Hat perc alatt két sárga lap

FÓNAI IMRE, SINKOVICS GÁBORFÓNAI IMRE, SINKOVICS GÁBOR
Vágólapra másolva!
2003.08.08. 21:51
Címkék
Ennél látványosabban aligha kezdődhetne futballmeccs: a Balaton szépségverseny tizenhat gyönyörűbbnél gyönyörűbb versenyzője állt díszsorfalat hófehér, testre simuló ruhában, miközben a fiúk, a Balaton FC és a Haladás futballistái a pályára masíroztak.
Az emlékezetes pillanatok aztán egy jó időre alábbhagytak, a meccs irama éppen olyan volt, mint amilyennek ebben a kánikulában lennie kellett, mindenki szenvedett a hőségtől, a nézők ülve, a futballisták pedig kocogás közben izzadtak. Aztán egyszer csak váratlan esemény történt, a siófoki csapat tagjai közösen lőttek kapura, ami ez esetben nem túlzás. Volt egy pillanat, amikor Sitku Illés és Csordás Csaba a beadásra egyszerre ugrott, és vette célba Balogh Tamás kapuját. A Hali kapusa pedig védett, ám az egyik sarokrúgást követően Világi Balázs játékvezető büntetőt ítélt a hazaiaknak. A bíró helyesen döntött, a jogos tizenegyessel pedig megszerezte a vezetést a Balaton FC.
A félidő hajrájában néhány pillanatra felpörögtek az események, újra ziccert dolgoztak ki a hazaiak, és ha bemegy az újabb lehetőség, talán el is dől a meccs. Tudniillik a leglelkesebb szombathelyinek Détári Lajos látszott, a népszerű Döme minden egyes szituációt állva reagált le a kispad mellett, hol a játékvezetővel foglalkozott, hol pedig űzte-hajtotta tanítványait. Kiabáltak is neki, hogy: "Állj be, Döme, mutasd meg nekik, hogyan kell futballozni…”, ám azok az idők elmúltak.
A nagy melegben futottak a játékosok becsülettel, elkocogott valahogy az első félidő negyvenöt perce, amely nem hozott sok izgalmat, látványos futballt, de a szünetben legalább annak örülhettünk, hogy Szombathelyen a szurkolók újra a csapat mellé álltak, és Siófokon is megtörténhet ugyanez. Valamit tudhattak azok a siófoki zenészek. Gyászinduló vagy valami szomorú nóta még véletlenül sem hangzott el, ellenben előszeretettel játszottak pattogós indulókat, főleg a meccs utolsó percében.

A szépségverseny szereplôit mindkét szurkolótábor kitörô lelkesedéssel fogadta (Fotó: Farkas József)
A szépségverseny szereplôit mindkét szurkolótábor kitörô lelkesedéssel fogadta (Fotó: Farkas József)
A szépségverseny szereplôit mindkét szurkolótábor kitörô lelkesedéssel fogadta (Fotó: Farkas József)
No de ne szaladjunk ennyire előre. Egygólos előnnyel jött ki a pihenőről a hazai csapat, Détári Lajos pedig megpróbálta még jobban feltüzelni fiait. A szurkolók arra számítottak, hogy a Szombathely majd nekiesik a Balaton FC-nek, heves rohamok egész sorát vezeti majd, ám ezek a bizonyos rohamok nem jöttek. A siófoki csapat remekül megszervezte a védelmét, a tiszta fehérben játszó Szombathely futballistái képtelenek voltak áttörni, kicselezni vagy becsapni ezt az élő falat. Darálós mezőnyjátékkal teltek a percek, mígnem váratlan esemény borzolta a kedélyeket: a szünetben csereként beállt Czeglédi Balázs két sárga lapot kapott hat perc leforgása alatt – mehetett is zuhanyozni. Emberhátrányba került az amúgy is hátrányban lévő vendégcsapat, és ez megpecsételni látszott a Lombard sorsát.
A siófokiak nem bíztak semmit a véletlenre vagy az időre. Nem kezdték el húzni az időt, megpróbáltak akciókat vezetni. A hajrá már egyértelműen a Balaton FC-é volt, a kitámadó szombathelyiek is alakítottak ki veszélyes helyzeteket, ám tulajdonképpen senki sem csodálkozott, amikor Almír Filipovics bebólintotta a bal felső sarokba a labdát, a második hazai találatot. Megérdemelten győzött a többet futó és talán motiváltabb Balaton FC, és Csertői Aurél alighanem megtalálta a közös hangot a futballistáival, hiszen a siófoki hétköznapok már nem a pénzről, illetve a pénztelenségről szólnak, sokkal inkább arról, hogy három forduló eltelt, és sem a Ferencváros, sem a Győr, sem pedig a Szombathely nem tudta legyőzni a néhány hete még halálra ítélt csapatot.
Ez ám a bravúr!

Sitku Illés (jobbra) harcosan futballozott, de a kapura ezúttal nem volt veszélyes (Fotó: Farkas József)
Sitku Illés (jobbra) harcosan futballozott, de a kapura ezúttal nem volt veszélyes (Fotó: Farkas József)
Sitku Illés (jobbra) harcosan futballozott, de a kapura ezúttal nem volt veszélyes (Fotó: Farkas József)
Percről percre

15. perc: Usvat a balösszekötő helyéről pörgetett a labdába, amelyre középen két siófoki csatár rajtolt. Sitku volt a gyorsabb, és jobb lábbal, hét méterről kapura lőtt, Balogh Tamás azonban parádés vetődéssel szögletre ütötte a jobb alsó sarok elől a labdát. Ezzel azonban nem volt vége…
16. perc: …mert az iménti helyzetet követő szögletet Usvat lőtte be balról, középen Hegedűs indult a labda felé, ám a kaputól 12 méterre Lőrinc – éppen a játékvezető orra előtt – lerántotta a védőt. A jogosan megítélt büntetőből Györök jobb lábbal, laposan a kapu közepébe lőtte a labdát.
1–0
21. perc: Tüske 18 méterről úgy lőtt kapura, hogy a labda kettőt pattant a földön, ám ez nem zavarta meg Csernyánszkit, aki szögletre ütötte azt a bal alsó sarok elől.
29. perc: Vörös jobb oldali szögletét követően Balogh Tamás kapus csak tovább tudta tenyerelni a labdát, éppen a balösszekötő helyén, a kaputól 15 méterre feltűnő Kovács Péter elé. A siófoki csapatkapitány ballal egyből az üres kapu felé ívelt, s ott meg is találta Csordás Csabát, aki a gólvonaltól három lépésre fejjel csúsztatott bele a labdába, ám az a léc fölött hagyta el a játékteret.
A találkozó szünetében került sor a "Tippmix Gólvágó Mánia” ügyességi rúgójátékra, amely során Bodor Ervin bizonyult a legjobbnak, és jutott tovább.
62. perc: Czeglédi nem engedett elvégezni egy hazai szabadrúgást a kezdőkör közelében, s ezért Világi játékvezetőtől sárga lapot kapott. Ám mivel hat perccel korábban kapott már hasonló lapot, Világi kiállította a szünetben beállt középpályást.
78. perc: Filipovics a jobbösszekötő helyén lépett ki két védő szorításában, s még mielőtt utolérték volna, jobb lábbal, 15 méterről ellőtte a labdát, amely alig gurult el a jobb oldali léc mellett.
83. perc: Szabó Zoltán a jobbösszekötő helyéről, a tizenhatos környékéről, szabadrúgásból ívelt a büntetőterületen belülre. Ott Tóth Péter tűnt fel és Radicsot megelőzve, hét méterről a földre fejelt, s a labda onnan a felső léc és a bal oldali kapufa találkozásánál fölé pattant.
86. perc: Tüske vezette a labdát a kapu felé, majd 16 méterről, jobbal centikkel lőtt a bal alsó sarok mellé.
88. perc: Vörös a vendégtérfél közepe tájékáról, ám kissé jobbról ívelhetett középre szabadrúgásból. Ott Filipovics érkezett, s a bosnyák légiós nyolc méterről fejelt a bal felső sarokba.
2–0
90. perc: Tóth Péter 18 méterről, kissé jobbról, szabadrúgásból nagyszerű mozdulattal csavart a kapu felé, a labda pontosan a léc és a bal oldali kapufa találkozásánál csapódott le, onnan pedig a játéktéren kívülre pattant. Szépítési lehetőség volt…

Mestermérleg

Csertői aurél, a Balaton FC vezetőedzője:

"Szó szerint kiszenvedtük ezt a győzelmet. Számunkra ezúttal a három pont megszerzése volt a fontos, a játékunk viszont még hagyott némi kívánnivalót maga után. Azon dolgozunk, hogy ha legközelebb tíz ember ellen futballozhatunk, simábban hozzuk a meccset."

Détári lajos, a Lombard FC Haladás vezetőedzője:
"Hiába dolgozik az ember egész héten becsületesen a csapatával, ha azután a hét végén jön egy ember, aki a játékosok helyett eldönti a mérkőzést. Igaz, mi is többször hibáztunk, ám megítélésem szerint ezúttal nem mérték egyenlő mércével a két csapatot."

Fény és árnyék

A siófoki klubigazgató, Sallói István igazi Minarik Ede a XXI. században. A Balaton FC vezetője, a korábbi 13-szoros válogatott játékos egy személyben folytat harcot az érdektelenség ellen, és ha rajta múlna, akkor minden meccsen telt ház lenne a futballstadionban. Ha a helyzet úgy hozza, akkor színes lufikat osztogat, ha kell, fúvos zenekart szervez a lelátóra, és ő bizony még arra is képes, hogy vízzel teli pohárral rohangáljon, ha valamelyik illusztris vendég megszomjazik. Lám, az igazi klubigazgató valóban él-hal a csapatáért – a futballért…

Előbb-utóbb "háború” kezdődhet Siófok város vezetése és a sportminisztérium között. Tudniillik a balatoni város stadionja benne volt a stadionrekonstrukciós programban, s ahogy mondják, 500 millió forint járt volna. Csakhogy ebből az összegből egyetlen árva fillér sem került Balatonra, mivel Gyurcsány Ferenc, a GYISM minisztere arról tájékoztatta a város vezetőit, hogy sajnos szó sincs stadionfelújításról, és arról, hogy pénzt küldenek ide. Erre a város vezetősége úgy döntött, hogy beperli a minisztériumot. Érdekes fordulatokat hozhat még ez az ügy…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik