Győzelem az avatóünnepségen

HORVÁTH LÁSZLÓ, VARGA T. RÓBERTHORVÁTH LÁSZLÓ, VARGA T. RÓBERT
Vágólapra másolva!
2003.09.14. 00:14
Címkék
Már most két dolog lehetséges: vagy az van, hogy a fővárosi drukkernek immár 200 kilométert kell utaznia ahhoz, hogy élvonalbeli meccsen igazi futballhangulatot teremtő kulturált szurkolók között érezze magát, vagy minden fordulóban villanyvilágítást kellene felavatni (az MTK-vezetők ujjonghatnak, ha kétezren összegyűlnek a lelátón, Újpesten is mind kevesebben járnak meccsre, a Fradi-pályán pedig egyelőre zárt kapuk mögött futballoznak).
Két hete Sopronban csaknem 5000 néző lengetett zászlókat, tapsolt és énekelt, miután nagy csinnadratta közepette először gyúlt fény a Káposztás utcában. Szombaton pedig Pécsett volt ünnepi a hangulat a jeles esemény apropóján: a ZTE elleni összecsapás előtt tíz perccel hivatalosan is átadták a rekordidő, azaz tíz nap alatt 80 millió forintért kiépített világítórendszert. Részt vett az avatáson Bozóky Imre, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke, Szieben László, a Magyar Labdarúgóliga igazgatója, valamint Toller László, Pécs város polgármestere, a PMFC elnöke is. Táncoltak a mazsorettek, majd tűzijáték kezdődött, és akkor még nem szóltunk a "szex-drog-PMFC” transzparensről…
A Pécs–Zalaegerszeg mérkőzésnek egyébként nem ez volt az egyetlen különlegessége, hiszen a vendégek kispadján most debütált a régi-új vezetőedző, Mihalecz István, akinek fia, Mihalecz Péter kezdőként kapott helyet az ellenfél középpályássorának jobb oldalán.
"Úgy vélem, túlságosan kiélezték ezt az apa-fiú párharcot. Mindkettőnknek profiként kell viselkednie; Péternek a pályán, nekem szakvezetőként a kispadon” – mondta az idősebb Mihalecz, majd hamiskás mosollyal a szája szegletében hozzátette: "Egye fene, lőjön gólt a gyerek, mi meg nyerjünk kettő egyre!”
Noha nem "a gyerek” talált a kapuba, Mihalecz Péter részese volt a hazai gólnak, merthogy az első negyedóra elteltével megszerezte a vezetést a Pécs. Mégpedig azok után, hogy az új tréner érkeztével észrevehetően új erőre kapó zalai játékosok gyors egymásutánban veszélyeztették Németh Gábor kapuját. Közülük is Vincze Ottó volt ez idő tájt a leginkább elemében. És nem csak a kapufája mondatja ezt velünk, hanem az is, hogy pontosan 25 percen át nem akadt rossz átadása.
A hazaiak tehát nem nyugodhattak meg, dehát nem is tehették volna, mert Nagy Tamás vezetőedző széles mozdulatokkal dirigálta övéit, aminek az lett az eredménye, hogy a Pécs előnnyel vonulhatott a szünetre.
Mindezek ellenére Nagy Tamás aligha lehetett elégedett a látottakkal, hiszen a szünetben kettős cserét hajtott végre. Hogy ezzel az volt-e a célja, hogy a Pécs megnövelje a középpályán a védekezésének hatékonyságát, vagy tudatosan visszazárva szűkítse le a területet az ellenfél előtt, és gyors kontrákra rendezkedjen be, nem tudni, mindenesetre a játék az itt leírtak szerint alakult. A Zalaegerszeg mind gyakoribb vendég lett a házigazdák térfelén, ennek dacára a két kapus – jobb híján – távoli szemlélője lehetett csupán az eseményeknek. A kék-fehérek átütő erő nélküli játéka elsődlegesen az irányító visszafogottabb teljesítményével magyarázható: Vincze Ottó mindinkább elfáradt, bár az is lehetséges, hogy a szurkolók állandó fütyülése, bekiabálásai rongálták az idegeit.
A Pécs tudatos játékkal igyekezett távoltartani kapujától a vendégeket, akik így hiába birtokolták valamelyest többet a labdát, komoly helyzetet nem alakítottak ki. Így aztán a kék-fehérek továbbra is pont nélkül szerénykednek a táblázat legalján. Ahhoz képest, hogy ez a csapat 2001-ben még bajnokságot nyert, majd pedig a Puskás Ferenc-stadionban 1–0-ra verte a Manchester Unitedet…

percről percre

Józsi György (balra) és Vincze Ottó hiába próbálkoztak, nem tudtak a kapuba találni (Fotók: Laufer László)
Józsi György (balra) és Vincze Ottó hiába próbálkoztak, nem tudtak a kapuba találni (Fotók: Laufer László)
Józsi György (balra) és Vincze Ottó hiába próbálkoztak, nem tudtak a kapuba találni (Fotók: Laufer László)
7. perc: Vincze Ottó 30 méterről, jobb lábbal lőtt, a labda bal kapufát találta el.
9. perc: Egressy bal oldali beadása okozott zavart a pécsi védelemben, a vendégakció végén Sabo négy méterről, jobb lábbal a kapu fölé perdítette a labdát.
11. perc: Sipos balról, a tizenhatos sarkáról szabadrúgást ívelt be. A büntetőterületen belül senki sem ért bele a labdába, ami meglepte Varga Zoltánt, de végül a bal kapufa tövénél vetődve szögletre tenyerelte a labdát.
15. perc: Kocsárdi 22 méteres lövése után kipattant a labda Németh Gáborról, s végül a védők szögletre mentettek.
17. perc: Mihalecz Péter indította Sipost a jobb szélen, aki futtából, jobbal remekül adott be. A magasra felugró Montvai nyolc méterről fejelte a jobb alsó sarokba a labdát.
1–0
20. perc: Vincze Ottó 26 méteres szabadrúgását követően Németh vetődve hárította a labdát.
56. perc: Vincze Ottó bal oldali szögletét követően Babati hét méterről fejjel továbbcsúsztatta a labdát, ám Németh Gábor kapus szerencséjére ez igazi veszélyt nem jelentett a hazai kapura.
75. perc: Berdó jobbról beívelt, a berobbanó Pest Krisztián feje mellett az ötösön éppen csak elsuhant a labda.

Mestermérleg

Nagy Tamás a Pécs vezetőedzője:

Egy újonc együttes számára ezek a legfontosabb és legszebb győzelmek, hiszen remek csapatmunkával harcoltuk ki az igen értékes három pontot.

Mihalecz István a Zalaegerszeg vezetőedzője:
Dolgozunk tovább, ez volt az első mérkőzésem az egerszegiek kispadján, bízom benne, hogy a folytatásban szebb időszakok köszöntenek ránk. A vereség miatt természetesen csalódott vagyok.

Fény és árnyék

A Pécs–Zalaegerszeg találkozó szünetében átadták a Magyar Labdarúgóliga és az Arany Ászok által kiírt verseny győztesének a Hónap csapata kitüntető címet. Nos, a negyedmillió forint értékű sportfelszereléseket a PMFC utánpótlásszakága használhatja majd fel. A versengés győztesét a liga és az Arany Ászok illetékeseiből alakított testület választotta ki.

Az eddigi öt forduló során csupán egyetlen mérkőzést fejezett be 11 emberrel a most vendégként fellépő Zalaegerszeg, ami tökéletesen jelzi a kék-fehér játékosok jelenlegi lelkiállapotát. Miként az is, hogy az első félidő közepén Vincze Ottó kis híján agyonrúgdosta az ellenfél középpályását, Csedomir Pavicsevicset, amikor úgy vélte, hogy ellenfele szabálytalanul szerelte őt. Egy biztos, nem volt szép jelenet.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik