A fájó pofont nem felejtheti el

BENKÔ GÁBOR, VARGA T. RÓBERTBENKÔ GÁBOR, VARGA T. RÓBERT
Vágólapra másolva!
2003.09.03. 20:59
Címkék
Tököli Attila visszatért a Fradiba  tette azt úgy, hogy a május 30-i események után (a DVSC elleni meccset követően a csatárt saját "szurkolói ütlegelték) bejelentette: elhagyja a Ferencvárost, és többé nem akar Magyarországon futballozni. Összeállításunkban csapattársait, riválisait kérdeztük arról, mi a véleményük a hússzoros válogatott döntéséről, és vajon ők hasonló helyzetben miként cselekedtek volna.
A következô örökrangadón újra összecsaphatnak – Molnár Zoltán (balra) örül, hogy Tököli Attila a visszatérés mellett döntött (Fotó: Németh Ferenc)
A következô örökrangadón újra összecsaphatnak – Molnár Zoltán (balra) örül, hogy Tököli Attila a visszatérés mellett döntött (Fotó: Németh Ferenc)
A következô örökrangadón újra összecsaphatnak – Molnár Zoltán (balra) örül, hogy Tököli Attila a visszatérés mellett döntött (Fotó: Németh Ferenc)
A következô örökrangadón újra összecsaphatnak – Molnár Zoltán (balra) örül, hogy Tököli Attila a visszatérés mellett döntött (Fotó: Németh Ferenc)
A következô örökrangadón újra összecsaphatnak – Molnár Zoltán (balra) örül, hogy Tököli Attila a visszatérés mellett döntött (Fotó: Németh Ferenc)
A következô örökrangadón újra összecsaphatnak – Molnár Zoltán (balra) örül, hogy Tököli Attila a visszatérés mellett döntött (Fotó: Németh Ferenc)
Kezdjük az elején, az összeállítás legelején, nézzük, hogy a zöld-fehérek kapusa, miként vélekedett arról, hogy Tököli Attilával "bővült” a keret.
"Örülök Tököli Attila visszatérésének, hiszen az ország legjobb csatáráról van szó – mondta Szűcs Lajos. – Ha a korábbi meccseinken játszik, a mínusz hat pont ellenére az első öt között lennénk. Mivel engem is megviseltek a május harmincadikai események, tudom, mit élt át Attila. Szerintem túl hamar állt a nyilvánosság elé, amikor sajtótájékoztatón árulta el: elhagyja a Fradit. Én talán nem tettem volna ilyen súlyú kijelentést. Főleg azért, mert Attila fiatal, jó néhány év előtte van még a pályafutásából, és azt neki is tudnia kellett, ha rajta kívül álló okok miatt nem szerződik külföldre, sok időt kell kihagynia. Ahhoz azonban kétség sem férhet, nem lettem volna a helyében. Hogyha mégis a nyilvánosság elé álltam volna, nem tudom, miként cselekszem. Az biztos, egyetlen magyar klub van, amelyhez sosem térnék vissza…”
Nem nehéz kitalálni, a IX. kerületi gárda kapusa az Újpestre gondolt – arra az Újpestre, amelyben Szanyó Károly futballozik. Kíváncsiak voltunk, vajon a lilák középpályása mit szólt a hírhez: Tököli mégsem külföldön, hanem Magyarországon, a Fradiban folytatja.

"Tököli Attila kitűnő játékos, remek adottságokkal és hihetetlen gólérzékenységgel megáldva – dicsérte a riválist Szanyó Károly. – Olyan labdarúgó, aki üde színfoltja a hazai bajnokságnak, ezért azt gondolom, jól tette, amikor a visszatérés mellett döntött. Ugyanakkor Tököli Attila és Kenesei Krisztián példája bizonyítja, hogy manapság nem egyszerű a magyar labdarúgók helyzete… Itthon mindketten a legjobbak közé tartoznak, mégsem tudtak neves külföldi csapathoz szerződni. Az ő esetük egyértelművé tette, hogy nekünk, magyar futballistáknak át kell értékelnünk a lehetőségeinket.”

A Megyeri útról ugorjunk vissza az Üllői útra. S ne csodálkozzunk azon, hogy egy újabb fradista mondja azt, hogy…
"Nagyszerű, hogy újra köztünk van Attila – örült Gera Zoltán. – Nem lehetett könnyű neki átélni mindazt, amin keresztülment, egy ilyen eset mindenkit megviselt volna. A sajtótájékoztatón tett bejelentését is megértem, mert akivel azt teszik, amit vele, bizonyára szintén nagyon megkeseredik. Csakhogy időközben ő is rádöbbenhetett, akik így bántak vele, azok nem fradisták, még csak nem is szurkolók… Azért is örömteli, hogy ismét játszik, mert nemcsak a Ferencvárosnak, hanem a magyar labdarúgás egészének szüksége van egy ilyen képességű játékosra. Az meg külön öröm, hogy annak ellenére, mehetett volna más magyar csapathoz, nem így tett. A Fradiban akart futballozni, és ezt értékelni kell.”

A tavalyi csapattársainál is jobban ismeri Tököli Attilát Molnár Zoltán, aki Dunaújvárosban éveken át használta ugyanazt az öltözőt, mint a támadó.
"Attól elvonatkoztatva, hogy nem ment külföldre, jó döntést hozott – jelentette ki a manapság szintén a fővárosban, az MTK Hungáriában futballozó hátvéd. – Jó csapatba tért vissza, olyan játékosokkal futballozhat, akik remekül képesek kiszolgálni. Én egyébként csak akkor jelentettem volna be a távozásomat, ha már egészen biztos vagyok benne, hogy így teszek. Hozzáteszem, meg lehet érteni őt is, nem mindennapos eseményeken ment keresztül. Arra meg nagyon nehéz válaszolni, mi történik akkor, ha mégis elhamarkodottan mondom, itt nem játszom többet. Talán én is visszatértem volna.”

Molnárral ellentétben Kiss György manapság is egy klubban futballozik Tökölivel, így ha valaki, akkor a védő igazán ismerheti a nagy visszatérőt.
"Úgy vélem, mind a játékosokat, mind a szurkolókat örömmel töltötte el a hír – jegyezte meg Kiss György, aki a Dunaferrnél szintén együtt játszott Tököli Attilával. – Engem egyrészt azért, mert a barátomról van szó, akivel újra együtt futballozhatok, másrészt meg azért, mert a csapatnak is sokat segíthet. Borzasztó lehetett mindaz, amin keresztülment. Fogalmam sincs, én mit csináltam volna, hogy mit hozott volna az élet. Ha engem vernek meg, lehet, hogy én is elmegyek, azaz Attilát abszolút meg tudom érteni. Láttam, mennyire kikészítették a történtek.”

A május 30-án, illetve az azóta történtekkel kapcsolatban érdemes kikérni a DVSC-MegaForce játékosainak a véleményét is, mivel – ki ne tudná – a Loki volt akkor a Fradi ellenfele.
"Figyelemmel követtem mindazt, ami az elmúlt hónapokban Tököli Attilával történt, és bevallom, megértem a döntését – fogalmazott a debreceniek csapatkapitánya, Böőr Zoltán. – A családján kívül bizonyára neki is a foci a legfontosabb az életében, és mivel játszani akar, persze hogy visszatért a Fradiba. Ám az is érthető volt, hogy annak idején nem kívánt az Üllői úton maradni… Ha velem hasonló eset történt volna? Nos, én örökre elkívánkoznék abból a klubból, amelyben ilyesmi megtörténthet, de minden ember más, egyikünk így, másikunk úgy dolgozza fel az őt ért sérelmeket.”

Ha nem is ugyanabban, de hasonló cipőben járt Dragóner Attila, mint Tököli. A bekk a nyáron már elbúcsúzott az Üllői úttól, heteken át külföldön keresett magának csapatot, ám nem járt sikerrel, így hazajött, majd aláírt a Fradihoz…
"Engem már az is meglepett, amikor június elején Attila bejelentette, hogy távozik a Ferencvárostól, de tiszteletben kellett tartani a döntését – mondta Dragóner Attila. – Egyébként biztos voltam abban, hogy egy olyan kvalitású játékos, mint Tököli, könnyedén talál magának egy jó csapatot; végül másként alakult… Azt hiszem, nálunk mindenki örül a visszatérésének, szükségünk van a góljaira. Az újbóli beilleszkedésben pedig a segítségére leszünk, és mellette állunk, bármi lesz is ezután. Azt azért megjegyezném, én a helyében nem mentem volna el a Fradiból, akkor sem, ha netán megütnek a szurkolók, de nem vagyunk egyformák, ezt el kell fogadni.”

Végezetül pedig egy ismert ferencvárosi szurkoló véleményére is kíváncsiak voltunk, aki név nélkül a következőket mondta Tököli Attila visszatéréséről:
"Személy szerint én örülök annak, hogy Tököli Attila ismét a Fradiban folytatja pályafutását, hiszen egy jó formában futballozó, gólokat lövő csatár nagyon hiányzik a csapatból. Ami azonban biztos: amiként annak idején a látványos távozása, úgy most a visszatérése is rendkívül megosztottá teszi majd a ferencvárosi szurkolókat. Alighanem lesznek negatív hangok a lelátón, amikor ismét pályára lép a Ferencvárosban, de ezzel neki is számolnia kell. Mindenesetre ha jól játszik, hamarosan újra mindenki szeretni fogja az Üllői úton.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik