Akiknek szívügyük a futball

TÓTH PÉTER, ZOMBORI ANDRÁSTÓTH PÉTER, ZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2003.07.24. 21:59
Címkék
Aki látta a mérkőzést, abban örökre megmarad az a kép, amikor Marc-Vivien Foé, a kameruni válogatott labdarúgója csapata Kolumbia elleni mérkőzésének a 72. percében összeesett, majd a gyors orvosi segítség ellenére az életét vesztette.
Tragédia a gyepen: a kameruniak egyik legjobbja, Marc-Vivien Foé a Konföderációs Kupa elôdöntôjén lépett utoljára pályára
Tragédia a gyepen: a kameruniak egyik legjobbja, Marc-Vivien Foé a Konföderációs Kupa elôdöntôjén lépett utoljára pályára
Tragédia a gyepen: a kameruniak egyik legjobbja, Marc-Vivien Foé a Konföderációs Kupa elôdöntôjén lépett utoljára pályára
Tragédia a gyepen: a kameruniak egyik legjobbja, Marc-Vivien Foé a Konföderációs Kupa elôdöntôjén lépett utoljára pályára
Tragédia a gyepen: a kameruniak egyik legjobbja, Marc-Vivien Foé a Konföderációs Kupa elôdöntôjén lépett utoljára pályára
Tragédia a gyepen: a kameruniak egyik legjobbja, Marc-Vivien Foé a Konföderációs Kupa elôdöntôjén lépett utoljára pályára
A Konföderációs Kupa elődöntőjét a tragédia ellenére lejátszották, majd megkezdődött a találgatás: miként fordulhat elő ilyen drámai eset egy egészséges, sportoló fiatalemberrel, aki rendszeresen orvosi vizsgálatokon esik át. Az első orvosi vélemények egyébként azt sugallták, hogy agyvérzést kapott a futballista, majd miután kizárták ezt az eshetőséget, krónikus értágulatot jelölték meg a halál okaként. Végül a boncolást végző orvos, Xavier Richard bejelentette, a labdarúgó halála szervi rendellenesség miatt következett be: "Nem találtuk nyomát stimulánsoknak vagy bármilyen tiltott szernek. A tragédiát a szíve okozta.”
Tisztában kell lenni azzal a ténnyel, hogy a legalaposabb kivizsgálások ellenére a tragédia bármikor bekövetkezhet, ugyanakkor az is igaz, hogy a rendszeres orvosi kontroll csökkenti a kockázatot.
Az MTK Hungária együttesénél természetesen az őszi és a tavaszi idény előtt is megvizsgálják a labdarúgókat, ám a csapat orvosa, doktor Szilágyi György azt mondja, legyen bármilyen szakszerű és alapos az orvosi vizit, a tragédiát teljesen kizárni nem lehet.
"Mint minden csapatnál, úgy az MTK Hungáriánál is részt vesznek a labdarúgók általános sportorvosi vizsgálaton – kezdte mondandóját Szilágyi György, az MLSZ orvosi bizottságának elnöke. – Ezenkívül a keret valamennyi tagja átesik egy terheléses vizsgálaton, melynek során az orvosok azokat a fizikai és fiziológiai paramétereket rögzítik, amelyek azt mutatják meg, a szervezet miként reagál a terhelésre. Összefoglalva azt mondhatom, hogy a fizikai állóképességet vizsgálják ilyenkor, majd a klub orvosa értékeli a kapott eredményeket. Amennyiben valamelyik eredmény kóros értéket mutat, akkor az figyelmezteti az orvost, miszerint további kivizsgálásra van szükség az adott területen. Fogalmazhatok úgy is, hogy »góckutatás« kezdődik, vagyis azokat a pontokat, területeket kell még alaposabban átnézni, melyek választ adhatnak a bajra. Nagyon fontos, hogy amíg a felderítés nem vezet eredményre, addig a futballistát nem szabad terhelni. Azt is tudni kell azonban, hogy bár a rizikófaktort próbáljuk a minimálisra csökkenteni, a tragédiát kizárni nem tudjuk. Egy hirtelen megterhelés okozhat szívizomelhalást egészséges ember esetében is, és ez akár végzetes is lehet…”
Szilágyi György arról is beszélt, hogy a magyar sportorvoslást nem lehet öszszehasonlítani az angol, a holland vagy bármely más ország sportorvoslásával, ugyanis a viszonyokat csakis akkor lehetne egymáshoz mérni, ha a körülmények azonosak lennének.
"Nyugodt szívvel mondhatom, a magyar orvosi ellátás bármikor versenyképes nemzetközi vonatkozásban is – folytatta az MTK orvosa. – Fontosnak tartom, hogy az edzők és az orvosok összehangoltan tegyék a dolgukat, és ha esetleg egy játékos gyakran sérült, akkor soron kívüli kivizsgáláson kell kideríteni az okokat. Minden tragédia figyelemfelkeltő jel, a sportorvosnak a saját lelkiismeretével kell elszámolnia abban a tekintetben, hogy milyen gyakorisággal vizsgálja meg a rá bízott labdarúgókat.”
Nem érdektelen az a hír sem, miszerint a bajnokcsapat játékoskerete minden évben olyan felmérésen vesz részt a Petrekanits Máté vezette Terhelésélettani Laboratóriumban, melynek az eredményéből a szakmai stáb tagjai megtudhatják, milyen fizikai mutatókkal rendelkeznek a futballisták a nemzetközi elithez képest.
"Amit mi csinálunk, az nem sportorvosi vizsgálat, inkább azt mondanám, hogy a laboratóriumban a futballisták terhelhetőségét vizsgáljuk – mondta Petreka-nits Máté. – Volt már rá példa, hogy a nálunk végzett felmérésen került felszínre egy-egy labdarúgónál bizonyos betegség. Gondolom, nem szorul magyarázatra az, hogy van olyan eset, amikor nyugalmi helyzetben nem látható a probléma, a terhelés hatására azonban előjön. Lehet, meglepő, amit mondok, de Magyarországon nagyon sok olyan játékos van, aki kiváló fizikai mutatókkal rendelkezik, a világ élmezőnyétől nem fizikálisan, hanem sokkal inkább a technikai, taktikai tudásban maradunk el. A magyar egészségügy egyébként minden olyan eszközzel rendelkezik, amely a megfelelő kivizsgálást lehetővé teszi. Láthatja, Foé Angliában futballozott, amikor szerződtették, akkor alighanem a lábujjától a feje búbjáig megvizsgálták, mégis megtörtént a tragédia…”
És akkor szólaljon meg a magyar futball utóbbi éveinek legnevesebb szívbetege is. Pál Zoltánról van szó, akinek műtéte után abba is kellett hagyni a labdarúgást. Jól járt? Szerencsés.
"Amikor láttam a kameruni Foé esetét, belegondoltam, ez akár velem is megtörténhetett volna – ismerte el Pál. – Ha optimista ember lennék, azt mondanám, mázlista vagyok, és kaptam még egy esélyt az élettől. Én azonban sajnos nem így gondolkodom: azon töprengem, miért velem esett meg mindez, s úgy gondolom, sorscsapás a szívbillentyűzavar. Most már nem tudhatom meg, milyen karriert futhattam volna be, de az is igaz, szerencsésebb vagyok, mint Foé vagy szegény Dárdai Balázs.”
Ami biztos: nehéz lehet egy fiatal, szép jövő előtt álló futballistának feldolgozni a feldolgozhatatlant – önhibáján kívül kell befejeznie a profi-sportot. Érdeklődtünk a ma már Dabason edzősködő fiatalembernél, aktív korában milyen vizsgálatokon esett át. A kép nem túl kedvező, íme a volt támadó intelme:
"Nem szeretném a Sportkórház renoméját rontani, de a sportorvosi vizsgálat nem sokat ér. Szívultrahangos vizsgálatot például nem végeznek, márpedig ez a legfontosabb. Nekem az volt a szerencsém, hogy amikor gyengének éreztem magam, elmentem másik orvoshoz, ahol kiderült, mi a bajom. Azért Foé esetéhez visszatérve: nem hiszem, hogy őt nem vizsgálták volna, hiszen csapatot is váltott, márpedig ilyenkor Nyugaton nagyon figyelnek. Sajnos azt kell mondanom, a kameruni szerintem nem naturális körülmények között halt meg, a tragédiában komoly gyógyszerek is közrejátszottak…”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik