Kovács Zoltán duplázott

� LIPCSEI ÁRPÁD, PAJOR-GYULAI LÁSZLÓ� LIPCSEI ÁRPÁD, PAJOR-GYULAI LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2003.08.09. 22:52
Címkék
Megyeri út, szombat délután. Percekkel a kezdés előtt Urbán Flórián civilben autogramot osztogatott sálra, mezre, miegymásra, lazán hátracsapott baseballsapkában  így mulat egy magyar úr! , kikacsintott egy borízű hangon "Flóriii!!!-t üvöltő Újpest-szimpatizánsra. Tényleg nem játszik az egyik hazai kedvenc, konstatálhattuk a tényt, amiért is a hétközi, Felcsút elleni edzőmeccs a "bűnös. A hazaiak válogatott bekkje ott szerezte be a végzetesnek bizonyuló rúgást, ami a lelátóra száműzte.
A hangszórókból lila-fehér harci nóták próbálták felpezsdíteni a trópusihoz hasonlatos hőség miatt kezdetben amúgy meglehetősen bágyadt publikumot. Kevesen voltunk no, gyaníthatóan egy kerülettel arrébb, ahol a hozsannázott, mások által a pokolba kívánt Duna-parti plázs 30 méternyi szakaszán elfértünk volna ugyanennyien. De nincs mit tenni, az évek során sajnos hozzá kellett szoknunk a visszafogott érdeklődéshez.
Bevonultak a csapatok, felhangzott a IV. kerületben szokásos Himnusz – melynek első taktusait csak sikerült elrondítania egy parányi kórusnak azzal, hogy a riválist ócsárolta. A stílus alpári volt, szerencsére csak másodpercekig.
Istrángszaggatást vártunk volna a csapatoktól Hajdó Attila játékvezető kezdő sípszavára, elvégre, gondoltuk, az Újpest javítani szeretne a múlt heti meglepő hazai vereség után (ÚFC–Sopron 1–3), míg a tavalyi bajnokra is ráférne némi sikerélmény: szégyenszemre nullapontosak voltak a zalaiak két fordulót követően. Igaz, még így sem utolsók, hiszen a Ferencváros meg mínuszban van. Legalább két körig még biztosan… E helyett a tipikus "fogáskeresés” percei következtek, ritmustalan, csapkodó játékot produkáltak az együttesek, csupán a hazai ultrák szurkolása volt ütemes és elismerésre méltó. Annyit kiabáltak, hogy megérdemeltek egy gólörömöt: ki más, mint a IV. kerületiek csapatkapitánya, Kovács Zoltán vette be Bardi Gábor kapuját, jöhetett hát a pacsi, a puszi – aztán sokáig megint semmi. Gyakran ötlettelen gyömöszölés, borzalmas indítások, csupán egy-egy helyzet mindkét oldalon (Gyánó Szabolcs "vállalkozott” emitt, Farkas Balázs szúrt rá egy lehulló labdát jó húsz méterről amott), a krónikásnak bizony nem akadt sok dolga. Negyven perc alatt, valljuk be, ez nem túl sok. Habár az utolsó öt percben akár két hazai gól is születhetett volna, Hajdó sporttárs hármas sípszavának vélhetően nemcsak a pályán lévők, hanem a szurkolók is örültek.
A rövid hűsölés az egyébként is aktívabb újpestiekre volt kedvezőbb hatással, a lilák játékában olykor fel lehetett fedezni a tudatos támadásépítést, míg ugyanez a ZTE-ről nem volt elmondható. Sőt a kék-fehérek hátul sem tűntek masszívnak, így azon sem lehetett volna csodálkozni, ha a 46. és a 60. perc között eldöntik a meccset a hazaiak, csakhogy Bardin nem tudtak kifogni. Egy óra elteltével tovább romlottak a zalaiak pontszerzési esélyei, lévén Molnár Balázs kiválásával tíz főre fogyatkoztak a vendégek, akik a félpályát megszállva hosszú indításokkal próbálták helyzetbe hozni az ékeket, Kenesei Krisztiánt és Gyánó Szabolcsot – kevés eredménynyel. Az Újpest előtt jóval több lehetőség adódott, ám a futballisták rossz megoldásokat választottak a döntő pillanatokban, így a hazai publikumnak egészen a 82. percig rettegnie kellett, nehogy egy váratlan Kenesei-megugrás gólt eredményezzen. Nos, a rémkép maradt, az említett percben viszont érkezett Kovács Zoltán, s megduplázta mind a maga, mind pedig csapata góljai számát. Tulajdonképpen eldöntötte ezzel a mérkőzést, amelyen szinte végig az történt a pályán, amit az Újpest akart, így a lilák győzelme megérdemeltnek volt mondható.

Percről percre

15. perc: Az első kapura lövésből gól született! Az Újpest szabadrúgáshoz jutott 28 méterre a kaputól. A házigazdák reklamáltak a szerintük túl közel álló sorfal miatt, de ez csak figyelemelterelő akció volt, és amikor mindenki Hajdó játékvezetőre nézett, Farkas Balázs hirtelen Simek elé pöckölte a labdát. Utóbbi gyengére sikeredett lövése gólpassz
Gyánó Szabolcs (fehér mezben) életét az újpesti Tamási Zoltán igencsak megkeserítette (Fotó: Németh Ferenc)
Gyánó Szabolcs (fehér mezben) életét az újpesti Tamási Zoltán igencsak megkeserítette (Fotó: Németh Ferenc)
Gyánó Szabolcs (fehér mezben) életét az újpesti Tamási Zoltán igencsak megkeserítette (Fotó: Németh Ferenc)
lett, mert a labda elakadt Kovács Zoltánban, aki tett vele egy lépést, majd balról nyolc méterről a vetődő Bardi alatt a kapu közepébe lőtte.
1–0
36. perc: Simek jobbról beívelt szögletét Král a 16-os előtt álló Farkashoz fejelte ki, aki 23 méterről gyönyörű mozdulattal kapásból meglőtte az elé hulló labdát, amelyet Bardi Gábor a jobb felső sarok elől bravúrral ütött szögletre.
45. perc: Kovács Zoltán leverekedte magát az alapvonalig a balösszekötő helyén, laposan középre adott, az egyik védő szorításában érkező Szanyó Károlytól még elpattant a labda, ám így került óriási helyzetbe Polonkai Attila, ő azonban tíz méterről jobbal csúnyán a léc fölé durrantott.
61. perc: A felezővonalnál szabadrúgáshoz jutott az Újpest. Molnár elkapta a labdát, és ideges mozdulattal hátradobta azt a mögötte álló Farkas Balázs arcába. Hajdó játékvezető ezt sárga, majd – mivel ilyen figyelmeztetést Molnár már kapott az első félidőben – piros lappal honorálta.
64. perc: Kenesei 20 méterről kapásból lőtte meg a Gyánóról elé perdülő labdát, és Vlaszák Géza nagy nyújtózkodás árán csípte el azt a bal alsó sarok előtt.
82. perc: Ezúttal is a remek teljesítményt nyújtó Farkas Balázs varázsolta a labdát a jobbösszekötőben kilépő Kovács Zoltán elé, aki magányosan vihette azt a kapu felé, majd 12 méterről a tehetetlen Bardi Gábor fölött középen a léc alá lőtte.
2–0
90. perc: Vincze Ottó 20 méterről szabadrúgásból csavarta kapura a labdát, amelyet Vlaszák Géza a léc alól piszkált szögletre.

Mestermérleg

Mezey György, az Újpest szakmai igazgatója:

"Pazarul dolgoztunk ki helyzeteket ezen a találkozón, ám rengeteg lehetőséget puskáztunk el. A meccs képe alapján több góllal is nyerhettünk volna. Azt azért ne felejtsük el, átalakulófélben lévő csapatunk van, és az átalakítás időnként buktatókkal jár. A három pont megszerzésének nagyon örülök."

Bozsik Péter, a Zalaegerszeg vezetőedzője:
"A mezőnyben többnyire egyenrangú ellenfele voltunk az Újpestnek, ám sajnos kaptunk egy szerencsétlen gólt, ami mindent megváltoztatott. A kiállítás után nem estünk össze, de el kell ismerni, csapatomból mostanában hiányzik a kellő határozottság."

Fény és árnyék

Nincsenek túl sokan, de annál lelkesebbek. Az újpesti ultrákról van szó. A lila-fehéreket leghangosabban buzdító, a csapatot idegenbe is elkísérő szurkolók ezúttal is kitettek magukért: habár a meccs színvonala nem érte el az átlagos magyar produkciókat, a B-közép teljesítménye jelest érdemel. Az elsőtől az utolsó percig buzdították kedvenceiket.

Érthetetlen indulatok munkálkodtak Molnár Balázsban. A zalaiak válogatott középpályása az első félidőben már összeszedett egy sárga lapot, amidőn a térfél közepén felvágta Kovács Zoltán, így tudatában volt annak, hogy azért, amit a 61. percben tett, jár az újabb sárga. Molnár dühödten vágta a labdát az újpesti Farkas Balázshoz – ahelyett, hogy futballozott volna…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik