lehet mentség…


Fény és árnyék

Ezúttal kijárhat a dicséret a pécsi szurkolóknak, mert a 90 perc során szinte végig a meccsel és nem az ellenfél drukkereivel voltak elfoglalva. Igaz, az MTK-t mindössze körülbelül húsz fiatal támogatta, így szerencsére nem került sor balhéra. Az egy-két disszonáns hangot pedig viszonylag gyorsan elnyomta a "Hajrá, Pécs!” rigmus.

Nagy kár, hogy a második félidőben eldurvult a játék. Semmi nem indokolta volna, hogy az átlagnál valamivel talán harciasabb mérkőzésen kiállítással kelljen fegyelmezni, ám a futballisták a találkozó végére némiképp elvesztették a fejüket, nagymértékben Makai János játékvezető több téves ítélete miatt…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik