Az edzők nem tehetnek csodát

KECSKÉS ISTVÁN, SINKOVICS GÁBORKECSKÉS ISTVÁN, SINKOVICS GÁBOR
Vágólapra másolva!
2003.05.16. 21:44
Címkék
Az optimista ferencvárosi szurkolók abban reménykedtek, hogy szombat délután már amolyan előzetesként kinyithatnak néhány palackkal a bajnokavatóra behűtött pezsgőkből. A tv kérésére most szokatlanul korai időpontban, 14.45 órakor kezdődik a rangadó a Megyeri úton  este ugyanis a vízilabda BL-döntőt tűzi műsorra a Magyar Televízió. Az évad egyik legfontosabb meccse előtt kétoldalas összeállítást készítettünk.
Sarlós Andrásnak ez komoly erôpróba lesz: a rangadón is gyôzniük kellene a liláknak
Sarlós Andrásnak ez komoly erôpróba lesz: a rangadón is gyôzniük kellene a liláknak
Sarlós Andrásnak ez komoly erôpróba lesz: a rangadón is gyôzniük kellene a liláknak
Sarlós Andrásnak ez komoly erôpróba lesz: a rangadón is gyôzniük kellene a liláknak
Sarlós Andrásnak ez komoly erôpróba lesz: a rangadón is gyôzniük kellene a liláknak
Sarlós Andrásnak ez komoly erôpróba lesz: a rangadón is gyôzniük kellene a liláknak
Amióta Sarlós András az Újpest vezetőedzője, azóta szárnyal a lila-fehér egyesület. Az új szakvezetővel az MTK, a Siófok és Győr ellen is győztek a Megyeri útiak, így optimistán várják a Ferencváros elleni rangadót. Sarlós András amúgy játékosként többször szerepelt a Ferencváros ellen, és természetesen szép és kellemetlen emlékei is vannak a zöld-fehér együttesről. A rangadó előtt természetesen a sikeresebb mérkőzések jutottak először az eszébe.
– Játszottam akkor, amikor a Népstadionban nyolc háromra legyőztük a Ferencvárost – emlékezett az újpesti szakvezető. – Számomra a legnagyobb élmény az volt, amikor a felújított Üllői úti stadionban tudtunk három nullra nyerni, úgy, hogy a Ferencváros akkor az első helyen állt, mi pedig hatodikak voltunk. Ez azért volt különleges élmény számomra, mert az első gólt én szereztem.
– Gondolom, hasonló eredménnyel elégedett lenne a szombati mérkőzésen is.
– Természetesen bármelyik a felsoroltak közül jó lenne, de a szorosabb győzelemnek is nagyon tudnék örülni.
– A szerdai eredmények után, amikor a Ferencváros kikapott, az MTK pedig győzött, az Újpestnek igen fontos szerepe lett a bajnokságban. Foglalkoztatja-e önöket, hogy dönthetnek arról, a Ferencváros vagy esetleg az MTK legyen az első?
– Ez egyáltalán nem érdekel bennünket, mi a zöld-fehérek ellen szeretnénk győzni. Nem vitás, hogy a sikerünkkel érdekessé tudjuk tenni a bajnokságot. Mi csak arra koncentrálunk, hogy a következő bajnokit megnyerjük.
– Nem akarok kötözködni, de az Újpestnek is az lenne a jó, ha a Ferencváros végezne másodikként, hiszen akkor a harmadik hely azt jelentené, hogy indulhatnak az UEFA-kupában.
– Természetesen jó lenne a nemzetközi porondon is megmutatni magunkat, de számunkra most csak az a fontos, hogy őrizzük a harmadik helyet, szerencsére több ponttal elhúztunk már a Debrecentől. A többi már nem csak rajtunk múlik…

Rendôrök az utcán

Nem lesz rendôri biztosítás a Megyeri úti stadionban a mérkôzés alatt. A ferencvárosi szurkolókat szállító különmetró, melynek bérleti díját a megállapodások értelmében az Újpest fizeti, 12.15 órakor indul majd. A szerelvényre csak azok szállhatnak fel, akiknek érvényes belépôjük van. A Váci és a Megyeri utat 13 órakor szakaszosan lezárja a rendôrség.
A Fradi meccseit korábban felügyelô In-Kal Security néhai elnök-vezérigazgatóját, Lasz Györgyöt pénteken katonai tiszteletadás mellett helyezték örök nyugalomra a Fiumei úti sírkertben. Az MLSZ 55 esztendôs korában elhunyt biztonsági igazgatója emlékére az Országos Rendôr-fôkapitányság Rendôrség-történeti Múzeuma idôszaki kiállítást rendez, amit kedden 11 órakor nyitnak meg a fôvárosban a nyolcadik kerületi Mosonyi utca 7. szám alatt.
– Az elmúlt három mérkőzésen jól játszott a csapat, ám valószínűleg a rangadón mást kell majd mutatni. Mire kell különösen figyelniük?
– A Ferencváros csapatában kiemelkedő egyéniségek szerepelnek, gondolok itt elsősorban Tököli Attilára és Gera Zoltánra. Azt gondolom, hogy kellő összpontosítással és figyelemmel sikeresek lehetünk, és akkor a saját játékunkat tudjuk majd ráerőltetni vendégeinkre.
– Az optimizmusát táplálhatja, hogy a csatárai remek formába lendültek, hiszen Horváth Ferenc és Kovács Zoltán ismét eredményesen és jól szerepelt.
– Mindketten jó futballisták, előkelő helyen állnak a góllövőlistán is, és én még hozzájuk sorolnám Tokody Tibort, aki ugyancsak jól játszik mostanában. A formajavulásuk hátterében nincs titok, egyszerűen megjött az önbizalmuk és nem remeg a lábuk. A többiek jól játszanak mögöttük, így könnyebb dolguk van.
– Mostanában eredményesebb az Újpest: gólgazdag mérkőzésre számít szombaton?
– Jó lenne, ha több gól születne, hiszen a szurkolók szeretik az élvezetes, fordulatos mérkőzéseket. Nem hiszem, hogy gól nélküli döntetlen születne. A lényeg az, hogy mi eggyel többet rúgjunk, mint az ellenfél.


Garami József törhette a fejét, hogyan rázza fel a csapatot a Siófok elleni vereség után
Garami József törhette a fejét, hogyan rázza fel a csapatot a Siófok elleni vereség után
Garami József törhette a fejét, hogyan rázza fel a csapatot a Siófok elleni vereség után
Két pont. Ennyire csökkent a Ferencváros előnye a bajnokság nagy részében őt komótosan üldöző MTK előtt. Mondták, rengetegen mondták, hogy már eldőlt minden, úgyis a Fradié lesz az arany (merthogy ezt kívánja a magyar labdarúgás érdeke, az üzleti szempontok és még sorolhatnánk…), ám ha a Hungária körútiak továbbra is így gyűjtik a pontokat, még lekörözhetik a nagy riválist. Főként akkor, ha az FTC szombaton kora délután az Újpest elleni rangadón ismét vereséget szenved, mint szerdán, visszafogott teljesítménnyel a Siófok ellen.
Szóval, itt a hajrá, és ez a két pont, ez bizony nem sok. A Fradinak mindenképpen győznie kell Újpesten, de a pontszerzés a minimum, minden más esetben ott lesz a szurkolói düh és talán az MTK elsősége a tabellán. Garami József szakmai igazgató pontosan érzi, mekkora tétje van az amúgy is felfokozott hangulatú derbinek, ám ebben a szituációban is megpróbál a földön maradni.
– Alaposan elemezték a legutóbbi két találkozót, és talán visszanézve az MTK és a Siófok elleni összecsapást, valamivel okosabb lett, mi is történt a csapatával.
– Nem akarok a múlttal foglalkozni, de ha már szóba hozta az MTK elleni meccset, valóban többször néztem vissza videón – mondta a mesteredző. – Azon a meccsen hetven percig emberhátrányban játszottunk egy olyan játékvezetői döntés miatt, amely – így utólag azt mondom – túlságosan szigorú volt. Soha nem foglalkozom a bírókkal, de az a kiállítás inkább Illés Béla színészi képességét dicsérte, mintsem a játékvezető éleslátását. No, de most már mindegy, a Hungária körúti nulla nulla nem rossz eredmény, főként nem emberhátrányban. Ami a Siófok elleni összecsapást illeti, biztos voltam abban a játékosokkal együtt, hogy miénk lesz a három pont, aztán a meccsen minden másként alakult. Elismerem, hiába támadtunk többet, hiába voltak kisebb-nagyobb lehetőségeink, ezen a napon semmi sem sikerült, az utolsó passzokat rendre elrontottuk. Le kellett volna győznünk a Siófokot. Kudarc volt a javából ez a vereség, és most bizony sorsdöntő meccs előtt állunk.
– Merthogy az Újpest elleni meccs amúgy is sorsdöntő a Fradi életében, és ezt ön, mint a lilák korábbi sikeredzője, pontosan tudja.
– Tudom, hogy a Fradi-szurkolók az Újpest elleni sikernek örülnek a legjobban, azonban ez a szombati találkozó ennél sokkal többről szól. A liláknak is létfontosságú a győzelem, nekünk pedig az elsőségünk is múlhat ezen. Az Újpest remek csapat, és meggyőződésem, ha a bajnoki rajton tavaly nyáron nem egy külföldről idehozott szakemberrel kezd, aki nem ismeri a játékosokat és a körülményeket, most sokkal több pontja lenne. Ellenünk biztosan rohamoznak majd, hiszen otthon játszanak, ráadásul az utóbbi három fordulóban rendre győztek, és a hajrára tényleg összeálltak. Nehéz, roppant nehéz meccs vár ránk, annak pedig cseppet sem örülök, hogy ilyen lehetetlen időpontban rendezik a találkozót. Ez persze nem lehet kifogás, hiszen az Újpestnek is éppen olyan melege lesz, mint nekünk.
– Gondolt-e arra, mi lesz akkor, ha az MTK átveszi a vezetést a tabellán?
– Természetesen sok mindenre gondol az ember a hajrá előtt, de azért azt szeretném leszögezni, hogy mi már elértük a céljainkat. A rajt előtt nemzetközi kupaszereplést jelentő helyre hajtottunk, amelyet duplán teljesítettünk, hiszen megnyertük a Magyar Kupát és akár az első, akár a második helyre futunk be, az mindenképpen siker. Ezzel, persze, nem azt akarom mondani, hogy nem az aranyéremre törünk. A lényeg egy mondatban összefoglalható: az Újpesttől nem kaphatunk ki!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik