Szomorú lesz a születésnap

A mérkőzésről tudósított: S. TÓTH JÁNOS, TÓTH PÉTERA mérkőzésről tudósított: S. TÓTH JÁNOS, TÓTH PÉTER
Vágólapra másolva!
2003.10.25. 21:14
Címkék
Hosszú hetek közelharcai, kézitusái után immár legálisan helyezhették el a Nagyvárad téri kaput és nézőteret elválasztó kerítésre a ferencvárosi drukkerek az "Elég volt! feliratú transzparensüket. Hogy az üzenet küldői mire untak rá (egyébként szinte mindenre, ami az elmúlt időszakban a Ferencvárosnál és a Ferencváros körül történt), arról már sok szó esett.
Kevesebb arról, mi újság mostanság a címzettekkel. Nos, Várszegi Gábor többször és hangsúlyosan elmondta a "fekete május 30-a” óta, hogy az általa elnökölt Fotex Rt. kivonulni készül az Üllői útról. Igaz, nem feltétel nélküli kapituláció keretében, vagyis az eddig befektetett százmilliókat nem hagyná veszni az üzletember – a távozás feltételeiről javában alkudozik a futball-rt. másik tulajdonosával, az FTC-vel. Ám úgy tűnik, Várszegi Gábornak talán mégsem ment el teljesen a kedve a futballbiznisztől. Legalábbis ezt sejteti a hét eleji, nagy titokban megszervezett találka néhány kiválasztott klubvezetővel. Az üzletember által ösztönzött összejövetel eredeti célja állítólag annak tesztelése lett volna az újpesti ügyvezető, Gyulay Zsolt éttermében, miként lehetne bemenedzselni az üresen maradt ligaelnöki székbe Szeiler Józsefet (s ezzel egyben elejét venni annak, hogy a megbízott elnök, Tarsoly Csaba véletlenül mégis meggondolja magát, és maradjon). Az egykori kiváló kapus persze cáfolta, hogy elnöki ambíciói lennének, csak hát újabban a remek üzleti szimatú Várszegi Gábor egyéb aktivitásairól is hallani. Egyes források szerint a Fotex-vezér környezetéből jelzéseket küldtek a kritikus helyzetbe került Újpesthez arról, hogy fel lehetne melegíteni a közös üzlet gondolatát…
Az efféle törekvések legfeljebb azokat lephetik meg, akik erősen leértékelt áruként tekintenek a honi futballra. Az értékvesztés persze kétségtelen, ám éppen a zuhanó árfolyam teheti vonzóvá a portékát a tőkeerős vállalkozók szemében. Főképp az ingatlanüzletben gondolkodók körében. Akiknek biztató jelzés lehet, hogy az állam a jelek szerint szívesen szabadulna az általa gondatlan gazdaként lepusztulni hagyott stadionvagyontól. Igaz, egyelőre csupán hosszú távú bérleti lehetőségekről pletykálnak, de… S ne feledjük: az újpesti pálya azon kevés létesítmények egyike, mely a polgári kormányzat felemásra sikeredett stadionrekonstrukciós programja eredményeként már megújult.
A Fradi arénájánál pillanatnyilag az első kalapácsütés is beláthatatlan távolságra van, bár a befogadóképesség látványos növelése mostanság nem is különösebben feszítő probléma. A Haladás elleni meccs kezdése előtt negyed órával például annyian fagyoskodtak a lelátón, mint Nyilasi Tiborék idejében egy ifitréningeken. Pedig szikrázóan sütött a nap; az Üllői útról nézve nehéz is volt elképzelni, hogy 220 kilométerrel nyugatabbra a hóhelyzet miatt kellett meccseket törölni.
Az alapszakasz első körének zárómeccsére Bozsik Péter készült több panasszal, a Lombard FC kispadján a második mérkőzést végigdolgozó szakember a piros lapja következtében hiányzó Somfalvi Csaba és az agyrázkódás miatt pihenő Tüske Roland távolmaradása kapcsán kesergett (amúgy mindkét fél féltucatnyi labdarúgót nélkülözött). Garami József előzetes programbeszéde rövid lett. "Kötelező megszereznünk a győzelmet” – mondta az FTC szakmai igazgatója, ám az első félidőben a házigazdák a reméltnél kevesebbet tettek a három pont begyűjtéséért. Labdabirtoklási fölényük nem társult elég ötletességgel, így az exferencvárosiként az Üllői úton igazán otthonosan mozgó Balogh Tamás érdemi munka híján apróbb gimnasztikai gyakorlatokkal óvta magát a meghűléstől. Kollégájának, Szűcs Lajosnak viszont még nyúlfarknyi epizódszerepek sem jutottak – a szombathelyiek támadóelképzeléseiknek még a felvázolásáig sem jutottak el. Mosolyt így csupán a helyi műsorközlő csalt a drukkerek arcára, aki kétszeri nekifutásra is Lombard FTC Haladásra keresztelte át a vendéggárdát…
A folytatásra érkezett Marek Penksa, de ettől jó ideig érdemben semmi sem változott, bár a naplemente után egyre dermesztőbb hidegben, időnként délies nyüzsgés színtere volt a Haladás térfele. A lassan türelmüket vesztve darvadozó drukkerek "Csak a Kriston! Csak a Kriston!” csatakiáltásba törtek ki – tessenek eldönteni, hogy ez szakmai óhaj vagy iróniával átitatott bírálat lehetett-e. Félreértés ne essék, a Lombard FC is mindent megtett azért, hogy kínpadra vonja a publikumot. A látogatók antifutballját legalább még valamennyire menthette, hogy az Üllői úton a vendégegyüttesnek a hagyományok alapján szokás beérnie a döntetlennel is. Más kérdés, hogy az egy pontért – no meg azért, hogy Bozsik Péter jövő csütörtökön kellemes hangulatban ünnepelhesse 42. születésnapját – azért annál illett volna többet felmutatniuk a szombathelyieknek, mint hogy elrugdossák a kapujuk környékéről a labdát. A monotonul zakatoló házigazdák ugyanis végül kétszer is úgy jutottak át az olykor vályogfal szilárdságú Lombard-védelmen, hogy az akciónak gól lett a vége. Ekként pedig folytatódott a Haladás pocsék fővárosi sorozata: a vasiak legutóbb 1996-ban loptak el pontot a Fradi-pályáról, és az idei bajnokságban vendégként továbbra is nyeretlenek.

Percről percre
6. perc: Tököli szerezte meg a labdát a jobb oldalon, befelé húzott, s bár időközben úgy tűnt, elveszíti, az mégis nála maradt. A csatár egy csellel becsapta a visszazáró Sepert, majd 14 méterről, kissé jobbról ballal laposan a bal sarok mellé, az oldalhálóba lőtt.
17. perc: Lipcsei jobbal csavart középre szögletből, a jobb oldalról, az öt és feles jobb oldali sarkához érkező Gera felugrott ugyan fejelni, de irányítani nem tudta a labdát, így az három méterrel a bal sarok mellé szállt.
21. perc: Zováth a felé guruló labdát 23 méterről próbálta meg kapura lőni, ballábas kísérletét követően a labda egy méterrel repült fölé.

Leandrónak (balra) voltak már sokkal jobb mérkôzései is, ám a 75. percben szerzett góljával mégis fôszereplôvé lépett elô (Fotó: Németh Ferenc)
Leandrónak (balra) voltak már sokkal jobb mérkôzései is, ám a 75. percben szerzett góljával mégis fôszereplôvé lépett elô (Fotó: Németh Ferenc)
Leandrónak (balra) voltak már sokkal jobb mérkôzései is, ám a 75. percben szerzett góljával mégis fôszereplôvé lépett elô (Fotó: Németh Ferenc)
26. perc: Leandro kapott labdát középen, a kaputól 24 méterre. A Fradi 10-ese tolt egyet azon, majd ballal laposan lőtt is, Balogh azonban felszedte a középre tartó labdát.
43. perc: Eddig bírták a nézők: a kilátogatók mostanra unták meg a nem éppen egy Manchester United– Arsenal meccs színvonalát idéző játékot, s fütyülni kezdtek. Tegyük hozzá: a drukkerek így is türelmesnek bizonyultak…
45. perc: Egy hazafelé guruló labdát Szűcs Lajos rúgott ki, ám eltalálta Kovács Attilát, a labda a bal kapufa mellett pattant ki…
51. perc: Lipcsei ívelt középre szabadrúgásból, a bal oldalról, ott Lőrinc az öt és felesen belül felfejelte a labdát, amely még hosszú másodpercekig pattogott a kapu előtt, végül aztán a szombathelyi védő felszabadított.
59. perc: Végre valami: Seper kotorta ki a labdát saját 16-osán belülről, az Zováth elé került, ő pedig 24 méterről, kissé balról, ballal lőtt is. Balogh Tamás jobbra vetődve fogta a kapufa mellé tartó labdát.
62. perc: Tököli a 16-os bal oldalától adott középre, Leandro 12 méterről, ollózó mozdulattal lőtt, Balogh biztosan fogta az erőtlenül a kapu közepébe tartó labdát.
74. perc: Bognár Zsolt adott középre jobbról, a labda elszállt Tököli mögött, de pontosan Penksa elé került, aki senkitől sem zavartatva, 11 méterről, kissé balról, jobbal lőtt – fél méterrel a jobb alsó sarok mellé.
75. perc: Gera passzát követően Leandro indult meg középen, néhány méteren keresztül vezette a labdát, majd 22 méterről, ballal, laposan a bal alsó sarokba lőtt.
1–0
86. perc: Leandro adott laposan középre, Gera szép mozdulattal – azonnal tisztára játszva magát – átvette a labdát, majd hét méterről ballal a jobb alsó sarokba passzolt.
2–0
90. perc: Szűcs Lajosnak egyetlen védenivalója volt, amikor Kovács Attila 20 méteres, ballábas lövését követően jobbra vetődve kellett megfognia a labdát.
91. perc: Gera 24 méterről, a jobbösszekötő helyéről végzett el szabadrúgást, jobbal elcsavart a sorfal mellett, a labda a bal alsó sarok felé tartott, a másik irányba mozduló Balogh visszalépve a gólvonalról még kiütötte a labdát.

Mestermérleg

Garami József
, a Ferencváros szakmai igazgatója:
"Ellenfelünk szervezetten és jól védekezett, éppen ezért nehezen született meg az első találat. Labdarúgóimat dicséri, hogy végig harcosan játszottak, s a második félidőben lendületesen is futballoztak, ami a végén meg is hozta az eredményét."

Bozsik Péter, a Lombard FC-Haladás vezetőedzője:
"Nagyjából azt játszottuk, ami tőlünk várható volt. Csatárokkal gyengén állunk, ezért az előrejátékban nem jeleskedtünk, bár reméltem, hogy egy-egy kontratámadást jobban be tudunk fejezni. A hetvenedik percig jól védekeztünk, ám az első ferencvárosi gól eldöntötte a mérkőzést."

Fény és árnyék

Gera Zoltán (balra) elegáns találata miatt érdemes volt végigfagyoskodni a meccset (Fotó: Németh Ferenc)
Gera Zoltán (balra) elegáns találata miatt érdemes volt végigfagyoskodni a meccset (Fotó: Németh Ferenc)
Gera Zoltán (balra) elegáns találata miatt érdemes volt végigfagyoskodni a meccset (Fotó: Németh Ferenc)
A ferencvárosi szurkolók nem felejtenek: amikor a 70. percben Bozsik Péter, a vendégek edzője cserére szánta el magát és Czeglédi Balázs helyére Szűcs Mihályt küldte be, a drukkerek éltették és megtapsolták a korábban az Üllői úton futballozó középpályást.

Szomorú apropó miatt kellett egyperces gyászszünettel kezdeni a mérkőzést: a találkozó napjának délelőttjén hunyt el a Ferencváros gyúrójának, Eisemann Lászlónak az édesanyja. Ezt követően nem volt meglepő, hogy a két ferencvárosi találat után a gólöröm a gyúrónak is szólt.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik