Egy pontnál több nem jár ezért

KISS ÁRPÁS, VAJDA GYÖRGYKISS ÁRPÁS, VAJDA GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2003.09.13. 23:16
Címkék
Kommunikációs zavar miatt csúszott a Lombard FC-HaladásMTK Hungária összecsapás kezdése. Bár a két klub illetékesei már csütörtökön megegyeztek abban, hogy a vendégek fehérben, a hazaiak pedig tiszta zöld mezben lépnek pályára a szombati bajnokin, és mindezt a mérkőzés előtt a játékvezető, Ábrahám Attila kérdésére nyomatékosították is.
Emígyen a bíró meglepődött akkor, amikor a játékoskijáróban felsorakoztak a labdarúgók, és látta, hogy a Haladás futballistái zöld és fehér csíkos mezben indulnak a gyep felé. A bíró megkérdezte Somfalvi Csabától, a hazaiak csapatkapitányától, van-e másik színű dressz az öltözőben, és mert igen volt a válasz, Ábrahám Attila visszaküldte átöltözni a szombathelyieket.
Ezután jött az újabb meglepetés: a hazaiak néhány pillanattal később ugyanabban a mezben jöttek ki, mint amelyikben bementek az öltözőbe. Következett az újabb bírói kérdés ("Miért nem öltöztek át?), és jött a válasz ("Azért mert nincs más mezünk”).
Nos, a szombathelyiek nem állítottak valótlanságot. Mint azt Tóth Lászlótól, a Haladást öltöztető sportszergyártó cég tulajdonosától megtudtuk, a szombathelyi vezetők nem rendeltek tiszta zöld mezt cégétől. Így aztán nem volt mit tenni, a mérkőzés nem maradhatott el, így ha kicsit zavaró volt is, de Ábrahám Attila sípjába fújt és némi késés után elkezdődhetett a játék.
Ehelyütt mást is szóvá kell tenni, mégpedig a pálya minősíthetetlen talaját. A szombathelyiek meghökkenésére titokzatos "ufókörök” jelentek meg a gyepszőnyegen, több helyen kisárgult az egyébként méregzöld fű, göröngyössé vált a játéktér. A helyiek a pálya talajának romlását egy személyre, mégpedig Csigó Szabolcsra, a megyei I. osztályban szereplő Haladás VSE elnökére fogják. Ezt bizonyítja, hogy egy hatalmas transzparens jelent meg a lelátón, amely bőszen hirdette: "Csigó, te tetted tönkre a pályánkat, takarodj!” Hogy ki a bűnös azt pontosan nem tudni, ám az biztos, Szombathelyen korábban sohasem panaszkodtak a pályára.
A pályagondok ellenére a futballistákat nem a talaj egyenetlensége, sokkal inkább a labda zavarta a játékban. Az első félidőben közepes iramú, ám alacsony színvonalú futballt láthatott a nagyérdemű, no és a lelátón helyet foglaló népes zágrábi küldöttség. Mint ismert, az MTK szeptember 24-én a Dinamo Zagreb ellen mérkőzik az UEFA-kupa első körében, és a magyarokat felmérni jöttek a vendégek. Három edző is érkezett egy újságíró kíséretében, bőszen jegyzeteltek, csak úgy teltek a papírlapok, bár sokan nem értették, mire a sok írás, ha a pályán alig-alig történt említésre méltó esemény.
A szünetben aztán dresszt váltott a Haladás, a színösszetétel azonban nem változott, és bizonyára ez zavarhatta meg Szűcs Mihályt, aki az 52. percben ahelyett, hogy kifejelte volna a kapu elől a labdát, azt az MTK brazil légiósához, Welton Silvához bólintotta. A vendégek csatára megköszönte az ajándékot és megszerezte a vezetést. A gól után egy kicsit megroggyant a Haladás, az MTK többet birtokolta a labdát, szervezetten, okosan futballozott. Tegyük hozzá, nagyobb sebességgel is, mint tette azt az első félidőben. Ezért aztán élvezhetőbbé vált a játék. A vendégfölény azonban újabb gólt nem eredményezett. A hazai kábulat a félidő derekáig tartott, akkor a pénteken 26. születésnapját ünneplő Tüske Roland egyenlített.
Végül is igazságosnak mondható a döntetlen – bár a találkozó nem hozott igazán jó játékot. A szombathelyiek mindenesetre örülhetnek, hogy a bajnokcsapat ellen nem kellett vesztesként levonulniuk a pályára, főleg úgy, hogy Gujdár Sándornak összeállítási gondjai voltak.

Percről percre

Horváth Róbert (balra) ezen a mérkôzésen többször is megelôzte Torghelle Sándort (Fotók: Unger Tamás)
Horváth Róbert (balra) ezen a mérkôzésen többször is megelôzte Torghelle Sándort (Fotók: Unger Tamás)
Horváth Róbert (balra) ezen a mérkôzésen többször is megelôzte Torghelle Sándort (Fotók: Unger Tamás)
4. perc: Somfalvi egy remek cselt bemutatva elfutott a bal szélen, majd laposan középre lőtte a labdát, arra Tüske rajtolt rá, de mielőtt elérte volna, Füzi becsúszva szögletre tisztázott.
10. perc: Ismét Somfalvi volt a kezdeményező, megint bal oldalról ívelte középre a labdát, Tüske érkezett, s Halmai előrevetődve, lábbal tisztázni próbált. Az MTK-védő lábáról saját kapuja felé perdült a labda, amelyet Végh Zoltán biztos kézzel fogott.
13. perc: Illés ragyogó cselekkel tört be a hazai csapat tizenhatosára, elfektette Jagodicsot, majd a kapujából kimozduló Balogh mellett, tíz méterről elgurította a labdát, de az a bal kapufa közvetlen közelébe elhagyta a játékteret. Pedig… Már mindenki gólt látott.
40. perc: Torghelle a jobboldalon futott el, majd a labdát középre lőtte félmagasan. Érkezett Welton Silva, és a brazil légiós kapásból, nyolc méterről megpróbálta meglőni a labdát, azt nem találta el túl jól és a kapu fölé küldte…
52. perc: Füzi bal oldalról, az alapvonal közeléből középre ívelte a labdát, amelyet Szűcs Mihály a kaputól mintegy hét méterről visszafejelt Welton Silva elé. A brazil légiós a labdát öt méterről ballal a bal alsó sarokba továbbította.
0–1
54. perc: Pisont bal oldalról végzett el szögletrúgást, amely után a beívelt labdát Torghelle magasra felugorva, nyolc méterről a bal felső sarok mellé fejelte.
65. perc: Szabó Zoltán átadása után Farkas Viktor kapásból, jobb oldalról a kapu elé ívelte a labdát, amelyet Tüske előre vetődve, öt méterről kapura fejelt, Végh Zoltán azonban nagy bravúrral menteni próbált. Pechjére, mert kezéről a bal lábára pattant a labda, majd ismét vissza Tüske elé – a szombathelyi játékos pókfocistát idézően, fektéből, jobb lábbal a léc alá vágta a labdát.
1–1

Mestermérleg

Gujdár Sándor a Haladás mb. vezetőedzője:

Több játékosomra sem számíthattam, ezért kényszermegoldásokat kellett alkalmaznunk, és ez meglátszott a támadójátékunkon. Nagy lelkesedéssel azonban sikerült döntetlenre hoznunk a meccset, és ennek azért lehet örülni.

Egervári Sándor az MTK Hungária vezetőedzője:
Hiába szereztük meg a vezetést, mégsem tudtunk nyerni a Haladás ellen, és ezért nem vagyok elégedett az egy ponttal. Nem játszottunk jól, de hangsúlyozom, egy ilyen mérkőzésen akkor is illet volna megtartanunk az előnyt.

Fény és árnyék

Jól döntöttek a Lombard vezetői akkor, amikor a bajnokság előtt lecserélték a stadion biztonságáért felelős céget. Míg korábban a vasútőrök vigyáztak a rendre, addig augusztustól egy fővárosi biztonsági cég emberei látnak el szolgálatot a Rohonci úton. Teszik ezt precízen, pontosan a szurkolók és a vezetők teljes megelégedésére. E budapesti cég egyébiránt további hét stadionban lát el szolgálatot.

Nem csupán a két csapat különböző színe miatt volt eltérés a stadionban felhúzott zászlók között, hanem minőségében is. Mert míg a hazai zöld-fehér lobogó színei üdén pompáztak, addig az MTK kék-fehér lobogója bizony alaposan kifakult az évek során. Úgy tűnik, a házigazdák megfeledkeztek arról, hogy egy új, tisztább kék-fehér zászlót szerezzenek be. Talán érdemes lenne az ilyen apróságokra is jobban odafigyelni.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik