Továbbra is nyeretlen a Fradi

JÁVOR PÉTR, VAJDA GYÖRGY, VINCZE ANDRÁSJÁVOR PÉTR, VAJDA GYÖRGY, VINCZE ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2003.08.09. 23:51
Címkék
Elég volt!Hatalmas zöld betűkkel kipingált lepedő lógott a ferencvárosi drukkereknek fenntartott szektor előtti kerítésen  ám, hogy a fővárosi együttessel szimpatizálók kinek és minek üzentek így Békéscsabán, az rejtély.
Gondolhatjuk, afféle óvatos jelzés ez, és e viharos időkben sok mindenre vonatkozhat. Emígyen a transzparensfestő drukkerek speciel gondolhatták akár azt is, hogy elég volt a randalírozókból, azokból, akik minősíthetetlen viselkedésükkel ellehetetlenítették, sőt, manapság is ellehetetlenítik az FTC-t; kivonulóban a főtulajdonos (neki is elege lett), a csapat meccseit csak idegenben lehet megnézni az igazi fanatikusoknak, és ugyebár a csabai meccs előtt az MLSZ- elnökségi döntés értelmében kiszabott hatpontos büntetés miatt mínusz négy ponttal a tabella utolsó helyén szerénykedett a csapat.
Volt hát miért küzdeni, és szó se róla, igencsak vehemensen kezdték a zöld-fehérek a játékot szombat délután. Jól észrevehetően főleg Gera Zoltán pörgött fel, azonban a csabaiak is gyorsan egyértelműsítették: ha kell, ők is harcolnak mezszakadásig. Ennek megfelelően igencsak brusztolósra sikeredtek az első percek. S miután volt kinek játszani – néhány száz fő híján telt ház előtt küzdöttek a csapatok –, nem lehetett nem észrevenni, hogy az akaráson túl a szervezett futball is erénye mindkét gárdának. Itt jegyezzük meg, az egységes csapat kialakítása most Garami József mesteredzőnek nagyobb gond, az FTC szakmai igazgatója a sérülések miatt (fogalmazzunk így) nem tud százszázalékos erőállapotban lévő csapatot összeállítani. Erre jellemző, hogy a bal oldalon szereplő középpályás, Kiss György azóta, amióta az Üllői útra igazolt, most először kaphatott helyet az FTC kezdőegyüttesében. Ellenpontozandó mindezt, a Békéscsaba ifjú szakvezetője, Supka Attila viszont a standardnak mondott, emígyen a legerősebb tizenegyet szerepeltette e presztízsmeccsen.
S miközben a tempót dicsérni lehetett, addig erős hiányérzetet gerjesztett, hogy egy csabai kapura lövésen, egy Gera-féle csúsztatáson, illetve kapu közeli helyzeten kívül igencsak haloványra sikeredett a gárdák támadójátéka. És ezen a képen még az sem javított (sőt, csak rontott), hogy Jeguja Javrujan a 38. percben ziccerből inkább a visszagurítást választotta a góllövés helyett…
A trénerek közül Garami József volt elégedetlenebb: lecserélte az ezen a bajnokin a brazilos futballt csak imitáló Leandrot. S a váltást csak dicsérni lehetett, ugyanis a pályára küldött Somorjai Tamás öt perc leforgása alatt többet produkált, mint a légiós – távolról bátran jó lövést megeresztve küldte kapura a labdát. Azonban a lövés amennyire dicsérete volt az ifjú játékosnak, annyira kritikája is e mérkőzésnek: a szünet után 25 percig más említést érdemlő szituáció csak nagy jóindulattal kerülhetett a krónikába. És ami még szomorúbb, a második félidő közepére több profi kenyéren élő labdarúgó jól észrevehetően elfáradt. Az állóvizet a szintúgy csereként pályára lépő Marius Sasu még felkavarta, ugyanis
A vendégtábor hiába reménykedett, az évad elsô Fradi-gyôzelmére még várni kell (Fotó: Kiss Zoltán)
A vendégtábor hiába reménykedett, az évad elsô Fradi-gyôzelmére még várni kell (Fotó: Kiss Zoltán)
A vendégtábor hiába reménykedett, az évad elsô Fradi-gyôzelmére még várni kell (Fotó: Kiss Zoltán)
a csatár is megmutatta, hogyan lehet öt méterről a kapu mellé küldeni a labdát – de ezért nem kapott tapsot. Túl mély szakmai elemzés nem is vonható le e mérkőzés kapcsán, ha csak az nem, hogy dicséretes elánnal küzdöttek a csapatok, a nagy átlagnál többet futottak a játékosok, de ez a mai futballvilágban már nem elég.
S lám, a szurkolók a transzparensükre azt írták ki: elég volt.
Mi azonban mondjuk azt: ennél csak jobb jöhet.

Percről percre

3. perc: Kriston ívelt előre a félpályáról a jobb oldali vonal mellől Gerához. A csatár mellel maga elé tette a labdát a tizenhatos vonala előtt, majd ballal alig lőtte azt a jobb felső sarok mellé.
10. perc: Gera kényszerítőzött Leandróval a bal oldalon, a visszakapott labdával csinált egy cselt a tizenhatos előtt, majd jobbal alig lőtt a jobb alsó sarok mellé.
20. perc: Kiss György adott be balról jobb lábbal, Gera ugrott a legmagasabbra, fejese után centikkel ment el a bal felső sarok mellett a labda.
25. perc: Szabadrúgáshoz jutott az Előre FC 27 méterre a ferencvárosi kaputól. Bánföldi gurította le a labdát Kovács Béla elé, a középpályás pedig jobb lábbal iszonyatos erővel meglőtte azt. Szűcs Lajos a levegő-ben úszva a bal felső sarok elől az alapvonalon túlra tolta a labdát.
27. perc: Ezúttal a Ferencváros jutott szabadrúgáshoz. Lipcsei nagyszerűen ívelt Gerához, ő mellel maga elé tette a labdát, majd öt méterről kapura lőtt. Balszerencséjére Simunic testéről szögletre vágódott a labda.
32. perc: Kovács Béla ugratta ki Faragót a balösszekötő helyén. A csatár 14 méterről ballal lőtt, Szűcs vetődve fogta meg a labdát a jobb alsó sarok előtt.
39. perc: Faragó remek ütemben fordult le Zováthról, majd kiugratta Javrujant a balösszekötő helyén. Az örmény csatár kicselezte a kifutó Szűcs Lajost, az alapvonal közeléből visszagurított, az érkező Faragó elől azonban Dragóner mentett.
50. perc: Javrujan ugratta ki Faragót a jobbösszekötő helyén. A csatár csinált egy cselt, majd 12 méterről, öt méterrel a kapu mellé lőtte a labdát.
53. perc: Lipcsei végzett el szögletet a jobb oldalról. Gera viszszafejelte a labdát Rósához, ő pedig lekészítette Somorjai elé, aki 23 méterről hatalmas lövést küldött kapura. A labda pechjére centikkel a jobb felső sarok mellett suhant el.
69. perc: Bánföldi veszítette el a labdát a Fradi-térfél közepén. A megszerzett labdát Rósa Dénes egyből a jobb oldalon meginduló
Gera Zoltán (jobbra) harcosságára nem lehetett panasz, gólt azonban nem tudott lôni (Fotó: Kiss Zoltán)
Gera Zoltán (jobbra) harcosságára nem lehetett panasz, gólt azonban nem tudott lôni (Fotó: Kiss Zoltán)
Gera Zoltán (jobbra) harcosságára nem lehetett panasz, gólt azonban nem tudott lôni (Fotó: Kiss Zoltán)
Sasut ugratta ki, ő egy csel után az üresen álló Gerához passzolt. A csatár csinált egy cselt, de a kétségbeesve viszszafutó Bánföldi szögletre mentett az utolsó pillanatban.
70. perc: Lipcsei végzett el jobbról egy szögletet. Vilotics kifejelte a labdát pontosan Rósa Dénes elé, aki 16 méterről, jobbal, kapásból lőtt, Sasu az ötösön belepörgetett a labdába, ami centikkel ment el a bal kapufa mellett.
88. perc: Somorjai ugratta ki a jobbösszekötő helyén Rósa Dénest, a csatár megszerezhette volna harmadik gólját a Ferencvárosban, ám óriási helyzetben a kapu fölé vágta a labdát.
90. perc: Bujáki hátulról buktatta Rósa Dénest a hazai térfél közepén, Juhos játékvezető azonnal kiállította a labdarúgót.

Mestermérleg

Supka Attila, a Békéscsaba vezetőedzője:

"Úgy érzem, a helyzetek alapján meg kellett volna nyernünk a mérkőzést. A hajrában a Ferencvárosnak is voltak lehetőségei, így összességében a döntetlen reálisnak mondható."

Garami józsef, a Ferencváros szakmai igazgatója:
"Mi irányítottuk végig a játékot, a mi akaratunk érvényesült, számos helyzetet kidolgoztunk, ezek közül sajnos egyet sem sikerült értékesíteni. Ezért nem nyertünk."

Fény és árnyék

Békéscsabán nincs áremelés – akkor sem, ha a Ferencváros érkezik vendégségbe. Kerekes I. Györgyné érdeklődésünkre gyorsan osztott-szorzott és elmondta, nekik így is megéri meccset rendezni, hiszen akár rekordbevételt is ünnepelhetnek: telt ház esetén nyolcmillió forint kerül a kasszába. Nos, az FTC vonzotta a csabai nézőket, és a pénz – néhány százezer forint híján – a liláké is lett, hiszen tulajdonképpen telt ház volt a Kórház utcában.

Mi minden múlik a futballcsukán… Elfutott 27 perc a mérkőzésből, amikor a ferencvárosi Kriston Attila jelezte, ő inkább lecserélné a stoplisát. A felfutó középpályás mintegy két percig bajlódott a cipőfűzőkkel az oldalvonalon kívül, míg a láthatóan jobban kitaposott régi cipőjét felhúzhatta a lábaira. Fájdalom, a produkció minősége nem a lábbeliváltáson múlott.

Volt munkájuk a rendőröknek a belvárosban

A mérkőzés előtt Oláh Tamás alezredes, a Békés megyei Rendőr-főkapitányság helyettes vezetője úgy fogalmazott: "Szórakozzanak, és ne garázdálkodjanak a szurkolók.” Úgy tűnik, sokáig meg is fogadta a két tábor az intelmet, de ne menjünk a dolgok elébe. Két különvonat indult a fővárosból Békéscsabára, miután az előzetes jelzések szerint 7-800 ferencvárosi szurkolóra számítottak azokon kívül, akik egyéb módon közelítették meg a Viharsarok fővárosát. Az utóbbiakkal együtt 1500-ra taksálták azokat, akik a zöld-fehérek buzdítására érkeztek Békéscsabára. Jól is tippeltek, hiszen megközelítőleg ennyien lehettek a vendégszurkolóknak fenntartott szektorban.
Az első szerelvény nem sokkal a déli harangszó után érkezett meg, de erről még nagyon kevés zöld-fehér szimpatizáns szállt le. Annál is inkább, mert egy csoport a 20 kilométerrel előrébb lévő Mezőberényben kászálódott le, ahol a helyi zöld-fehér szimpatizánsokkal múlatták a délután egy részét. A másik vonat viszont két órával a sípszó kezdete előtt futott be, ezzel már nagyon sok fővárosi drukker érkezett, akiket egyébként a készenléti rendőrség a vonaton végig kísért. Összesen 250 rendőr vigyázott a 70 ezres városban a rendre, mégis fél öt magasságában kialakult egy kisebb csetepaté a belvárosban, a Jókai utcai Csaba Center közelében. Négy villogó szirénázó rendőrautó érkezett másodperceken belül a helyszínre, és a kisebb különítmény azonnal rendet teremtett.
"Öt békéscsabai és ferencvárosi fiatal verekedett össze, mindannyiukat előállítottuk – mondta Oláh Tamás. – Ezenkívül az egyik stadion bejáratnál egy kábítószeres fiatalt kapcsoltunk le.”
Visszatérve a stadionhoz vezető útra, arra is nagy figyelmet fordítottak a helyi szervezők és rendőrök, hogy ne a díszes sétálóutcán át jussanak el a szurkolók a vasúttól a pályáig, hanem az azzal párhuzamos Luther utcán. Itt pedig a rendőrök végig kísérték a drukkereket.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik