A huligánok nem nyugszanak

KECSKÉS ISTVÁN, SINKOVICS GÁBORKECSKÉS ISTVÁN, SINKOVICS GÁBOR
Vágólapra másolva!
2003.09.01. 21:51
Címkék
Vajon melyik Újpest fogadja hétfő este az ősi riválist: a bajnokesélyes Debrecen ellen parádézó, avagy a Magyar Kupából szégyenszemre kieső, a Kaposvölgye ellen szenvedő csapat?
S, persze, vajon melyik Ferencváros érkezik a Megyeri útra, az MTK-t legyőző, vagy a máltai Birkirkara ellen antifutballt bemutató gárda?
Aktuális kérdések ezek, amelyeken hétfő este nem volt idő túl sokat töprengeni, mert magyar pályán ritkán látható vehemenciával estek egymásnak a küzdő felek (az előzményekről még annyit: a hírügynökségi jelentés szerint az Újpest-Városkapu metrómegállónál három randalírozót állítottak elő a rendőrök, de nem derült ki, hogy melyik csapattal szimpatizálnak…). Lelkesebbek voltak a hazai drukkerek, akik szinte az első perctől kezdve űzték, hajtották kedvenceiket, és ennek gyorsan eredménye lett: az Újpest egyik legjobbja, Polonkai Attila mesteri átadással hozta helyzetbe Simek Pétert, aki a nagy loholás közepette észrevette, hogy Szűcs Lajos messze kint van a kapujából, és bravúros mozdulattal emelte a hálóba a labdát. Alekszandar Jovics gyakorlatilag a gól utáni ellentámadásból egyenlíthetett volna, ám a Ferencváros idegenlégiósa ott folytatta, ahol a Birkirkara ellen abbahagyta: elronthatatlannal tűnő ziccert hibázott. Valamiért nem ment, sehogyan sem ment az első félidőben a zöldeknek, és a lilák többször teremtettek veszélyes pillanatokat Szűcs Lajos kapuja előtt. Pergő, és élvezetes volt az első 45 perc, a közönség egy pillanatig sem unatkozott. Gyakran szólt a taps, különösen Polonkai Attila technikás, látványos megoldásai után és Urbán Flórián biztos szerelései láttán. A szünetre vastaps kísérete mellett vonult be az Újpest, igaz, a szurkolók bosszankodhattak, hiszen Szanyó Károly megsérült és Mezey Györgynek változtatnia kellett… A második félidőben ott folytatta az Újpest, ahol a szünet előtt abbahagyta: Kovács Zoltán villámgyorsan növelhette volna a lilák előnyét, ezzel talán eldöntve a rangadó sorsát, ám az újpesti csapatkapitány hibázott, és ennek később komoly következményei lettek a hazaiak számára: Alekszandar Jovics ugyanis elhasalt a hazai tizenhatoson belül, s Kassai Viktor ekkor már a tizenegyespontra mutatott, és az mostani bajnokságban az ötödik ferencvárosi büntetőt Gera Zoltán értékesítette, és ezzel egyenlített. Ez a gól megfogta az Újpestet, pedig… A lilák a nagyobb akarásuk miatt is győzelmet érdemeltek volna, de a tudósítás mégis csak arról szólhat, hogy a Ferencváros pontot szerzett a Megyeri úton.

Pókfoci helyett: Gera Zoltán (balra) jóval stabilabb helyzetbôl, büntetôbôl lôhetett gólt
Pókfoci helyett: Gera Zoltán (balra) jóval stabilabb helyzetbôl, büntetôbôl lôhetett gólt
Pókfoci helyett: Gera Zoltán (balra) jóval stabilabb helyzetbôl, büntetôbôl lôhetett gólt
Mestermérleg

Mezey György:
"Jó meccset játszhattunk volna a Ferencvárossal, de sajnos Kassai Viktor ebben megakadályozta a két csapatot. Ilyen bíráskodás mellett ugyanis nem lehet futballozni. A játékvezető ténykedése miatt ezúttal nem voltak egyenlőek a feltételek…"

Garami József: "Az első félidőben a kapott gól megfogott minket, és jó ideig nem találtuk a játék ritmusát. A szünet után azonban felzárkóztunk, helyzeteket alakítottunk ki, és megérdemelten egyenlítettünk. Összességében a jó iramú és küzdelmes mérkőzésen igazságos eredmény született."

Polonkai Attila (jobbra) futballcipője veszélyesen megközelítette Krsiton Attila fejét
Polonkai Attila (jobbra) futballcipője veszélyesen megközelítette Krsiton Attila fejét
Polonkai Attila (jobbra) futballcipője veszélyesen megközelítette Krsiton Attila fejét
Percről percre

9. perc: Polonkai egy alagútcsellel (ismertebb nevén: köténnyel) becsapta Kapicot, és így lerázta a pálya közepén az ellenfelét, majd parádés labdával ugratta ki a középen egyedül meglóduló Simeket, aki észrevette, hogy Szűcs Lajos kint áll a kapujából. Az újpesti középpályás jobbal 25 méterről azonnal átemelte a labdát a Fradi-kapus felett, és miközben Szűcs Lajos hátrált a kapuja felé, fenékre esett, így a labda akadály nélkül pattogott a kapu közepébe.
1–0

11. perc: Gera hozta óriási helyzetbe Jovicsot, aki a 16-os bal oldalán átvette a labdát, majd senkitől sem zavartatva, 12 méterről lőhetett is, ám a labda elkerülte a bal alsó sarkot.
19. perc: Farkas Balázs emelte középről a tizenhatos jobb oldalára a labdát, amelyet Kovács Zoltán négy méterről fejelt le a földre, és végül Szűcs Lajos csak üggyel-bajjal tudott menteni a bal alsó sarok előtt.
34. perc: Kiss György lépett ki a bal oldalon, és amikor öt méterre járt az alapvonaltól, középre emelt, de ravaszul nem az érkező Jovicsot, vagy Rósa Dénest akarta játékba hozni, hanem az üresen ásító bal alsó sarkot célozta meg. A labda azonban néhány centivel a kapufa mellett pattogott el.
43. perc: A jobb oldalon az igen aktív Simek lépett meg, a tizenhatos vonalától középre is ívelt, ahol Polonkai átvette a labdát, ám a nagy helyzetben addig várt, amíg a visszaérkező Rósa Dénes becsúszva szerelni tudta őt.

Tököli Attila játszhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy Tököli Attila – aki a május 30-i Ferencváros–DVSC MegaForce mérkôzés után bejelentette, nem kíván többet futballozni az Üllôi úton – visszatér a Ferencvárosba. Ezt bizonyítja az, hogy a klub vezetôsége benevezte a csatárt az UEFA-kupa következô körére. Az együttes szeptember 24-én játszik a dán FC Köbenhavn ellen, és valószínű, hogy Tököli Attila is ott lesz a csapatban. A bajnoki visszatérésre egyelôre várnia kell, mert a támadó a hat mérkôzésre szóló eltiltásából egy meccs méghátra van (Tököli Attila a tavasszal az MTK elleni mérkôzésen meglökte Kassai Viktor játékvezetôt).
44. perc: Farkas Balázs bal oldalról elvégzett szögletrúgása után a tizenhatos jobb oldalán felugró Szanyó hét méterről fejelhetett, ám a kapu közepébe tartó labdát Szűcs Lajos magához ölelte.
46. perc: Farkas Balázs emelt az egyedül kilépő Kovács Zoltánhoz, aki a balösszekötő helyén kissé nehézkesen ugyan, de lekezelte a labdát, majd 14 méterről, jobbal erőtlenül megcélozta a bal alsó sarkot, ám a labdát így is csak kis bizonytalankodás után tudta megkaparintani Szűcs Lajos.
49. perc: Kovács Zoltán tört be a tizenhatoson belülre, Dragónerrel a nyakán. A ferencvárosi védő kézen fogta az újpesti támadót, majd földre is vitte. Az eset a lelátóról egyértelmű volt: a lerántásért büntető járt volna, ám Kassai Viktor játékvezető mégsem adott tizenegyest.
60. perc: Rósa Dénes emelt a jobb oldalon kilépő Kristonhoz, aki három méterről jobbal lőtt is, ám a kapujából kirepülő Vlaszák hihetetlen bravúrral szögletre mentett.
62. perc: Jovics cselezett az újpesti 16-os bal oldalán, a visszaérkező Juhár elpöckölte előle a labdát, ám a Fradi támadója ezt követően a földre rogyott. Kassai Viktor azonnal tizenegyest ítélt. Gera végezte el a büntetőt, s jobbal a jobb sarokba lőtte a labdát.
1–1


Repültek a műanyag székek és a pofonok

Ismét csak negatívumról írhatunk a magyar labdarúgás nagy múltú összecsapása kapcsán, és fájdalom, néhány "szurkoló” viselkedése miatt a pozitívumról szóló passzus nem is kaphat helyet ebben a tudósításban. Nincs értelme dicsérni, egészen addig, amíg a huligánok betehetik a lábukat a stadionokba, és az ő viselkedésük elnyomja mindazt, ami ebben a játékban szép és valóban értékes. Ezt a mérkőzést úgy harangoztuk be: a szurkolók viselkedésén is sok múlik – és a vandálok most is tomboltak.
S bár többféle szóbeszéd is szárnyra kapott az este során azzal kapcsolatosan, hogy milyen kisebb szurkolói csetepaték kísérték a IV. kerületben a rangadót, a Megyeri úton sokáig nyugalomban és békében peregtek a percek.
A második félidő közepén előbb lila füstbe burkolózott a Szűcs Lajos kapuja mögötti lelátórész, majd néhány izgága lila-drukker kötözködni kezdett a civil rendezőkkel. A szócsata és a lökdösődés pillanatok alatt rendbontássá terebélyesedett, a hazai drukkerek egy része ugyanis a szektorokat elválasztó kerítés kapuját feltépve csatlakozott a randalírozókhoz. Bármenynyire is hihetetlen: az újpestinek öltözött huligánok nem csak erejüket fitogtatták, hanem hozzákezdtek saját stadionjuk pusztításához is. Törtek és repültek a műanyag székek, csattantak a pofonok, mígnem a rendőrség bevetési egységei – könnygázt is használva – visszaszorították a rendbontókat. Mivel a Megyeri úti stadion biztonsági kamerái használható minőségű felvételeket készítettek az elkövetőkről, jó esély van arra, hogy a bűncselekmények nem maradnak következmények nélkül. Rendőrségi forrásokból származó információink szerint az este során a stadionon kívül nyolc személyt, míg a pályán belül négy főt garázdaságért, egy személyt pedig pirotechnikai eszközök engedély nélküli használatáért állítottak elő a mérkőzés előtt, közben és után…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik