Szanyó Károly újra a liláknál

KECSKÉS ISTVÁN, KOZMA GYULAKECSKÉS ISTVÁN, KOZMA GYULA
Vágólapra másolva!
2003.06.26. 20:30
Címkék
Eseménydús napja volt csütörtökön Gyulay Zsoltnak, az Újpest ügyvezető igazgatójának. A lila-fehér csapatot működtető gazdasági társaság vezetője a tulajdonosi tanácsülésen kezdett, ahol a futball-kft. jövőjét meghatározó fontos kérdésekről esett szó.
Szanyó Károly (balra) a következô bajnokságban már csapattársa lesz Tamási Zoltánnak (fotó: németh ferenc)
Szanyó Károly (balra) a következô bajnokságban már csapattársa lesz Tamási Zoltánnak (fotó: németh ferenc)
Szanyó Károly (balra) a következô bajnokságban már csapattársa lesz Tamási Zoltánnak (fotó: németh ferenc)
Szanyó Károly (balra) a következô bajnokságban már csapattársa lesz Tamási Zoltánnak (fotó: németh ferenc)
Szanyó Károly (balra) a következô bajnokságban már csapattársa lesz Tamási Zoltánnak (fotó: németh ferenc)
Szanyó Károly (balra) a következô bajnokságban már csapattársa lesz Tamási Zoltánnak (fotó: németh ferenc)
A megbeszélésről több információ nem szivárgott ki, és az ügyvezető is csak annyit mondott, hogy legkorábban a jövő héten kíván nyilatkozni arról, mi hangzott el a megbeszélésen.
Gyulay Zsolt ezután a Megyeri úti irodájában fogadott több játékost. Először Bükszegi Zoltánt, aki – mint arról korábban beszámoltunk – már megegyezett a lila-fehérekkel, és csütörtökön az egyezséget írásba is foglalták a felek. Eszerint a legutóbb Dunaújvárosban futballozó középpályás két esztendőn át az Újpest játékosa lesz.
Miután Bükszegi távozott, jöttek a visszatérők. Elsősorban Szanyó Károly, aki eddig a Győr labdarúgója volt, ám lejárt a szerződése, így szabadon igazolhatóvá vált. A lila-fehérek pedig lecsaptak az egykori Megyeri úti kedvencre.
– Azt hiszem elmondhatom, hogy ismét az Újpest játékosa vagyok – mondta a tárgyalás után Szanyó Károly. – Hároméves szerződést kötök egykori csapatommal, vagyis mindketten hosszú távra tervezzük a közös jövőt. Több kérőm is volt, de komolyan csak az Újpest ajánlatával foglalkoztam. Örülök a visszatérésnek, bár jobb lett volna korábban meglépni ezt.
– Ezek szerint minden akadály elhárult az átigazolása elől?
– Még egy orvosi vizsgálat vár rám, de már aláírtunk minden papírt, és nem hinném, hogy kiderülhetne bármi, ami megakadályozhatná a közös munkát.
– Említette, hogy más együttesek is keresték. Hová hívták?
– Nem titok, hogy érdeklődött irántam a Ferencváros is, de aki ismer, az tudja, hogy nekem az Újpest a mindenem, és ez meghatározta a döntésemet.
– Ha már az elhatározását befolyásoló szempontoknál tartunk; mennyire volt lényeges, hogy az Újpest szakmai igazgatója Mezey György?

Tokody Tibor 25 millió forintot kereshetne

A Tokody Tiborhoz hasonló képességű külföldi labdarúgók 2.5–3 millió koronát, azaz 21–25 millió forintot kereshetnek egy idényben a cseh élvonalban – tudtuk meg a prágai Sport című lap egyik, neve elhallgatását kérô munkatársától. A labdarúgással hosszú évtizedek óta foglalkozó szakember hangsúlyozta, hogy a külföldi labdarúgók pénzérôl beszél, mert a csehek többet kapnak kézhez, ugyanis – a magyarországi példához hasonlóan – vállalkozóként foglalkoztatják ôket. A légiósok ellenben csakis munkavállalóként alkalmazhatók; megjegyzendô, a „számlás rendszer” az EU-csatlakozásig működhet, ami nem túl hosszú idô, hiszen néhány hete a cseh szavazók is igent mondtak a belépésre.
A Tokody által elméletileg kasszírozható 2.5–3 millió korona kapcsán érdemes tudni; a jó képességű, a válogatottban is számításba vehetô cseh futballisták 3–5 millió koronát kapnak kézhez, de abból, mint jeleztük, vállalkozóként fizetniük kell azokat a járulékokat, amik a külföldi futballisták esetében a klubokat terhelik.
Informátorunk szerint egyébként az Európa-bajnoki ezüstérmes, világjárása során a Manchester Unitednál is megfordult Karel Poborsky (Sparta Praha) kereste a legtöbb pénzt a legutóbbi idényben, nagyjából 12 millió koronát. Rajta kívül két válogatott futballista, az idôközben Oroszországba szerzôdött veterán védô, Jiri Novotny és a csatár Jiri Jarosík keresett 10 millió koronát, a többiek jóval kevesebbet kasszíroztak.
– Természetesen az sem mindegy, kinek a keze alatt dolgozik az ember, de rögvest hozzáteszem, Garami József is kiváló szakember. Örülök, hogy Mezey Györggyel dolgozhatok együtt, és biztos vagyok benne, hogy a következő bajnokság végén egy fényes érmet nyerünk majd.
Szanyó Károly története tehát lezárult, Urbán Flóriáné viszont csütörtökön kezdődött. A Megyeri útiak szép csöndben fölvették a kapcsolatot egykori játékosukkal, és elkezdtek beszélgetni vele arról, miként lehetne visszacsábítani. Gyulay Zsolt szerint Mezey György kívánsága lenne a védő szerződtetése, ám nem lesz könnyű megszerezni, hiszen élő szerződése van Zalaegerszegen. A lilák ügyvezető igazgatója elmondta, felajánlották a ZTE-nek, hogy cserébe játékost, esetleg játékosokat adnak, ám az egerszegi vezetők pénzt szeretnének kapni a futballistáért. Arra a felvetésünkre, hogy Urbán ára tízmillió forint körül lenne, az igazgató csak annyit mondott, ő is sok pletykát hallott, de a konkrét összegről még nem tárgyaltak a zalaiakkal.
"Nagy megtiszteltetés számomra, hogy gondoltak rám kedvenc klubomnál – mondta Urbán Flórián. – Külön öröm, hogy Mezey György számítana rám. Nekem ez már csak azért is fontos, mert a későbbiekben szeretnék edzőként dolgozni, és sokat tanulhatnék az Újpest szakmai igazgatójától. Egy dolgot azonban ne felejtsünk el: jelen pillanatban a Zalaegerszeg játékosa vagyok, ott készülök a következő bajnokságra. A vezetők dolga megállapodni arról, mi lesz a további sorsom. Amennyiben a ZTE játékosa maradok, akkor ott küzdök majd teljes erőbedobással a sikerért. Ugyanakkor nem titkolom: szeretném majd Újpesten befejezni a pályafutásomat.”
Érdekesség, hogy az újpestiek első edzőmeccsüket július 2-án éppen a Zalaegerszeggel játsszák…
A Megyeri úton folytatódnak a tárgyalások az élő szerződésű labdarúgókkal is. Korábban felmerült, hogy Tamási Zoltán esetleg külföldre igazol, ám a labdarúgó egyeztetett Mezey Györggyel, aki kijelentette, szüksége van a rutinos védőre.
Továbbra sem panaszkodhatnak a Slavia Praha vezetői a náluk próbajátékon részt vevő Tokody Tiborra. A válogatott támadó vasárnapig lesz a Bajnokok Ligájára készülő cseh élcsapat vendége, szombaton pályára lép egy edzőmérkőzésen, így minden bizonnyal hamarosan kiderül, igényt tartanak-e rá. Mindenképpen biztató jel, hogy a felmérések után a Slavia Praha vezetőedzője, Miroslav Beranek dicsérte Tokody Tibort.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik