Tüske Roland elájult a pályán

A mérkőzésről tudósított: KISS ÁRPÁD, TÓTH PÉTERA mérkőzésről tudósított: KISS ÁRPÁD, TÓTH PÉTER
Vágólapra másolva!
2003.10.19. 22:35
Címkék
Ha hinni lehet a statisztikáknak, akkor a vasárnap esti mérkőzésnek a PMFC volt a favoritja: a bajnokság eddigi találkozóin ugyanis a pécsiek kétszer találkoztak olyan együttessel, amelynek kispadján ellenük debütált új edző, mindkét alkalommal győzni tudtak. A két gárda, amely behódolt a mecsekaljaiaknak, a Győr és a Zalaegerszeg volt, most pedig a Lombard FC-nél köszönthettek új szakmai igazgatót, Bozsik Péter személyében.
Amúgy a két tehetséges edző külön párbajának is tűnhetett e mérkőzés, mert az látszódott, hogy mindketten nagyra tartják kollégájuk teljesítményét. A mérkőzés előtti bevonulásnál például a felezővonal magasságában is egymással beszélgetett Bozsik Péter, valamint Nagy Tamás, s gyakorlatilag csak a kezdő sípszó pillanatában sétáltak kispadjaikhoz. A szombathelyi szakvezető egyébként annyiban forgatta fel csapatát, hogy a korábban állandó játéklehetőséghez jutó Jagodics Zoltán és Farkas Viktor helyett a korábban kevesebbet játszó Kovács Attila és Németh Tamás kezdett.
Nagy iramban kezdődött a mérkőzés – bizonnyal azért, mert a hazai futballisták különösen nagy vágyat éreztek az iránt, hogy bizonyítsanak a frissen kinevezett főnöküknek. Ebben Tüske Roland járt az élen, aki igen agresszíven futballozott, többször helyzetbe került, ám még az első félidőben le kellett cserélni. Történt, hogy egy fejelésnél Pest Krisztiánnal ütközött a feje, és bár rövid ápolás után visszatért a pályára, egy perccel később ájultan a földre rogyott, s ekkor már le kellett cserélni. Az első diagnózis: agyrázkódás, így a vasárnap estét a labdarúgó természetesen a kórházban töltötte. E sajnálatos eset előtt egyébként már vezethetett volna a Pécs, hiszen egyetlen ígéretes akciójukat Gaál Miklós révén góllal fejezték be – igen ám, de a játékvezető egyik asszisztense, Takács Gábor lest jelzett, és Solymosi Péter, ha késve ugyan, de elfogadta segítője döntését. A nagyobb helyzetek ennek ellenére a vendégek kapuja előtt adódtak, Kovács Attila és Seper Ákos gólt jegyezhetett volna, ám hol Németh Gábor mentett, hol pedig a Haladás játékosai tévesztettek irányt.
A szünet után ugyanaz történt, mint annak előtte: támadtak a szombathelyiek, gólt azonban nem sikerült szerezniük, sőt igazán kidolgozott ziccerig sem jutottak a remekül záró pécsi védők között, inkább átlövésekkel kísérleteztek, ám a remek napot kifogó Németh Gábor megbízható teljesítményt nyújtott – azaz, nem lehetett bevenni a kapuját. Nem csoda, hogy az idő múlásával egyre idegesebb lett Bozsik Péter is, mert bár az akarással nem volt gond, az a Pécs ellen is kitetszett, van még hova fejlődnie a Lombardnak. Amúgy a mérkőzés talán legszebb mozdulatát is a Haladás szakmai igazgatója mutatta be: egy magasra fellőtt, s felé szálló labdát hanyag eleganciával kezelt le, e mozdulatért is taps volt a jutalma. Persze, neki könnyű lehet, volt kitől tanulnia futballozni… Néhány perccel ezután történt egy kevésbé dicséretes eseménysor is: a Schimmer Szabolcsot buktató Cedomir Pavicsevicsnek Somfalvi Csaba rohant neki, s próbálkozott megfojtani a szerbet – a bíró háttal állt az esetnek. A 90. percben viszont már nem, a párosítás ugyanez volt, csak most Pavicsevics Somfalvit a mezénél fogva rántotta le, a hazaiak karmestere pedig belerúgott ellenfelébe, s még rövid ideig kakaskodtak is. A mérkőzés utolsó momentuma az volt, amikor Németh Tamás esett össze a pécsi tizenhatoson belül, ám a játékvezető – okkal és joggal – nem ítélt büntetőt.

Percről percre

Egy megrázó pillanat: az agyrázkódás miatt földre ájuló Tüske Rolandot ápolni kellett (Fotó: Unger Tamás)
Egy megrázó pillanat: az agyrázkódás miatt földre ájuló Tüske Rolandot ápolni kellett (Fotó: Unger Tamás)
Egy megrázó pillanat: az agyrázkódás miatt földre ájuló Tüske Rolandot ápolni kellett (Fotó: Unger Tamás)
2. perc: Tüske a balösszekötő helyéről tört be a tizenhatoson belülre, egy csellel tisztára játszotta magát, majd tíz méterről, fordulásból kapura lőtt, de a jobb alsó sarokba tartó labdát Németh Gábor elvetődve fogta.
23. perc: Somfalvi jó ütemben indította a középen felfutó Tüskét, aki észrevette, hogy Kovács Attila a jobbösszekötő helyén érkezik; a középpályás kapta is a labdát, de kecsegtető helyzetből, 14 méterről a kifutó Németh Gáborba lőtt.
29. perc: Kovács Attila bal oldalról beívelt szögletrúgása után a tizenegyespontnál jó ütemben felugró Seper fejelt kapura, a léc alá tartó labdát azonban Németh Gábornak sikerült hárítani.
38. perc: Tüske és Pest Krisztián a pécsiek tizenhatosánál egy akció nyomán összefejelt. Rövid ápolás után mindkét labdarúgó folytatta a játékot, de néhány másodperc eltelte után Tüske összeesett, és a mentőnek kellett elvinnie őt a pályáról.
41. perc: Závoda vezette fel a labdát középen, majd 18 méterről, mivel senki sem támadta, bal lábbal nagyszerű lövést küldött kapura, de a labda centiméterekkel elsuhant a léc felett.
52. perc: Kaj jobb oldalról keresztbe ívelt labdájára Tóth Péter érkezett a balösszekötő helyén, és kapásból, ballal megcélozta a jobb alsó sarkot, de a jól helyezkedő Németh Gábor védett.
81. perc: Somfalvi a jobb oldalon vezette fel a labdát, majd 17 méterről, jobb lábbal, nagy erejű lövést küldött kapura, de… Németh Gábor ezúttal is jó ütemben avatkozott közbe, mert a léc alá tartó labdát szögletre tudta ütni.
85. perc: Nagy Sándor kapott középen jó labdát a tizenhatos vonalánál, majd fordulásból kapura lőtt, és a jobb alsó sarok felé tartó labdát a pécsi kapusnak ezúttal is sikerült elcsípnie.

Mestermérleg

Bozsik Péter
, a Lombard FC szakmai igazgatója:
"Úgy érzem, végig mi irányítottunk, a nagyon szervezetten védekező Pécs kapuja előtt több ziccert is kialakítottunk, de nem sikerült gólt szereznünk."

Nagy Tamás, a Pécsi MFC vezetőedzője:
"Támadóbb játékot szerettünk volna vállalni, de beláttuk, hogy így saját csapdánkba eshetünk, ezért váltottunk, és a folytatásban célfutballt játszottunk."

Fény és árnyék

Újoncot avatott a Lombard FC Haladás: az agyrázkódás miatt lecserélt Tüske Roland helyére a 38. percben a rendkívül tehetségesnek tartott, 18 esztendős Schimmer Szabolcs állt be, élete első élvonalbeli mérkőzésére. A támadó néhány perccel később veszélyt is okozott, amikor jól érkezett egy beadásra, ám fejesénél már nem tudta irányítani a labda útját. Az ifjú tehetség példája is bizonyítja, hogy Szombathelyen remek utánpótlás-nevelőmunka zajlik.

Márton Gábor rossz példát mutatott – mégpedig azzal, hogy mutogatott. Egy ütközés után a pécsiek csapatkapitánya a földön maradt, ám néhány másodperc múlva már felkelt, de játék helyett ellenfelével és a bíróval foglalkozott, ami nem tetszett a szombathelyi közönségnek, s ezt füttyszó kíséretében a játékos tudomására is hozták. Erre jött a válasz: Márton Gábor ökölbe szorított kezét szája előtt huzogatva integetett a hazai B-középnek. A fütyülés, persze, nem csendesedett el – sőt...
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik